Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 8:33 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr cze 03, 2009 9:07 am 

Ponieważ trochę bez mojej zgody zostałem włączony w bieżące sprawy modelarstwa kołowego – czuję się w obowiązku przedstawić swoje stanowisko w sprawie ewentualnych zmian organizacyjnych.
Problem I.
Uważam, że w tak „niewielkim” środowisku jak modelarstwo kołowego sprawach istotnych powinno decydować się w wyborach bezpośrednich. Jest to najbardziej demokratyczny sposób głosowania. W dobie Internetu nie powinno być z tą formą głosowania problemów.
Problem II.
Mamy głosować, ale chyba nikt nie wie, o czym.
Bo ja nie znam żadnej informacji ze strony PZMot, jak będzie wyglądało modelarstwo kołowe po włączeniu w ich struktury. Jaki i czy w ogóle będzie sposób finansowania modelarstwa, z jakich będzie to środków? I jak będzie to zorganizowane.
Uważam, że ze strony PZMot powinna być przedstawiona jakaś „wizja” funkcjonowania modelarstwa kołowego. I to przed głosowaniem.
Problem III.
Jak głosować w tej chwili, mając w sumie szczątkowe informacje?
Ja głosowałbym za pozostawieniem modelarstwa kołowego w strukturach LOK. Mimo moich bardzo dużych zastrzeżeń do tego, co robił czy bardziej nie robił LOK.
Ale przy organizacji imprez modelarskich na Lubelszczyźnie współpracowałem z organizacją wojewódzką. I to współpraca była bardzo dobra, a pomoc wręcz nieoceniona.
A na podstawie swojej wiedzy o działalności PZMot – o takiej pomocy mogę jedynie marzyć.
Jednocześnie z uwagi na zainteresowania Pawła sportem samochodowym w skali 1: 1 poznałem trochę zasady i formy działalności w tej dziedzinie. I wcale nie jest tam lepiej. Rozmawiałem również ze ojcem zawodników startujących w kartingu, mających sukcesy krajowe oraz starty zagraniczne. Te opinie utwierdzają mnie mocniej w przekonaniu, że dobrze jest tam gdzie nas nie ma.
Problem IV
I sprawa najważniejsza.
To ludzie tzw. działacze. Jeżeli nie będzie zaangażowania ludzi chcących i potrafiących działać na rzecz środowiska – nie będzie nic lepiej. Bez względu na to, w jakich strukturach będzie modelarstwo funkcjonowało – potrzebni są ludzie PRAWDZIWI LIDERZY.
19 lipca 2006 roku pisałem na forum:

Dyskusja w obecnej postaci do niczego nie prowadzi. Bo ona nie ma spowodować zebrania oczekiwań wszystkich i próby spełnienia tych wszystkich oczekiwań. Każdy zdrowo myślący o tym wie.
Problem jest gdzie indziej.
Tak się składa, że w każdej dziedzinie wiele albo bardzo wiele zależy od DZIAŁACZY. Ale tylko Ci z nich, którzy są wizjonerami, którzy potrafią zawsze być, co najmniej dwa kroki przed resztą - tylko Ci są przywódcami. I takich nam trzeba.
Ludzi, którzy będą mieli wizję rozwoju. I nie będą na siłę starali się przypodobać wszystkim. Ale coraz bardziej widzę, że doraźne interesy biorą górę.

W sierpniu 2005 roku wywołałem dyskusję zakładając temat Czas na zmiany.

I mimo upływu paru lat dalej podpisuję się pod tamtymi stwierdzeniami. Tyle tylko, że dzisiaj zostawiam „pole do działania” innym.
Pozdrawiam
Tadeusz Żelazo

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz cze 04, 2009 10:20 am 

Witam,

Postawione przez Tadeusza pytanie "LOK czy PZMot ?" to alternatywa stworzona podczas spotkania 23.05.09r. Opowiedzenie się za jedną ze stron nie oznacza wcale jej poparcia, żyjemy przecież w Polsce, kraju, gdzie nie głosuje się "za", bo takiej możliwości skrupulattnie unikają gremia koniunkturalne. Głosuje się "przeciw". W tym konkretnym przypadku, stając przed wyborem "znana patologia", a "nieznany 'chyba' bałagan" osoby, które dotychczas z tym "znanym" walczyły nie mają wyboru ale o tym w dalszej części.

Piszesz Tadeusz o prawdziwych problemach, a ja mam nadzieję, że przeczytałeś list Stowarzyszeń z Dolnego Śląska przygotowany na spotkanie 23.05.2009, jeżeli nie to wejdź TUTAJ. Nasze stanowisko zostało w tym liście, w skrótowej wprawdzie formie, ale mam nadzieję jasno wyrażone - i tu się zgadzamy - tylko oddolna inicjatywa osób zaangażowanych lub jak Ty ich nazywasz - "działaczy" może doprowdzić do konsolidacji istniejących środowisk, a otwarta rozmowa na ten temat pozwoli sprecyzować cele działania. A co najważniejsze - jestem przekonany, że pozwoli oddzielić "małe, prywatne interesy" obecnych uczestników tej śmiesznej rozgrywki od szczerych inicjatyw zmierzających do popularyzacji modelarstwa kołowego jako świetnego hobby i formy spędzania czasu, aż do profesjonalizacji modelarstwa kołowego jako dyscypliny sportowej.

Przyszłości przewidzieć nie można ale patrząc w przeszłość nie można nie zauważyć, że dotychczasowy sposób działania funkcjonariuszy LOK lub osób przez LOK delegowanych był skierowany jedynie na osiągnięcie którkoterminowych korzyści finansowych, których beneficjentami, w ogromnej większości byli albo Ci funkcjonariusze albo ich funkcyjni albo też osoby z nimi współpracujące (handlarze - z wyrachowania, albo ideowi organizatorzy imprez pod szyldem LOK, dzięki którym ta organizacja mogła występować o kolejne ministerialne dotacje). opowiadając się w dniu dzisiejszym za LOK'iem hibernuje się te układy na kolejne 2 lata i pozwala się na wyciąganie pieniędzy podatników do wykorzystania na cele własne lub w celu zaspokojenia potrzeb "przyjaciół królika". Ta sytuacja nie będzie zresztą trwała wiecznie, bo Ci którzy te pieniądze przyznawali byli oszukiwani i powoli zaczynają mieć tego faktu świadomość. Tu odsyłam do stron Ministerstwa Sportu informujących o czekających Związki Sportowe kontrolach wydatków dotacji ministerialnych za 2008 rok, w tym i LOK. O jakie kwoty chodzi ? Tu zapraszam do strony, która informuje np. na co LOK otrzymał środki w 2008 roku - Dotacje dla LOK na Modelarstwo. Niemniej istotną kwestią sa sprawy związane z etyką ludzi, działających dotychczas niejako "w imieniu" środowiska modelarzy kołowych, która na przestrzeni ostatnich lat doprowadziła do zniechęcenia lub wręcz rezygnacji wielu ludzi z udziału w zadwodach. Znane są zresztą stwierdzenia tych osób typu cyt. "nie chcą to niech nie startują". Ta arogancka postawa to zresztą zachowanie symptomatyczne dla ludzi, którzy swoją władzę opierają na mianowaniu, a nie na demokratycznym wyborze środowiska.

Z drugiej strony, wybór i postawienie na PZMot, chociaż związany z dużą niewiadomą pozwala jednak mieć nadzieję, że budowane struktury od początku będą opierały się na transparentnych dla całego środowiska i demokratycznych zasadach. Poza tym ten wybór jest jedyną szansą na ustalenie zasad współpracyn środowiska ponad obecnymi podziałami i ponad obecnymi partykularnymi interesikami, pozbawionymi wszelkiej idei sportowej. Wybór ten nie oznacza zresztą wprost odgórnego przejęcia "modelarstwa kołowego" jako takiego, bo jestem przekonany, że osoby zainteresowane działaniem nie dadzą się sprzedawać jak pani lekkich obyczajów. Będzie to raczej pokerowy sprawdzian, kto chce dzialać w duchu sportu i jego popularyzacji, a kto był tylko pasożytem żerującym na pasjonatach tego sportu.

I takie małe pytanie na zakończenie:

Drogi Tadeuszu, czy zakładając temat "Czas na zmiany" w roku 2005 miałeś na myśli zmianę skarpetek na gumaki, a w istocie pozostanie w tej samej rzece, czy chodziło Ci jednak o prawdziwe zmiany i nową jakośc w środowisku modelarskim ? (niezależnie od kasjerów z LOK czy PZMot :) )

ps. Oprócz powyższych tez cała sprawa ma także swoje drugie dno, a mianowicie status prawny modelarstwa kołowego jako sportu kwalifikowanego. Otóż w myśl projektowanej ustawy o sporcie, która ma wejśc w życie do końca 2009 roku, funkcjonowanie modelarstwa jako sportu pod zarządem LOK'u zakończy się najpóźniej za dwa lata. Jeżeli ktoś będzie zainteresowany to napiszę dlaczego, ale uważam, że ważniejsze jest jednak porozumienie w środowisku i wyznaczenie sobie celów na kilka przyszłych lat, niż dywagowanie czy będzie kaska na wyjazdy i.t.p.

ps. 2 - uzupełaniam mojego posta o informację, że nastronie PZMotu ukazała się informacja nt. spotkania z dn. 23.05.2009. Informacja ta zawiera w początkowej części "komunikat", który ukazał się na stronie KMK, ale, co ważniejsze, w dalszej części również "notatka" ze spotkania. Istotny wydaje się pkt 2. tej "notatki", a szczególnie ostatnie zdania tego pounktu. Wejdź TUTAJ

KYOSHOblog

PostNapisane: Cz cze 04, 2009 9:58 pm 

Napisałem
Cytuj:
Uważam .... sprawach istotnych powinno decydować się w wyborach bezpośrednich. Jest to najbardziej demokratyczny sposób głosowania.....

Ale jak zwykle pokazuje się temat zastępczy : podziały w środowisku lubelskim. Pocieszajace jest chyba jedynie to że inne środowiska są jednomyślne. Co stoi na przeszkodzie do odwołania się do opinii całego środowiska ??????

Reszta - bez zmian.

Tadeusz Żelazo

PostNapisane: Pt cze 05, 2009 7:26 am 

Paweł Żelazo napisał(a):
Napisałem...
Ale jak zwykle pokazuje się temat zastępczy : podziały w środowisku lubelskim. Pocieszajace jest chyba jedynie to że inne środowiska są jednomyślne. Co stoi na przeszkodzie do odwołania się do opinii całego środowiska ??????

Reszta - bez zmian.

Tadeusz Żelazo

Czy to jest temat zastępczy,skoro na spotkaniu 23.05 Kol.J.Nazarewicz wypowiedział się w imieniu lubelszczyzny i Kol.Żelazo za zmianami,a za kilka dni pojawia się oświadczenie jednej ze stron,całkowicie odmienne.Coś jest na rzeczy i należy wyciągnąć z tego faktu wnioski,a nie traktować tego jako mało istotną sprawę.
Dowodzi to błędnie prowadzonej kampanii lub wpadki słownej Kol.Nazarewicza podobnej do pamiętnego "Tośka".
Jest jeszcze jedna wersja możliwa,którą wyrażają słowa byłego Prezydenta cyt."jestem za,a nawet przeciw",co by odzwierciedlało oportunistyczną duszę,zacytowanego powyżej.Byle inaczej...
Ps.jeśli ma powstać coś nowego i dobrego to każdy głos jest ważny i nie zastępczy...

PostNapisane: So cze 06, 2009 7:16 pm 

Mam nadzieję,że "Komandor"w dniu jutrzejszym poda na Swojej stronie informację ile "środowisk" oddało głos.Przecież każdy wysłał meila potwierdzającego zabranie głosu...

