Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 21, 2026 3:08 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt maja 18, 2012 10:42 am 

nowe modele rtr wanienki (używanych lepiej nie kupować) nie kosztują wcale mało. Najczęściej trzeba wymienić aparaturę, silnik (taki jak w przepisach) i regulator.
W zestawach RTR osprzęt jest słabej jakości.
Wziąć model na węglu od zawodnika, dokupić elektronikę, która wcale dużo nie musi kosztować. W tych samych pieniądzach mamy lepszy sprzęt, który nie będzie się ciągle sypał. Koszty użytkowania przy szanowaniu modelu wyjdą nawet taniej.

Modele na węglu będą musiały ważyć tyle co plastikowe - waga minimalna w przepisach musi to uwzględniać.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt maja 18, 2012 11:31 am 
Administrator forum

Łukasz

W taki sposób bardzo szybko mamy wyścig zbrojeń (aluminiowe elementy itp)

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Pt maja 18, 2012 1:11 pm 

Również uważam że przepisy w tej klasie sa wyrażne i jakiekolwiek ustępstwo nie powinno być tolerowane i tutaj kolegów nie powinno być. Ceny są , jakie są, każdy ma wolny wybór klasy , dlatego ja zdecydowałem że swoją latorośl obsadzę w klasie Hobby.

PostNapisane: Pt maja 18, 2012 2:01 pm 

Marku powiedz mi w takim razie czy modele podane prze ze mnie spełnią( hpi sprint oraz Gs) przepisy klasy Hobby Junior, czy tylko dopuszczamy wanne? Bo jeśli tak , to przepisy te spełni model Xray T1R i mamy problem, modelik stary , ale gwarantuje że bije wszystkie te modele na głowę . Wykonany z kompozytu, nie węgla i nie karbonu. oto link dla tych którzy nie pamiętają: http://www.teamxray.com/teamxray/produc ... 284f9f2718
p.s.
a co np. tl-01 :-), aby mnie wszyscy zrozumieli nie jestem zwolennikiem modeli na karbonach w tej klasie, model ma być prosty. Ale na wstępie nie wyrzucajmy po za nawias innych modeli czy Hpi , gs. Wózki przedstawione wcześniej kosztują podobnie jak Hsp w wersji RTR.

Ostatnio edytowano Pt maja 18, 2012 3:42 pm przez barankiewicz grzegorz, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pt maja 18, 2012 2:43 pm 

up, zapomniałem o jeszcze jednym modelu tym razem ze stajni Hot Bodies, link: http://www.hotbodiesonline.com/cyclone_s.html . Spełnia warunki klasy Hobby Junior tak czy nie? To dlaczego nie inne modele, w teorii gorsze od Hot i Xraya.

PostNapisane: Pt maja 18, 2012 3:55 pm 

Łukasz Kaczmarczyk napisał(a):
nowe modele rtr wanienki (używanych lepiej nie kupować) nie kosztują wcale mało. Najczęściej trzeba wymienić aparaturę, silnik (taki jak w przepisach) i regulator.
W zestawach RTR osprzęt jest słabej jakości.

Podchodzisz do tego jak wyjadacz nie początkujący... Po co wymieniać skoro Jarek Siwek modelem HSP został Mistrzem Polski...
Łukasz Kaczmarczyk napisał(a):
Wziąć model na węglu od zawodnika, dokupić elektronikę, która wcale dużo nie musi kosztować. W tych samych pieniądzach mamy lepszy sprzęt, który nie będzie się ciągle sypał. Koszty użytkowania przy szanowaniu modelu wyjdą nawet taniej.
Modele na węglu będą musiały ważyć tyle co plastikowe - waga minimalna w przepisach musi to uwzględniać.

I tu się z tobą zgodzę. Można tak zrobić ale wystartować w Hobby bo dla takich modeli ta klasa jest stworzona.
Klasa Hobby i Hobby Junior mają być klasami startowymi. Dlatego od początku byłem przeciwny w kwestii opon.
W kwestii innych modeli można by się im przyjrzeć i dopuścić jakieś wyjątki.
W takim razie pozostawiając zapis klasy Hobby Junior ,dopuścić starszych zawodników.

