Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 19, 2026 12:37 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 152 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz mar 04, 2010 9:23 am 

Tadeusz a pamiętasz wybory w Nowym Sączu?Ja pamiętam jeszcze dodatkowo wybory w Nowym Targu i słyszałem jak było w Kłodzku.Jest tak samo,tylko że niektórzy pozakładali białe rękawiczki....

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz mar 04, 2010 10:11 am 

Pamietam co było w Nowym Sączu w trakcie wyborów.
Zreszto pamiętam bardzo dużo z okresu ostatnich 8 lat obecności w tym środowisku.
A ponieważ mam jeszcze jakąś tam umiejętność kojarzenia faktów - to jestem solą w oku dla niektórych.
Na pseudo wybory do Warszawy nie wybieram się. Kabaret czy też cyrk czasami zagląda do Lublina. Nie trzeba jechać do Warszawy.
A jeżeli już to na ambitniejsze przedstawienia.
Ale w porównaniu z wyborami w Nowy Sączu teraz jest lepiej. Będzie można napisać pismo do MS o skontrolowanie zgodności z prawem podejmowanych działań. Już przewiduję że niektórzy będą mieli problemy z odpowiedzią dla MS.
A wracając do "głosów"
Na przygotowanej na szybki liście osób sklasyfikowanych w sezonie 2009 oraz 2009/2010 naliczyłem 370 osób.
Daje to maksymalnie 24 dodatkowe głosy.
Kto z nich skorzysta - oto jest pytanie.

PostNapisane: Cz mar 04, 2010 10:20 am 

Kolejna sprawa.
W komunikacje o zebraniu nie ma nic o tym kto ponosi koszty przyjazdu delegatów do Warszawy. LOK czy też kluby czy środowiska ich delegujące.
Z lublina nie jest daleko. Ale ze szczecina, Kłodzka czy Nowego Sącza jest to już parę kilometrów.
Dodatkowo sprawa godziny rozpoczęcia zebrania.
Dlaczego 11 a nie 9.
Bo trzeba dać czas dojeżdżającym????
No to niech bedzie 11.
I co dalej?
Co będzie jak zebranie się przedłuży i zaczną je opuszczać delegacji mający ostatnie dobre połączenia powrotne.
Czy taki a nie inny porzadek obrad wynika z tego że najpierw będzie " bicie pany". A jak zmniejszy się frekwencja i zostaną "sami swoi" - to wtedy przystąpi się do zmiany regulaminu???
Czyli sposobu "załatwiania" tak szeroko stosowanego np.na zebranich w spółdzielniach mieszkaniowych, gdzie istotne dla zarządów uchwały sa głosowane nie rzadko o 3 czy 4 nad ranem?
Dlaczego taki pośpiech w terminie zebrania??
Trzeba przed czymś zdążyć???

PostNapisane: Cz mar 04, 2010 10:28 am 

tadeusz żelazo napisał(a):
...
Na pseudo wybory do Warszawy nie wybieram się. Kabaret czy też cyrk czasami zagląda do Lublina. Nie trzeba jechać do Warszawy.
A jeżeli już to na ambitniejsze przedstawienia.....
Kto z nich skorzysta - oto jest pytanie.

Ja w cyrku byłem ostatni raz,mając 12 lat....Z tego co pamiętam jak przez mgłę to najbardziej podobali mi się klauni i chyba dlatego może wybiorę się do Warszawy,żeby sobie przypomnieć dzieciństwo i to na czym polega ekwilibrystyka pajaców...

PostNapisane: Cz mar 04, 2010 11:08 am 

Panie i Panowie
Wygłąda ta dyskusja jak by historia miała zatoczyć koło i wrócić do punktu wyjścia. Już słychać głosy tych co chcą działać społecznie ale nie za swoje pieniądze. A Adam mówił że da się bez dużych pieniędzy ? Wygląda to tak jakby; "Trzech łysych biło się o grzebień "
Pierwsi to Ci co chcą gruntownych zmian od podstaw,budować coś nowoczesnego bez rys i pęknięć na miarę XXIw.
Drudzy próbują zrobić kapitalny remont.
Trzeci którzy mieli ten grzebień tylko wypadł im z rąk.
Wszyscy twierdzą że on im się należy bo najlepiej go wykożystają.
Ciekawe co będzie dalej, i którą opcję poprą zawodnicy, a może wybiorą wariant Marka - Zawsze jest inne wyjście np zawody w .......?
Pozdrawiam
Rysiek

PostNapisane: Cz mar 04, 2010 12:45 pm 

Cytuj:
Wygłąda ta dyskusja jak by historia miała zatoczyć koło i wrócić do punktu wyjścia. Już słychać głosy tych co chcą działać społecznie ale nie za swoje pieniądze

Czy przypadkiem pisanie takich rzeczy nie jest spowodowane przepracowaniem przed "świętem...".
Czy też jest to myślenie warsawiaka - cwaniaka.
Ile kosztuje dojazd ze Szczecina,Kłodzka,Nowego Sącza, Murowanej Gośliny a ile z Warszawy.
Jak nie jest to tak istotne to może zebranie zorganizować w Kłodzku lub w Szczecinie????

Co do pozostałych kwestii.
Kiedyś uważałem że trzeba odciąć sie od LOK-u. Potem zrozumiałem że jest to nierealne i uważałem że trzeba spróbować działać w ramach LOK.
Ale działanie to ma być oparte na społecznym działaniu pasionatów. Pasionatów rozumiejących prawo i potrafiących działać w ramach prawa.
A nie osób preferujących modelarstwo " na uwięzi" biznesu.

PostNapisane: Cz mar 04, 2010 12:48 pm 

Cytuj:
którą opcję poprą zawodnicy

Bardzo ważne pytanie.
Sprawa byłaby prosta gdyby zastosowano zasadę - jedna licencja - jeden głos.
A tak to nie zawodnicy będą głosować tylko "działacze". W innym związku nazywani "leśnymi ludkami".

Była burzliwa dyskusja pięć lat temu w Nowym Sączu. Teraz może też będzie. Ale nie przewiduję że cokolwiek sie zmieni.

PostNapisane: Cz mar 04, 2010 1:09 pm 

I sprawa najwazniejsza.
Mój krytyczny stosunek do OSM bierze się z tego, że widzę iż jest on jedynie zainteresowany pozyskiwaniem nowych zawodników.
Ale gdy rodzic przprowadza swoje dziecko np. na halę tenisową to jego kontakt z tenisem nie ogranicza się do udziału w zawodach. Bierze udział w treningach pod opieką trenera. Zaraz usłyszę o "szkółce". Tylko czego ona uczy. Podstaw. A co dalej.
Organizacja zawodów nawet z cyklu ETS w żaden sposób nie wpływa na podnoszenie poziomu zawodników. To mozna osiągnąć tylko poprzez trening pod doświadczonym okiem. Tyle tylko że wchodzą koszty, a zyski są z tego znikome. Im pewniejsza jazda, tym mniejsze zużycie części do konserwacji i napraw. Jeżeli coś się sprzeda - to nie wiele. I gdzie tu zysk.
Nie ma treningów, nie ma trenerów. Jest import. Ale jak pokazuje przykład rajdów samochodowych - nie ma on wpływu na podnoszenie poziomu reszty. Jak chciało Peugeot pochwalić się tytułem MP - zatrudniło kierowcę testowego grupy PSA. Jak chce się aby móc powiedzieć że ma się najlepsze modele, które same wygrywają - nie inwestuje się w "swojego" tylko stawia się na import..Z punktu widzenia biznesowego najlepsze pociągnięcie. Max efekt przy okreslonych nakładach finansowych. A jeszcze w sierpniu 2009 roku to inny zawodnik z grupy OSM miał być "przyszłością polskiego modelarstwa" gwarantujący miejsce w pierwszej dziesiatce ME.

Tak więc panowie: Niko i inni z OSM.
Praca z młodzieżą to bardzo ważna rzecz. I na niej mozna zarabiać. Ale trzeba pracować też z tymi z pewnym doświadczeniem i wyższymi umiejetnościami. A tam już kasy sie nie zarabia. Tam z natury się ją wydaje. A kto lubi wydawać swoje tak ciężko zarobione pieniądze???

Chyba że modelarstwo ma pozostać na poziomie TKKF. Wtedy wszystko jasne.

PostNapisane: Cz mar 04, 2010 1:11 pm 

Do Warszawy się nie wybieram.
Bo reprezentuję tylko i wyłącznie swoje poglądy.
Tak więc nie musicie się panowie martwić, że ktoś wam bedzie zadawał niewygodne pytania.

PostNapisane: Cz mar 04, 2010 1:27 pm 
Administrator forum

Rysiek,

Albo nie wiesz co dzieje sie w OSM-ie i o co chodzi albo mydlisz oczy wszystkim.
Przecież ten chory regulamin jest ułożony POD WAS. Pod nikogo więcej.
Wyjdzie na to że inni - nawet razem jak się zbiorą - nie przegłosuja OSM-u.

A co do grzebienia: cos mi się wydaje że OSM-ATA chcą tym grzebieniem wyczesać wszystkich.

Tadeusz mówi dobrze - jedna licencja - jeden głos.

Biorąc przykład z Tadeusza - do Warszawy też się nie wybieram bo i po co? Pojechać i nie mieć prawa zabrania głosu? Słuchać bzdetów? Czy może oglądać zielone mundurki które żeby mieć święty spokój bedą obiecywać wszystko wszystkim?

Szkoda czasu i sił. Trzeba sie skupić na tym co ważne :) ZAWODY.

Zmiany na lepsze z tego co widzę i co się dzieje teraz - są w dużym odwrocie.
Zamiast coraz lepiej - jest coraz gorzej.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Cz mar 04, 2010 1:40 pm 

Panie i Panowie
Drogi Panie Tadeuszu napisałem tak, jak to wygląda stojąc z boku, nie biorąc bezpośredniego udziału. Jeśli kogoś uraziłem, albo poczuł się nie komforowo to bardzo przepraszam - Nie było to moją intencją.
Co do reszty to zaczne od końca;
Wydaje mi się że w cywilizowanym świecie występują demokratyczne struktury, które w imieniu swoich wyborców podejmują za nich głos i ja nie zamierzam brać udziału w żadnych walnych zebraniach.
Co do więźi, czy uwięzi biznesu i władz sekcji - pisałem wcześniej nie zgadzam się, może wspierać władze bez żadnego wpływu, myślę że w srodowisku w tej kwesti jest zgoda.
Ile kosztuje podróż do Warszawy ze Szczecina, Kłodzka czy Lublina - nie wiem, to zależy czym się podróżuje.
Dla mnie zebranie może się odbyć w Pacanowie, Gdańsku, Białymstoku lub przez internet.
Co do warszawiaka-cwaniaka to chyba jakiś kompleks, chętnie bym się zamienił i przeprowadził.
A jeśli chodzi o zdrowie to dziękuję nie czyję się przepracowany czego Panu i Innym życzę.
Pozdrawiam
Rysiek

PostNapisane: Cz mar 04, 2010 1:48 pm 
Administrator forum

Bardzo odważne stwierdzenie: "może wspierać władzę bez żadnego wpływu".

Ehh. Moja prawie 2 letnia córka jak jej to opowiem to będzie miała niezły ubaw :) Czuje że nawet lepszy niż przy oglądaniu przygód Kubusia Puchatka :)

Rysiek,

Tylko głupek wspiera władzę nie czerpiąc z tego żadnych korzyści.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Cz mar 04, 2010 2:02 pm 

Tadeusz Zelazo napisał(a):
...Zaraz usłyszę o "szkółce". Tylko czego ona uczy. Podstaw. A co dalej.

Tadeusz ,widać,że masz dorosłe dzieci i nie wiesz,że do szkółki potrzeba wyprawki i jak byś przeanalizował dokładniej stronę,to takie wyprawki są proponowane na stronie OSM.Jak poczytasz to będziesz wiedział,że taka wyprawka to pierwszy krok do Mistrza Polski w.g przepisów ,które wprowadził OSM podpisując umowę z LOK.
Pytasz czego uczy szkółka,a no uczy rodziców tego ,że szkółka kosztuje i tego że po czasie mają świadomość,że zostali wpuszczeni w maliny...

PostNapisane: Cz mar 04, 2010 2:04 pm 

Cytuj:
Co do warszawiaka-cwaniaka to chyba jakiś kompleks, chętnie bym się zamienił i przeprowadził

Wydaje mi sie że jedyny kompleks jaki mam to za duża waga. O innych nie wiem.

Do Warszawy jeżdżę bez oporów. Szczególnie od kiedy mam auto na warszawskich numerach. Dzięki temu pojawienie się Taxi w zasięgu zwroku nie powoduje zatrzymania akcji serca.

Co do przeprowadzki.
Jeżeli tylko zechcesz - bedziesz na pewno mile widziany w naszej społeczności.
A warto nawet na trochę zmienić punkt siedzenia. Automatycznie zmienisz i punkt widzenia.

Jak czytam ten post o demokratycznych strukturach to przestaję się łudzić że doczekam sie np. wyborów bezpośrednich do Sejmu.
Każda ( czy większość ) partii jest za ale jako hasło wyborcze. Ale jak przychodzi do układania list wyborczych - to juz jest potrzebne sterowanie ręczne.

PostNapisane: Cz mar 04, 2010 2:05 pm 

Panie i Panowie
Marku ja też nie jestem za parytetami i wydaje mi się że najuczciwiej było by - jedna licencja jeden głos.
Cały czas podkreślam że kto by nie został wybrany i mamił cudami na kiju, to wybór zależy od zawodników i to od nich zależy czy będą chcieli należeć do jakiegoś klubu, założyć swój nowy klub, startować na tych czy innych zawodach, czytać i wypowiadać się tak czy inaczej. Bez nich żaden związek nie istnieje.
Pisząc o wsparciu miałem na muśli sponsoring taki jak wszędzie bo bez niego jest trudno się rozwijać i jest to powszechne w wielu dziedzinach.
Pozdrawiam
Rysiek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 152 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona