Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 26, 2026 11:25 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt gru 31, 2010 8:52 pm 

W porównaniu ze spalinowaymi elektryczne wytrzymują chyba sporo więcej, jeżeli mowa oczywiście o bezszczotkach.
Do 1:10 silniki GM'a na przykład kosztują chyba coś ok 200zł, a jeżeli dobrze się orientuję są to już dobre silniki.
Do 1:8 silnik Castle 2200kV 400-500zł.

Nie wiem jak jest z Tobą, ale wiele osób które zaczynają myślą, że spalina to prawdziwy model, najszybszy, najmocniejszy, najlepszy, do tego lejesz paliwko i śmigasz, a elektryk to taka bardziej zabawka na baterie "paluszki". Tyle tylko, że wcale tak nie jest ;)
Oczywiście nie mówię, że spaliny są złe/gorsze od elektryków.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt gru 31, 2010 9:04 pm 

Witam. :D
Z tymi slinikami elektrycznymi to jest róznie. Zalezy wszystko od wykonania i materiałów. Ja oryginalnego blaszaka w swoim hsp xstr zajechałem po 2 tyg. Potem kupiłem Nosram Vision i smigam juz nim prawie 8 miesięcy i sie jeszcze nie rozsypał. Ale obydwa te silniki to szczotki a bezsczotkowe sa wstanie zniesc dużo wiecej, przy lepszych osiągach i mniejszym zużyciu energi.
Pozdrawiam Maciej.

GG: 10157876

PostNapisane: Pt gru 31, 2010 10:38 pm 

W silnikach bezszczotkowych wymieniasz łożysko raz na długi czas i później wirnik ale to głównie robią zawodnicy którzy wykorzystują ponad normę silniki żeby mieć wynik. Normalnie zmienisz podwozie bo silnik dalej będzie śmigał.
W spalinie obiło mi się o uszy że trzeba jeszcze korbę zmieniać wiec to dodatkowy koszt.
Najważniejsze w elektryku ze możesz ograniczyć mu moc na wyjściu i się nie będziesz martwił ze nie dasz rady go opanować opanowac bez kraks.
Przecież najszybszy model na świecie to elektryk. Ktoś kiedyś na tym forum miał takie fajne powiedzenie: nitro sucks :twisted:

PostNapisane: So sty 01, 2011 1:02 am 

Chciałbym sprostować trochę informację odnośnie czasu jazdy na 1L paliwa. Według mnie 2h to mocno optymistyczna wersja.

1000ml - bańka paliwa
150ml - pojemność baku w truggy
------------
1000ml --> 6 i 2/3 baku

Na zawodach 1 bak spalisz w około 7-9min zakładając, że masz silnik o pojemności .21 (.28 spali bak w ~ 5-7min)

.21 --> liczmy średnio 8 minut na jednym baku --> to daje 53 i 1/3 minuty z litra
.28 --> liczmy średnio 6 minut na jednym baku --> to daje 40 minut z litra

Powyższe wartości pochodzą z doświadczeń zdobytych na zawodach, a że startuję w klasie truggy to na jej przykładzie estymowałem czas jazdy na litr. Największy tłok w pit stopie jest zawsze między 7 a 8 minutą. W praktyce to może się mocno rozjechać bo spalanie zależy od bardzo wielu czynników, m. in. wagi modelu, ustawień gaźnika, stylu jazdy (w dużym stopniu!), przyczepności toru czy pogody.

Pozdrawiam i przy okazji życzę roku 2011 bogatego w modelarskie doświadczenia!

Donat

PostNapisane: So sty 01, 2011 1:11 am 

Michaellus napisał(a):
Przecież najszybszy model na świecie to elektryk. Ktoś kiedyś na tym forum miał takie fajne powiedzenie: nitro sucks :twisted:

W USA bagusy nitro w większości przypadków wykręcają szybsze kółka od elektrycznych. Owszem - elektryki są szybsze w 1/10 i w 1/8 w speed-run'ach :wink:

PostNapisane: So sty 01, 2011 4:45 am 

Mi sie wydaje, ze w spalinie nie chodzi o lepsze osiagi czy cos w tym stylu ale bardziej o "to cos" co w sobie maja. Taka namiastka prawdziwego samochodu. Ten bajer gdzie mozna podregulowac silnik... zatankowac, etc. To chyba glownie to sprawia, ze spaliny maja swoich fanow. No i wlasnie to jest tez to co mnie tak zajaralo ostatnio ;)

Ale prawda jest tez taka, ze jestem pragmatykiem i wyglada na to, ze na poczatek zaczne chyba od elektryka... chociaz mi szkoda ;)

Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Jesli macie jeszcze cos do dodania to chetnie wyslucham. Np. jesli chodzi o elektryki to czy wedlug Was oplaca sie kupowac tanszy model typu: Bonzer czy Strada ?
Czy tez isc z wiatrem od razu i minimum 1000zl szykowac ?

PostNapisane: So sty 01, 2011 11:07 am 

Mnie też oczarowały spalinki ale po jakimś czasie zrobiło się to uciązliwe, tutaj się nie chciał wyregulować, tutaj problem z odpaleniem itd... Jeśli jesteś pewny że to hobby cię wciągnie to omiń półkę Strada, Bonzer itd.

@2 Posty UP.
Ja nie mam wielkich problemów z finansami a jakoś czasem narzekam, ten twój post był trochę bez sensu i mogłeś urazić kilka osób.

96'

Zamienie Nitro buggy \/ Na Baje! Lub Sprzedam!

Hyper 8.5 Pro Kit | Blue Bird BMS-630 MG | Blue Bird BMS-631 MG | Hyper .21 |Tornado 25%

PostNapisane: So sty 01, 2011 11:56 am 

Flinston napisał(a):
Jeśli jesteś pewny że to hobby cię wciągnie to omiń półkę Strada, Bonzer itd.

To co proponujesz w ROZSADNYM przedziale cenowym. Albo jesli nie konkretny model to chociaz ile powinien kosztowac wedlug Ciebie...

PostNapisane: So sty 01, 2011 12:26 pm 

Co raz popularniejszą skalą jest 1:8. Możesz poszukać na ebay jakis używek tragusów albo e-revo. Kiedyś widziałem na ebay za 600zł e-maxx`a z chyba 8 lipolami i ładowarką tylko że bez silnika, więc okazje czasami sie trafiają. Musisz pamiętać że do kosztu samego modelu trzeba doliczyć ładowarke i pakiety. W skali 1:10 to Ci nie podpowiem bo od czasu kupna Xray`a wypadłem z obiegu. :) Jeśli możesz wydać więcej kasy to lepiej ominąć takie modele jak strada, hsp a w szczególności bonzer. :)

PostNapisane: So sty 01, 2011 12:44 pm 

Zobacz E-Firestorma Flux, Slasha 4x4 jeżeli brakuje kasy to możesz szukać używek (jeżeli to Ci nie przeszkadza) Oba modele są z bezszczotkami, czyli prędkości Ci nie zabraknie ;)

PostNapisane: So sty 01, 2011 1:38 pm 

Szczerze mowiac na pierwszy model chyba wolalbym nowy... Dopiero jak sie wciagne i ogarne dobrze temat to moze bym sie skusil na lepsza uzywke. W tym momencie jestem jeszcze zielony choc na bierzaco studiuje fora i rozne poradniki typu rc.info.pl

Jak juz wspominalem nie zalezy mi na "osiagach" ;) Chcialbym zeby ten pierwszy model byl WYTRZYMALY i w miare mozliwosci bezawaryjny. I nie bylo problemu z doborem nowych/lepszych czesci...

PostNapisane: So sty 01, 2011 3:02 pm 

Sugerowałbym wstrzymać się chwilę z zakupem i kupić od razu porządne podwozie. Combo i zasilanie możesz mieć słabsze (zwłaszcza jeśli jesteś początkujący), ale mając dobre podwozie z reguły aspekt tuningu odpada (bo nie jest on konieczny) a za pieniądze, które byś na niego przeznaczył możesz w przyszłości kupić lepszą elektronikę - bo podwozie to wytrzyma. Jak kupisz tanie podwozie i mocny silnik to przygotuj się na regularne wydatki.

Piszę "porządne podwozie" i pewnie się zastanawiasz co mam na myśli. :) Otóż nie powiem Ci, bo w elektrykach nie siedzę. Tutaj musisz liczyć na pomoc kogoś innego. Na pewno jeśli weźmiesz coś z oferty: Losi, Mugen, XRay, Team Associated nie będziesz zawiedziony.

Musisz określić jaką chcesz klasę i czy chcesz startować w zawodach (domyślnie jest: "CHCĘ", bo to wg mnie największa frajda w tym hobby).

Jeśli chcesz startować to właściwie do wyboru masz tylko modele spełniające przepisy klas: ET-8, ET-10 2WD i ET-10 4WD (mam nadzieję, że czegoś nie pokręciłem/ominąłem).

Pozdrawiam

PostNapisane: So sty 01, 2011 3:51 pm 

Jeszcze jest Ofna jammin. Takie podwozie można wyrwac dość tanio a na pewno wytrzyma najmocniejsze silniki.

Popieram zdanie donat`a. Lepiej żebyś kupiłem teraz dobre podwozie a gorszą elekotrnike. Jak się wciągniesz to kupisz poządną elektronike i bedziesz mógł sie cieszyć naprawde fajną furą. :)

PostNapisane: N sty 02, 2011 2:08 pm 
Administrator forum

Za 700zł wyrwiesz spokojnie wyczynowe Asso B44 (w stanie bdb) z serwem i pakietami. Reszta zostaje na silnik z regulatorem (używana szczotka czyli ok 100zł)+Aparatura (ok 100zł najprostsza)+ładowarkę ( 100zł nowa- używana będzie taniej) a zasilacz do niej zrobisz sam (na pewno masz, albo ktoś ze znajomych ma niepotrzebny stary zasilacz ATX do kompa wart 1 dobre piwo). I jest to rozwojowy zestaw by zacząć.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona