Paweł Rzedzicki napisał(a):
Witam!!!
Po pierwsze nie Big Bang cieszy sie zla opinia, a firma MOdel Technics. Przez dlugi czas nie mieli porzdanego paliwa do offroadu. Ludzie jezdzili na samolotowym Championie F1 ktory ma za duzo oleju do samochodowych silnikow. Do samochodow mieli i maja nadal badziewiacki Quick Fire, ktory rzeczywiscie przegrzewa silniki. Big Bang to stosunkowo swieze paliwo i na razie nie dalo rady zmienic opinii o Model Technics'ie, ale mysle ze to sie zmieni.
A teraz porownanie do Tornada 20%. Savage 25 na tornadzie nie robil wheelie, natomiast na BB 20% robil. Temperatura pracy byla taka sama, a z tego co pamietam silnika nie okrecalem po przejsciu na BB a wrecz musialm ostro skrecic. Tornado ma za duzo oleju i nie ma mozliwosci zeby silnik mial na nim takie osiagi jak na BB. Mozliwe, ze olej w nim stosowany jest lepszy, ale po 15 litrach sava sprzedalem w idealnej kondycji. A jesli poloczyc roznice w kosztach zakupu paliwa, to po 20 litrach nieduzo trzeba bedzie dolozyc, zeby kupic nowy silnik. Nadmiar oleju nigdy nie wplynie dobrze na osiagi silnika, a Tornado ma jego nadmiar- widac to chociazby po ilosci dymu w spalinach- nawet za ubogo ustawiony silnik smrodzi jak lokomotywa.
Na temat Runner Time nie wypowaidam sie, ale wiem ze wersja TOP rozni sie od zwyklej mniejszym procentem oleju w paliwie, wiec droga ktora poszedl Model Technics tworzac BB jest jak najbardziej sluszna. Dali mniej oleju, za to nowej generacji, bardziej wydajnego.
Mogę się z Tobą zgodzić,jednak pamiętaj im mniej oleju tym mniejsze smarowanie,wiadomo osiągi większe...ale.. szakoda by było pozbyć się silnika który kosztuję 1000zł. .. chyba wiesz co mam na myśli.