PostNapisane: So cze 06, 2009 10:57 pm 

Nie wiem czy kogoś to obchodzi ale jako osoba postronna czytająca temat oraz informacje dostępne na forum zadaję sobie pytanie:

1. Na podstawie, jakiej wiedzy ludzie mają oddawać głosy i podejmować decyzje?
Nigdzie nie ma informacji ani żadnych szczegółów propozycji.
Co konkretnie z niej będzie wynikało dla modelarzy?
A jeśli głosujący mają większą wiedzę to po co publikujecie te bezużyteczne notatki na forum z których nic albo niewiele wynika.
Moim zdaniem właśnie przez takie działanie LOK stracił swoją szansę i cierpliwość środowiska się skończyła, ale czy zmiana szyldu tylko dla zmian nie skończy się podobnie ?

Jak czytam pkt. 5 notatki:
„5. Stanowiska zostaną otwarte komisyjnie w składzie: Tadeusz Bernady, Nikos Triandafilidis, Andrzej Zaremba. Po sporządzeniu protokołu wyniki zostaną przekazane do Prezesów LOK i PZM oraz podane do publicznej wiadomości ze wskazaniem stanowisk.”
Zadaję sobie kolejne pytanie:
Co w tej komisji znowu robi jeden Dystrybutor - Nikos Triandafilidis , kto i kiedy go do niej wybrał i dla czego znowu jeden z dystrybutor a nie wszyscy?

Nie tak dawno była historia z dystrybutorem - trenerem koordynatorem
Trochę wcześniej kompromitująca LOK klasa MP Top Stok – dla jednego dystrybutora.
Można wyciągnąć wniosek że pomysły są wciąż te same i wracają jak moda - tylko w innym opakowaniu.

Wcześniej czy później szydło wyjdzie z worka.
Na tą chwilę opublikowane materiały budzą raczej wątpliwości niż zaufanie. :wink:

PostNapisane: N cze 07, 2009 4:39 pm 

Jak się odetnie kończynę trawiącą organizm gangreną,to potem będzie się można zabrać za leczenie i rekonwalescencję reszty...

PostNapisane: N cze 07, 2009 9:32 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):
Jak się odetnie kończynę trawiącą organizm gangreną,to potem będzie się można zabrać za leczenie i rekonwalescencję reszty...

Też tak uważam bo zmiany są potrzebne i zdrowe. Wszyscy chcemy zmian w organizacji wiodącej jakkolwiek będzie się ona nazywała.
Szkoda tylko że od początku nowa propozycja ma poważne wady.
Właśnie z takich powodów kilka lat temu zaczął się opór środowiska.

Zwracam tylko uwagę że poza nowym logo i wątpliwym układem jednego z dystrybutorów z PZM nie znajduję żadnych merytorycznych argumentów co nowego i lepszego wniesie ta zmiana.
Jeśli wie Pan coś więcej proponuję publicznie podzielić się wiedzą z kolegami. :D :wink:

PostNapisane: Pn cze 08, 2009 6:30 am 

Festiwal Modelarstwa napisał(a):
Zaremba Lesław napisał(a):

Też tak uważam bo zmiany są potrzebne i zdrowe. Wszyscy chcemy zmian w organizacji wiodącej jakkolwiek będzie się ona nazywała.
Szkoda tylko że od początku nowa propozycja ma poważne wady.
Właśnie z takich powodów kilka lat temu zaczął się opór środowiska.

Zwracam tylko uwagę że poza nowym logo i wątpliwym układem jednego z dystrybutorów z PZM nie znajduję żadnych merytorycznych argumentów co nowego i lepszego wniesie ta zmiana.
Jeśli wie Pan coś więcej proponuję publicznie podzielić się wiedzą z kolegami. :D :wink:

Ja nie jestem inicjatorem zmian idących w kierunku PZM.Jestem tylko jako przedstawiciel Klubu ,beneficjentem skutków tej zmiany.Przeprowadziliśmy lokalnie rozmowy z przedstawicielem PZM w Naszym okręgu i wiemy na czym stoimy.Ale nie jest to wykładnia dla wszystkich regionów.Gotowego nikt nie da ,to jest pewne.Aktywność środowisk to podstawa.Do aktywności bezwzględnie wskazana jedność w obrembie lokalnym...Struktury trzeba budować od dołu...