PostNapisane: Pt maja 18, 2012 4:35 pm 

1. Nadwozie.
Dopuszczone są modele z karoseriami typu Touring Car (Sedan), w wersjach 2- lub 4-drzwiowych samochodów. Nie są dopuszczone modele z karoseriami typu Sport. Modele muszą posiadać takie detale nadwozia, jak: światła, okna, wloty powietrza, itp. Karoserie nie mogą być obcinane powyżej dolnej linii zderzaka lub dolnej linii drzwi. Karoserie mogą posiadać otwory przeznaczone wyłącznie na mocowanie do podwozia, wyjścia anteny oraz transpondera. Dopuszczony jest tylny płat karoserii umieszczony jak w oryginale, nie może on jednak wystawać ponad dach i musi być trwale związany z karoserią. Przedni spoiler musi być integralną częścią karoserii.

2. Podwozie.
W klasach E-10TC HOBBY JUNIOR dopuszczone są modele z napędem na jedną, dowolną oś (2WD) lub z napędem na dwie osie (4WD). Model musi posiadać zawieszenie niezależne dla wszystkich kół. Niedopuszczalne jest stosowanie sztywnej osi tylnej. Żadna część podwozia ani wyposażenia nie może wystawać poza karoserię. Minimalny prześwit dla wyścigu na torze dywanowym - 5 mm.
Typ podwozia to tzw. wanienka (np. TAMIYA TT-01, TB-01, STRADA, HSP)

3. Zderzaki.
Dopuszczone są zderzaki z pianki i nie mogą one wystawać poza obrys karoserii.

4. Ogumienie.
Dopuszczone są wyłącznie opony gumowe. Dozwolone bezzapachowe środki podnoszące przyczepność opon.

5. Regulator prędkości.
Dopuszcza się regulatory elektroniczne i mechaniczne. Zabronione jest używanie biegu wstecznego w czasie wyścigu.

6. Zabronione wyposażenie dodatkowe.
Zabronione jest stosowanie czujników poślizgu, obciążenia i żyroskopów.

7. Wymiary modelu 1:10

- długość całkowita (z karoserią): min 360 mm – max 460 mm
- szerokość całkowita (z karesorią) max 200 mm
- szerokość podwozia z kołami: min 190mm - max 200mm
- wysokość całkowita: min 115mm
- rozstaw osi: max 270 mm
- średnica piasty koła: max 50 mm
- szerokość piasty koła: min 18 mm – max. 26 mm
- średnica opony założonej na piastę: min 55mm - max 67mm
- płat ( tylny spojler): szer. max 190 mm, wys. max 25 mm, głębokość max. 40 mm

8. Silnik i zasilanie.
Silnik elektryczny SATURN 27T (nr. kat. 1144)
Zasilanie 7,2V pakiet tz. STICK-PACK
Typ ogniw - NI-CD, NI-MH

Panowie nie wiem o co problem. Przepisy są jasne i klarowne. Jedyne co można zmienić w zapisie dotyczącym podwozia to:
Typ podwozia wanienka np: TT-01, HSP etc. Układ przeniesienia napędu między osiami wałek. Układy paskowe nie są dopuszczone.
Prosto zwięźle i na temat. Wyklucza to wtedy modele podane przez Grześka. Poza tym wydaje mi się, że jednak ta klasa powinna pozostać klasą dla dzieci. Wyścigi mają być dla nich zabawą i sposobem spędzania czasu. A nie chora rywalizacją zarówno pomiędzy dziećmi na torze jak i tatusiami w serwisie.
Owszem Łukasz masz rację lepiej kupić model od zawodnika ale... Po co komuś na pierwszy model zabijać klina z ustawieniami. Sam jako zawodnik wiesz ile to jest pracy przy podwoziu aby spełniało oczekiwania. Startujący w klasie Hobby Junior powinni mieć tylko zabawę, a nie siedzieć kombinować bo to źle czy tamto. Wtedy zaczynają się też kolejne inwestycje. Według mnie powinno ewentualnie dopuścić się jakieś drobne opcje tuningowe do tych modeli np: aluminiowy układ kierowniczy, aluminiowe amortyzatory i aluminiowy wałek. I to wystarczy. Po co komplikować sobie jako organizatorom życie jak zawodnikom.

Pozdrawiam

PostNapisane: Pt maja 18, 2012 5:02 pm 

Ponieważ mają być modele RTR nadwozia powinny być dowolne,bo trafiają się RTR Porche czy Ferrari.
Starszych bym jednak dopuścił.Często tatusiów kusi żeby spróbować...

PostNapisane: Pt maja 18, 2012 9:12 pm 

Tomku podaj mi dla czego paski są złe?. Modele mają być proste, to daj mi jeden powód że model dla przykładu Hsp jest prostszy od Hpi sprint 2. Ja dam ci jeden przykład zmień przełożenie w Hsp oraz w Hpi. Weź pod uwagę jedziesz z synem na zawody ty śmigasz i syn ( i tu nie mówimy o dziecku lat 16, a lat 5) , czyli masz dwa razy więcej roboty przy modelach.
Musisz zajmować się wszystkim dwa razy szybciej , a pamiętajmy że ma to być zabawa, w tym tempie ty masz dość zawodów po kilku imprezach. Syn lub córka jest szczęśliwa, ale ty z.....
jak koń po westernie. Następny powód dopuszczenia innych modeli do Hobby Junior to możliwość zmiany klasy na Hobby bez potrzeby zmiany wózka, wiem oczywiście że można zmieniać modele co sezon, znam takich co nawet trzy razy zmieniali w jednym sezonie, tez tak można . Więc po co sobie wszystko utrudniać. Czy uważasz że w tej klasie najważniejszy jest model, bo ja nie.

PostNapisane: Pt maja 18, 2012 10:06 pm 

barankiewicz grzegorz napisał(a):
... Więc po co sobie wszystko utrudniać. Czy uważasz że w tej klasie najważniejszy jest model, bo ja nie.

Żeby być jak zwykle kontrowersyjnym powiem tak.W zasadzie nie stosujemy podziału wiekowego dobór klasy powinien wynikać z chęci usprzętowienia .Wystarczy popatrzeć na podium klasy Hobby .Tam nie było sytuacji,że zwycięzca złoił tak,że przeciwnikom wypadły kredki,ale wręcz przeciwnie,prawie przeciwnikom wypadły sztuczne szczęki. :lol: Kuba chyba od razu zaczynał od Hobby i nie było problemu.Taką opcję może założyć każdy rodzic.Pomiędzy silnikami nie ma aż takiej przepaści,a zawsze można przykręcić gazu. Jest też różnica napięcia zasilania. Tak więc różnica polega głównie w kwestii modelu.
Sytuacja staje się prosta Hobby junior (tu bym zmienił nazwę) klasa modeli wałkowych,"czołgowych" RTR.Pierwszy kontakt z wyścigami bez założeń na przyszłość.
Hobby klasa dla początkujących z zacięciem do dalszego rozwoju.Paski,węgle,modele z możliwością zejścia do wagi 1350g (chyba niestety Sprint w to się łapie). Można dziecku ograniczyć gaz ,a jazda będzie na poziomie Hobby Junior.
Trafiają tutaj wypowiedzi zawodników z pewnym doświadczeniem i trudno w takiej sytuacji o obiektywizm.Każdy ma jakieś doświadczenia i zna błędy jakie popełnił w swoim rozwoju.Jednak podejście laików jest inne,a dzieci tak jak patrzą na metki na ciuchach ,tak patrzą na modele kolegów. To trochę budzi "inną" atmosferę.
Podział na grupy wiekowe np.w wersji LOK młodzik,junior,senior jest dla mnie bez sensu bo jest to dyscyplina wcale nie preferująca wiek.Wystarczy popatrzeć na czołówkę polskich zawodników.Same "młodziaki". Podział na grupy wiekowe powoduje,że często zawodnik z 10 miejsca jest mistrzem swojej kategorii.To jest sztuczne.
Może po prostu zostawiając taki układ ,a sytuacja rozwinie się tak,że dojdziemy do takiej sytuacji,że zwycięzca cyklu w klasie Hobby Junior po zdobyciu tytułu dostanie w nagrodę model do klasy Hobby(będzie musiał w niej startować) i wyżej. Zwycięzca klasy Hobby dostanie np. silnik do Stocka. Zwycięzca Stocka silnik do Modi.Mistrz Modi 2,3 komplety kół na następny sezon.To by gwarantowało migrację zawodników w górę.Nie było by powodem zasiedzenia się w klasie w celu zdobywania przez kilka sezonów tytułów.Zawodnik-mistrz gdyby chciał pozostać w danej klasie na następny sezon musiał by się zrzec nagrody na rzecz Vice mistrza.
Ps.to mnie poniosło... trochę

PostNapisane: So maja 19, 2012 8:35 am 

Grzesiu nie chciałbym być teraz w Twoich oczach jako ten zły. Nie jestem wrogiem modeli paskowych i tak samo nie powiedziałem,że te modele są złe. Są bardzo dobre i przez to wydaje mi si, że ta klasa o którą toczony jest bój powinna pozostać najprostszą w swoim rodzaju. Dlatego rozchodzi mi się właśnie o te modele typu HSP czy TT-01, a dlaczego? Nie raz byłem świadkiem w klasie Hobby Junior ścigały się modele wałkowe vs. paskowe co lepsze widziałem jak ktoś przesiadł się w czasie zawodów z modelu na wałku na model paskowy i to była ogromna różnica zarówno w technice jazdy jak i osiągach. Stąd moje sugestie aby była to klasa typowo dla modeli praktycznie RTR.
Poza tym niepotrzebna jest też zmiana modelu co sezon. Nie wydaje mi się aby powiedzmy 5-letnie dziecko po jednym sezonie miało takie doświadczenie aby przejść klasę wyżej. Owszem zdarza się, że tatusiowie na siłę dają swoje pociechy do klasy szybszej (oczywiście sugestia nie dotyczy cyklu PMMS ) i zaczynają się zgrzyty bo dziecko pokroju 7-8 lat jedzie z zawodnikami dorosłymi. I taki tatuś stojąc i bacznie obserwując jazdę pociechy wyłapuje tylko błędy innych, czyli krótko syn może walić w każdego ale nikt w niego.
Wydaje mi się aby naprawdę ta klasa pozostała najprostsza z możliwych, dopuszczając modele paskowe do niej będzie już pewnego rodzaju wyścig zbrojeń. Wyścig zbrojeń jaki będziemy zasiewać w tych najmłodszych zawodnikach.
Możesz się dziwić Grzesiu dlaczego tak bronię tej klasy mimo, że moja pociecha w niej nie staruje (sam się dziwię ale czekam aż sam będzie tego chciał). Podczas jednej z eliminacji po biegu podchodzi jedyna dziewczynka startująca w tej klasie do stolika swojego taty, a siedziałem obok nich i mówi: " tatuś ja się starałam ale nie dałam mu rady. Ja widziałam, że on ma lepszy model ode mnie coś takiego jak P. mój brat". Akurat jej brat jeździ w Stocku więc wiadomo o jaki model chodziło.
Zapewne mogą się teraz odezwać głosy to jak w Stocku nie chcesz jednolitych opon, a tu chcesz jednolite podwozia (w sumie jednolite bo tylko układy napędu te same konstrukcje inne) tylko, że są to dwie różne sprawy. Ta klasa ma służyć dzieciakom typowo do zabawy i uczyć ich zdrowej rywalizacji w naszych klasach nikt nie będzie płakał bo ktoś ma cos lepszego. Tam są to bardzo częste przypadki.

Pozdrawiam

PostNapisane: So maja 19, 2012 9:16 am 

A ja napiszę inaczej.Klasa Hobby Junior to klasa w której najważniejsza jest mentalność .Dlatego jak najprostsze modele,które nie wywołują niezdrowej rywalizacji.To powinno być wykładnikiem. Jeśli pojawi się konstrukcja wanienki czy modelu "czołgu" z paskiem to nie widzę przeciwwskazań do Hobby Junior.A tak nawiasem ,Tomek nie tak dawno wałek był w modelach topowych.Asso TC4 czy HPI Pro 4 .Jako ciekawostka starsze modele Pro 2 i Pro 3 były na pasku. A więc rozwiązania wracają.Tak jak np.dyfry zębate. To dowodzi,że paski nie są jednoznacznym kryterium sukcesu i wałki mogą jeszcze się pojawić.
Dla tych bardziej uświadomionych jest Hobby.
Łukasz pisał ,że z RTR trzeba zmienić aparaturę.Ale to wie on po wielu latach doświadczeń.Początkujący czy ojciec malucha na początku nie wie dlaczego aparatura za 1000 zł jest lepsza od tej z pudełka...Klasy powinny odpowiadać umiejętnościom ale i mentalności.Powinny być tak ustawione żeby "wciągać" jak najwięcej osób nie powodując już na starcie obiekcji i dezorientacji.

PostNapisane: So maja 19, 2012 7:05 pm 

Ja proponuję trochę się pomęczyć i zrobić listę dopuszczonych podwozi, jeżeli zapisane przepisy nie są dośc klarowne.
Jednak czytając ze zrozumieniem i dodając do tego trochę rozsądku, myślenia i umiaru nie trzeba o nic pytać...

Dumny, były i przyszły modelarz RCCLUBPOZNAN

PostNapisane: So maja 19, 2012 8:17 pm 

Jeszcze jedna sprawa istotna... Jeśli ktoś przyjedzie na zawody i nie będzie miał kolegów w klasie na pewno nie pojedzie do domu.Gorzej może być z mikro truck czy 1:12...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona