Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr kwi 22, 2026 7:54 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: So gru 29, 2007 1:15 pm 

Czesc Artur,

Artur Dzierzęcki napisał(a):
...
Sprawa Licencji.
Może ona kosztować więcej ale:
-ubezpieczenie jakie bylo do tej pory zawierane to jest lipa, bo nie dotyczy ono zawodników a LOK

I tu jest wlasnie clue problemu.
Aby ubezpieczenie sprzedawane z licencja ubezpieczalo zawodnikow, LOK musi byc organizatorem zawodow. Wynika to z tego ze ubezpieczenie to jest niczym innym jak obowiazkowym ubezpieczeniem LOK-u od dzialalnosci jaka prowadzi. Jest to wyraznie napisane na polisie ubezpieczeniowej jaka co roku LOK podpisuje.

Ponizej cytuje istotne fragmenty tej polisy (rok 2006)

Ubezpieczenie OC
Rodzaj dzialalnosci podlegajacej ubezpieczeniu: dzialalosc statutowa i gospodarcza LOK

Ochrona obieta jest odpowiedzialnosc ubezpieczajacego za szkody powstale podczas imprez organizowanych przez ZGLOK oraz terenowe jednostki i kluby LOK. Ochrona objeci sa podczas imprez organizatorzy, trenerzy, zawodnicy i czlonkowie LOK.

Ubezpieczenie NW
Ubezpieczajacy: LOK stowarzyszenie
Ubezpieczony: organizatorzy, zawodnicy, trenerzy, instruktorzy i czlonkowie LOK bioracy udzial w imprezach sportowych wg. planu imprez na 2006r. dolaczonego do polisy.
Liczba ubezpieczonych 35000
Suma ubezpieczenia 5000
Koszt ubezpieczenia od osoby 0.30zl

Prosze zwrocic uwage na liczbe ubezpieczonych, koszt od osoby oraz to ze aby zawodnicy byli ubezpieczeni na podstawie licencji impreza musi byc w planie imprez na dany rok.

Artur Dzierzęcki napisał(a):
Żeby cokolwiek dostać ( nawet odrobinę zaufania) to najpierw trzeba dać coś od siebie i przy obecnej sytuacji jestem przeciwny tak wysokiej kwocie licencji. Jeżeli poznam cele na jakie zostaną przeznaczone te środki to zmienię zdanie.

Takie jest i moje stanowisko.

Pozdrawiam i zycze zdrowia w nowym roku,

Marek Pleskacz

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So gru 29, 2007 1:18 pm 

Natomiast zapomnieliście Panowie o jednej rzeczy. Opłata za przedłużenie licencji nie może być wyższa niż za jej wydanie...

Tytuł:
PostNapisane: So gru 29, 2007 1:32 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):
Marek bardziej istotne jest funkcjonowanie w ogóle w tej formie licencji.Wzorcem zachodnich i południowych sąsiadów zawodnik powinien "przejść"przez klub,czyli zostać jego członkiem.A wysokość składek za licencje,ale również inne istotne sprawy powinny być podejmowane właśnie przy współudziale przedstawicieli tychże klubów.
Na razie jest to Totalitarny układ w Państwie demokratycznym,gdzie jednostki nie wybrane ,ale powołane decydują co dla Nas jest dobre.
Nie ma Związku ,a mówi się o kadrze i o pieniądzach na nią.
To chyba nie ta kolejność...Trzeba zacząć od organizowania potencjału i to składającego się z infrastruktury,ludzi zaangażowanych itp.Szersze rozmowy i jeszcze raz rozmowy i to nie pomiędzy laikami.

Leszku,
Masz racje ale ustawa o SK daje mozliwosc startowania zawodnikom niebedacym czlonkiem zadnego klubu. Wystarczy ze ma z klubem umowe (cokolwiek to znaczy).
W tejze Ustawie mowi sie rowniez o stowarzyszeniu ktore moze byc zwiazkiem sportowym. Stowarzyszeniu klubow (min 3) lub zawodnikow (min 15).
Co do oplat za licence to w Ustawie nie ma dowolnosci.
Oplata musi wynikac z kosztu jej wydania.
Mozna tu dyskutowac co jest tym kosztem.
Czy np. aby podniesc koszt licencji LOK zatrudnia dodatkowa osobe do zbierania pieniedzy za licencje to jest to dopuszczalne zachowanie czy nie.
Czy placenie komus 20 zl za kartonik licencji kiedy powinien on kosztowac 5 zl to jest to dopuszczalne zachowanie czy nie.
Nad tym mozna dyskutowac.

Pozdrawiam i zycze spokojnego nowego roku,

Marek

Tytuł:
PostNapisane: So gru 29, 2007 1:35 pm 

Michał Woszczek napisał(a):
Natomiast zapomnieliście Panowie o jednej rzeczy. Opłata za przedłużenie licencji nie może być wyższa niż za jej wydanie...

Logicznie rzecz ujmujac to moze jesli koszty wzrosly.

Tytuł:
PostNapisane: So gru 29, 2007 2:59 pm 

Marek Pleskacz napisał(a):

Logicznie rzecz ujmujac to moze jesli koszty wzrosly.

Panie Marku,

Ale nigdzie w przepisach nie ma napisane, co będzie jak wzrosną koszty, natomiast jest napisane co powyżej.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: So gru 29, 2007 3:27 pm 

...Ale nigdzie w przepisach nie ma napisane, co będzie jak wzrosną koszty, natomiast jest napisane co powyżej.

Panie Michale,

Nie rozumiem co Pan ma na mysli piszac "natomiast jest napisane co powyzej"

Czy chodzi o to zdanie?

"Opłata za przedłużenie licencji nie może być wyższa niż za jej wydanie..."

Skad to zdanie pochodzi?

Pozdrawiam,

Marek

Tytuł:
PostNapisane: So gru 29, 2007 7:36 pm 

Chyba najbardziej kontrowersyjna jest istota obecnej licencji.Ni jak nie spełnia wymogów dotyczących sportu kwalifikowanego.Nawet zapisy figurujące na niej całkowicie ją dewaluują...Jest to poprostu bilet wstępu do klasyfikacji MP.

Tytuł:
PostNapisane: So gru 29, 2007 8:47 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):
Chyba najbardziej kontrowersyjna jest istota obecnej licencji.Ni jak nie spełnia wymogów dotyczących sportu kwalifikowanego.Nawet zapisy figurujące na niej całkowicie ją dewaluują...Jest to poprostu bilet wstępu do klasyfikacji MP.

Zgadzam sie w pelni z ta ocena i dodam jeszcze ze to jak LOK wprowadzil te licencje jest najlepszym przykladem jak traktuje modelarzy.

Tytuł:
PostNapisane: N gru 30, 2007 5:30 pm 

Może nie na temat,ale ponieważ sprawa powróciła na pierwotne tory ,proszę admina o przywrócenie mojego Awatara.Dziękuję.

Tytuł:
PostNapisane: N gru 30, 2007 8:14 pm 

Marek Pleskacz napisał(a):

Czy chodzi o to zdanie?

"Opłata za przedłużenie licencji nie może być wyższa niż za jej wydanie..."

Skad to zdanie pochodzi?

Pozdrawiam,

Marek

Pochodzi z ustawy, do której link był podany w jednym z tematów, w tej chwili nie pamiętam, może któryś z kolegów pamięta.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: N gru 30, 2007 8:36 pm 

Witam.Przepraszam że tak długo nie pisałem poprostu się zastanawiałem ponieważ nie chcę być tą osobą co prowokuje Was do niezbyt pochlebnych wypowiedziChciałbym żebyśmy byli partnerami w dyskusji .Ja jeżeli kogo kolwiek uraziłem to przepraszam a szczególnie Pana Różyckiego którego rzeczywiście nie znałem.Mogę obiecać zę będe się starał na wasze pytania odpowidzieć oczywiście w miare posiadanej wiedzy.Ponieważ nie dysponuje zbyt dużym czasem a chciałbym żebyście mi zaufali będe starał korzystać z Waszych rad oraz poruszanych problemów.Jeżeli będą to pytania dotyczące dokładnego rozliczenia to Ja dysponuje dokumentami które mogę przedstawić na zawodach.

Najważniejsza informacja LOK jako Polski Związek Modelarstwa Pływającego i Kołowego nie jest wpisany na liste związków poniważ trwają rozmowy.Podstawą działania będzie satut LOK-u.Aktualnie działa Centralna Komisja Modelarstwa LOK i na niej podejmowane są wszelkie działania dotyczące sportu ( uwaga powszechnego ).W sprawie opłat podjęta została decyzja o podniesieniu opłaty za licencje oczywiście będzie to wymagało uzgodnienia z M.S. w momencie omawiania problemu składek członkowskich oraz środków własnych Związku który zostanie uzgodniony w 2008r.Na dziś jest to propozycja CKM LOK żeby w 2008r pobierać od zawodnika opłate jedną w wysokości 40,00zł.od seniora i 20,00zł.od juniora lub młodzika i dlatego powołana została Komisja Rewizyjna która będzie miała wgląd w sprawy finansowe. Zostanie utworzone subkonto.
Teraz odpowiem na pytanie o sprawy finasowe.Pieniądze przeznaczone są w większości na opłate sędziów dojazd,wyżywienie nocleg,ryczałt sędziowski.Mogę też poinformować że z Waszych opłat zakupiono komputer laptop ,drukarke,oraz sfinasowano udział 6 zawodników.Aktualnie złożone są dokumenty do M.S. na przygotowanie 5 reprezentacji do udziału w imprezach międzynarodowych i M.E oraz M.Ś.Jednocześnie informuje że zakupiono silniki elektryczne w uzgodnieniu z Komisją Modelarstwa Kołowego czekam na rozdzielnik - będe chciał żeby w Kłodzku trafiły do zawodników.
Jeszcze raz zwracam się do wszystkich zawodników ,organizatorów oraz do osób którym leży na sercu modelarstwo kołowe o pomoc oraz zrozumienie mojego wystąpienia które piszę z własnej woli.Oczekuje że forma wymiany informacji znajdzie zainteresowanie w Waszym gronie.

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 31, 2007 1:01 pm 
Administrator forum

Pozwolę sobie wyrazić moje zdanie w temacie opłat:

Podnioszenie opłat za wydanie i przedłużenie licencji jest bezpodstawne i bezprawna:

- na CKM-ie były 3 osoby reprezentujące zawodników kołowych (z tego jedna wybrana przez nas)
- nie przedstawiono kosztów wyprodukowania kartonika oraz znaczka za przedłużenie licencji
- nie uzasadniono podniesienia tych opłat

A na koniec pytanie:

Co nam daje LOK w zamian za wykupienie i przedłużenie tych licencji?
Czy nie jest tak że wprowadzenie licencji było częścia długofalowego planu przekształcenia LOK-u w związek sportowy? A licencje to sposób na pokazanie ilu jest zawodników - członkow LOK-u?

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 31, 2007 6:58 pm 

Zbigniew Ciećwierz napisał(a):
Witam....Chciałbym żebyśmy byli partnerami w dyskusji .Ja jeżeli kogo kolwiek uraziłem to przepraszam a szczególnie Pana Różyckiego którego rzeczywiście nie znałem.Mogę obiecać zę będe się starał na wasze pytania odpowidzieć oczywiście w miare posiadanej wiedzy.Ponieważ nie dysponuje zbyt dużym czasem a chciałbym żebyście mi zaufali będe starał korzystać z Waszych rad oraz poruszanych problemów.....

Najważniejsza informacja LOK jako Polski Związek Modelarstwa Pływającego i Kołowego nie jest wpisany na liste związków poniważ trwają rozmowy.Podstawą działania będzie satut LOK-u.Aktualnie działa Centralna Komisja Modelarstwa LOK i na niej podejmowane są wszelkie działania dotyczące sportu ( uwaga powszechnego ).....
Na dziś jest to propozycja CKM LOK żeby w 2008r pobierać od zawodnika opłate jedną w wysokości 40,00zł.od seniora i 20,00zł.od juniora lub młodzika i dlatego powołana została Komisja Rewizyjna która będzie miała wgląd w sprawy finansowe. Zostanie utworzone subkonto....
.....
Jeszcze raz zwracam się do wszystkich zawodników ,organizatorów oraz do osób którym leży na sercu modelarstwo kołowe o pomoc oraz zrozumienie mojego wystąpienia które piszę z własnej woli.Oczekuje że forma wymiany informacji znajdzie zainteresowanie w Waszym gronie.

Powiało ciepłem,grzanym winem,piernikami i zapachem sielanki świątecznej,czuć Mikołaja za drzwiami.Ale miło i spokojnie,żeby tak jeszczs śnieg za oknem... :)
Ps.Ale za to komisja rewizyjna po Nowym Roku ma pełne ręce roboty,bo musi wziąć na pierwszy ogień Statut Komisji i jej par.4 i 6 z Rozdziału I,a także paragraf 7 pkt.1 z Rozdziału III no i przedewszystkim ten nieszczęsny Rozdział V z paragrafem 27...No i dość istotne, musi zbadać fakt dlaczego ten statut na słusznej stronie nie jest powszechnie dostępny.Może jest w trakcie naginania...

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 31, 2007 7:39 pm 

Serdecznie witam .Za kilka godzin powitamy Nowy rok 2008.W tym momencie chciałbym skierować życzenia do zawodników ,organizatorów, osób wspierających sport modelarstwa kołowego oraz Waszych rodzin.Zyczę Wam wszystkim dużo zdrowia oraz zadowolenia i sukcesów w sportowej walce na torach w hali oraz na powietrzu w kraju jak też na arenie międzynarodowej.Moje życzenia płyną z głębi serca w duchu wzajemnego zrozumienia i szacunku.Życzę żeby sprawy sportowe znalazły uznanie w Ministerstwie Sportu i Turystyki i żeby Nasza reprezentacja mogła godnie walczyć na Mistrzostwach Europy i Świata. Chciałbym życzyć żeby w sprawach trudnych które w 2008r Nas nie ominą, zebyśmy wspólnie szukali rozwiązań oraz dążyli do ich zrozumienia oraz wprowadzenia ich do realizacji.Życzenia szczęśliwego 2008r przekazuje wszystkim Forumowiczą RC-AUTO.Z poważaniem Z.C.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 03, 2008 9:49 am 

No to Świąteczny patos przebrzmiał i trzeba wrócić na Nasz modelarski "beton".
Zbyszek "puściłeś farbę" o silnikach,teraz pasowało by podać więcej szczegółów,a więc ile i dla kogo.Jakie przyjęto kryteria.Bo skoro w Kłodzku mają być rozdane ,wielu zawodników może właśnie po nie przyjedzie.A tak wogóle to troszkę jawnej ,jawności by się przydało...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona