Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt maja 05, 2026 4:31 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 02, 2009 10:29 pm 

Witam.

Tak 540 to klasa dla początkujących i ludzi hobbystów startujących nie w walce o punkty ale dla dobrej zabawy i przyjemności

Klasa ta nie musi być punktowa (MP). Skończy się walka o punkty a zostanie czysta frajda i walka o dyplom lub pucharek.

Jeśli chodzi o mnie to dobrym pomysłem było by właśnie odcięcie się w tej klasie od rangi MP - ALE !! -> klasa taka pod tą lub inną nazwą ma występować na wszystkich zawodach jako klasa do nauki jazdy i zbierania doświadczenia

Nie wiem jak by miały wyglądać FMP z patronatem LOK,
lecz z drugiej strony na takich zawodach z taką rangą może będą robili jakieś pokazy lub coś więcej by poruszyć społeczeństwo i nadać temu sportowi (bo ponoć już taki status mamy) odpowiednią rangę.

Droga początkującego miała by się tak.
1. Kupuje model (standard (bo nie wie czego chce i szkoda mu kasy -2000zł na stępie - liczę tu elektryki )
2. Sprawdza gdzie możne nim wystartować w najbliższym czasie
3. Jedzie na zawody (super się bawi i zaczyna zbierać doświadczenie
4. Walczy o dyplom lub puchar za pierwsze 3 miejsca lub jakieś nagrody
5. Jak już się wyszkoli i będzie co nieco umiał może przejść na zawodowstwo i brać udział w rozgrywkach punktowanych rozgrywanych na ternie całego kraju.
6. Będąc zawodowcem walczy o PUNKTY, puchary, dyplomy, nagrody,udział w FMP oraz o bycie reprezentantem nas w świecie.
Tu mają miejsce do popisu sponsorzy itd.

Z tego co wiem to Czesi mają 2 klasy pucharowe elektryków i właśnie HOBBY do nauki.

Wg mnie niema sensu niszczeć klasy 540 bo jest całkiem ok
Można w celu zwolnienia założyć "słabsze" silniki i tyle.
Ograniczenie przełożeń niema zastosowania - temat rozgryzany wielokrotnie można co najwyżej zrobić górna granicę i odciąć się od przeciążania tych silników.
To ile kto ma silników jego sprawa bo to jego pieniądze, straci sens kupowania 5 silników na 1 zawody w momencie gdy silniki będzie miał zbliżone parametry podczas swojej eksploatacji ( niezostanie zajechany podczas 1 startu.
Zaś z drugiej strony to poco ograniczać koro silnik ma byś po prostu wolny to znajdźmy taki który spełni nasze wymagania.

Czesi mają srebrną tamyie i jest to dobry pomysł wg mnie.
Niema wielkich osiągów, kręci się niżej niż Saturn, jest tani, i łatwo rozpoznawalny.

Pozdrawiam PB

Yokomo SD SSS
OFNA Blazer SST

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So sty 03, 2009 12:26 am 

Widze, ze koledzy sledza ten temat to dobrze:). Ja jedziłem w starej 540 gdzie było 6 celek :) rózniece miedzy zawodnikami były w setne sekundy prawie jak F1.
Było kilku którzy kupowali po kilka saturnow i jedzili a przewaznie pierwsza trojka lub piątka reszta tak jak ja dwa Silnika za wody i było super :) I niebyła to klasado nauki chodz roznica miedzy 540 a Topstock była 1 do 2kóllek :) czasami bywało, ze dobry kierwca z Top miał wiecej niz 540 :)
była Frajda i przyjemnosc :) model nie ciepiał tak jak w Specu czy Modi:)

Przenies sie do Spece to troche kosztowne sam zestaw Silnik+rygiel około 900 zł + dobra pakiety przynajmiej 3 znowy 400 zł = prawie 1,5 tys zł. Wiec jak ktos chce sie bawic to troche duzo :(

Ja mysle, ze jak damy beszczetke
15 ZWOJI LUB 13,5 BEDZIE SUPER
Teraz czekamy na sedziego ktory jest dla Nas :)
a zawody zawsze był dobra zabawa :)

Tytuł:
PostNapisane: N sty 04, 2009 10:55 am 

Paweł Rosiński napisał ;
Podejrzewam, iż cały problem 540 nie leży po tronie przepisów tylko tego co się działo przez ostatni czas w tej klasie czyli „wyścig zbrojeń”.
Wydaje mi się że dość wielu zawodników jeżdżących dobrze a nawet bardzo dobrze z pewnych względów nie chciało przejść do klasy SPEC lub Modi

Założenie – klasa 540 tylko do nauki.

Jeśli tak naprawdę jest tak wielu zapaleńców-nowicjuszy, raczkujących modelarzy, proponuje dać te upragnione 6 cell ale zdjąć klasę z rangi Mistrzostw Polski gdzie trzeba jeździć na zawody i zdobywać punkty do klasyfikacji. Początkującym nie powinno zależeć na zdobywaniu tytułów tylko na nauce jazdy.

Jakie to mądre i proste . Że też wcześniej nikt na to nie wpadł . :D

Tytuł:
PostNapisane: N sty 04, 2009 12:17 pm 

Jak 540 jest do nauki to kadet ??
jest wyzej w ewolucji :)
teraz aby przejsc do Spece jest troche kosztowne :(
a ja Lubie 540 ale Chciałbym w niej miec silniki beszczotkowe :)
i wyscig zbrojen sieskonczy :)
Pamietam kiedy piersza trojka z Speca jedziła w 540 i niektorzy z modi :)
było sie zkim scigac :) i brac wzorce jak nalezy jedzic a nie rozbujac sie po Kolegach :) i pobandach, ustepowac szybszym i wymijac bez błednie:)

Moze ktos, napisze co mysli o pomysle beszczotki w Tej klasie :)

Tytuł:
PostNapisane: N sty 04, 2009 12:35 pm 

Zwróć uwagę ze kadet ma ograniczenie wiekowe :) nowy członek naszej społeczności powyżej 18 roku życia niema wyboru. 540 tka.

Poza tym 540 miało być właśnie do nauki ( zastępowało znaną lubianą grupę top-stock)

Pozdrawiam PB

ps tworzenie nowych klas da idei to bezsens. Już to wielokrotnie się przerabiało, a wnioski jak widać marne :)
Lepiej chyba mieś 3 konkretne podziały (klasy z tego co wiem 2 ogólno narodowe spec i mody(wg przepisów EFRY) 3-cia hobby - nasze 540)
Lepiej zastanowić się nad tymi klasami niż marnować siły i energię nad tworzeniem nowych klas i męceniem w przepisach.
Potem powstają jakieś niewypały.

Yokomo SD SSS
OFNA Blazer SST

Tytuł:
PostNapisane: N sty 04, 2009 7:18 pm 

Paweł Bień napisał(a):

Lepiej chyba mieś 3 konkretne podziały (klasy z tego co wiem 2 ogólno narodowe spec i mody(wg przepisów EFRY) 3-cia hobby - nasze 540)
Lepiej zastanowić się nad tymi klasami niż marnować siły i energię nad tworzeniem nowych klas i męceniem w przepisach.
Potem powstają jakieś niewypały.

Tu sie z Toba zgadzam :)
nie zpomnij o 12 :)
Ale co myslisz na temat beszczotek :) w 540 :)
poco kupowac silniki na kazde zawody jak mozna raz :)

Tytuł:
PostNapisane: N sty 04, 2009 8:43 pm 

Michał przestań już pisac bzdury.
Jeśli nie chcesz jezdzić w Specu "bo za drogo" to przyjmij do wiadomości że za zestaw bezszczotkowy do 540 zapłacisz tyle samo /i o co chodzi ?/

SKM Nowy Sącz
HPI Racing Team Polska

Tytuł: Re:
PostNapisane: Śr sty 21, 2009 12:49 am 

Paweł Bień napisał(a):
...Stworzyli nową klasę dla początkujących ograniczając ja wiekowo i powodziowo.
Ale zapomnieli o ludziach powyżej 18 roku życia co zaczynają przygodę z modelarstwem samochodowym.
Zapomnieli o tym ze przechodząc z 540 trzeba wymienić praktycznie cały sprzęt na coś co wytrzyma następną klasę bo ja np jeżdżę ATX-em i co wyżej nie pojadę niż 540 ")
Zapomnieli ze są pakiety (batony) bardzo popularne na rynku i często kupowane przez początkujących. Jak i prze zemnie.

Witam wszystkich. Należę własnie do tej grupy o której wspomniał Paweł tj:
Jestem w modelach elektrycznych całkowicie zielony jeszcze i własnie należę do grupy tych którzy kupili/złożyli model zanim pojawił się przepis ograniczający ilosć cel - mam 34 lata więc swoją przygodę zaczynam troche późno ale jak to mówią lepiej późno niż wcale :wink: . Składając swój model popełniłem niestety błąd ale pewnie nie tylko ja - nie zapoznałem się wcześniej z całym galimatiasem przepisów. W 2007 i 2008 roku byłem w Rudzie Śl jako obserwator na zawodach modeli E i z góry założyłem że bezpośrednie obserwacje pozwolą mi wybrać odpowiedni czyli taki żeby nie było problemów ze startami w zawodach. Jako nowicjusz myślałem że to tylko silnik i regulator jakie są w modelu klasyfikują go do tej czy innej grupy (540,modified,spec) - myliłem się i to już wiem. Teraz jeszcze na dodatek właśnie należę do tych którzy już zaopatrzyli się w pakiety dużo wcześniej i żeby wystartować będę musiał je rozcinać i wybebeszać wszystko żeby usunąć jedną celę. Model jak i setki innych ma oryginalnie w płycie podłogowej wycięte miejsca na 6cel więc nie rozumiem po co teraz z jednej strony ma być lżejszy o jedno ogniwo - myslę że to ma wpływ na wyważenie modelu potem nie wspomnę już o tym że oczywiście jest o wiele wolniejszy bo mniejsze napięcie jest. Model to - HPI RS4 pro2/składany na lekkim tuningu (góra i dół karbon) z instrukcji dostepnej z neta - linka do zdjęcia podwozia: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 0e2a3.html

Nie brałem jeszcze udziału w żadnych zawodach modeli E bo jak widzę ten zamęt to się odechciewa i rzeczywiście trudno mi wogóle kogoś ze znajomych z podwórka namówić na wspólny wyjazd na zawody choć znam sporo osób i modeli wszelakiej maści też nie brakuje. Do swojego modelu mam kilka silników szczotkowych (HPI 23T, LRP SPEC 12T, CS - 27T, i Team Orion 12T i mam też zwykłego Saturna 20T) zdjęcie: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 2a83b.html
Regulator Airtronics F2000 do 12T i akkusy 4 pakiety 4500 Enrich Power po 6cell.

Wiem że ten model HPI to badziew ale ja nie zamierzam ścigać się o złote kalesony tylko chciałem popróbować swoich sił w elektrykach ale widzę po drodze takie schody że staje się to wszystko trudne bardzo.
Czy ktoś może mi wyjaśnić w jakiej klasie mogę rozpocząć swoją przygodę w E-10 tak żeby nie musieć już inwestować po kilaset złotych w nowe silniki/regulatory/pakiety ??? :?

HB Lightning 2pro EVO Force21 buster HB Lightning Stadium 2pro

PostNapisane: Śr sty 21, 2009 8:56 am 
Administrator forum

Polecam klasę 540. Nawet kosztem rozcięcia pakietów i przerobienia ich na 5 cel.
Kolejny krok to klasa spec - ale tutaj trzeba zainwestować w silnik bezszczotkowy z regulatorem.

Jednocześnie polecam zawody Ligi Micro w klasie standard. Doskonale uczy jeździć czysto i dokładnie.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Śr sty 21, 2009 9:35 am 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
Kolejny krok to klasa spec - ale tutaj trzeba zainwestować w silnik bezszczotkowy z regulatorem.

Marku nie trzeba, wystarczy silnik 19T.

PostNapisane: Cz sty 22, 2009 7:48 am 
Administrator forum

Tak. Masz rację -ale nie w naszym kraju :P

Czechy - jak najbardziej. A dlaczego? Oto odpowiedź:

9,5 zwoja - 5 cel
10,5 zwoja lub 19T - 6 cel lub lipo 5300

I wtedy granica w sprzęcie się zaciera. Chociaż 10,5 zwoja i dobry zawodnik to murowany sukces.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Cz sty 22, 2009 8:04 am 

Mi chodziło bardziej o możliwość startów w danej klasie a nie o ściganie się w pierwszej 10 a nawet 20.
Poprzedzająca wypowiedź była od początkującego modelarza i raczej przez najbliższy sezon lub 2 sezony nie będzie próbował nawiązywać walki o czołowe miejsca.

Jednak jak pokazały zawody w Tarnowie modelem z przed 5-7 lat, na silniku szczotkowym też można powalczyć i dojść do połowy stawki w klasie SPEC.

PostNapisane: Cz sty 22, 2009 8:39 am 

Szkoda gadać .

Ostatnio edytowano Cz sty 22, 2009 11:49 am przez Lech Pepliński, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Cz sty 22, 2009 10:15 am 

Paweł Rosiński napisał(a):
Jednak jak pokazały zawody w Tarnowie modelem z przed 5-7 lat, na silniku szczotkowym też można powalczyć i dojść do połowy stawki w klasie SPEC.

:D A zdradzisz jaki to był model i z jakim silnikiem - ciekawy jestem ???
Dziękuje wszystkim za wskazówki, jednym słowem rozumiem z tego tyle że jeśli przepisy się nie zmienią nie ma co liczyć na to że pakiety 6cel zostaną nienaruszone. Czy w związku z jazdą na podwoziu jakie pokazałem już wcześniej brakującą celę muszę jakoś uzupełniać ??? - żeby model z jednej strony nie był cięższy a drugiej lżejszy - w pakietach 4500 jedna cela waży już trochę ! Wybrałem akurat to podwozie gdyż z całej oferty HPI modeli E On-road tylko ono sprawiało wrażenie solidnego, pozostałe włącznie ze Sprintem2 jak dla mnie są zabawkowe bardziej, wiem że to konstrukcja sprzed kilku lat ale spodobało mi się gdyż ma spore możliwości tunningu na różne sposoby w zależności od toru, kierowcy i pogody nawet/osłony dyfrów. Przykładowo po zdjęciu tych plastikowych boczków przy tylnich kołach, i zamiany alu na części z tego zestawu: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 60856.html staje się bardzo lekki bo praktycznie cały model to więgiel/grafit oprócz obudów dyfrów i wahaczy. Można też zrobić z niego czołg i założyć wszystko alu żeby nie bać się ewentualnych przepychanek itd... :D
Aha i czy resztę silników oprócz Saturna 20T które na szczęście kupiłem nie drogo mogę teraz wyrzucić do śmieci bo żaden nie nadaje się żeby z nim startować w którejś z klas ???
- czy jest może jakaś lista silników bezszczotkowych dopuszczonych do SPEC/Modified czy można kupić u Chińczyka zestaw NO-NAME bo są takie przykładowo 10,5T i jazda ??? :?

HB Lightning 2pro EVO Force21 buster HB Lightning Stadium 2pro

PostNapisane: Cz sty 22, 2009 12:05 pm 

Tomasz Świątecki napisał(a):
A zdradzisz jaki to był model i z jakim silnikiem - ciekawy jestem ???

http://www.rc10.com/ae/tc3/kittc3.htm bardo stara konstrukcja, na której jeździłem chyba jeszcze w 2002-03 roku. Niestety co do silnika to niewiem jaki tam był ale to nie ma wiekszego znaczenia.

Co do wyboru sprzętu do startów to pytanie nie jest na forum. Musisz pojawić sie na zawodach i sam zobaczyć kto na czym jeździ, bo na forum możesz mieć sporo opini o silnikach, regulatorach itp. od osób, którym tylko wydaje się że wiedzą o czym mówią.
Przedewszystkim musisz sie pojawić na zawodach i startować.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2