Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt lip 03, 2026 5:23 am

Autor
PostNapisane: Śr maja 19, 2010 9:13 pm 

Witam serdecznie.
To mój pierwszy post na tym forum, czytam je już od dość długiego czasu jako niezalogowany użytkownik, a teraz chciałbym się aktywnie włączyć w życie forum.

Chciałbym opisać mój problem. Jestem absolutnie początkujący, nigdy wcześniej nie użytkowałem modeli RC. Teraz natrafiła mi się okazja zakupu modelu E-Firestorm i chciałbym prosić o poradę odnośnie ładowarki oraz odpowiedniego pakietu.

W poszukiwaniu odpowiedzi przeszukałem forum i nie ukrywam, że ogrom wiedzy tutaj zawarty delikatnie przytłacza, a dodatkowo niektóre opinie są zupełnie rozbieżne. Dlatego bardzo prosiłbym jakąś znającą się osobę o konkretną radę.

Na obecną chwilę model służył będzie mi do opanowania podstaw sterowania, ogólnie chciałbym żeby pozwolił mi wkroczyć w ten świat. Później, jeśli dobrze pójdzie, pomyśle pewnie o rozwinięciu hobby. Chciałbym aby ktoś polecił mi jaki dokładnie pakiet byłby najlepszy dla tego zestawu. Chodzi mi o takie, które nie zrobią krzywdy temu szczotkowemu silnikowi a jednocześnie będą możliwie wydajne. Oraz ładowarki wraz z zasilaczem, która byłaby odpowiednia do naładowania takiego pakietu.

Mam świadomość tego, że temat nie jest specjalnie ambitny i powiela pytania już zawarte na forum, ale byłbym wdzięczny za wyrozumiałość i udzielenie odpowiedzi.

Pozdrawiam serdecznie.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr maja 19, 2010 9:41 pm 

Generalnie są 4 typy akumulatorków NiCd (Niklowo-kadmowe), NiMH (niklowo-metalowo-wodorowy) <---- Te są starszymi akumulatorami, przed pierwszym użyciem trzeba je uformować, posiadają też efekt pamięci, najprościej mówiąc, trzeba je po każdym użyciu rozładować i naładować- nie można ich doładowywać, gdyż zmniejszą swoją maxymalną pojemność. Szybko również tracą pojemność podczas leżenia. TO były aku Niklowe. Teraz lepsze, nowsze akumulatory LiPo i LiFe. Nie trzeba ich formować, można je doładowywać, kiedy się chce i mało tracą na pojemności podczas dłuższego nie użytkowania. W nich natomiast trzeba kontrolować napięcie. w LiPo napięcie nie może spaść poniżej 3V/cela, a dla LiFe 2V/cela. LiFe jest bezpieczniejszym akumulatorem od LiPo (były przypadki, gdzie od złego użytkowania LiPo zapalał się, ja nie straszę tylko uprzedzam, sam nigdy z nich nie korzystałem)
Polecam zapoznać się z tym tematem ;)

Co do ładowarki to polecam Turnigy Accucel 6, gdyż jest tania, naładuje wszystkie typy akumulatorów, jest łatwa w obsłudze i z pewnością wystarczy do E-Firka ;) Jak widać posiadam ten model i jestem bardzo zadowolony. Mam w/w ładowarkę oraz pakiet Turnigy LiFe 2S2P o napięci 6.6V i jest super do tego modelu. Daje kopa i szybkość.

Możesz również poszukać jakiegoś LiPo'a, ale pamiętaj, że std. regulator w Firestormie obsłuży tylko 2S (2 celowy) aku LiPo, bo może on przyjąć max 7.4V.

Jakbyś, czegoś nie wiedział pisz GG 5508782 ^^

P.S
Jeżeli się pomyliłem, proszę o poprawienie mnie przez bardziej doświadczonych modelarzy :)

Ofna Jammin X1 CRT (2010-13)
HPI E-Firestorm 10T (2009-10)

GG:5508782

PostNapisane: Śr maja 19, 2010 10:29 pm 

Dziękuję serdecznie za wyczerpującą odpowiedz.

Ogólnie, co do ładowarki to już się zdecydowałem. Zaopatrzę się w tą którą kolega polecił.

Co do pakietu to waham się między dwoma:
Lipo

HPI Plazma 7.4V 4000mAh 20C Lipo Round Case Stick Pack Re-Chargeable Battery oto link: http://www.hpieurope.com/piw.php?lang=pl&partNo=101941 nie wiem niestety czy to nie będzie delikatnie przegięcie, skoro kolega pisał o granicznym 7,4V.

ewentualnie

LiFe

LiFe 3600mAh 6.6V 30C T-plug 135x42x22mm

Piszę akurat o tych ponieważ mam do nich względnie łatwy dostęp i mogę je nabyć fabrycznie nowe w dobrych cenach, tylko nie do końca wiem, który byłby bardziej odpowiedni.

Co do problemów z ogniwami Lipo to słyszałem już o tym, to akurat nie stanowi problemu, jestem chemikiem praktykiem i mały wybuch, ewentualnie pożar lotnego rozpuszczalnika to mój chleb powszedni więc myślę, że umiałbym się obchodzić z takimi ogniwami.

Proszę jeszcze o opinię na temat tego, który z pakietów byłby lepszy i czy ten Lipo nie uszkodzi w żaden sposób modelu??

PostNapisane: Cz maja 20, 2010 9:45 am 

Witam !
Gdy zaczęto produkować silniki szczotkowe do modeli zapewne nikt nie wiedział o technologii Lipo i Life . Teraz wiele osób łączy ze sobą silniki i nowe generacje pakietów . Oczywiście silnik dostaje o wiele większą wydajność , mały opór wewnętrzny akumulatora i ogólnie większą moc , ale nie ma nic za darmo . Silnik szczotkowy z pakietem LiPo skraca dość znacznie swoją żywotność . Podobnie jest w przypadku pakietu LiFe , ale w mniejszym stopniu przez niższe napięcie . Ja poruszam się na LiFe i szczotce od ok. pół roku i jestem z niego na prawdę zadowolony , a moc i prędkość tak jak powiedział Kubala znacznie się zmieniają . Mój pakiet jest obsługiwany ładowarką Turnigy Accucel 6 i również mogę ją polecić , więc ogólnie moją propozycją jest pakiet LiFe i Turnigy Accucel 6 . :wink:
Pozdrawiam i również proponuję pomoc na GG - 21212020 :wink:

PostNapisane: Cz maja 20, 2010 2:28 pm 

WojciechG napisał(a):
HPI Plazma 7.4V 4000mAh 20C Lipo Round Case Stick Pack Re-Chargeable Battery oto link: http://www.hpieurope.com/piw.php?lang=pl&partNo=101941 nie wiem niestety czy to nie będzie delikatnie przegięcie, skoro kolega pisał o granicznym 7,4V.

Co do napięcia, to spokojnie możesz na nim jeździć, tylko teraz tak. Jeżeli możesz napisz ile by Cię wyniosło kupienie tego pakietu. Z tego co wiem mało użytkowników na forum posiada pakiety HPI i nie ma opinii na ich temat, a za 140zł możesz już mieć dobry pakiecik, dobrej firmy.
Śmiało możesz brać pakiet LiFe ;) Tak jak już mówiłem, mam ten sam model i taki pakiecik jak np. Turnigy LiFe 4500mAh 2S2P 30-40C jest super ; ) Cena też nie jest zawyżona... Jeszcze niedawno kosztował on 190zł w PL, a teraz już można kupić za cenę zagraniczną ;P 140zł. Oczywiście jeżeli sam byś sprowadzał to cena wyniesie nieco mniej, ale za samą wysyłkę płaci się chyba 20$.

Ofna Jammin X1 CRT (2010-13)
HPI E-Firestorm 10T (2009-10)

GG:5508782

PostNapisane: Cz maja 20, 2010 9:28 pm 

Myślę, że zdecyduję się na pakiet LiFe, dziękuję serdecznie wszystkim za cenne rady. :)

PostNapisane: So cze 12, 2010 5:28 pm 

Witam
Tak dla uzupełnienia tematu (sam się kiedyś nad tym zastanawiałem) mogę dodać ze mam ten pakiet

HPI Plazma 7.4V 4000mAh 20C Lipo Round Case Stick Pack Re-Chargeable Battery oto link: http://www.hpieurope.com/piw.php?lang=pl&partNo=101941

I jeszcze jeden IP9043128-HardCasing 4600-20C 2S 7.4V http://hpi.pl/sklepy

I mój E-Firestorm jezdził bardzo szybko :D ale dość krótko :cry:
Po 10 pakietach padł mi silnik ( gdy sprawdzałem co się mogło stać to wypadła z niego jakaś część - może kawałek szczotki - nie wiem jeszcze się na tyle nie znam)
Muszę dodać że model był eksploatowany w dość ciężkich warunkach ( głęboki piach, mokra ziemia, dużo skoków i jedna kąpiel w kałuży - po sam dach)
Nowy Firebolt już zainstalowany i zobaczymy ile wytrzyma - jak by co to dam znać.
Pozdrawiam

Dodam, że też używam ładowarki Turnigy Accucel 6

Nie cierpię ę, ą, ż, ć, ś itp.

PostNapisane: So cze 12, 2010 6:07 pm 

Jest bardzo wiele osób jeżdżących i na LiPo i Life na podstawowych autach szczotkowych . Używanie takich pakietów skraca ich żywotność , ale nie wiele . Czy co jakiś czas wpuszczałeś co jakiś czas kropelkę jakiegokolwiek oleju na łożyska silnika ?
Pozdrawiam

PostNapisane: So cze 12, 2010 6:43 pm 

Matizz dokładnie się z Tobą zgadzam - nie wydaje mi się że w moim przypadku to Lipole zniszczyły silnik tylko ja :oops:
Nie czyściłem i nie smarowałem silnika (jeszcze nie miałem odpowiednich środków :oops: - dopiero się uczę )
Najprawdopodobniej to było przyczyną jego awarii.
Na szczęście te doświadczenie nie kosztowało mnie zbyt drogo.
Chcę też dodać, że oba pakiety spisują się jak narazie bardzo dobrze.

Ostatnio edytowano So cze 12, 2010 7:03 pm przez grani, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: So cze 12, 2010 8:37 pm 

Dokładnie tak jak piszą koledzy, pakiety Lixx może nie najlepiej działają na silnik pod względem żywotności, na szczęście to chyba jedyny minus:).
NiMh to już przestarzała technologia, który powoli umiera.
Zresztą kupując LiPo/LiFe i tak wyjdzie taniej nawet jeżeli silnik szybciej będzie się zużywał. W tej chwili LiPole są już tańsze od NiMhów, a przede wszystkim więcej od nich wytrzymują.
Już nie wspominając o tym, że z Lixx nie trzeba bawić się tak jak z Nixx (rozładowywanie, formowanie itd.), a i osiągi są widocznie lepsze.
Także moim zdaniem mimo, że Lixx niszczy silnik i tak wyjdzie taniej jeżdżenie na tych typach pakietów niż na Nixx, nawet jeżeli będzie trzeba częściej wymieniać silniki.

PS. Gratuluje modelu, sam od niego zaczynałem i moim zdaniem jak na początek jest świetny:).

PostNapisane: So cze 12, 2010 9:49 pm 

Naszym zdaniem idealne rozwiązanie do E- Firestorma to pakiet LiFe
LiFe 4500 mAh 6.6V 30C T-plug 160x46x22,5mm

PostNapisane: So cze 12, 2010 10:35 pm 

Odnośnie E-Firestorma 10T - to faktycznie jest świetny :) Bez oszczędzania go przyznaje, że jest mocny.
Na E-Firestormie chciałem sprawdzić czy mi się RC spodoba - spodobało się, wiec E-Revo brushless już zamówione :) ale to już inny przedział cenowy.

PostNapisane: Śr cze 23, 2010 2:26 pm 

Obiecałem dać znać jak sprawuję się nowy silnik - więc daje :)

Silnik chodzi bardzo dobrze, ale za to regulator się spalił - chyba jednak lipo do tego fabrycznego zestawu to tak na granicy wytrzymałości.
Wymienię silnik i regulator na jakiś najtańszy zestaw bezszczotkowy np. taki http://modele.sklep.pl/product_info.php ... ts_id=9504
Wyjdzie taniej niż miał bym kupić dwa nowe pakiety life.

Pozdrawiam