Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt cze 05, 2026 4:29 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
PostNapisane: Pt gru 04, 2009 8:07 pm 

dubik napisał(a):
czyli jednym slowem osoby doecirajace silniki w wodze tylko sobie szkodza?
Nie, jeśli jest to destylowana woda. Krawnówka zostawi po odparowaniu sporo syfu w środku. Myślę, że jakiś płyn podczas docierania może odrobinę pomóc, chociażby w wypłukaniu fragmentów szczotki, które się zetrą.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt gru 04, 2009 9:55 pm 

do wypłukiwania nagarów używa się clenera na bazie IPA a żeby się nie zapiekały puszcza się na komutator Drops'y.

Ciekawe jak po tej wodzie przesmarujecie łożyska?

Robert

PostNapisane: Pt gru 04, 2009 10:19 pm 

KiT napisał(a):
Ciekawe jak po tej wodzie przesmarujecie łożyska?
Brzmi to co najmniej tak jakby łożysk nie dało się w ogóle smarować lub różniło się to od standardowego sposobu smarowania po czyszczeniu silnika specjalnym preparatem lub benzyną. Faktem jest jednak, że woda potrzebuje dłuższego czasu i wyższej temperatury do odparowania. Jeszcze jednym przeciw wskazaniem mogłaby być korozja, ale w standardowym silniku elektrycznym raczej nie ma co rdzewieć.

PostNapisane: N gru 06, 2009 2:17 pm 

Cytuj:
dociera sie tylko szczotkowe,bo bezszczotkowe nie maja szczotek,polega to podlaczeniu takiego silnika do malego napecia np jak 3-5v i pozostawienie w dzialaniu takiego silnika przez jakies 30min po uprzednik zanurzeniu go w wodzie.Chozi o to aby szczotki dospasowaly sie do komutatora.Po taim zabegu moza uzywac silnika i cieszyc sie ze zostal doarty.

Kombinujcie, kombinujcie jak koń pod górkę. I to ma być dobry sposób dla początkujących modelarzy?

Moja wskazówka dla początkowych modelarzy ... Nie docierajcie elektrycznych silników bo na prawdę nie warto jako, że ciągnie to za sobą problemy.

Wypowiadam się bo wiem to z własnego doświadczenia.

PostNapisane: N gru 06, 2009 8:14 pm 

A ja docierałem zawsze, mimo że byłem początkujący i żadnych problemów nie miałem z silnikami :)
Generalnie trymer przesunąć w apce, zaprzeć cyngiel gazu o coś i jazda 3-4 minuty.

PostNapisane: N gru 06, 2009 11:25 pm 

Lollo napisał(a):
Cytuj:
dociera sie tylko szczotkowe,bo bezszczotkowe nie maja szczotek,polega to podlaczeniu takiego silnika do malego napecia np jak 3-5v i pozostawienie w dzialaniu takiego silnika przez jakies 30min po uprzednik zanurzeniu go w wodzie.Chozi o to aby szczotki dospasowaly sie do komutatora.Po taim zabegu moza uzywac silnika i cieszyc sie ze zostal doarty.

Kombinujcie, kombinujcie jak koń pod górkę. I to ma być dobry sposób dla początkujących modelarzy?

Moja wskazówka dla początkowych modelarzy ... Nie docierajcie elektrycznych silników bo na prawdę nie warto jako, że ciągnie to za sobą problemy.

Wypowiadam się bo wiem to z własnego doświadczenia.

Procedura powinna być puść silnik na 10 minut na 2-3V i tyle. W 99% przypadków docieranie takich silników nie ma praktycznego sensu.

sebas86 napisał(a):
Brzmi to co najmniej tak jakby łożysk nie dało się w ogóle smarować lub różniło się to od standardowego sposobu smarowania po czyszczeniu silnika specjalnym preparatem lub benzyną. Faktem jest jednak, że woda potrzebuje dłuższego czasu i wyższej temperatury do odparowania. Jeszcze jednym przeciw wskazaniem mogłaby być korozja, ale w standardowym silniku elektrycznym raczej nie ma co rdzewieć.

Oczywiście, że się różni cechą szczególną preparatów to czyszczenia silników jest to, że wypierają wodę, a potem rozpuszczają się w olejach.
Dlatego smarowanie łożysk przepłukanych np.: zwykłym WD40 nie stanowi problemu.
Smarowanie łożysk przepłukanych wodą jeśli ma być efektywne to musi być poprzedzone przelaniem ich preparatem wypierającym wodę.

Weź łożysko, zanurz je w wodzie, niech tam popracuje 30 minut, a potem zostaw do całkowitego osuszenia i zobacz jakie będzie miało po tej akcji opory.

Robert

PostNapisane: Śr gru 09, 2009 8:57 pm 

Nowe zapytanie po konsultacji z bratem okazuje się, że e-revo jest w angoli w prawie takiej samej cenie co e-maxx (revo okolo 294 funtów a emax jakies 265 funtów) licząc funta po 4,5 zeta wychodzi 1300 pln za np takie revo http://cgi.ebay.co.uk/Traxxas-E-Revo-Bl ... 3a558a212c gdzie daja jeszcze 2 pakiety zgłupiałem nie wiem co wziąść revo mi sie bardziej podobało ale w Polsce troche zaporowa cena z drugiej strony takie troche niskie mi sie wydaje i tak jak by nie za bardzo w teren. Może tak które autko jest wytrzymalsze ???

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2