Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 6:43 pm

Autor
PostNapisane: Śr kwi 06, 2005 9:49 am 

Chciałbym kolejny raz - jako kompletny dyletant w sprawach przepisów, których część funkcjonuje wyłącznie w formie przekazów ustnych, zapytać Szanownych Kolegów, gdzie znaleźć można przepisy techniczne dotyczące klas modeli w zawodach rozgrywanych jako Puchar Polski - zacytuję z kalendarza imprez 2005:
Puchar TAMIYA: Le-Mans, F1, Top-Stock, 4WD GT

Czy przepisy, które są na stronie rcauto, a dotyczą kategorii F1 i Top Stock są zgodne z tymi, któe będą obowiązywać w Tarnowie, i gdzie można znaleźć przepisy dotyczące pozostałych dwóch klas?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 06, 2005 1:28 pm 

Bardzo dobre pytanie, może w końcu początkujący modelarze (też się do nich zaliczam) dostaną pełna informację na temat przepisów, a zwłaszcza regulaminów zawodów, na który sędziowie się często powołują, a nie którzy zawodnicy nawet nie wiedzą gdzie ich szukać, nie mówiąc już że powinny one być dostępne ogólnie.
Jeśli chodzi o przepisy, które mamy zamieszczone tutaj, to osobiście uważam, że to co tam jest napisane (np. chodzi mi o klasę TOPSTOCK) to jakaś abstrakcja (oczywiście nie wszystko, silnik, buda, podwozie - OK) ale wymiary!!! kto to wymyślił - sam jak zamierzałem kupić Tamiyę to ZADEN model nie mieścił sie w tych wymiarach (czysta abstrakcja - kupiłem tylko dlatego, że inni zawodnicy powiedzieli, że to i tak nie jest nigdy sprawdzane)
Po co są te przepisy (nawet abstrakcyjne) bo i tak wiemy, że nikt ich poza sporadycznymi przypadkami w tym roku nie sprawdza, a szkoda.
Bo oto możemy mieć taką sytuację i to jest wielce prawdopodobne, że nieuczciwy zawodnik może sobie wystartować w TopStocku na lepszym silniku w eliminacjach, dojść do finału i może dalej pojechać, a w najlepszym wypadku, być nie dopuszczonym, eliminując kogoś kto miał następną lokate i wszedł do finału B. To oczywiście teoretyczny przypadek, nie sądzę, zeby kogoś było stać na coś takiego, ale możliwy i jak nikt tego nie będzie sprawdzał to może się zdarzyć.
Jacek poruszył istotny temat, bo z własnego doświadczenia wiem, że wszystko to co związane z zawodami, począwszy od startów, serwisu, klasyfikacji itd. "odkrywam" jeżdżąc na kolejne zawody, obserwując jak to funkcjonuje i słysząc, "że tak jest w regulaminie"
...a chętnie bym taki regulamin przeczytał, nawet powiem, że przed startami powinnienem sie z nim chociaż zapoznać, nie mówiąc że powinienem go znać. Ale cóż nawet nie wiem gdzie szukać....
Ktoś podpowie?

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 06, 2005 2:18 pm 

Podpowiem, nalezy zwrócic sie do Jana Matukina...on ma wszystko czego potrzebujesz , czyli przepisy sportowe i techniczne klas ET-10 TC, ET-10 TC Open, IC-10, IC-8 i modeli terenowych ..a co do regulaminow technicznych klasy Le Mans, Top Stock i tp. bazujace na modelach monotypowych Tamiya to właściwie istnieją one tylko w formie uproszczonej, mowiącej że jest to model z pudelka, z regulatorem mechanicznym i ... niewiele więcej. Te klasy wprowadził Krzysztof Mamcarz z Tarnowa , sprzedając modele po atrakcyjnych cenach..tu bedziesz miał problem z dokładnymi przepisami. Co do pomiarów na zawodach to nie bede sie wypowiadal, bo jak kiedys próbowalem to wprowadzić to zostałem wyśmiany przez zawodnikow...

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 06, 2005 2:58 pm 

Wszystkie przepisy jakie są dostepne mozna znaleźć na jednej z tych stron:
- obecnie na stronie rcauto.pl - http://www.rcauto.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=1
- http://www.pkms.org.pl/SAM/index.php?id=przepsp
- http://www.lok-zg.org.pl/modelarze/przepisy_techniczne2004.htm i http://www.lok-zg.org.pl/modelarze/przepisy_techniczne2004.htm

Tomek Massalski

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 06, 2005 4:11 pm 

Fajne linki Tomku - dzięki!
Jeszcze tylko bądź uprzejmy przyporządkować klasy o które pytałem do odpowiednich kategorii Pucharu Tamiya i temat będzie można zamknąć - bo na razie nijak nie mogę pozbyć się wrażenia, że i Ty, i Maciej podaliście dwie zupełnie różne recepty na przygotowanie modelu Top Stock i Le mans (bo o ile dobrze czytałem, to LE Mans, to taka E-10, tyle że z innym silnikiem) - no i tu mamy ciąg dalszy pytań pozostających bez odpowiedzi PISEMNEJ - bo ustne odpowiedzi Pana Jana Matukina są w pewien sposób wykładnią tego, co można, a co jest zabronione, ale ta wykładnia, niestety, nie jest znana ogółowi. Ogół powinien mieć, moim zdaniem, czarno na białym - to jest cacy, a to be. Bo w innym przypadku Maciek Litwin ponownie zapytany o inne niz z pudełka półosie w Top Stocku odpowie to samo - "przecież wszyscy na tym jeżdżą". Szkoda tylko, że ci "wszyscy" nie wiedzą, że te numery części jako dopuszczone do Top Stocka nie figurują ani na stronie LOK, ani RC-AUTO. Może więc warto od czasu do czasu zajrzeć i do kartki z przepisami, i "pod maskę" zawodnikom.
Ale najpierw trzeba wiedzieć, czego się trzymać i dlatego jestem za precyzyjnym formułowaniem przepisów - szczególnie w klasach, w których wprowadza się ograniczenia, i to ograniczenia znaczne.

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 06, 2005 4:11 pm 
Administrator forum

Dodam dzisiaj przepisy zarówno techniczne jak i sportowe na stronę RC-AUTO do pobrania jako pliki. Prosze o zaglądnięcie wieczorem ok. 22-22:30

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 06, 2005 4:15 pm 

No - i to jest odpowiedni człowiek na właściwym miejscu!

A co z Maćkiem Litwinem? :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 06, 2005 6:08 pm 

Jacek Ochociński napisał(a):
Fajne linki Tomku - dzięki!
Jeszcze tylko bądź uprzejmy przyporządkować klasy o które pytałem do odpowiednich kategorii Pucharu Tamiya i temat będzie można zamknąć - bo na razie nijak nie mogę pozbyć się wrażenia, że i Ty, i Maciej podaliście dwie zupełnie różne recepty na przygotowanie modelu Top Stock i Le mans (bo o ile dobrze czytałem, to LE Mans, to taka E-10, tyle że z innym silnikiem)

Niestety takich przepisów nie widzałem i nie mam pojęcia gdzie można je znaleźć. Przyporządkować można wtedy, kiedy jest to jasno napisne.

Tomek Massalski