Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 4:56 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: N lip 24, 2011 11:16 pm 

Witam wszystkich serdecznie. Ten wątek założyłem głównie w celu opisywania moich przygód z osiąganiem maksymalnych prędkości. Oczywiście zachęcam wszystkich żeby też się pochwalili :) W pierwszym poście skupię się na recenzji KITu Ansmann ARE2.

Ale po kolei.

Jakiś czas temu zainteresowało mnie wyciąganie z modeli jak największych prędkości. Zaczęło się od Slasha 2wd którym pojechałem 72.2 km/h. Niby niewiele, ale ten dreszczyk emocji kiedy model zasuwa jak szalony a każdy fałszywy ruch oznacza 100% destrukcję jest uzależniający :)
Poszperałem trochę w necie, znalazłem stronkę ISC (International Speed Challenge) gdzie ludzie wymieniają się doświadczeniami w zakresie bicia rekordów prędkości. Pomyślałem sobie wtedy, że fajnie byłoby pojechać co najmniej 150km/h. Ba, wszystko pięknie, ale Slash do tego się niespecjalnie nadawał (ze względu na wysoki środek ciężkości i słabą aerodynamikę).
Zatrudniłem więc do tego celu starego wysłużonego HPI MT2. Model kiedyś już przerobiłem na elektryka, więc wziąłem go na warsztat, wyeliminowałem luzy na ile się da, obniżyłem zawieszenie oraz zamontowałem przesadnie wielki silnik 3674 2350kv oraz zasilanie 4S. Kilka razy ładnie się rozpędziłem, ale pod koniec dnia ukochany eMTek wzbił się w powietrze na jakieś 4m i po spektakularnym (lecz nieco krótkim) locie zakończył swój żywot ;)

Wyczytałem wtedy na ISC że do tego typu zabawy doskonale nadają się podwozia typu TC (Schumacher Mission, Asso TC4/5 etc)

Tak więc zacząłem poszukiwania jakiegoś fajnego podwozia nadającego się do moich celów. Nie chciałem na początku za dużo wydawać, więc szukałem używanego TC4. W międzyczasie znalazłem nie najgorsze opinie o modelu Ansmann ARE2. Ponieważ wersja KIT tego modelu kosztuje zaledwie 250zł pomyślałem sobie że mogę taką kwotę zaryzykować...

ARE2 przyszedł do mnie zapakowany w standardowy rodzaj pudła. Po otwarciu ujrzałem budę (zdeformowaną nad lewym nadkolem, na razie nie mam zdjęcia) oraz części popakowane w woreczki:

http://tomekh.smugmug.com/Cars/Project- ... 787-X3.jpg

Instrukcja jest, niestety nieprecyzyjna. Zdarza się że długości śrub są pomylone... Pomimo że jest to KIT, to opony są już wklejone na felgi - zresztą bardzo słabo, ze śladami kleju od strony bieżnika - oraz dyferencjały są już kompletnie złożone. Warto wspomnieć że dyferencjały są metalowe, a całe podwozie jest w pełni łożyskowane.
No dobra, zabieramy się do składania. Otwieram woreczek, oglądam zębatkę odbierającą i... jestem lekko zdziwiony. Odbiór jest niedokładnie odlany z formy! Czegoś takiego nigdy nie widziałem. Podobnie jest z metalową zębatką dyferencjału. No cóż, chińszczyzna...

http://tomekh.smugmug.com/Cars/Project- ... 788-X3.jpg
http://tomekh.smugmug.com/Cars/Project- ... 789-X3.jpg

Kilkanaście minut później natrafiam na kolejny rodzynek. Skrzywiona ośka będąca trzpieniem zawiasu wahacza. To już dziwne, metalowa część nie powinna ulec uszkodzeniu w transporcie. Kontrola jakości... jaka kontrola? :)

http://tomekh.smugmug.com/Cars/Project- ... d-1-X3.jpg

Model prawie już złożony, składam przednie zawieszenie... I natrafiam na problem. Nie mogę wkręcić śruby (przegubu) w wahacz. Kręcę w jedną, w drugą, nie idzie. Trzy podobne weszły, ta jedna nie chce za CHINY ludowe. Bliższa inspekcja - w tym momencie jestem raczej mocno zdziwiony bo nie wiedziałem że coś takiego jest w ogóle możliwe. Otóż gwint na nie jest naprawdę gwintem, bo nie układa się w spiralę. Zamiast tego mam kawałek metalu z naciętymi PIERŚCIENIAMI. Takie rzeczy tylko w Ansmannie.

Napisałem do sklepu German RC w którym kupiłem model i wysłali nową część... Spodziewałem się migania oraz przerzucania odpowiedzialności, ale sklep stanął na wysokości zadania.
Nie chcąc czekać na nową część, rozwierciłem delikatnie wahacz i wcisnąłem na siłę tę "śrubę".
Budowa w zasadzie skończona, mimo to model wciąż zaskakuje. Otóż w oryginale atak/odbiór to bodajże 24t/62t. łoże silnika ma spory zakres regulacji, co sugeruje że można będzie założyć dużo większy atak (ten model ma jeździć szybko...). Otóż tak byłoby, ale nie w Chińskiej Republice Ludowo Demokratycznej. Przy największym możliwym ataku (40T) nie można odsunąć silnika od odbioru bo na drodze stoi mocowanie łoża do płyty...

http://tomekh.smugmug.com/Cars/Project- ... 798-X3.jpg

Żeby było śmieszniej, nie da się też przesunąć silnika zbytnio w stronę odbioru - bo silnik klasy 540 znajduje się tuż obok wału... Poza tym zauważyłem że łoże silnika jest przykręcone na 3 śruby tylko od dołu do płyty podłogowej. Płyta jest z bardzo elastycznego materiału... Co będzie się działo kiedy wystąpią naprężenia i odległości między atakiem i odbiorem będą "pływać" nietrudno sobie wyobrazić. Będę musiał dorobić element spinający mocowanie silnika z mocowaniem wału i odbioru.

No cóż, na razie będę jeździł na fabrycznych zębatkach. Model jest złożony, zasilany 2S oraz napędzany reglem 150A Xerun od Hobbywing oraz silnikiem GM Evo 3,5T.

http://tomekh.smugmug.com/Cars/Project- ... 800-X3.jpg
http://tomekh.smugmug.com/Cars/Project- ... 801-X3.jpg
http://tomekh.smugmug.com/Cars/Project- ... 802-X3.jpg

Mimo tego co napisałem powyżej model nie jest aż taki zły jeśli się weźmie pod uwagę ile kosztował. Nie spodziewałem się w tej cenie jakości TA05, TC4 czy nawet TT01.
Oczywiście moje zapowiedzi bicia rekordu prędkości tym konkretnym modelem trzeba traktować z przymrużeniem oka - jeśli ta zabawa mnie wciągnie (czytaj - jeśli ARE2 wyzionie ducha na barierce przy prędkości której producentom tego modelu się nie śniło), to sprawię sobie mi3, TA05 lub TC5.

Mam nadzieję że zbytnio was nie wynudziłem i czekam na komentarze i/lub pytania.

pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn lip 25, 2011 5:50 pm 

Czym mierzysz prędkość,że jesteś w stanie określić ją z dokładnością po przecinku?

PostNapisane: Pn lip 25, 2011 6:49 pm 

Montuję w modelu palmtopa z GPSem... Słabe rozwiązanie bo dodaje sporo wagi, ale póki co musi starczyć ;)

PostNapisane: Pn lip 25, 2011 8:23 pm 

Zazdroszczę Ci projektu. ESC 150A bo taki miałeś, czy uważasz, że będzie potrzebny?

Bart

PostNapisane: Pn lip 25, 2011 8:39 pm 

wydaje mi się że lepiej by dać regiel CC od dziesiątki bo ten xerun bardzo obciąża ci model :wink:
powodzenia w projekcie

KYOSHO DBX VE / xerun 120A / team orion 2800kv / KYOSHO / 3s life

RC MAFIA TEAM

PostNapisane: Pn lip 25, 2011 8:55 pm 

Dzięki za komentarze. Regiel taki akurat mam - na co dzień używam go w savie. Mam też sidewindera ale on na pewno nie uciągnie silnika 3,5t...
Pewnie skończy się na zakupie Mamby Max pro lub Xeruna 120A do on-road.

Mam też pierwszy pomiar z dzisiaj - 89,8km/h
Bez szału, ale zacząłem mierzyć dopiero w połowie pakietu... Jutro kolejne próby :)

PostNapisane: Wt lip 26, 2011 2:28 pm 

Dzisiejszy pomiar - 92,7 km/h.
Wydaje mi się że to max przy tych przełożeniach i kanciastej budzie. No i masie. Właśnie wylicytowałem garmina 101 na ebayu, więc odejdzie problem montowania palmtopa w modelu ;)
Jestem pozytywnie zaskoczony silnikiem GM EVO3 - mimo temperatury 28 stopni w cieniu po około 20 przejazdach próbnych miał zaledwie 60 stopni celsjusza... Może wytrzyma 3S? :)

PostNapisane: Wt lip 26, 2011 7:05 pm 

Masz tu cel do którego musisz dążyć... http://tech.wp.pl/kat,1009779,title,Naj ... caid=1cbb4 :D :D

PostNapisane: Wt lip 26, 2011 8:29 pm 

Parę tygodni temu napisałem na jednym z for zagranicznych że interesuje mnie szybka jazda... Byli bardzo pomocni, między innymi Nic Case (nawet kilkakrotnie wysyłał mi PM z poradami). Bardzo fajni ludzie zajmują się tym sportem, szkoda tylko że większość z nich jest za oceanem ;)

Co do rekordu - jak najbardziej, tylko może nie ansmannem :lol:

PostNapisane: Wt lip 26, 2011 8:40 pm 

Dlaczego nie Ansmannem? Zawsze możemy zrobić zawody kto najtańszym kosztem osiągnie 100 - 120 - 150 km/h.

Tak przy okazji - jakie budżetowe podwozie nadawało by sie do takiego projektu? Start za bardzo małe pieniądze i duże możliwości tuningu?

PostNapisane: Wt lip 26, 2011 9:15 pm 

Na jakim odcinku osiągnąłeś tą prędkość ?

PostNapisane: Wt lip 26, 2011 10:19 pm 

bart07 - podoba mi się ten pomysł, ja w każdym razie próbuję dalej. Dopóki Ansmann się nie rozleci :)
Z "budżetowych" to nie wiem - Ansmann jak widać najgorszy nie jest... Przy 90km/h jest nadal bardzo stabilny. Jest jeszcze Strada, Nascada itp ale nie słyszałem żeby ktoś próbował się nimi rozpędzać zanadto :)

Z tego co się zorientowałem to jednym z najlepszych nadwozi jest TC4, na pewno jest tańsze niż mi3 którym jeździł Nic Case ;)

Lesław - na odcinku około 200m. Mam dosyć komfortowe warunki, bo jeżdże na zamkniętym odcinku obwodnicy Augustowa gdzie spędzam urlop. Próbowałem przyspieszać szybciej, ale za każdym razem kończy się to utratą przyczepności.

PostNapisane: Śr lip 27, 2011 2:11 pm 

Pytam bo interesuje mnie przyspieszenie.Ale jeśli ta prędkość jest osiągana po 200 m to czy te problemy nie wynikają ze "zrywania" zasięgu aparatury.

PostNapisane: Śr lip 27, 2011 3:23 pm 

Myślę że to nie problem ze zrywaniem zasięgu. Odjechałem na jakieś 250-300m i dalej reagował. Przyspieszam na odcinku 200m, to znaczy że zaczynam jakieś 150m ode mnie i kończe 50m dalej.

Dzisiejsza próba to kompletna klapa, rozpadła się tylna opona...
Żeby osiągać lepsze prędkości, wydaje mi się że trzeba:

1. Zdobyć budę która będzie miała odpowiednie właściwości aerodynamiczne (docisk ma ogromne znaczenie, po zdjęciu tylnego skrzydła wznosi się w powietrze już przy 75-80km/h). Macie może jakieś propozycje?
2. Możliwie wyeliminować luzy oraz opory układu napędowego
3. Dobrać odpowiednie (idealnie wyważone...) koła. Balonowanie to spory problem, może zastosować koła piankowe?

PostNapisane: Śr lip 27, 2011 3:57 pm 

bude możesz kupić jakąś w stylu LOLA.
Jeżdżąc na piankach każdy minimalny ruch przy maks. prędkości będzie się kończyć dachem
wg mnie najlepiej kupić jakieś używki od zawodnika wyważone. Najlepiej z twartrzej gumy żeby nie balonowały i ew. je smarować przed jazdą :wink:

KYOSHO DBX VE / xerun 120A / team orion 2800kv / KYOSHO / 3s life

RC MAFIA TEAM

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona