Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt cze 16, 2026 4:07 am

Autor
PostNapisane: Wt sie 16, 2011 8:40 pm 

Witam wszystkich
Planowałem od 2 tygodni zabrać się za robotę lecz zaczołem dziś.
Dodam że planuję robić kombajn oczywiście jeżdzący i koszący a dokładnie bedzie to albo piach lub sucha ziemia.
Mam kombajn w domu już z 2 lub 3 razy rozbierałem go prawie na części 1 bo padło łożysko i mocarnia się pogieła ;( .
Dziś wyciołem przednią obudowę z dykty takiej jak są obite szafy z tyłu.
Pomyślałem że dykta będzię najlepsza bo jest gruba twarda i łatwa w kształtowaniu i cięciu.
ale moja niepewność mówi mi żebym jeszcze nałożył na dyktę 2 lub 3 warstwy włókna szklanego dla usztywnienia i wzmocnienia konstrukcji.
Czy to dobra myśl bo jak nałapie sama dykta wilgoci to się skruszy i zgnije zresztą jak wytrząsacze będą chodzić to się wszystko może rozpaść ???
A 2 sprawa jest taka.
Napęd będzie elektryczny lecz muszę zastosować reduktor lecz niewiem jaką prędkość obrotową ma zwykły blaszak jaki jest w modelach na początek klasy 540
ponieważ ok.15+ tyś obrotów to zdecydowanie zadużo silnik w kobajnie osiąga na max obrotach 3 tyś obrotów i do tylu chcę zredukować.

A tak dodam że znalazłem fajną stronkę z łozyskami i kołami pasowymi
łożyska po 3 zł ;D a koła i paski 12-19 zł :0
jak ktoś chcę to dodam linka.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz sie 18, 2011 9:30 pm 

Cześć. Pomysł jak najbardziej mi się podoba, tylko mam jedno pytanie, nie rozumiem czemu napisałeś ze bedzie to piach lub sucha ziemia? Czy on to ma kosić? :roll: Przecież sama nazwa wskazuje że Kombajn Zbożowy Bizon Z056 Służy do koszenia zboża :)
Jeśli chcesz żeby on kosił i zbierał ziarno jak prawdziwy kombajn, musisz zastosować obroty jakie sa w oryginale. Jedyny problem jaki tu widzę, to zbyt duży rozmiar ziarna w stosunku do całego kombajnu i zespołu młócącego. Z resztą sam cheder bedzie zbyt krótki aby scinać kłosy i je 'zabierać' do środka kombajnu. Powiedz jeszcze w jakim stopniu chcesz w ogóle go pomniejszyć? On ma być wielkosci Truggy 1/8 czy Petrola?
Sadzę że jeden silnik klasy 540 bedzie miał za mały moment obrotowy by napedzić zespół jezdny i młócący. Ona ma moc gdy jest rozpedzona, a na takie cos sobie nie pozwolisz, bo bo dziesz musiał zastosowac przełożenia których nie pomieścisz w kombajnie.
Nie bedzie łatwo :D

PostNapisane: Cz sie 18, 2011 9:40 pm 

Silnik od crawlera ok 50-55T i jakaś przekładnia powinna dać radę z prędkością, ale jakoś sobie nie wyobrażam żeby wszystko napędzał jeden silnik. A napęd jaki FWD ?

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pt sie 19, 2011 6:22 pm 

Jeden silnik raczej nie da rady. Wbrew pozorom jest to duże obicążenie. Ja bym zrobił jeden silnik do napedzania kół, i do napedzania chedera, ponieważ jego obroty muszą byc proporcjonalne do predkosci jazdy a wydaje mi się ze jednym silnikiem bedzie łatwiej to osiagnąć. Na podstawie obciążenia całego zespołu młócącego które mozesz już sam zbadać własnoręcznie dodałbym drugi taki sam lub mocniejszy silnik, a w razie potrzeby wsadziłbym nawet 2 silniki. Nie zapomnij tez o kolejnym silniku, który jest potrzebny do napedzania slimaka w rurze do wysypywania zboża.

PostNapisane: Pt sie 19, 2011 7:59 pm 

Maciek, nie za daleko "poleciałeś" z tym zespołem młócącym i ślimakiem do wysypywania ? :wink: :)

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: N sie 21, 2011 10:30 am 

No No widzę że ktoś się zainteresował moim tematem z czego się bardzo cieszę.
To tak pomysł fajny młucić ziarno ale, można to robić jedynie na wakacje w żniwa a piach biorę jako przenica w skali1;10. Tak będzie wysypywany ze zbiornika.
A piach będzie najlepszy bo mocarnia(piach wpada do niej prosto z chedra) będzie kruszyć większe gródki na drobny piach.
Potem wszystko będzie się przemieszczać do tyłu pod wpływem chodzenia stołu do tyłu i przodu lecz bardzo szybko.
A co do efektów to będzie fajnie bo będzie sie naprawdę kurzyć z tyłu ponieważ niewiem jak to wytłumaczyć ale może zrozumiecie miedzy stołem a dnem kombajnu do slimaka piach będzie leciał odległość ok.3=4cm a pod stołem tak na środku kombajnu będzie wiatrak jak w prawdziwym kombajnie który będzie wiał a pył i małe ziarenka piasku będzie wydmuchywał i będą wylatywać z tyłu. (może zrozumieliście a jak nie to zrobię rysunek i pokażę)i uzyskam tylko ładne ziarenka piasku.
A co do mocy.
Tak może silnik będzie zwykły przysłaby więc wsadzę saturn 20T z reduktorem niewiem ile on ma obrotów ale przypuszczam z 15tyś więć jak 4 razy zmniejszę reduktorem prędkość to i zwiększę 4 razy siłę.
Cheder będzie podnoszony przez serwo.

EDIT.
dodam że do wysypywania i do wszystkiego napędzania będzie 1 silnik tylko cały zaespuł młucący mocarnia cheder i tp będą na sprzęgle też wysypywanie będzie na sprzęgle.