Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt maja 19, 2026 9:05 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 172 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 23, 2007 12:09 am 

Witam
Tez mam zagwostkę bo planuję zakup silnika SH do Sava. I teraz pytanie czy P6 nie będzie za mocny, z koleji czy P3 nie ma zbyt małych obrotów i przez to model będzie wolniejszy. I jest jeszcze taki niebieski - dokładnie .25 PT2503A - czy to nie będzie też niezłe rozwiazanie.
Proponuję żeby wypowiedzieli się posiadacze savów z silnikami sh jak się im jeździ.
Pozdrawiam

Traxxas Rally

KDS 450SV CX250SE
Blade Nano CPX Xieda 9958
Yak54 Beast 3D UMX
GG: 5167078

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 23, 2007 11:09 am 

Maco napisał(a):
Witam
Tez mam zagwostkę bo planuję zakup silnika SH do Sava. I teraz pytanie czy P6 nie będzie za mocny, z koleji czy P3 nie ma zbyt małych obrotów i przez to model będzie wolniejszy. I jest jeszcze taki niebieski - dokładnie .25 PT2503A - czy to nie będzie też niezłe rozwiazanie.
Proponuję żeby wypowiedzieli się posiadacze savów z silnikami sh jak się im jeździ.
Pozdrawiam

Ostatnio często klienci pytają nas o inne tańsze silniki. Na tej podstawie na targach w Norymberdze rozumowaliśmy z firmą LRP o tanich silnikach pojawiających się w Europie.
Próbowaliśmy delikatnie wpłynąć na uatrakcyjnienie naszych cen. :D
Pracownicy LRP z uśmiechem stwierdzili, że tajemnica i różnica w cenach wynika głownie z stosowanych stopów materiałów oraz ich trwałości. Często też różnic konstrukcyjnych.
Zwrócili uwagę że wrażenia wizualne i podobny wygląd zewnętrzny jest zazwyczaj złym doradcą.
Praktycznie w każdym kraju pojawiły się ostatnio tanie silniki cechowane logo Chińskich firm. Natomiast ilość reklamacji oraz ich krótka żywotność szybko wyeliminowała je z zastosowań zawodniczych.
Postanowiłem o tym napisać nie po to, aby dyskredytować inne silniki, ale po to abyście nie sugerowali się jedynie wizualnym podobieństwem. Jak na zawodach zawodzi sprzęt nawet najlepszy zawodnik nie da rady.
Warto o tym pamiętać. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 23, 2007 11:29 am 

Festiwal Modelarstwa napisał(a):
Pracownicy LRP z uśmiechem stwierdzili, że tajemnica i różnica w cenach wynika głownie z stosowanych stopów materiałów oraz ich trwałości.

A cóż innego mogli powiedzieć? Pracownicy LRP nie są obiektywnym źródłem informacji o tanich silnikach Made in China bo inaczej nie pracowaliby w LRP :) Osobiście mam silnik SH .21 zamontowany w XB8. Silnik kosztował 280zł z szarpanką i dwiema świecami. Łatwego życia on nie ma gdyż XB8 jeździmy z synem gdzie się da i kiedy się da. Do tego na początku jeździliśmy na paliwie Tornado a obecnie na Model Technics. Różnicy w osiągach jak i w temepraturze pracy Tornado vs. MT nie widzimy więc po co przepłacać. Nawet jeśli silnik SH będzie żył krócej (w co wątpię) niż 3 razy droższy jego markowy odpowiednik to wolę w tym czasie kupić 3 nowe silniki SH niż jeden droższy. Dodam jeszcze iż średni czas jazdy w naszym przypadku to około 2 godziny bez przerwy na zmianę z synem. W tym czasie silnik nawet nie ma zamiaru gasnąć, idealnie trzyma temepreaturę i osiągi. Ja w LRP nie pracuję, mówię więc jak jest naprawdę :)

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 23, 2007 11:40 am 

jak powiedział ruski kosmonauta w Armagedonie
"amerykańskie czy rosyjskie ... i tak wszystko z Taywanu" :D

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 23, 2007 11:51 am 

Napisałem, co wiem w tej sprawie.
Jak będzie naprawdę zobaczymy za kilka miesięcy jak ludzie poużywają nowych silników.
Wiem jedno – cudów niema. A cytowana opinia LRP potwierdziła się już w innych krajach
Coś za coś.
Możliwe, że do zastosowań rekreacyjnych będzie to dobre rozwiązanie.
Ciekawe tylko ilu zawodników pójdzie w kierunku oszczędności i nie dojedzie do końca na zawodach.
Chyba ze w zapasie będzie kolejny silnik. :)
Sam jestem ciekaw i nie dziwi mnie, że interesują Was tańsze rozwiązania.
To oczywiste pod warunkiem, że jakość jest, chociaż zbliżona.
Model RC można też kupić dużo taniej w hipermarkecie. :wink:
Pytanie, po co przepłacać. :D

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 23, 2007 11:57 am 

Tomasz Ostrowski napisał(a):

swieta prawda... swieta...

tak jak niby jest hamerykanski Harley Davidson a polowa czesci w nim, fabrycznie zamontowanych, jest z Tajwanu ewentualnie w najlepszym razie z Japonii :)

tylko szkoda, ze juz ktos zwietrzyl swietny interes na tych silnikach SH i ceny winduje w gore...

i gdzie zdrowa konkurencja??

pozdrawiam

Savage 3.5 Custom - prawie nówka
Missiler 2WD - elektryk mojej córki
GG: 1664122

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 23, 2007 12:08 pm 

Tomasz Ostrowski napisał(a):

Oczywiście masz racje.
Jest tylko małe niedopowiedzenie.

Na targach zagranicznych oglądałem dwa identyczne modele u tego samego Chińskiego producenta.
Jeden kosztował 100$ a drugi 20$.
Jak myślicie z czego wynikała różnica. :?: :idea: :?:
Właśnie z użytych materiałów i głównie na to należy zwrócić uwagę.
Nikt nie wątpi w to że większość produkcji nawet firm tupu SONY lokalizowana jest na dalekim wschodzie. Różnica polega na wykorzystywanej technologii i tych drobnych niuansach technicznych które objęte są tajemnicą i patentami. :D :) :D

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 23, 2007 12:14 pm 

Maco napisał(a):
Witam
Pozdrawiam
jesli kolega chce sh 25 to chcetnie odsprzedam ,, poza tym jest jeszcze po tuningu( wal , cylinder) co znacznie podnioslo obroty i moc, jest ledwo co tylko dotarty... poza tym parametry i zakres obrotow duzo lepszy niz w sh28 6p... o niebo

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 23, 2007 12:44 pm 

Festiwal Modelarstwa napisał(a):
Jeden kosztował 100$ a drugi 20$.

Wszystko się zgadza. To co konszowało 20 $ wyprodukowali za 5 a to co 100 wyprodukowali za 10$ :D Oblecenie każda licząca się w świecie firma która ma konkurencję na rynku musi mieć fabrykę w chinach. Ona jedynie narzuca technologię jaką dane rzeczy mają być wykonane. Ceny silników sh są bardzo atrakcyjne.

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 23, 2007 12:47 pm 

Miejsce pochodzenia towaru w dziesiejszych czasach nie jest wyznacznikiem jakości. Nawet w garażu da sie zrobić coś extra, kwestia środków przeznaczonych na materiały i technologie.
Nie raz trzymałem w łapach hamerykańskie (często utożsamiane z czymś nieziemskim) buble i chińskie, solidne rzeczy.

Co do silnika to powiem szczerze, że wolałbym 2 SH.18 niż 1 OS.18TM.

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 23, 2007 2:09 pm 

Wiadomo że silnik SH nie będzie tak dobry jak LRP, czy RB bo różnica cenowa jest zbyt duża, przyjmując że połowa różnicy ceny to zapłata za logo ale jeszcze pozostaje 25-30% ceny która jest ceną za technologięi. Jednym słowem najlepiej miec dwa zestawy: S.H. + Big Bang do zabawy i LRP/RB/HPI + Tormado/RT na zawody i sobie zmieniać zależnie od okoliczności.
Czasem też jeżdzę sobie po działce i modelem jeżdzą wszyscy: ja, brat, ojciec nawet siostra się skusiła. I wtedy wiadomo - żal trochę d... ściska jak złotówki idą z dymem. więc chyba lepiej niech jeżdzą na czymś dwa razy tańszym. :)
Choć podchodząc jeszcze z innej strony - cena całego nowego SH jest porównywalna do remontu LRP/HPI/RB.

Traxxas Rally

KDS 450SV CX250SE
Blade Nano CPX Xieda 9958
Yak54 Beast 3D UMX
GG: 5167078

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 23, 2007 2:40 pm 

Zalezy w jakiej plaszczyznie rozpatrywac jakosc silnikow - czy pod wzgledem osiagow, czy mocy przez nie rozwijanych... mi wlasnie sh .18 zmielil skrzynie w t maxxie, i to po calych 2l :/, co do wytrzymalosci na forach np w Uk mozna wyczytac ze silniki te sluza po 20-25l, takze zdaje mi sie ze nie jest to jakis kompletny badzioew pokroju silnikow CPX czy tam CXP sprzedawanych na allegro... wiadomo za ta cene cudów nie ma, ale nie oszukujmy sie - w cenie lrp rowniez ich nie dostaniemy...

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 23, 2007 2:49 pm 

Jeśli chodzi o cenę to wytłumaczcie mi dlaczego trzy lata temu neostrada 512kB kosztowała 200zł a obecnie 1MB jest za ok. 60zł miesięcznie? Czy ta nowa neostrada jest gorsza od starej? Albo ceny rozmów przez komórkę, kiedyś płaciło się ponad 2zł za minutę i to już było tanio, teraz płaci się poniżej 1zł a czy rozmawia się gorzej? O cenach samych telefonów już nie wspomnę. Jest konkurencja, ceny spadają, nie ma konkurencji ludzie płacą bo nie mają wyjścia a sprzedawcy windują ceny, dorabiając do wysokich cen odpowiednią ideologię.

Maco, jesteś zawodnikiem? Ja jestem i zdążyłem sie przekonać, że mocny silnik wcale nie oznacza lepszych czasów. Dopiero kiedy umiejętności są na odpowiednio wysokim poziomie warto kupić lepszy silnik. Mam zamiar pojeździć w tym sezonie na silniku SH .21 w klasie IC8T i zobaczymy jak to będzie.

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 23, 2007 3:43 pm 

Witam
Miałem okazję porównać silniki LRP 28 spec3 i SH 28 P6 ,pod względem budowy i konstrukcji.Rozebrałem je i stwierdziłem że na 100% są wyprodukowane w tej samej fabryce .Posiadają cechy wspólne np.identyczne wały korbowe , korbowody i system zabezpieczenia sworznia tłoka.Nie wydaje mi się aby te silniki różniły się materiałowo.Odbiegają od siebie precyzją wykonania i pasowaniami.
Co do żywotności ,myślę że w SH troszkę niższa i będzie to uzależnione od danej sztuki silnika,zaś LRP na pewno będzie bardziej powtarzalne .
A jak naprawdę będzie to się okarze już niedługo. :wink:
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 23, 2007 5:10 pm 

powiem wam tyle: nawet gdyby zywotność SH była troche mniejsza to i tak lepiej kupic silnik SH :D

tu macie artykuł zrobiony przezemnie o tych silnikach :D

http://www.rcmonster.pl/catalog/product ... cts_id=911

1.Team Losi 8IGHT-T with SH P6

2.XRAY XT8 with SH P3

SPRZEDAM TE MODELE!
RcMonster TEAM POLSKA

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 172 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona