Tzn powiem Ci na przykładzie zawodników których ja znam , to im te przepisy oraz moment wprowadzenia poprostu odpowiadają. Mi jako zaczynającemu również. Więc to nie jest "manie w dupie"

tylko akceptacja. IMHO OSM zrobi sumarycznie więcej dobrego finalnie dla modelarstwa w Polsce niż złego. I więcej niż sam LOK do tej pory zdziałał. (btw nie jestem członkiem OSM i pewnie nie będę)
Nie chcę żeby ktoś to źle odebrał, ale jeśli jest taka znaczna większość zawodników niezadowolonych, to zwykła absencja na zawodach wystarczy by wyrazić niezadowolenie. Podejrzewam jednak, że jest więcej tych zadowolonych niż niezadowolonych. A to w demokracji wystarcza do poparcia danego projektu. Jeśłi jest inaczej, to powinien on tak czy tak upaść bez wsparcia środowiska. Zwłaszcza że południe jest tak silne w porównaniu do słabiutkiej północy,że dawno powinno mieć własny cykl imprez jeśli niezadowolone jest z obecnego stanu rzeczy. U nas Proxima Cup udowodniła jak wygłodniali jesteśmy zawodów z dobrą atmosferą, taka frekwencja na prawdę jest powodem do przemyśleń co jest sposobem na sukces modelarstwa w PL.
Ja tam nigdy za EFRA nie przepadałem z powodu ich skostniałości. Poza tym czy są w przepisach przypadki w klasach E12, spec i modified gdzie samochód zrobiony wg Efra nie zostanie dopuszczony w LOK/OSM? Pytam serio.
Poza tym narzucenie homologacji EFRA w kilku przypadkach znacznie przedroży zakup sprzętu (tak szybko im idzie homologowanie), a nie sądzę by jej brak wpłynął negatywnie na wyniki dobrych kierowców lub pozytywnie na tych gorszych.