Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt maja 05, 2026 11:55 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 171 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 04, 2008 9:25 pm 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):

Standard: 300 czy 280 - jedna cholerka. I tu i tu trzeba grzebać. HPI Micro RS4 odchodzi w przeszłość na rzecz nandy i m18. O tym wie nawet dystrybutor :)

Skoro 300 w Standardzie i ta klasa stanowi koło zapasowe dla Opena to po co podziały.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 04, 2008 9:35 pm 

Darku myśle, że nie ma nad czym dyskutować. Pan Zaremba skutecznie zniechęcił mnie do uczestniczenia w tej podwórkowej lidze kapselków. Najlepiej niech Filip od razu wygra wszystkie zawody nawet w klasach, w których nie startuje i sprawa załatwiona. Musi przecież gdzieś zdobywać te pucharki skoro w modified odnosi takie spektakularne sukcesy, że jest siódmy. Ja sam zaczynam starty od przyszłego sezonu i jak już będę startował razem z Filipem to grzecznie Pana Zarembe zapytam czy moge go (użyłem tu podmiotu domyślnego - Filipa) objechać.
Może w micro nie miałem "spektakularnych" sukcesów ale kilka razy podium (w standardzie) miałem. A moją "popierdułką" ze standarda objeżdżam połowe opena (wystarczy zobaczyć kto robił na finałach (w standardzie) najszybsze czasy okrążeń).
Chociaż nie wiem czy Pan Zaremba (który ma więcej postów napisanych niż Marek) pozwoli mi startować w Modified. Będę musiał zapytać, w końcu On decydje kto w jakiej klasie może jeździć.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 04, 2008 9:52 pm 

Barankiewicz Łukasz napisał(a):
Darku myśle, że nie ma nad czym dyskutować. Pan Zaremba skutecznie zniechęcił mnie do uczestniczenia w tej podwórkowej lidze kapselków. Najlepiej niech Filip od razu wygra wszystkie zawody nawet w klasach, w których nie startuje i sprawa załatwiona. Musi przecież gdzieś zdobywać te pucharki skoro w modified odnosi takie spektakularne sukcesy, że jest siódmy. Ja sam zaczynam starty od przyszłego sezonu i jak już będę startował razem z Filipem to grzecznie Pana Zarembe zapytam czy moge go (użyłem tu podmiotu domyślnego - Filipa) objechać.
Może w micro nie miałem "spektakularnych" sukcesów ale kilka razy podium (w standardzie) miałem. A moją "popierdułką" ze standarda objeżdżam połowe opena (wystarczy zobaczyć kto robił na finałach (w standardzie) najszybsze czasy okrążeń).
Chociaż nie wiem czy Pan Zaremba (który ma więcej postów napisanych niż Marek) pozwoli mi startować w Modified. Będę musiał zapytać, w końcu On decydje kto w jakiej klasie może jeździć.

Młody człowieku,a raczej gówniarzu zanim będziesz wycierał Swoją gębę moją osobą ,poczytaj przepisy techniczne ,zwłaszcza punkt 8 pszepisów wg.których rozgrywane są zawody MP.Będziesz wiedział,że to co zrobiłeś z ligą mikro ,nawet w LOK nie przechodzi i jeszcze dużo wody upłynie zanim staniesz na torze obok Filipa.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 04, 2008 9:57 pm 

Marku, czy miąłeś może do czynienia z Lipo? Czy o tym ładowaniu piszesz tylko z tego, co gdzieś tam usłyszałeś, bo jeśli tak to trzeba zabrać dzieciakom zabawki elektryczne, które z lipo możesz nabyć w sklepach zabawkowych oraz idąc dalej nawet niektóre komórki? Przepisy widzę ze są ustalone juz wcześniej, a teraz czekamy na akceptacje reszty?
Powodzenia

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 04, 2008 10:29 pm 

hmmm... jakkolwiek bym szukał w przepisach technicznych nie znalazłem punktu 8. jedyny punkt 8 jaki znalazłem jest w przepisach sportowych i mówi
"8. Podział na kategorie wiekowe.
W klasie E-18 Micro Standard,E-18 Micro Open i E-18 Micro Truck obowiazuje podział na
kategorie wiekowe do 16 lat i powy#ej 16 lat." i faktycznie nie ma tam kategorii "gówniarz" więc raczej nie powinienem startować.
Lesław jeśli jesteś animatorem ligi micro to domyślam się, że brałeś udział w układaniu tych przepisów... i nie znasz ich? Dlaczego więc zabierasz w ogóle głos i piszesz że "ja coś zrobiłem z ligą micro" ja nic nie robiłem z ligą micro. to Ty robisz lige micro więc jeżeli dopuszczono mnie do opena to nie z mojej winy tylko z Twojej i Twoich przepisów których nie znasz. Zamykam ten temat bo dyskusja jest bez celowa.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 04, 2008 11:25 pm 

Dyskusja na tema MP Ligi Micro, jest już bez celowa. Open powinien sie odbyć w formie GP Murowanej Gośliny, z powodu braku pięciu zawodników w klasie (z opena, a nie mieszane ze standard). To moje zdanie i tyle.
Lecz na temat silników standard i punktacji powinniśmy wyrazić swoje opinie. Myślę że silniki 280 graupner-a powinny być dopuszczone, zamiast T45 lub razem jeśli okaże się, że szczotki do HPi będą dostępne. Na zawodach w Kobierzycach testowałem 280 i osiągi ma prawie identyczne jak T45. Silniki standard 180 padają po dwóch trzech imprezach. kosztują tyle co 280 a są nie trwałe. 280 bez problemu pasują do xray lub nanda, tak jak do Hpi dokupując mocowanie silnika też pasuje. Co do opena raczej nie będę startował więc o lipo sie nie wypowiadam (jest mi obojętne).

GG 8022719

Tytuł:
PostNapisane: So lip 05, 2008 8:20 am 

Grzegorz masz racje na temat tego jak powinny być rozegrane te finały opena. Ale powiedz Lesławowi kto o tym decyduje bo sie biedak zgubił i chyba tego nie rozumie. Wszystkie jego uwagi dotyczą tego co ja zrobiłem z ligą micro mając czelność zgłosić się do opena na finale i że niby zrobiłem to tylko po to żeby mieć puchar. Powołuje sie przy tym na nieistniejące przepisy - wymóg posiadania 2 modeli albo że standart wogóle nie spełnia wymogów opena. Mam już troche pucharków ze standarda i nie zależy mi. zgłosiłem sie do opena bo myślałem że bez 5ciu zawodników sie nie odbędzie i nie liczyłem na wiele. Chciałem sie z pawłem ścignąć :D ale Nie bedę już z Panem Zarembą dyskutował na ten temat.

Powiedz mi Grzesiu ten silnik 280 do HPI pasuje ale pewnie ja jakieś standardowe mocowanie nie? Tylny most od Integy pewnie nie da rady?

Tytuł:
PostNapisane: So lip 05, 2008 9:42 am 

Barankiewicz Łukasz napisał(a):
hmmm... jakkolwiek bym szukał w przepisach technicznych nie znalazłem punktu 8. jedyny punkt 8 jaki znalazłem jest w przepisach sportowych i mówi
"8...

Kolejny raz dajesz dowód braku logiki myślenia.Jeśli poczytasz Swojego posta to jest w nim napisane jakie masz plany objechania Filipa w Modi...Ja Ci podałem punkt z przepisów LOK dotyczący twoich szans ,rychłego startu w Modi...
Jeszcze raz przeczytaj mojego posta za pomocą mózgu.
Jest tam napisane o przepisach wg których odbywają się MP.Wejdż w przepisy techniczne klasy 1:10 elektryków i znajdż pkt.8.
Jeśli go nie zrozumiesz to pytaj ,pomogę.

Tytuł:
PostNapisane: So lip 05, 2008 9:45 am 

Co do silników to Lesław ma racje. skoro damy 300 w standardzie to nie ma sensu podział. Dla mnie i tak sie liga micro kończy bo nie wiem czy 280 w ogóle zamontuje do mojego rs4 a jeśli tak to ile przeróbek bede musiał zrobić. to już wole włożyć 300 i startować w openie. A nawet mam ochote po niepotrzebnym i bezsensownym starciu z Lesławem wystartować cały przyszły sezon opena moją popierdułką ze standardu... jeśli przepisy technicze sie nie zmienią. bo obecne jakie znalazłem pod tym adresem http://www.rcauto.pl/grafa_news/File/pr ... icro_2.pdf
spokojnie dopuszczają mój model w tej postaci do opena.
Co do przepisów sportowych to faktycznie trzeba na przyszły sezon wprowadzić wymóg żeby przed finałem pojechać przynajmniej połowę eliminacji. I sprawa osób ze standardu startujących w finale w openie będzie z głowy. Z drugiej strony WSZYSCY zgadzamy się z tym że sędziowie nie powinni byli puścić finału w MG w ten sposób. Czyli może zamist ciągle modyfikować przepisy skupmy się raczej na ich przestrzeganiu. Chociażby sam zapis że jeden sędzia siedzi przy laptopie a drugi obserwuje tor. Nie będą się zdarzać przykre sytuacje z nie liczącymi pchełkami.

Tytuł:
PostNapisane: So lip 05, 2008 9:47 am 

Lesław faktycznie nie zrozumiałem że chodzi o przepisy 1:10. Myślałem że cały czas gryziemy sie o mikro. zaraz zajrze.

Tytuł:
PostNapisane: So lip 05, 2008 9:51 am 

No to 3 sezony przede mną ciężkiej pracy. Ale będzie warto. Obserwowałem Filipa w tym sezonie micro i jeździ ładnie. Będzie wielką przyjemnością ścignąć sie z nim kiedyś w modifie.

Tytuł:
PostNapisane: So lip 05, 2008 11:46 am 

No to widzę swiatełko w tunelu.Zrozumiałeś pare rzeczy.
Najbardziej bolące jest to,że jeden z Nas pracujących nad przepisami sam podkreślił ich błędy zamiast wyciągnąć wnioski z nieprawidłowości bez podkreślania,faktu bezsensowności własnych przepisów.Te przepisy były tworzone dla Nas,a nie przeciwko...
a tak to wyszło..."Ojciec Wasz pies,Wasze gęsi gryzie...."

Tytuł:
PostNapisane: So lip 05, 2008 2:14 pm 

Przebrnąłem właśnie przez temat "Przepisy dla klas E-18 Micro na sezon 2008/2009"

W tamtym temacie pojawiły się głosy aby ograniczyć ilość cell w Openie do 5 co miało spowodować spowolnienie tej klasy a w konsekwencji ograniczyć koszty. Ja zostawiłbym zapis max 6cell kto chce na 5 proszę bardzo nikt nie zabrania. Kolejna propozycja: tylko opony gumowe. Nie wiem, nie jeździłem na gumowych więc nie mogę nic powiedzieć o zachowaniu się modelu na torze ale jeżeli jest wyraźne pogorszenie przyczepności to zostawiłbym zapis dopuszczający zarówno gumy jak i pianki. Pianki z przodu wytrzymają jedne zawody z tyłu trochę dłużej a koszt zakupu nie jest tak tragicznie wysoki.

Michał Woszczek napisał(a):
OPEN- podobają i się przepisy z Niemiec- bez ograniczeń. W tym miejscu jednak kilku kolegów zmartwię (sorki). Zastanawiałem się ważąc wszystkie za i przeciw i osobiście uważam, że mimo wszystko klasa jest dla wielu osób zbyt droga. Spowodowane jest to faktem, że do tej pory "królował" Xray- a ten do tanich w eksploatacji nie należy...

Open nie jest dużo droższy od standardu. Zestawy BL kosztują 300-400zł czyli tyle ile trzeba wydać w standardzie na silniki, szczotki, regulator prędkości. Bezszczotka za to wystarczy na kilka sezonów więc jest to jednorazowy wydatek. Model Xray raczej się nie psuje, przynajmniej mi się nie udało nic złamać, zepsuć oprócz półosi które się ukręciły, więc uważam, że eksploatacja tego modelu nie wymaga większych nakładów finansowych i trzeba się naprawdę postarać by coś zniszczyć w tym modelu.

Przyjrzałem się bezszczotce Novaka( rozmiar 380) i w opisie zobaczyłem:
Cytuj:
Shaft Diameter: 1/8"

Czyli oprócz problemu zamocowania takiego silnika w Xrayu czy Nandzie wystąpił by problem z kupnem odpowiednich zębatek pasujących na taki wał. Może więc lepiej zostawić aktualny zapis o silnikach.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 09, 2008 8:45 pm 

Witam

Popieram pomysł wprowadzenia silników klasy 280 do standarta.
Nie wiem jak w innych modelach ale do Nandy nrx silnik ten pasuje bez problemu wystarczy tylko wymienić mocowanie.
Jeśli chodzi o zębatki atakujace tez nie widze problemu z Nandy wszystko pasuje do tego silniczka.

tel 791 339 669

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 10, 2008 8:53 am 

Grzegorz Kopertowski napisał(a):
Przyjrzałem się bezszczotce Novaka( rozmiar 380) i w opisie zobaczyłem:

Shaft Diameter: 1/8"

Czyli oprócz problemu zamocowania takiego silnika w Xrayu czy Nandzie wystąpił by problem z kupnem odpowiednich zębatek pasujących na taki wał. Może więc lepiej zostawić aktualny zapis o silnikach.

Z zębatkami nie będzie problemu:

http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wt ... LXUFE3&P=V,

Poza tym zawsze można spiłować wał bądź rozwiercić zębatkę.

Problem zębatek, to chyba problem zawodnika, a my tu rozprawiamy o przepisach. Jak się dopuści ten silnik to i się zębatki znajdą, a chętni przerobią sobie modele. Nie chodzi o nakaz, tylko możliwość.

To samo się tyczy Lio-Po. Nie chodzi o to żeby nagle wszystkim nakazać, tylko dać możliwość startów osobom, które chcą jeździćna Lio-Po. Nie są to akusy bardziej niebezpieczne niż NI-Mh, a odwdzięczają się bezobsługowością.

Wystarczy zapis w przepisach, że dopuszcza się pakiety takie i takie, napięcie dla Mi-Mh max 7,2V i 6 cel, dla Lio-Po 7,4V i sprawa załatwiona.

Może się okazać, że żadne z tych rozwiązań się nie sprawdzi, ale nie możemy z góry przekreślać tego pomysłu, bo do póki nie sprawdzimy obydwu rozwiązań w warunkach torowych, możemy tylko gdybać i narzekać.

Co do klasy STD, uważam, że 280 będzie dobrym rozwiązaniem- tanio i w miarę szybko, dodatkowo zostawmy w przepisach zapis o HPI 45T, na wypadek, gdyby były do tego szczotki.

Pozdrawiam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 171 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona