Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz maja 21, 2026 7:16 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor
PostNapisane: Pn sie 01, 2011 12:24 pm 

http://www.philshobbyshop.com/catalog/v ... _1y_2250kv
Zamówiłem juz pare rzeczy w tym sklepie, teraz idą do mnie zębatki, a będe jeszcze zamawiał wanienke i opaski z ASSO.
Przy zamawianiu warto zaznaczyć opcje wysyłki "bill me later" wtedy nie płacisz za wysyłke ceny wyliczonej z automatu, a dostajesz osobną fakture do zapłaty juz po spakowaniu i zwazeniu. Róznica przy moim ostatnim zamówieniu to 12$ zamist 26$.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn sie 01, 2011 12:30 pm 

Dzięki Vic teraz oszczędzę dodatkowo 500zł :D Jak kupie tego Tekin'a to oczywiście zrobię parę fotek a może i film :)

PostNapisane: Wt sie 09, 2011 9:05 am 

Witam jednak będę musiał odświeżyć trochę temat bo pojawiło się znowu trochę pytań. Dowiedziałem się ze takie silniki jak Tekin czy Mamba mają o wiele większą moc niż konwencjonalne silniki. Tutaj moje pytanie czy jak będę miał zamontowanego Tekin'a lub mambe w modelu to nie będą mi padały dryfy czy łożyska ? lub czy model będzie nie do opanowana (tzn. kręcił bączki dźwigał dziób) ? i czy z te siniki nie będą mi niszczyć modelu swoją mocą ? czy wszystko jest do ustawienia i zachowuje się normalnie? W sklepie dostałem propozycje 4 polowego Xerun'a z ryglem 80A combo jest w sam raz do tego modelu w porównaniu to ono kosztuje ok. 600 zł z Tekin kosztuje teraz gdzieś ~1200zł różnica jest proszę o jakieś sugestie.

Ostatnio edytowano Śr sie 10, 2011 9:31 am przez Maciej20, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt sie 09, 2011 9:45 am 

Wszystko jest do ustawienia. Nie wiem co ktoś miał na myśli mówiąc "konwencjonalne" silniki ? w porównaniu ze szczotkowymi to oczywiście jest bardzo duża różnica, ale w porównaniu z silnikami podobnych rozmiarów to już nie mają o wiele większej mocy. Łożyska tak i tak padają i trzeba je wymieniać co jakiś czas. 80A sobie odpuść, bo może wystarczyć, a może nie. Silniki to już wcześniej były omawiane, uparłeś się na najdroższe no i najlepsze combo. Moim zdaniem czy kupisz tekina czy mambe czy xeruna 150A to i tak i tak będziesz zadowolony. Fakt na 6s model staje się trudny w opanowaniu :)

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Wt sie 09, 2011 10:10 am 

Witaj miałem na myśli z konwencjonalnymi silniki bl ale do 1/8 o których mowa. Silnik 4 polowy z Xerun'a nie potrzebuje wiencej niż 80A bo nie ma takiej potrzeby. Wznawiam temat bo mam wątpliwości co do tych silników bo mają one dosyć duże obroty i moc i nie chcę zniszczyć modelu przypadkiem abo żeby był awaryjny z tych powodów. Z 6s dam sobie spokój jak narzazie 4s mi wystarczy jeszcze jak przychodzi mi na myśl ustawianie wszystkiego na torze to jest jeszcze dosyć dużo roboty przede mną.

Ostatnio edytowano Śr sie 10, 2011 9:31 am przez Maciej20, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt sie 09, 2011 10:32 am 

Nie wiem o jaki silnik xeruna dokładnie chodzi, bo 2000kv potrzebuje 120A ciągłego. Model nie jest wieczny i z czasem coś trzeba w nim wymienić. Moim zdaniem lepiej mieć zapas mocy i ustawione ograniczenie niż mieć na styk, żeby się wszystko grzało i wysilało co przekłada się na żywotność. Co do mocy mój leopard 2150kv ma max moc 2600W i w e-revo cisnę go ile się da na 5s i jak dotąd żadnej awarii nie miałem. Przy dużej mocy najwięcej zużywają się opony. Co do ustawienia to wszystko można ustawić za pomocą karty programującej (xerun ma w zestawie).

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Wt sie 09, 2011 10:43 am 

Ja nie chcę żeby mój model skończył tak http://www.youtube.com/watch?v=J73elFjar8g chcę żeby szło go ustawić tak http://www.youtube.com/watch?v=8Dlbl5rtaXs mniej wiencej. Nie chodziło mi konkretnie żeby porównać do jakiegoś silnika tylko ogólnie. Rozumiem ze da się ustawić to wszystko trochę eksperymentowania będzie.
Temat puki co niech jeszcze będzie aktualny jeśli pojawia się jeszcze pytania.

PostNapisane: Wt sie 09, 2011 10:58 am 

Z filmów wynika jedynie że chciałbyś być dobrym kierowcą a nie słabym :lol:
Proponuję żebyś zrobił jak radzi Ralf - kup porządne combo (150A + np 2000kv), zasil je 4S i ewentualnie ogranicz moc programowo.

PostNapisane: Wt sie 09, 2011 12:41 pm 

Zapewne jak każdy chce być dobrym a nawet najlepszym kierowcą modelu :lol: Nie mam nic przeciwko szaleniu modelem tak jak na pierwszym filmie było widać ale nie chcę go od razu zniszczyć. Myślę ze te combo Tekna jakoś ściągnę z Usa ale poczekam aż cena trochę spadnie puki co mam mnóstwo czasu do oszczędzania bo trochę kasy brakuje :D

PostNapisane: Wt sie 09, 2011 12:53 pm 

Tekin nie stanieje, bo to renomowana firma.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Wt sie 09, 2011 1:11 pm 

Combo Xerun (sprawdzone wattemeter'em) ciagnie ok 70A. Zresztą z mocy silnika i 4S wychodzi tez podobnie. Regiel 80A moze wystarczyć, bo są comba Xeruna z silnikami 2300kv, które maja taką samą moc, co 2000kv. Ja brałbym 150A z dwóch powodów, pierwszy to duzo mniej go obciązamy niz 80tke, a druga sprawa, to masz większy wybór w przyszłości jesli chodzi silniki innych firm, wiele z nich ma moc ok 2000W, wiec 80A ci nie wystarczy. Zobacz sobie filmik z obojetnie jakich zawodów np http://www.youtube.com/watch?v=CWZ5RHGdWjw wszystkie napędy tam maja podobną moc, wszystko zależy od ustawień regla.
Proste, jeśli chcesz stabilnej jazdy na torze, bez niepotrzebnego krecenia kołami w miejscu ustawiasz np punch nisko. Jeśli natomist interesują cie tylko pokazy przed kolegami, chcesz robic whelly non stop i ukręcać połosie ustawiasz go na max.
Według mnie, z prawidłowo ustawionym combo pod zawody, układ napędowy wcale nie jest bardziej obciązany niz przy napędzie nitro.

PostNapisane: Wt sie 09, 2011 3:54 pm 

Zaraz wspomnę, że nie chcę niszczyć modelu to jest głównym powodem dlaczego wznowiłem temat i zastanawiałem się nad zestawem 4 polowym Xerun'a 80A . Chodzi mi o to, żeby mieć porządne combo aby w przyszłości nie kupować lepszego i w ten sposób przepłacać. Jeżeli wszystko jest do ustawienia to super zapewne szło by to dać do truggy i w nim też by dobrze chodziło. Jeśli zestaw nie stanieje pozostaje mi tylko czekanie aż nazbieram wystarczającą sumę na wszystko.

PostNapisane: Wt sie 09, 2011 4:15 pm 

Silniki maja taką samą moc i w 150A combo, jak i w 80A. Tylko regiel jest słabszy, przez co bardziej narazony na np spalenie przy za mocnym silniku, a 4 polowy jest silnik nie zestaw.
Tak, w reglu wszystko jest do ustawienia, no może nie wszystko, ale to co ma istotny wpływa na jazdę :D
Tak jak napisał Ralf, raczej nie stanieje. Bardziej szukałbym okazji po sklepach w stanach lub szukał zestawu z drugiej ręki. Jest ich troche na rctech'u, czasami za 200$ można takiego RX8 wyrwać.
Tu masz to samo combo, na pierwszym filmiku zaraz po wyjeciu z pudełka, punch na 5 w skali 1-9 (nie nadaje sie do niczego :) ). Drugi juz ustawiony pod tor, punch chyba na 2.
http://www.youtube.com/watch?v=V7dzlOoGbaU
http://www.youtube.com/watch?v=2F3KefQgaNo

PostNapisane: Śr sie 10, 2011 9:39 am 

Dobrze to przeanalizuję wszystko i zastanowię się jeszcze nad zakupem. Jak kupię zestaw to dam trochę fotek :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4