Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 28, 2026 2:15 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz wrz 10, 2009 11:32 pm 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
....
Nasze środowisko jest podzielone na kawałeczki. NIGDY nie będzie jednej całości Zawsze będą Ci co chcą zdobyć tytuł, będą nowi którym "działacze" będą mydlić oczy (ZĆ - opowiastki o super kasie, związku, szkoleniu młodzieży - dla nas śmiechu warte - dla nowych prawdziwa rewelacja).

Prawda jest taka:

Albo na Dolnym Śląsku zbierzemy się wszyscy razem i założymy Dolnośląskie Stowarzyszenie Modelarzy - albo dajmy sobie spokój bo wieksi nas połkną.

Tylko w tym "zakładaniu" jest jedno ale: KTO TO zrobi? Każdy z nas ma rodzinę, nie ma czasu i nie poświęci pracy na zajmowanie się sprawami stowarzyszenia...
Jakby na to nie patrzć - tyłek jest zawsze z tyłu.

Wracając do poprzednich postów.

Przelejmy to co na forum w np. w organizację zawodów. Będzie z tego więcej korzyści.

Pamietajmy tylko o jednym: SKŁÓCONY DOM SIE NIE OSTOI , a jesteśmy bardzo blisko upadku.

Witam
Marku masz calkowita racje, w tej chwili wszystko jest rozwalone i na razie nie widac konca.
Wszystkie dyskusje na temat LOK-u, jak zaczarowane koncza sie na "osobistych wycieczkach".
No, w ten sposob ja tez potrafie - gnoic, wyzywac, przypominac nieprzyjemne fakty .... itd. rzadko w tych dyskusjach mozna dopatrzyc sie
kolezenskiej postawy - co nie oznacza miekkosci i poddawaniu sie obcym wplywom.

Ja osobiscie od ok 35 lat jezdze na zawody. Jakie ??
Jezeli bede chcial to pojade na organizowane przez murzynka Bambo i innym nic do tego, bo to jest moja wola!!!
Ale najczesciej na takie na ktore mam czas i moge spotkac KOLEGOW. Nie wiem czy wszyscy rozumieja to slowo, ale napewno
mlodzi adepci modelarstwa potrzebuja tego. Wystarczy poczytac inne rozdzialy (nie czytac "dla zawodnikow", bo tutaj tylko klotnie i obrazanie),
jak mlodzi pomagaja sobie. Jest i humor, jest tez twarde pokazywanie bledow, moze nalezy sie uczyc od nich ???

LOK czy PZMot czy inni ? A jaka inna alternatywa istnieje ??? Isc do skloconej organizacji, ktora jeszcze nie powstala ???
Panowie robicie super rzecz - MODELARSTWO, ale czy nie mozna tego inaczej ??

Pozdrawiam i zycze powodzenia

Marek Gawel

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz wrz 10, 2009 11:37 pm 

A ja to tak czytam i powiem jedno:
moje blizniaki was towarzysze pozdrawiaja !!!
Po 100kroć życzą sukcesów :)
Każdemu bez ograniczeń :)

M.

PostNapisane: Pt wrz 11, 2009 12:35 am 

Marek Gawel napisał(a):
Witam
Marku masz calkowita racje, w tej chwili wszystko jest rozwalone i na razie nie widac konca.

Panie Marku,

Nie uważam, że wszystko jest rozwalone. wręcz przeciwnie. Jest dobrze i tylko od nas będzie zależało czy będzie jeszcze lepiej.

Marek Gawel napisał(a):
No, w ten sposob ja tez potrafie - gnoic, wyzywac, przypominac nieprzyjemne fakty .... itd. rzadko w tych dyskusjach mozna dopatrzyc sie
kolezenskiej postawy - co nie oznacza miekkosci i poddawaniu sie obcym wplywom.

Również się nie zgodzę. Choć ścigam się może niecałe 4 lata... Fakt to jest rzecz, której się nie zmieni, jeśli jest nieprzyjemny a do tego są w to zaangażowani koledzy, to jak dla mnie jedynym rozwiązaniem jest wyjaśnić sobie po męsku kwestie i naprawić błędy. Pewnie nie mogę być tu autorytetem, bo w życiu codziennym jestem kawalerem z wyboru i się nie znam ;)

Marek Gawel napisał(a):
Ja osobiscie od ok 35 lat jezdze na zawody. Jakie ??

Właśnie o to chodzi, że nieważne jakie, choć z drugiej strony bardzo ważne. Nie wiem czy przez te 35 lat nie przeszkadzał Panu LOK, czy może nie było innej alternatywy, ale teraz się pojawia. Albo to wykorzystamy albo nadal będzie LOK. Jest taki polski raper- Fish, w jednej z jego poisenek pojawia się tekst, który pasuje do kilkudziesięcioletniej "kariery" LOKu i do mentalności niektórych ludzi; cytuję: " W dobie idoli ryżych, pedalskich strasznie, Nie wiesz co mówić, To mów niewyraźnie" koniec cytatu.

Marek Gawel napisał(a):
Jezeli bede chcial to pojade na organizowane przez murzynka Bambo i innym nic do tego, bo to jest moja wola!!!

I właśnie takie głosy są potrzebne. LOK przez wiele lat bazował na zasiedzeniu i przywłaszczeniu sobie prawa do nadawania tytułów, które w ocenie wielu są iluzoryczne i absolutnie nie odzwierciedlają poziomu, który ja wiemy na arenie międzynarodowej jest ....yyyy... jaki jest. No bo co to za zaszczyt zostać mistrzem polski w klasie X skoro poziom i frekwencja jest zbliżona do podwórkowych rozgrywek w rzucie kotem... A na zawody niezależne przyjeżdżają zawodnicy reprezentujący dużo wyższy poziom, czasem światowy.

Marek Gawel napisał(a):
Ale najczesciej na takie na ktore mam czas i moge spotkac KOLEGOW. Nie wiem czy wszyscy rozumieja to slowo, ale napewno
mlodzi adepci modelarstwa potrzebuja tego. Wystarczy poczytac inne rozdzialy (nie czytac "dla zawodnikow", bo tutaj tylko klotnie i obrazanie),
jak mlodzi pomagaja sobie. Jest i humor, jest tez twarde pokazywanie bledow, moze nalezy sie uczyc od nich ???

Pewnie tak, ale czy pokazywanie prawdy (często bardzo brutalnej) nie jest lepsze od szemranego delikatnego kłamstewka lub przymknięcia oczu na pewne sprawy? Nie! Stanowczo. Jeżeli są koledzy to nie zawsze będzie słodko i różowo. I prawdziwi koledzy to zrozumieją. Modelarstwo to sport, gdzie 12 latek staje na podeście z 50 latkiem i ścigają się bez wymiany uprzejmości. 50 latka to uczy pokory dla lepszych a 12 latka szacunku dla starszych. I właśnie dlatego "wycieczki osobiste" powinny być osądzane w kryteriach dobrych zasad współżycia społecznego a nie ataków personalnych. Poza tym człowiek o czystym sumieniu przyjmuje krytykę z przymrużeniem oka.

Marek Gawel napisał(a):
LOK czy PZMot czy inni ? A jaka inna alternatywa istnieje ??? Isc do skloconej organizacji, ktora jeszcze nie powstala ???

I na pewno będzie miała ogromne trudności z powstaniem. Bardzo dużo osób myśli w kategoriach "Mistrzostw Polski". Kilka zdań wyżej napisałem. Czy start w MP z udziałem podwórkowej ligi rzutu kotem jest nobilitujący? Nie! Były próby z PZMotem- ok- nie wyszło ale nie uważam, że modelarze powinni śmiać się z tego. Zamiast ropuszego rechotu w ciepłych zakamarkach domowych pieleszy niech sami coś zrobią w kierunku poprawy. Najłatwiej jest krytykować. To dobitna cecha Polaków wychowanych od zawsze w "kulturze żyta". Dlatego też m.in. mamy 40 mln Beenhakkerów, którzy na forach jadą po trenerze kadry jak po burej suce. A czemu on jest winien? Podobnie jak w modelarstwie tak i w "kopaniu skóry" oraz wielu innych dyscyplinach trenerzy są rozliczani tylko z bieżącego wyniku i przyszłość nie ma znaczenia. Młodzież jest bee... a "fachowcy", którzy nigdy nie osiągnęli takich wyników jak Leo wieszją na nim psy choć nie dorastają mu do pięt. Z gówna się bata nie ukręci. Dlatego mamy kadrę "solarkowych" gwiazdorów, bo wszystko zamyka się w gronie sekty, gdzie ręka rękę myje. Doszukał się Pan analogii? he, he.
Dlatego Muli Katzurin stworzył reprezentację basketu, z której możemy być dumni. Bo nie był w "układzie", nie zna polskiego i wybrał zawodników kadry którym się reprezentacja należała za formę a nie należała bo tak! Pokonali Litwę, choć miliony polskich specjalistów na forach kazało mu się puknąć w głowę za skład jaki dobrał. Odrzucił "gwiazdy". Byłem i będę na wszystkich meczach polaków i wiem, że facet robi najlepszą robotę dla polskiej koszykówki, choć przeciwników ma wielu.

Wie Pan jaką skuteczność w polowaniu ma tygrys? JEDNO na DWADZIEŚCIA PIĘĆ polowań kończy się sukcesem! Gdyby poddał się po piątym, zdechł by z głodu. I jego całe pokolenie. Jak nie PZM to może coś innego, moim zdaniem rozwiązaniem jest niezależna federacja...

Marek Gawel napisał(a):
Panowie robicie super rzecz - MODELARSTWO, ale czy nie mozna tego inaczej ??

Czyli jak? Wszelkie propozycje są mile widziane. Co dwie głowy to nie jedna...

Marek Gawel napisał(a):
Pozdrawiam i zycze powodzenia

Marek Gawel

Dziękuję bo się przyda, podobnie jak pański głos "za"

PostNapisane: Pt wrz 11, 2009 10:25 am 

Michał Woszczek napisał(a):

.........
Nie uważam, że wszystko jest rozwalone. wręcz przeciwnie. Jest dobrze i tylko od nas będzie zależało czy będzie jeszcze lepiej........

Witam !!
Nie znosze uzywania czastkowych cytatow tzw. lapania za slowa. Nie przedstawiaja bowiem one calkowitej mysli wynikajacej z tekstu, moga byc interpretowane dowolnie.
Pozwolilem sobie sam na uzycie takiegoz, gdyz w moim odczuciu przedstawia wiekszosc nastrojow i zyczen, nie obraza nikogo. Nie analizuje w szczegolach wypowiedzi.

Jak bylo, to jest juz historia, ktora jest na nowo przez Was pisana.
Zycze Wam i sam sobie w przyszlosci wspanialych zawodow na ktorych w miare mozliwosci wezme chetnie udzial.

Pozdrawiam

Marek Gawel

PostNapisane: Pt wrz 11, 2009 12:04 pm 

Chyba znalazłem odpowiedż na cały ten problem nielojalności Artura i to nie gdzie indziej jak w jego starym poście z dnia 20 pażdziernika 2008
Artur Dzierzęcki napisał(a):
Przyznaję sie , raz wyrwało mi sie k.... mać ale nie było to pod niczyim adresem. Obiecuje pracę nad samym soba i zwiększę sobie dawkę Mg B6 przed każdymi zawodami. Jako karę dam sobie zakaz rozmowy w trakcie trwania zawodów przez godzinę a zadośćuczynieniem będzie ufundowanie kilku małych pucharków w kwocie około 10-20 zł za sztukę na najbliższą imprezę u Grzesia Nóżki. Pewnie nie odciąży to jego budżetu na imprezę ale mnie i innym może zaznaczyć sens rywalizacji.

Poprostu tu chodzi o te pare małych pucharków,a szansa na te pucharki w Pacanowie jest ogromna.

PostNapisane: Pt wrz 11, 2009 8:47 pm 

Tak sobie ostatnio pomyślałem że zobaczę w miejsce na tym forum którego już ie oglądałem około 1,5 roku z braku czasu, i co zobaczyłem? nic dokładnie to co było 1,5 roku wcześniej :lol: Ciągle kłótnie, cytaty :lol: jeden przez drugiego. Pozdrowienie dla tych którzy po prostu uwielbiają się ścigać. Do zobaczenia za następne 1,5 roku :D

PostNapisane: Pt wrz 11, 2009 8:51 pm 

Michał to juz tyle czasu mineło no ładnie tradycyjnie pogadamy na targach MTP jezeli bedziecie.
pozdrawiam
Groszek senior

PostNapisane: So wrz 12, 2009 12:48 am 

Cytaty, kłótnie, jak zwał tak zwał.

Krótka historia i przegląd społeczeństwa...

Gram w koszykówkę od lat powiedzmy piętnastu (pomijam miesiące w kadrze Łodzi w piłkę wodą- waterpolo, MDK Junior Łódź). Zawsze w świecie zawodników wśród,których przebywałem obowiązywał jeden standard- masz coś do powiedzenia to mów, jak inni mają odmienne zdanie to komentują, zgadzają się bądź nie. Były kłótnie, bójki, rozwiązania siłowe, ale zawsze były problemy rozwiązywane "po męsku". Bez żadnego "Bon Ton", bez dziecinnego obrażania się na wypowiedzi innych. Na obozach sportowych panowała zasada, że starsi mają rację ( z perspektywy czasu ma to sens) a trener ma ostatnie zdanie- to on rozstrzygał spory i dawał karę. Miał autorytet i prawo do tego. Wszyscy szanowaliśmy jego zdanie, choć sami mieliśmy inne. Ale ja miałem wtedy 16 konstentacyjnych lat. Teraz mam 32...

Patrząc na modelarzy widzę, że w życie większości wdało się zniewieścienie XXI wieku i ogólna akceptacja bycia wykształconym mięczakiem konwersacji. Lepiej być szarym ale nie godzącym w utarte schematy. Podobnie jak metody nauczania w szkołach niższego szczebla (gimnazjum).

Jeśli nauczyciel ma w klasie degeneratów społecznych (nawet z dobrych rodzin, ale rodzice budują karierę w wyścigu szczurów i nie mają czasu dla dziecka), winą obarczany jest nauczyciel, który nie umie wytłumaczyć uczniowi, że noszenie broni do szkoły jest nielegalne a bicie młodszych sprzeczne z prawem, to wina nauczyciela zarabiającego 2k miesięcznie.

Modelarze są identyczni. Słowa krytyki zakrawają na powołanie komisji śledczej bo takie są ich prawa? Prawda w oczy kole, ale, że chroni mnie konstytucja to mogą mi naskoczyć? Nie wolno nikogo tknąć bo są na to odpowiednie przepisy? Nie wolno napisać, że coś lub ktoś jest zły, stał się zły lub źle robi bo to godzi w jego prawa? W system istniejący od lat wielu?

Śmiech na sali, nawet baby nie zachowują się tak, gdy jedna kupi sukienkę drugiej...

Albo jesteście mężczyznami i podejmujecie rękawicę, albo kupcie sobie nowy płyn do mycia naczyń i skryjcie się pod pantoflem mazgajenia, a najlepiej zaskarżcie do Strassburga, że kolega uderzył Was w nosek. Z pstryczka! Tfu Tfu Tfu, bez zaklepywanek.

Wiesiu, wiesz że to nie do Ciebie (choć piszę posta po Tobie), jako były sportowiec widzisz "waginację śródkroczową" i ogólne mazgajstwo ludzi, którzy zgodnie z ustawą powinni być sportowcami- modelarzami?

PS. Do Przemka Morawskiego- napisz jeszcze raz ostatniego swojego posta, tego o ankiecie, bo nie zdążyłem ci odpisać... na pm.

PostNapisane: So wrz 12, 2009 7:33 am 

Wiem Michał ,ze to nie do mnie wiesz dobrze czym jest dla mnie i moich chłopakow modelarstwo i to
nie tylko RC , dlatego nigdy nie zrobił bym kroku ktory mogłby zaszkodzic tej pieknej pasji.
W tej chwili poprostu brakuje nam czasu na starty ,ale to nie znaczy ,ze zrezygnowalismy jak tylko
wszystko sie unormuje zaraz smigamy.

PostNapisane: So wrz 12, 2009 10:23 am 

Napiszę jeszcze coś, pozdrowienia dla Pana Wisława G. :D czekamy czekamy na powrót bo poziom w bagusach rośnie i to ostro. Z rodzinką z pewnością wpadniemy na targi się zobaczyć.

Dla Michała bo pewnie się nie znamy ja ścigam się już chyba z 15 lat w rc tylko bagusami, wiem jak było jak jest i nie jest mi potrzebny post o społeczeństwie bo wiele już widziałem jeśli to było do mnie :?:
Wiem gdzie jest nasze modelarstwo a gdzie powinno być. Tylko jak ma się takie doświadczenie jak ja, to tez wie się jakie zasoby trzeba mieć, aby sprawić wizję realną.
Powiem tez dlaczego ścigam się bagusami, zawsze na zawodach offroad jakoś atmosfera jest inna, nie ma tam podziałów w sensie na lepszych gorszych albo tych co jeżdżą dla lok czy nie dla lok. Raczej tam ludzie przyjeżdżają się ścigać, podnosić swój poziom sportowy.
To co napisał chyba Paweł L. do tego aby wyglądało to tak jak powinno trzeba zasobów (ludzie, sprzęt, kasa, czas) każdy z nas ma rodzinę, inne zajęcia, pracę itd. Wiem że trzeba to zmienić co jest obecnie i co do tego nie ma wątpliwości, ale czy ktoś się pokusił o kalkulacje kosztów takiego stowarzyszenia? jeśli tak chętnie bym to zobaczył. Nikt nie będzie robił czegoś za darmo bo będzie to wyglądało gorzej niż teraz. a to są nie małe pieniądze wiec trzeba to poważnie przemyśleć i mieć konkretny plan działania, może ktoś ma?
To była tylko moja chwilowa myśl, wiec proszę bez cytatów, jak komuś sie nie podoba to proszę napisać ale jako kolejny post a nie wyrywać zdania z kontekstu. Pozdrawiam ludzi lubiących się ścigać

PostNapisane: So wrz 12, 2009 10:44 am 

Michale czy to są słowa godne osoby ,która wraz z małżonką zasiada w Komisji Modelarstwa.Czy naprawdę uważasz,że bez pieniędzy nic się nie da zrobić.To dlaczego nie stworzyliście cennika za Swoją pracę...Do jeszcze raz dowodzi,ze ci dwaj jedyni aktywni muszą niezłą kasę kręcić skoro im się opłaca...Piszesz,że przez 1,5 roku nic się nie zmieniło,ale czy mając mandat zaufania starałeś się coś zmienić...
W niemieckim DMC zatrudniona jest jedna kobieta.

PostNapisane: So wrz 12, 2009 11:03 am 

e panie Lesławie za długo się znamy żebym się wkręcił w ta rozmowę :D a co do pieniędzy tak uważam, jest to moje prywatne zdanie nie każdy musi się z nim zgadzać. Moim zdaniem za dobrze wykonaną pracę, każdy powinien otrzymać odpowiednie wynagrodzenie. Mówimy tutaj oczywiście o jakieś organizacji. Dochodzimy właśnie do sedna sprawy, znajdźmy takich ludzi co będą jeździć na zawody co weekend jako sędziowie za free albo za zwrot kosztów - raczej mało prawdopodobne, mówię tutaj cały czas o nowej organizacji która miałaby powstać i panie Lesławie nie mówmy tutaj o loku jak tam jest czy jak nie jest mnie to nie interesuje, mówmy o przyszłości jak miało by być.

PostNapisane: So wrz 12, 2009 1:52 pm 

.

Ostatnio edytowano So wrz 12, 2009 2:03 pm przez Zaremba Lesław, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: So wrz 12, 2009 1:59 pm 

Michale sam podsuwasz wnioski....Sprawa sędziów to żaden problem.Właśnie tak to powinno funkcjonować jak w Niemczech.Każdy klub ma sędziów własnych.Przedewszystkim nie ma jakiś tworów jak u Nas.Klasy sędziów I,II czy jakaś tam.To postkomunistyczne wymysły.Powinien być sędzia pomiarowy i sędzia torowy odpowiedzialny za zawody t.j.za odprawę i prawidłowy przebieg.Dlaczego inni mogą ,a my nie.Skoro to jest Nasza pasja,która daje ucieczkę od dnia codziennego,powinna być daleko od pieniędzy.W Niemczech sędziowie zdają test i zdaje się coroczną weryfikację.Za przepisy odpowiada DMC,a sędziowie je respektują w 100%.Jako ciekawostkę powiem,żew Polsce mamy już dwóch sędziów z uprawnieniami niemieckimi.U Nas jest totalny monopol dwóch Panów do wszystkiego.Ustalanie przepisów,prowadzenie zawodów no i permanentne łamanie tego co się stworzyło samemu...
Bezsensownym jest trwonienie pieniędzy na dwóch monopolistów jeżdżących po całej Polsce.Gdyby każdy chciał brać za wszystko pieniądze wiele imprez tych np.zorganizowanych przez Nas na dolnym śląsku nie odbyłoby się.Wręcz wielokrotnie trzeba było dopłacić.Ale robimy to dla hobby a nie dla pieniędzy.Właśnię tę mentalność trzeba zmienić.LOK cały czas ustami Z.Ćećwierza karmił wszystkich niewiadomymi gratyfikacjami dla zawodników na wyjazdy.Natomiast prawda jest taka,że pieniądze mają ludzie najmniej w tym wszystkim zaangażowani.
Na dolnym śląsku ,nasze mini zawody prowadzi automat i to w dużej mierze dyscyplinuje zawodników.Kwestia kultury jazdy też jest niemalże z automatu,bo nie ma presji za wszelką cenę.A za koszt przyjazdu dwóch Panów sędziów i trzeciego do komputera można prawie zorganizować zawody.Przyjedż do Obornik to zobaczysz co mogą zrobić chłopcy 17 letni z bezinteresowną pomocą starszych.
Nigdy nic nie stworzymy jeśli będziemy otoczeni ludżmi nielojalnymi,mającymi gdzieś idee ,oczywiście te nie materialne,dla których nawet koledzy,przegrywają z mamoną lub z takimi ,którzy są obojętni... Da się stworzyć związek,tak jak da się założyć Klub.Jeśli tego nie zrobimy,wejdzie w życie nowa ustawa i za dwa lata obudzimy się z rączką w nocniku...
Ps.Sam jesteś w Komisji ,pewnie wiele nieprawidłowości widziałeś,albo jesteś świadom tego,że to fikcja,jednak nie powiedziałeś ,tak zresztą jak i inni nic w tej kwestii głośno.I to jest najgorsze ,ta obojętność,albo miękkość o której pisał M.Woszczek. A prawda jest piętnowana...

PostNapisane: N wrz 13, 2009 11:57 am 

ja się z tym zgadzam że faktycznie w Niemczech tak to działa i jest to słuszna idea i myślę że powinniśmy iść w tym kierunku, zresztą wiem bo byłem i widziałem. problem polega na tym iż w Niemczech każdy klub ma AMB a u nas jak jest to nie trzeba mówić.
Ale tak jak mówię organizacja to nie tylko sędziowie jest tez wiele innych rzeczy. Ale mnie martwi co innego, to że na prowadzenie czegoś takiego trzeba mieć czas, pieniądze ... czyli zasoby. Dlaczego o tym ciągle wspominam może przez pryzmat doświadczenia jakie mam. Wiem że jak w każdym sporcie pojawiają się na początku entuzjaści którzy mówią że zrobimy, zrobimy ... i oczywiście robią ale po pewnym czasie entuzjazm przeradza się w obowiązek, a każdy z nas ma wiele obowiązków, i co się dzieje wtedy. Wtedy jest potrzebny motywator który zastąpi ta początkowa fazę entuzjazmu. Dam taki przykład (nie brać tego poważnie mówimy cały czas hipotetycznie) Jeśli taki związek ma osobę odpowiedzialną np za zbieranie składek ;-) co w Niemczech nie jest problemem ;-) a u nas jest ;-) to ta osoba która to robi poświęca jakiś czas na zbieranie danych itd wiec jest to jej prywatny czas który może poświecić na coś innego jeśli chcemy aby robiła to dobrze musi mieć za to zapłacone (to jest tylko moje zdanie) wtedy można od niej wymagać! inaczej można tylko poprosić. Ale tak jest z wieloma innymi sprawami np z prowadzaniem strony internetowej, układaniem przepisów, koordynowaniem decyzji, układaniem kalendarza itd.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona