tadeusz żelazo napisał(a):
Chciałbym rónież zauważyć ze według wewnętrznych przepisów LOK - to on zabezpiecza środki finansowe na przeprowadzenie zawodów eliminacyjnych i finałowych MP.
Można łudzić się nadzieją na pozyskanie sponsora (ów) dla całego modelarstwa kołowego. Ale to będą jedynie złudzenia. Jedynym realnym żródłem pozyskiwania środków to samorządy. A z tego LOK nie pozyska żadnych środków finansowych. Mogą to jedynie robić lokalne kluby. I do tego śą one głównie potrzebne.
Jesteśmy z Paweł już ponad 8 lat obecni w tym środowisku. I w zakresie finansowym według mnie nic się nie zmieniło: ani na plus ani na minus.
Panowie jest rosyjskie powiedzenie „muzykę zamawia ten kto ma pieniądze” przekładając to na nasze realia rządzi ten kto ma kasę. Jeżeli LOK finansuje MP to on ustala zasady gry.
Jak zaproponowałem alternatywne źródło finansowania to zapytano się mnie czy nie pomyliłem modelarstwa z piłką nożną. Na coś trzeba się zdecydować, albo płacić i rządzić albo podkulić ogon. Rządzenie pieniędzmi LOK-u jest najprostsze.
Żeby uniknąć zbędnej dyskusji od razu odpowiem – wiem że pieniądze LOK-u to nasze pieniądze ( podatników ) ale są to takie same pieniądze jak ZUS-u, KRUS-u itp.
Tu już są potrzebne zmiany w Polsce a nie w modelarstwie i to już na pewno nie nasza liga!