PostNapisane: Pn cze 08, 2009 3:26 pm 

Cytuj:
Ja nie jestem inicjatorem zmian idących w kierunku PZM.Jestem tylko jako przedstawiciel Klubu ,beneficjentem skutków tej zmiany.Przeprowadziliśmy lokalnie rozmowy z przedstawicielem PZM w Naszym okręgu i wiemy na czym stoimy.Ale nie jest to wykładnia dla wszystkich regionów.Gotowego nikt nie da ,to jest pewne.Aktywność środowisk to podstawa.Do aktywności bezwzględnie wskazana jedność w obrembie lokalnym...Struktury trzeba budować od dołu...

W pełni zgadzam się z wypowiedzią Pana Lesława. W Trójmieście również trwają rozmowy z PZM. Trudno jest obecnie napisać co z tego wyniknie ale z pewnością jest lokalny partner, z którym można rozmawiać, i który ma coś do zaproponowania lokalnej społeczności. Czy będzie lepiej czy gorzej trudno to określić ( piszę głupoty gorzej być już nie może ).
Budując silne kluby jesteśmy wstanie stworzyć i zjednoczyć środowisko modelarskie, „centrala” nie ma żadnego znaczenia. Panowie „decydenci” mogą się spotykać w Warszawie setki razy, debatować i podejmować decyzje jakie tylko im się podoba. Będą one cokolwiek znaczyły jeżeli położą pieniądze na ich realizację, a w to szczerze wątpię. Centralnie sterowana gospodarka nie przyniosła w Naszym kraju dobrych wyników

Moim zdaniem należy rozmawiać z PZM ale na szczeblu lokalnym i po tych rozmowach wszystko będzie jasne. Należy również zakasać rękawy i przestać się kłócić, schować głęboko wszelkie animozje. LOK nie zbudował a PZM nie zbuduje nam klubów, nie zorganizuje zawodów, nie będzie pracował z młodzieżą. Wszystko to musimy zrobić sami, od przyszłego „patrona” możemy uzyskać tylko pomoc w naszych przedsięwzięciach. Jeżeli ich nie będzie nie będzie również pomocy!

PostNapisane: Cz cze 18, 2009 1:46 pm 

Coś wiadomo?

m.

PostNapisane: Pt cze 19, 2009 12:04 pm 

PZM w Bydgoszczy niewiele się różni od LOK, za to dla odmiany Toruński Klub Motorowy wspiera sekcję RC bardzo aktywnie. Należy uderzać tam gdzie się uda coś wywalczyć.

PostNapisane: Pt cze 19, 2009 7:54 pm 

Taka mała dygresja - kiedyś jak robiłem cos w okolicach LOK w Przemyślu i zapytałem p. Kierownika, czy nie ma w planie reaktywować modelarni(tam dalej stoją torówki spalinowe!!) to pan odpowiedział, że "takich ludzi jak modelarze szkoda wspierać" :? :wink:

Pozdrawiam

PostNapisane: Pt cze 19, 2009 8:14 pm 

A wiecie jak ja to widzę?

Sprawa ucichła, ci co głośno gardłowali teraz milczą, a to przekłada się jak na dobrą politykę,
trochę szumu, własne lody się ukręci w rozmowach na korytarzu i pozamiatane.

Zostaje tylko jeździć na te imprezy które odpowiadają, a jak będzie zupełna d***a, to zmienić hobby.

I tyle.

m.

PostNapisane: Pt cze 19, 2009 8:43 pm 

Michał Abramowicz napisał(a):
a jak będzie zupełna d***a, to zmienić hobby.

Moto!:D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona