Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr cze 10, 2026 11:08 am

Autor
PostNapisane: Śr lip 27, 2005 5:32 pm 

"nikko cos ala monster track, skala ok 1:14 (rozstaw kół 21 rozstaw osi 16) silnik jak na moje oko kalsy 280 (przynajmiej gabarytowo sr 24mm dł 30mm) nie bedzie raczej w niczym przeszkadzac jak auto bedzie jeździc cały zas na pełnym gazie, to jest zabawka, wytłumacze bablowi ze zeby zwolnic trzeba puscic dzwignie ;-)
spróbuje jescze raz napisac co mam zamiar zrobic, otóż ta starą elektronikre z autka wyrzucic, zostawic silnik i ten elektro magnes co powoduje skrecanie, chce wstawic odbiornik z radio kontrolera dokupić do tego kwarc na 27.145 (taki jest w nadajniku - zabawka) i do tego odbiornika podłączyc silnik jak by sie dało to bez regularora (za duzy koszty zakupu) i ten elektro magnes który jest org zamontowany w tym autku, ewentualnie jak by ten elektro magnes nie chciał chodzic to w tedy zastapic go serwem z radio controlera,
tak ja to widze jesli jestem w bledzie to brosze o wyprowadzenie
te autko ma słuzyc wyłacznuie do zabawy na ogródku,
a jeszcze jedno, czy ten odbiornik z autocontrolera bedzie działał z tym zabawkowym nadajnikiem jak beda miały kwarce nadawczy i odbiorczy na tym samym kanale?
w nastepnym nr autocontrolera ma byc nadajnik albo raczej jego cześć ewentualnie mógł bym rozwarzyc jego zakup wtery chyba powinno to bardziej pasowc do ich odbiornika, oczywiście jeli nie było by takiej potrzeby to chetnie bym uniknał tego wydatku, widze ze naprawa tego autka zaczyna sie nie opłacac ale obiecałem ze zrobie wiec musze zrobic, z góry dzieki za odpowiedź "

Czy to bedziem dzialac??
Bo mi sie wydaje ze tak ale potrzebuje czyjegos potwierdzenia, opini.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 27, 2005 5:43 pm 

Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi ale OK:
1. Co to za elektromagnes? W jaki sposób jest on zasilany?
2. Silnika nie da się podłączyć do odbiornika bez układu mocy (ESC). Chyba, że jest to zintegrowany odbiornik z reglem.

Najbardziej interesuje mnie jednak sprawa tego elektromagnesu.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 27, 2005 7:44 pm 

dowiem sie wiecej i dam znac
Dzieki Krzysiek

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 27, 2005 8:02 pm 

ten elektromagnes dziala na takiej zasadzie : jest cewka (oczywiste) :P wewnątrz niej jest rdzen ruchomy połaczony mechanizmem z kołami , jak podasz dodatnie napiecie na jeden koniec cewki i ujemne na ten drogi, rdzen przesunie sie np. w lewo i kola skreca w lewo , zmienisz polaryzacje i przesunie sie np. w prawo i kola skreca w prawo...

Osobiscie bym sie za to niebrał chociaz jak ktos lubi to czemu nie :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 27, 2005 8:45 pm 

To jak działa elektromagnes to ja wiem. Pytanie jest tylko w jaki sposób jest zasilany ten elektromagnes (chodzi o połączenia z odbiornikem).

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 27, 2005 10:48 pm 

na tej płytce z oryginalnego sterowania jest układ zmieniający polaryzacje na 2 wyjsciach , to jest wszystko na jednym procku jak sądze ktory jest made in china jak reszta... niema tam raczej odzielonego odbiornika....

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 28, 2005 5:49 pm 

czyli pomysl nie zadziala! ?

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 28, 2005 8:08 pm 

Ja radze dozbierac i lepiej kupic jakiegos prymitywnego monsterka tamiyi niz dokładać coś do niko.Tamiya robi modele a niko zabawki i tego sie trzeba trzymać.

Tytuł:
PostNapisane: So lip 30, 2005 11:19 am 

Ejj klima, ty nie wiesz jak to jest to się nie "odzywaj" (sory za naskok ale mówiłem wprost). Ja daśka dokładnie rozumiem, nie chce czegoś kupić bo to jest nietylko "droższe" ale i za "proste". Ja też czekam aż dostanę natchnienia i pomysłu i samemu coś zrobię. Bo porównaj se - "kupilem go za $$$$" a "sam go przerobiłem kosztem kilku miechroboty".
Pozatym po co ma się "marnować" ta zabawka.

Tytuł:
PostNapisane: N lip 31, 2005 7:20 pm 

Keczus_16 napisał(a):
Ejj klima, ty nie wiesz jak to jest to się nie "odzywaj" (sory za naskok ale mówiłem wprost). Ja daśka dokładnie rozumiem, nie chce czegoś kupić bo to jest nietylko "droższe" ale i za "proste". Ja też czekam aż dostanę natchnienia i pomysłu i samemu coś zrobię. Bo porównaj se - "kupilem go za $$$$" a "sam go przerobiłem kosztem kilku miechroboty".
Pozatym po co ma się "marnować" ta zabawka.

jesli jestes na tyle w tym dobry to zrobisz , ale tu niewystarczą podstawy elektroniki żeby to ozywic, jak juz mowilem na 99% steruje tym jeden mikroprocek zaprogramowany tak a nie inaczej , z blokadą odczytu.
i ciezko by bylo cos z tym zrobic , juz przedzej jak by zrobil tak jak mowil (zostawil samą mechanike a osprzet wstawił jakis konkretniejszy z modelu lub skadś tam)

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: N lip 31, 2005 8:35 pm 

A właśnie, zgodzę się z tobą, a chvciałbyś zauważyć P. klima "wyskoczył" z pomysłem kupienia czegoś nowego, jest chyba różnica między zmienieniem/wymienieniem "wnętrzności" a kupnem całego nowego modelu.