Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 28, 2026 11:40 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn mar 01, 2010 12:26 pm 

Ja też jestem w szoku!
Jeżeli Pan nie był wstanie prosto odpowiedzieć na moje pytanie jaki status ma modelarstwo to ja Panu odpowiem – sport kwalifikowany. Dla ułatwienia dodam Panu, że status piłki nożnej to – sport kwalifikowany. Pod względem prawnym obie dyscypliny niczym się nie różnią.
Bardzo dobrze, że przytoczył Pan jako przykład piłkę nożną ponieważ to co się dzieje we władzach PZPN bardzo przypomina sytuację w modelarstwie.
Teraz odpowiedz na Pana pytanie, tak napisałem to na przykładzie działania związku sportowego. Z tą jedną różnicą, że związki sportowe posiadają generalnych sponsorów np. TP SA. Z drugiej strony trudno posądzić TP SA o chęć załatwiania jakichkolwiek interesów w siatkówce. Jest to tylko reklama.
Taki sponsor byłby mile widziany ale na pewno nie producent sprzętu modelarskiego,
(to już sponsor klubowy).
Często padają słowa o mizernych rezultatach naszych zawodników na zawodach rangi międzynarodowej. Chcecie Panowie lepsze rezultaty budujcie związek sportowy.
Dzieciaki kopią piłkę pod domem, zapisują się do klubów, potem występują w reprezentacji kraju. Nie należy wyważać otwartych drzwi albo należy zmienić status modelarstwa i oczekiwać od niego zupełnie innych rezultatów.

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn mar 01, 2010 12:56 pm 

Witam,

Jarosław Affelt napisał(a):
...Teraz odpowiedz na Pana pytanie, tak napisałem to na przykładzie działania związku sportowego.

Proszę doprecyzować - Związku Sportowego działającego w Modelarstwie ???, bo chyba nie chce Pan sugerować, że porównanie piłki nożnej z jej popularnością da się porównać z modelarstwem tylko dlatego, że kilku ministerialnych urzędników, za namową lokowskiego lobby uznało modelarstwo za sport kwalifikowany (pojęcie zresztą nieznane nigdzie na Świecie :) )

Pytam jeszcze raz - zna Pan przykłady zaproponowanych przez siebie rozwiązań w modelarstwie - gdziekolwiek na Świecie ???

...Dzieciaki kopią piłkę pod domem, zapisują się do klubów, potem występują w reprezentacji kraju. Nie należy wyważać otwartych drzwi albo należy zmienić status modelarstwa i oczekiwać od niego zupełnie innych rezultatów...

No właśnie, może po prostu przestaniemy się "pompować" reprezentacją kraju, zacznjmy pracę od podstaw ale bez pomysłów typu - dajcie pieniądze ???

KYOSHOblog

PostNapisane: Pn mar 01, 2010 1:48 pm 

Adam Różycki napisał(a):
Witam,
Proszę doprecyzować - Związku Sportowego działającego w Modelarstwie ???, bo chyba nie chce Pan sugerować, że porównanie piłki nożnej z jej popularnością da się porównać z modelarstwem tylko dlatego, że kilku ministerialnych urzędników, za namową lokowskiego lobby uznało modelarstwo za sport kwalifikowany (pojęcie zresztą nieznane nigdzie na Świecie :) )

Nie mam ochoty na dyskutowanie na temat czy ruch samochodowy prawostronny jest lepszy od lewostronnego. Żyję w Polsce i poruszam się w realiach, które mi narzucił ustawodawca.
Modelarstwo jest sportem kwalifikowanym, koniec kropka. To jest fundament dla dalszych dokumentów.
Adam Różycki napisał(a):
No właśnie, może po prostu przestaniemy się "pompować" reprezentacją kraju, zacznjmy pracę od podstaw ale bez pomysłów typu - dajcie pieniądze ???

To nie ja ani Pan będziemy o tym decydować. Zadecydują sami modelarze i określą czy chcą jeździć na podwórku, w klubach czy reprezentować kraj. Muszą posiadać tylko prawo wyboru a nie odgórnie narzuconą decyzję przez „radę mędrców”.

Ja już ……… PAS!

Pozdrawiam

PostNapisane: Pn mar 01, 2010 2:06 pm 

A GDZIE TO NAPISANE,ŻE MODELARSTWO JEST SPORTEM KWALIFIKOWANYM?
A co jest w nowej propozycji ustawy o sporcie na temat sportu kwalifikowanego? Może cytaty na ,które się Pan powołuje.?Czy wie Pan coś o przynależności EFRA do MKOL.Bo EFRA to międzynarodowa organizacja do której należy LOK.No chyba,że to co wypisuje ten Pan co nie czytał ,Książek na temat Eliminacji Mistrzostw Polski,daje Panu do myślenia.Jeśli znajdzie Pan zapis o tym,że modelarstwo jest sportem kwalifikowanym,to natychmiast proszę udać się do lekarza sportowego ,celem wyrobienia książeczki zdrowia sportowca,bo to jest jeden z podstawowych wymogów w stosunku do zawodników.Takich Książek powinno wymagać się na zawodach...

PostNapisane: Pn mar 01, 2010 3:58 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):
A GDZIE TO NAPISANE,ŻE MODELARSTWO JEST SPORTEM KWALIFIKOWANYM?

http://msport.gov.pl/prawo/444-Rozporzadzenie-Ministra-Edukacji-Narodowej
http://bip.msit.gov.pl/download.php?s=2&id=863

Pozdrawiam i miłej lektury

PostNapisane: Pn mar 01, 2010 4:05 pm 
Administrator forum

Słowo klucz dla pierwszego linka - MOGĄ

Słowo klucz dla drugiego linka - PROJEKT

W żadnym z tych linków nie ma nic na temat sportu kwalifikowanego.

Fakt jest taki że związku nie ma, LOK nie ma prawa nazywać siebie związkiem, LOK przez kilkanaście długich miesięcy skutecznie wpajał wszystkim do głowy że jest związkiem chociaż takowym nie był.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Pn mar 01, 2010 4:46 pm 

Pierwszy link jest do dokumentu z 2001 r,natomiast mój jest do aktualnego wykazu Związków Sportowych.Drugi dokument bez dyskusji...Polecam lekturę projektu nowelizacji ustawy o sporcie gdzie Związki Sportowe występują w powiązaniu z Międzynarodowymi organizacjami olimpijskimi.Czy przyszłość opierać na tym co było czy na tym co jest projektowane.Nawet T.Bernady z rocznym opóźnieniem doszukał się tych proponowanych zmian,czego dał dowód na forum dyskusyjnym.Co do lektury to nie trafione bo to wszystko znamy od dawna...
Ja polecam wykaz.
http://msport.gov.pl/polskie-zwiazki-sportowe
Ps.czy książeczka sportowca już w trakcie wyrabiania ?
http://dms.msport.gov.pl/app/document/f ... ield=file1
LOK dostał niby na kadrę łódek i samochodów 60000 zł ,a nawet nie zgłosił zapotrzebowania na miejsca w EFRA.

Ps.a tak w ogóle to ,który z punktów dokumentu z pierwszego linkajest spełniony przez LOK..

PostNapisane: Pn mar 01, 2010 4:54 pm 

Nie mam ochoty na dyskutowanie na temat czy ruch samochodowy prawostronny jest lepszy od lewostronnego. Żyję w Polsce i poruszam się w realiach, które mi narzucił ustawodawca.
Modelarstwo jest sportem kwalifikowanym, koniec kropka. To jest fundament dla dalszych dokumentów.

Czy zatem uprawniony jest wniosek, że to co Pan napisał w pierwszym swoim poście, czyli idealny (w kwestii dofinansowania oczywiście, bo to było chyba najważniejsze w Pana zapiskach) świat zorganizowanej dyscypliny sportowej z "organizacją" wiodącą i sponsorowanymi kadrowiczami to jest coś co narzuca ustawodawca ??? Ja też nie mam ochoty na dyskusję o ruchu samochodowym ale to co Pan napisał nie ma z modelarską rzeczywistością nic wspólnego - czy ustawodawca tak chce czy też nie. Poza tym ustawodawstwo zmienia się w Polsce dość szybko i skoro doszukał się Pan obowiązujących rozporządzeń to na pewno nie sprawi Panu trudności znalezienie projektu nowej ustawy o sporcie i jej interpretacji wygłoszonej na posiedzeniu sejmowym podczas pierwszego czytania przez Ministra Sportu i autora nowej ustawy, Min. Adama Giersza (w razie problemów mogę pomóc).

Adam Różycki napisał(a):

To nie ja ani Pan będziemy o tym decydować. Zadecydują sami modelarze i określą czy chcą jeździć na podwórku, w klubach czy reprezentować kraj. Muszą posiadać tylko prawo wyboru a nie odgórnie narzuconą decyzję przez „radę mędrców”!

Czy nie ja i czy nie Pan to nie byłbym taki pewny ale co do tego, że o tym powinni i będą decydować modelarze, w tym być może i ja i Pan i kilkadziesiąt innych zainteresowanych osób nie mam żadnych wątpliwości. Problem tkwi tylko w słabym zorganizowaniu środowiska i niechęci wielu osób do działania na rzecz ogółu i mieszaniu się w sprawy modelarstwa organizacji typu LOK lub ich partnerów biznesowych, zainteresowanych po prostu zarabianiem pieniędzy na modelarzach.

KYOSHOblog

PostNapisane: Pn mar 01, 2010 4:59 pm 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):

Słowo klucz dla pierwszego linka - MOGĄ

Słowo klucz dla drugiego linka - PROJEKT

W żadnym z tych linków nie ma nic na temat sportu kwalifikowanego.

Fakt jest taki że związku nie ma, LOK nie ma prawa nazywać siebie związkiem, LOK przez kilkanaście długich miesięcy skutecznie wpajał wszystkim do głowy że jest związkiem chociaż takowym nie był.

Pierwsze słowo klucz - zgoda,
Drugie - DZIENNIK USTAW Z 2009 R. NR 147 POZ. 1196
z 11 września 2009 r.
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPORTU I TURYSTYKI z dnia 2 września 2009 r.
w sprawie wykazu dyscyplin sportu, w których mogą działać polskie związki sportowe

Zamieściłem po prostu dokument w pdf
To są oczywiście tylko załączniki do ustawy głównej. Związki sportowe mogą tworzyć tylko „dyscypliny zaliczane do sportu kwalifikowanego”.
i dla tego tworzony jest ten załącznik

Pozdrawiam

PostNapisane: Pn mar 01, 2010 5:13 pm 

...Związki sportowe mogą tworzyć tylko „dyscypliny zaliczane do sportu kwalifikowanego”.
i dla tego tworzony jest ten załącznik...

Na początek w kwestii formalnej - Związki Sportowe można tworzyć w dowolnych dyscyplinach sportu i tu nie obowiązuje żadna ustawa (oprócz ustawy o stowarzyszeniach). Listę dyscyplin tworzy się po pierwsze dlatego, że wymaga tego Ustawa o Sporcie, a po drugie aby doprecyzować, w których dyscyplinach mogą działać POLSKIE ZWIĄZKI SPORTOWE, jako szczególna forma Związku Sportowego korzystająca z uprawnień jakie nadaje im Ustawa o Sporcie Kwalifikowanym.

Ja tylko nie bardzo chwytam, jak ma się dyskusja o Związkach Sportowych do Pana pierwszego posta - to co Pan tam napisał też określa jakaś ustawa ?, bo kwestię, że taka forma organizacyjna nie występuje w modelarstwie chyba już uzgodniliśmy.

KYOSHOblog

Ostatnio edytowano Pn mar 01, 2010 5:17 pm przez Adam Różycki, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pn mar 01, 2010 5:16 pm 

Samochody i łódki to sekcje przy LOK,a LOK nie spełnia tych wymogów o których mowa w pierwszym linku....Ma dwa lata na adaptację,ale i OSM w odwrocie....W wykazie ew.świadczen emerytalnych jest zapisane,że co niektórym wystarczy jeszcze dwa lata...,a potem to niech robią co chcą...

PostNapisane: Pn mar 01, 2010 5:58 pm 

Adam myślę,że trzeba sobie odpuścić,bo jeśli przyszłość modelarstwa polskiego leży w rękach takich osób ,które zabierają głos na forum na Google.A z ich głosu wynika,że nie czytali bo może mają z tym problemy,mają problemy z pisaniem, a jeszcze mają chyba schizofrenię bo o Sobie piszą my...

PostNapisane: Wt mar 02, 2010 8:24 am 

P.Niedżwiecki na Google napisał(a):
Panowie,
uchwalony Regulamin Sekcji został zatwierdzony przez CKM

Czy było posiedzenie CKM,czy ktoś o nim słyszał? Czy to władza absolutna ,jednoosobowo zadecydowała? Jaki jest skład CKM? Literka "K" mówi o Komisji,a komisja powinna się zebrać i przegłosować.Już coś mi tu śmierdzi...

PostNapisane: Wt mar 02, 2010 9:46 am 
Administrator forum

Leszek,

Wszystko dzieje się wg. starej zasady:

Kłamstwa powtarzane 1000 razy stają się prawdą :)
(dotyczy LOK-u jako związku sportowego)

Nie ma się co dziwić ludziom, którzy czekaja na zmiany, a słyszeli ciagłe gadanie że LOK jest już związkiem itp. ***** - że uwierzyli w to wszystko.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Wt mar 02, 2010 9:58 am 

Panie i Panowie
Drogi Leszku, musisz, jak w życiu zrobić krok w stecz żeby można było zrobic dwa kroki w przód - czyli wrócić do ostatniego posiedzenia CKM I ustaleń kto , co i jak można wprowadzać i w jakim trybie i w jakim celu. Ale wrazie co wal wszystko na Niedźwiedzia. Będzie dobrze. Korzystając z okazji pragnę złożyć kondolencje i wyrazy współczucia Jackowi Żurkowi. Zmarł mu Tata.
Pozdrawiam
Rysiek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona