Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt lip 03, 2026 5:08 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 174 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 17, 2006 9:24 am 
Administrator forum

Szymon Madziara napisał(a):
Mam jedno pytanie co do klasy top stock

Jestem modzikiem i startuje w top stock. Wiem ze dla jednych zawodników ta klasa jest śmieszna ale ja ich niestety nie rozumiem. Klasa jak klasa. Nie rozumiem także czemu ta klasa jest "olewana" chociaż jest w MP. EFRA ją zdjeła to my też musimy?? ostatnio na EMP w BC były tylko 3 biegi eliminacyjne dla top stocka, dla porównania inne klasy oprócz MF miały po 5 ale MF nie są w MP więc tu moje zdziwienie. W Top stocku jeżdzi także jedna z więksych grup młodych zawodników. Myślę że nie wszystkich zawodników kat. wiekowej młodzik czy junior stać na kupno modelu do np. DTM bo te modele nie są już tak tanie jak TT czy TL. Rozumiem że to jest klasa w której są tylko podwozia firmy tamyia ale mozna by dołożyć jakieś inne np. CE-4 czy inne tego typu.

Niechciałbym tu wywołać kłótni ale chciałbym aby ktoś zwrócił na mojego posta uwagę

Pozdrawiam, Szymon Madziara

Nie przesadzajmy z ceną modelu dla TOP-STOCK-a. jeżeli dobrze poszukasz to model do klasy 540 kupisz uzywany od któregoś z zawodników. Do nauki jazdy w tym stuleciu :) służy klasa 540. Tam mozna sie nauczyc wielu rzeczy. Top-Stock był dobry kiedyś. Kupowanie modeli do tej klasy wg. mnie mija się z celem. Strata kasy. Dlaczego? Otóż przy zawaleniu rynku modelami tt lub tl ciężko jest go potem sprtzedać, a jak młody zawodnik pojeździ jeden sezon w top-stock to szybko dojdzie do wniosku że trzeba sie przesiadać na cos lepszego :) Coś co może więcej nauczć.

Klasa TOP-STOCk może istnieć jako klasa typowo producencka - zawody rangi GP, mistrzostw producenta itp. Jej era na MP sie już kończy.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So lis 18, 2006 2:30 pm 

Leszku i Marku

Widzę i czytam że mamy identyczne zdanie o 540, nie umię wykoncypować kto i dlaczego w przepisach na sezon 2007 uznał że należy coś zmieniać w tej klasie.

Klasa powinna być Mistrzowską, powinny być kategorie wiekowe, brak takich kategorii i brak stareggo TS dałoby zamknięcie rozowoju młodzików, musieliby startować w specu by porównać się z innymi młodzikami :-).

Silnik jest i to tani i dobry, dostępnym ma nadzieje że będzie...

Jeśli ktoś czuje się autorem prejektu przepisów 540tki na 2007 proszę niech na którymś z forum poda powody swojej propozycji i do czego mają one zmierzać.

Pozdrawiam

Mikołaj

Tytuł:
PostNapisane: So lis 18, 2006 2:40 pm 

Mam dziwne wrażenie, że najbardziej liczne klasy jakimi są 540, TS jak i E18 (liczba zgłoszonych na zawody w Kłodzku !!! ) są przez grupę trzymającą władzę dyskryminowane i spychane na boczny tor aby zrobić miejsce dla klas EFRA, które to klasy są zbyt drogie dla wielu fanów RC i do tego są to najmniej liczne klasy. Ale paradoksalnie pod garstkę ludzi startujących w tych klasach tworzy się przepisy, głównie sportowe. Bzdura.

Tytuł:
PostNapisane: So lis 18, 2006 3:28 pm 

Mikołaj Barakoński napisał(a):
...Jeśli ktoś czuje się autorem prejektu przepisów 540tki na 2007 proszę niech na którymś z forum poda powody swojej propozycji i do czego mają one zmierzać...

Odpowiedź.

Tytuł:
PostNapisane: So lis 18, 2006 3:49 pm 

Przemek Morawski napisał(a):
Mam dziwne wrażenie, że najbardziej liczne klasy jakimi są 540, TS jak i E18 (liczba zgłoszonych na zawody w Kłodzku !!! ) są przez grupę trzymającą władzę dyskryminowane i spychane na boczny tor aby zrobić miejsce dla klas EFRA, które to klasy są zbyt drogie dla wielu fanów RC i do tego są to najmniej liczne klasy. Ale paradoksalnie pod garstkę ludzi startujących w tych klasach tworzy się przepisy, głównie sportowe. Bzdura.

Może w kłodzku powalczymy o MP dla E-18 bedzie nas duzo i mozna by napisac pismo i zebrac podpisy

Odwiedź Tani Hosting dla Ciebie z generatorem stron

Tytuł:
PostNapisane: N lis 19, 2006 8:12 pm 

Jan Matukin napisał(a):
Mikołaj Barakoński napisał(a):
...Jeśli ktoś czuje się autorem prejektu przepisów 540tki na 2007 proszę niech na którymś z forum poda powody swojej propozycji i do czego mają one zmierzać...

Odpowiedź.

Mikołaj jak wejdziesz na tego linka to zorientujesz się ,nie koniecznie z treści,ale z informacji ,pod postemkto lubi zmieniać wszystko, nawet własne i cudze posty.

Ostatnio edytowano Śr lis 22, 2006 9:31 am przez Zaremba Lesław, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: N lis 19, 2006 10:25 pm 

Janusz Potepa napisał(a):
Mój to nawet ma 193 :lol: [...]

łohohohooo

widze, że Łukasz robi mi nie tylko konkurencje na torze......... :twisted: :twisted: :twisted:

czuje sie zagrożony.........

:twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

pozdrawiam, RAFAŁ PAJOR

Tytuł:
PostNapisane: N lis 19, 2006 10:32 pm 

Drodzy koledzy chcialem sie tylko wypowiedziec w jednej sprawie, na organizacje zawodw efroskich w polsce nie mamy co liczyc. Nie mamy sędziów z uprawnieniami efroskimi i co wiecej zaden z naszych nie mowi po angielsku tak by przeprowadzic zawody tylko po angielsku. A jest to wymog EFRY - wszystko musi sie odbywac po angielsku. I mamy tylko jeden tor, w klodzku. reszta nie byla by zaakaceptowana przez efre.
co do elektrykow efra nie dopuszcza uzywania trójkątnych kątownikow i grzybków , do oznakowania toru (poniwaz wybijają modele i umozliwiaja przejezdzanie na sąsiedni tor)

Ostatnio edytowano Pn lis 20, 2006 5:04 pm przez Piotr Blaze Blazucki, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 20, 2006 7:31 am 

Piotr Blaze Blazucki napisał(a):
...
co do elektrykow efra nei dopuszcza uzywania trójkątnych kontownikow i grzybków , do oznakowania toru (poniwaz wybijają modele i umozliwiaja przejezdzanie na sąsiedni tor)

Ciekawe, GP EFRA w Pradze i grzybki stalowe i kątowniki trójkątne(tyle że wyższe i z plastiku).Nam Polakom zawsze wiatr w oczy.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 20, 2006 8:13 am 

Czytam niektóre posty.
I nasuwa się jeden wnosek. Trzeba w ramach LOK utworzyć pod-Loki. Jeden jako związek sportowy, a drugi jako filia TKKF.
Jak ktoś nie wie co to TKKF niech zapyta starszych.
Tadeusz Żelazo

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 20, 2006 1:32 pm 

TKKF-Towarzystwo Krzewienia Kultury Fizycznej . Zawsze mieli kupę pieniędzy . :D :D

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 20, 2006 2:38 pm 

I nie było to towarzystwo elitarne a mam wrażenie, że co niektórzy woleliby aby RC pozostało elitarnym hobby. Zresztą co tu pisać, wystarczy spojrzeć na frekwencję na zawodach klas niezapisanych w EFRA, choćby wczorajsze zawody w Kłodzku (4 grupy w E18 std, 3 grupy w E18 open i jedna pełna w E18 T/MT) czy w cyklu Tamiyi. Walczyliśmy wczoraj ostro i jakoś nie czuję niesmaku po starcie w klasie nieEFRA. Zresztą chyba nie tylko ja. Podsumowując, nie obejdzie się bez podziału na tych co chcą się podporządkować EFRA i na tych co po prostu chcą jeździć. Ale nie może być takiej sytuacji, że dla garstki EFRAmanów pozostali zawodnicy będą siedzieć w domu bo ich klas nie będzie na elimnacjach MP. No chyba, że przyjmujemy zasadę "co mi się tu będzie chołota po torze pałętała" ale czy tędy droga ?

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 20, 2006 8:33 pm 

W klasie DTM 540 trzeba byłoby powiększyc liste dozwolonych silników. Mniej wiecej z takimi samymi parametrami co Saturn. Bo to co teraz sie dzieje to jakieś jaja. Juz chyba z miesiac nie ma gdzie kupic silników. Chyba, ze to taka taktyka, aby team HPI miał najlepsze osiagi eliminując przeciwników pozbawieniem ich silników.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 20, 2006 8:55 pm 
Administrator forum

Wojtek, zastanów sie co piszesz zanim zaczniesz rzucać oskarżenia na kogokolwiek. Nikt nie mówi Ci abyś jeździł na Saturnie. Masz jeszcze 2 silniki do wyboru.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 20, 2006 8:56 pm 

Przemek Morawski napisał(a):
I nie było to towarzystwo elitarne a mam wrażenie, że co niektórzy woleliby aby RC pozostało elitarnym hobby. Zresztą co tu pisać, wystarczy spojrzeć na frekwencję na zawodach klas niezapisanych w EFRA, choćby wczorajsze zawody w Kłodzku (4 grupy w E18 std, 3 grupy w E18 open i jedna pełna w E18 T/MT) czy w cyklu Tamiyi. Walczyliśmy wczoraj ostro i jakoś nie czuję niesmaku po starcie w klasie nieEFRA. Zresztą chyba nie tylko ja. Podsumowując, nie obejdzie się bez podziału na tych co chcą się podporządkować EFRA i na tych co po prostu chcą jeździć. Ale nie może być takiej sytuacji, że dla garstki EFRAmanów pozostali zawodnicy będą siedzieć w domu bo ich klas nie będzie na elimnacjach MP. No chyba, że przyjmujemy zasadę "co mi się tu będzie chołota po torze pałętała" ale czy tędy droga ?

I moim zdaniem niedlugo nastąpi podzial, niestety niemożliwe jest rozgrywanie na jednych zawodach tak dużej ilości klas przy tak dużej liczebności zawodników.Zawody przestają być zawodami a stają sie show , które nie jest adekwatne do kosztów udzialu w takiej imprezie.
Ja równiez dobrze sie bawilem, zwlaszcza w ostatnim finale standarda :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 174 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Następna strona