Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 21, 2026 3:09 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor
PostNapisane: So wrz 01, 2012 11:23 am 

Chciałbym tylko zauważyć, że model LOSI jaki został dopuszczony w klasie Micro Truck przebija inne podwozia w skali 1:18. Jest on modelem większym, szerszym, posiada większe koła. Więc dopuszczanie go w jednej klasie z modelami typu Team Associated RC18 T2/B2 bądz Recon jest trochę nieprawidłowe. To tak jak by w klasie Stock można było startować modelem z klasy Modi.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So wrz 01, 2012 5:24 pm 

Tomku i Krzysztofie, macie rację oczywiście, ale chcemy reaktywować klasę micro truck stąd taka decyzja - liczy się każdy zawodnik. Zwłaszcza, że tymi modelami LOSI będzie (jeśli będzie) jechał bardzo doświadczony zawodnik klasy Micro Open więc nie sądzę, żeby były kosmiczne problemy na torze.
Zobaczymy po pierwszej eliminacji ilu micro truckowców w ogóle stawi się na starcie - mnie niestety chyba nie będzie tym razem.
Mam również w planie typowo rekreacyjny projekt jeśli chodzi o micro trucki - wkrótce o tym powiadomię na swoich stronach i tym forum.
Liczy się zabawa, chociaż wynik też jest ważny :D .

PostNapisane: So wrz 01, 2012 6:30 pm 

Witam,

Dla jasności, ostateczne przepisy dla klasy E-18 Micro Truck na 3 edycję PMMS RC : viewtopic.php?f=6&t=59809&p=403156#p403156
Modele większe jak 1:16 i 1:18 nie będą dopuszczone do startu.

Do zobaczenia na torze !

PostNapisane: N wrz 02, 2012 3:57 pm 

Witam.

Irku w pełni rozumie sytuację. Wiadomo aby coś się odnowiło trzeba wspomagać. Tylko trzeba patrzeć również z innej perspektywy. Ja zanim kupiłem mojego mikrusa, zobaczyłem czym jeżdżą pozostali zawodnicy i dopasowałem się do ogółu. Wybór modeli klasy 1:18 jest na szczęście na tyle duży, że jest w czym wybierać. Owszem zgodzę się LOSI jest super modelem ale naprawdę bije Asso pod każdym względem. To nie chodzi o to, że będzie nim jechał doświadczony zawodnik tylko o pewne zasady.
Wprowadzono zapis mówiący tylko o tym jednym podwoziu. Skoro już robimy coś takiego to trzeba stworzyć dwie grupy Micro Truck. Jedna to ściśle określona przepisami, a druga dowolna.
Mogą tam wtedy startować wszyscy czym chcą. Ale czy puki co klasa Micro Truck jest na tyle rozwinięta aby robić coś takiego.
Tak na marginesie. Zanim kupiłem Asso miałem możliwość kupienia Jamina CRT 5. Super model. Klasa 1:12 ale wielkością odbiegał od reszty micro. Był właśnie wielkością zbliżony do tego modelu LOSI. Nie kupiłem go właśnie ze względu na to aby nie mieszać w klasie. Aby sprzętowo nie odbiegać od pozostałych i jechać na równych zasadach.

Zmiana zapisku w przepisach brzmiała tak jak by byli równi i równiejsi. A chyba nie o to chodzi w modelarstwie.

Niestety ja na pierwszej eliminacji cyklu też nie wystartuję w Truck. Niestety najpierw muszę ustawić drugie podwozie.
Irku specjalnie poczekam na Ciebie. :D
Udało mi się zwerbować nowego zawodnika do micro. Postaram się aby był obecny.

Pozdrawiam

PostNapisane: N wrz 02, 2012 5:07 pm 
Administrator forum

LOSI jest za duży - OK
Przez cały poprzedni sezon modele Traxxasa większe i cięższe od Losiego nikomu nie przeszkadzały (pewnie dlatego że były bardzo wywrotne i przez to wolne :) ).
http://traxxas.com/products/models/elec ... o116-specs
http://www.losi.com/Products/Features.a ... LOSB0224T1
HSP/Himoto Hunter Truggy też mały nie jest 205mm szerokości (o 1mm więcej niż Łosiek) a jest dopuszczony.
http://rc.susco.pl/sklep/details/18/6/s ... ruggy.html

Łosia kupiłem dla Kuby do jazdy "pod domem". Pomyślałem, że jak jest mniejszy od Traxxasa to pośmigam na zawodach w wolnej chwili ale .....
Szkoda mi tylko Michała z Rzeczki bo On ten model głównie pod zawody kupił, w Walimiu całkiem fajnie jeździł.

PostNapisane: N wrz 02, 2012 6:14 pm 

Paweł dlaczego ja i nowy zawodnik z Prudnika nie kupiliśmy sobie tych LOSI tylko modele zgodne ze skalą 1:18 ?
Tego Losi mogłem mieć na gotowo z wysyłką ze Stanów za 700zł. Wyszło by mniej jak Asso z pełnym tuningiem.
Odpowiedź jest chyba prosta.
Wydaje mi się, że od początku zeszłego sezonu było wystarczająco dużo czasu aby zaobserwować kto co posiada i czym jeździ. Tak aby nie robić zamieszania na dwa tygodnie przed pierwszymi zawodami.

PostNapisane: N wrz 02, 2012 6:58 pm 
Administrator forum

Panowie,

Błąd w planowaniu. Zapraszam do zapoznania się z przepisami - już zmienionymi - dla klasy MICRO TRUCK

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: N wrz 02, 2012 7:58 pm 

Panowie,

Zależy mi na tym aby klasa ożyła i jeździła, ale nie mam aż takiego ciśnienia, żeby ją "pchać" w cyklu PMMS.
Jeśli po zmianie przepisów dogodnych dla większości p. Wicher woli się wykreślić z listy starujących to proszę bardzo, ale taka postawa nie służy nikomu, a zwłaszcza osobom chcącym ścigać się w tej klasie, trudno, każdy ma wolny wybór.
Nie będzie chętnych do startu w klasie micro truck w ramach PMMS RC trudno - nie będzie tej klasy.
Ja ścigam się na zawodach głównie dla zabawy, a dopiero potem dla wyniku - tak mam i dobrze mi z tym.
Dlatego chciałbym zebrać grono ludzi rozpoczynających zabawę w modele kołowe rc jak i tych doświadczonych i bawić się naszymi autkami z elementami rywalizacji (skala mikro).
To ma być przyjemność, a nie ciśnienie na osiąganie mega wyników. Będą chętni - będzie zabawa. Szczegóły już wkrótce.
Pomimo wszystko do zobaczenia na torze (jakimkolwiek i gdziekolwiek) !

PostNapisane: Pn wrz 03, 2012 12:47 pm 

Ja wprawdzie nie zajmuję się przepisami,zwłaszcza klas ma których się nie znam,ale jako współorganizator uważam,że powinniśmy wziąć pod uwagę inne czynniki.Wykładzina ,czym większe i cięższe modele ,skaczące tym większe zagrożenie dla niej.Skoro obawy wzbudzała klasa 1:12 tym bardziej należy zwrócić uwagę na Trucki.Tym bardziej,że nie ma określonej wagi wokół jakiej mogą oscylować modele.
Ps.ten doświadczony zawodnik niech nie będzie "łosiem" , kupi sobie "męski" model i zacznie się ścigać w 1:10 czy 1:12. :lol: :lol: :lol:

PostNapisane: Pn wrz 03, 2012 7:42 pm 
Administrator forum

Myślałem, że w tej klasie...
Irek Działkowski napisał(a):
...ścigam się na zawodach głównie dla zabawy, a dopiero potem dla wyniku...
...widać myliłem się.

Tomasz Kilian napisał(a):
Wydaje mi się, że od początku zeszłego sezonu było wystarczająco dużo czasu aby zaobserwować kto co posiada i czym jeździ.
Paweł Michalski napisał(a):
Łosia kupiłem dla Kuby do jazdy "pod domem".

Tomasz Kilian napisał(a):
Tak aby nie robić zamieszania na dwa tygodnie przed pierwszymi zawodami.
LOSI jest za duży - OK
Tomek, nie robię zamieszania przyjąłem, że Losi jest "be" i nie pobawię się nim na torze.
Zdziwiłem się tylko że nikomu nie przeszkadzają Traxxasy większe i cięższe od Losiego. (dlatego podałem linki do stron z wymiarami i wagą w/w modeli)

Widać trzeba tak zrobić:
Zaremba Lesław napisał(a):
... kupi sobie "męski" model i zacznie się ścigać w 1:10 czy 1:12. :lol: :lol: :lol:

Podkreślę jeszcze raz NIE ZALEŻY MI NA STARCIE W KLASIE TRUCK.
Przepisy nie dopuszczają "Łosia" - AMEN

PostNapisane: Wt wrz 04, 2012 12:22 am 
Administrator forum

Zdziwiłem się tylko że nikomu nie przeszkadzają Traxxasy większe i cięższe od Losiego.

To też jest niefortunne, dlatego tym bardziej wszyscy spanikowali, że na torze może pojawić się coś zbliżonych gabarytów bo już platforma revo jest mocno przeskalowana, ale nadal według producentów jest 1:16 co mieści się w przepisach.

Nie róbmy tego samego co Anglicy. Najpierw mieli Micro, potem podzielili je na 2 klasy 1:18 i 1:16 gdzie wciśnięto wszystkie 1:14 jak Carrismę GT14B Losika itd. Nie wyszło to najlepiej bo się rozczłonkowali i w końcu na zawodach zostały 2 największe platformy którymi ściga się resztka niedobitków i nie chodzi tu nawet o czasy kółek, bo zawodnicy startujący 1:18 i 1:16 jednocześnie różnymi platformami osiągali zbliżone czasy (0,1s różnicy na kółku) lecz jak to opisywali- każdy kontakt z większym modelem bok w bok był od razu przegrany dla małego podwozia. Widzieliście z resztą na treningach w czasie zawodów jak trucka się wytrąci większym modelem pod koniec prostej z trajektorii i zaczyna rolować , to zatrzyma się dopiero na najbliższej ścianie- taki urok odsłoniętych kół.

Szwedzi mają zapis swoich 174mm rozstawu osi i powyżej już nie jest mikro- jeszcze się jakoś trzymają.

Gotwe do jazdy asso, recon czy xray waży jakieś 550g, losi jakieś 450g więcej- hmm... revo też jest sporo cięższe... Ta dysproporcja nie powinna być tak duża w obrębie 1 klasy dlatego poprzedni zapis był dość wiążący i dobrze, że pozostał. Jedną przekoksowaną 1:16 można zaakceptować, ale 1:14 spowoduje, że zaraz ktoś powie: a czemu nie Carrisma, albo jeszcze inny cudak, przecież to ta sama skala- dystrybutorzy powiedzą : " A czemu tylko losi, to dyskryminacja znów mieszają ci z południa" Nie ma co kombinować bo wyjdziemy na tym jak z podziałem N i S...

PostNapisane: Wt wrz 04, 2012 11:56 am 

Cały czas zastanawiam się czemu robi się taka afera. Ogólnie w całym świecie wyścigów modelarskich zauważyłem, że niekiedy jest walka jak by to były rozgrywki F1 i w grę wchodziły takie same pieniądze jak tam.
Irek tez nie ścigam się dla wygranej tylko z pasji i zabawy. Owszem rywalizacja jest ale chyba każdemu z nas włącza się małe ADHD podczas wyścigu. Jak jest rywalizacja to jest ciekawie ale rywalizacja na w miarę równym poziomie. Tak aby każdy miał szansę zabawy.
Paweł naprawdę znamy się drugi sezon. Owszem może tylko z zawodów ale jednak. Wydawało mi się, że jako człowiek w pewien sposób pomagający przy organizacji imprez cyklu załatwia podobne sytuacje w inny sposób. Powiem Ci szczerze, że inaczej wyglądało by gdybyś na pierwszych zawodach podczas odprawy poprosił wszystkich z klasy Truck na bok i porozmawiał, że masz taki i taki model, chciałbyś nim startować ale... i zupełnie inaczej by to wyglądało gdybyś powiedział, że jak Twój model będzie robił zbyt duże szkody w maluchach to przestaniesz jeździć.
Takie coś rozumiem. A nie powstaje krzywdzący przepis za plecami innych. Oczywiście podkreślam nie mówię, że Ty to zrobiłeś. Nie wiem kto i w to nie wnikam.
Tak samo jak kwestia opon została poruszona na ogólnym forum tak samo ta kwestia powinna byś zrobiona.
Poza tym Maciek bardzo dobrze to napisał : "A czemu tylko losi, to dyskryminacja". Modeli w skali 1:14 jest więcej marek. A skoro chciałeś ten model to ja wnoszę o umieszczenie zapisu, że model Jammin CRT5 też żeby był dopuszczony. Wymiarami jest zbliżony do Losiego. No może delikatnie szerszy :wink:
Napisałem o tym wcześniej. Namówiłem człowieka, który z halą nie miał nic wspólnego i nie chciał mieć; aby przez zimę startował sobie w Micro Truck. Model jaki mu doradzałem był zgodny z przepisami tej klasy. I on też takowy chciał mieć. I tak jak pisałem tego Losi mogłem mieć (już nie wspominając o nim) za mniejsze pieniądze. A wszystko dlaczego? Z szacunku do innych zawodników i do przepisów.

Pamiętajmy, że cykl zawodów w Ścinawce z sezonu na sezon robi się bardziej prestiżowy. Poziom wciąż rośnie. A na zawody przyjeżdża coraz więcej ludzi z całej Polski. Nie można też się wyprzeć, że od zawodów które były przez pewne nadrzędne podmioty modelarskie traktowane jako podwórkowe rozwinęły się do zawodów, które tym podmiotom dają przykład. Więc wydaje mi się, że powinniśmy wszyscy trzymać ten rosnący poziom i nadal starać się być przykładem.

Pozdrawiam

PostNapisane: Wt wrz 04, 2012 2:02 pm 

Witam,

Tomku, z przepisami ja się rozpędziłem i dopisałem tego Losi więc wszystkie żale proszę kierować do mnie.
Wiadomo, że klasa micro nie jest "męską" klasą, ale są osoby które posiadają różne takie cudaki i chcieliby pewnie gdzieś wspólnie pojeździć, nie tylko pod CH lub przed blokiem. Dlatego robię co mogę żeby to jakoś funkcjonowało, stąd ten nie do końca przemyślany zapis. Zmiana przepisów nastąpiła, a traxxasów w tym sezonie raczej nie będzie chętnych do startu i możemy w ogóle wyeliminować też skalę 1:16 tylko pytanie: czy będą zawodnicy z 18-nastkami w ilości zapewniającą jakąkolwiek rywalizację (zabawę) ?
Klasa micro jest i tak doklejaną klasą w PMMS RC i prawie nikt jej poważnie nie traktuje bo przecież po rozpadnięciu się Ligi Micro nie ma gdzie w tym kraju pośmigać małymi modelami.
Dlatego nie róbmy kosmicznego problemu tylko przyjeżdżajmy na zawody i bawmy się, rywalizujmy po prostu miło spędzajmy czas.
Pierwsze dwie eliminacje pokażą czy jest w ogóle sens aby klasa micro truck jechała w cyklu PMMS RC - po co przedłużać wszystkim zawody dla 2-4 osób ?
To tyle w tym temacie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona