Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr cze 17, 2026 3:24 am

Autor
PostNapisane: Wt wrz 03, 2013 4:23 pm 

Cześć
Zastanawiam się nad możliwością własnoręcznego wykonania modelu samochodu RC w skali ok. 1/5. Pisząc o "amatorskiej budowie samochodu RC" mam na myśli wykonanie możliwie jak największej ilości komponentów samemu - tak, aby do minimum ograniczyć kupno części. Przyznam szczerze, że nigdy nie miałem bezpośrednich doświadczeń z modelami RC (przynajmniej jako ich posiadacz) i również raczej nie zamierzam wiązać z tym jakichś większych planów, lecz możliwość majsterkowania, tworzenia czegoś nowego bardzo mi się podoba ;)
Mam już w głowie parę własnych patentów, które postarałbym się wprowadzić do swojego modelu, ale chciałbym zapytać się Was, czy ktoś już próbował z taką kompletną "samoróbką", czy to jest w ogóle praktykowane w świecie RC? Przydałoby mi się na pewno parę linków do podobnych pomysłów (zrealizowanych! :D ) - mogą być po angielsku.
I jeszcze jedna kwestia: interesuje mnie jak ma się temat samoróbek do zawodów, czy w ogóle takie amatorsko stworzone pojazdy można znaleźć na zawodach i jeśli tak, jak to wygląda. Trudno mi znaleźć jakieś wytyczne dot. pojazdów dozwolonych w trakcie zawodów, więc prosiłbym o odpowiedź też i w tej kwestii.

Proszę o wszelkie porady, wskazówki, co i jak mniej więcej rozwiązać :)
Pozdrawiam ! 8)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt wrz 03, 2013 4:34 pm 

Sprawa jest bardziej skomplikowana niż Ci się wydaje. I niestety nie tania. Ale fakt - ogrom radości po wypuszczeniu modelu na tor.

Opowiadać o tym można miesiącami. Musisz mieć pomysł, zacząć go modelować - tu już wyjdzie dużo błędów w koncepcji - a dopytywać się raczej o szczegóły. Wzoruj się na profesjonalnych podwoziach - zawsze lepiej (choć drożej)

W razie co zapraszam do kontaktu mailowego lub telefonicznego.

Pozdrawiam,
Łukasz Potępa

Mammoth Racing Concepts - www.mammothrc.pl

lukasz7-92@tlen.pl
kom 607534977

PostNapisane: Wt wrz 03, 2013 6:09 pm 

Było kilka takich tematów poszukaj po forum np
viewtopic.php?f=5&t=68914

PostNapisane: Wt wrz 03, 2013 8:56 pm 

Już trochę szukałem i wydaje mi się, że tutaj muszę raczej poradzić się bardziej konkretnie, bo niestety w tematach, na które natrafiłem nie znalazłem interesujących mnie odpowiedzi...

Na razie projekt znajduje się w fazie planowania, więc jest to wizja plastyczna -> proszę o wskazówki, wyciągnięcie z błędu jeśli takowe się zdarzą ;)
Sprawa podstawowa: pierwsza wersja będzie spalinowa, a przeznaczenie ... coś pomiędzy off a on -roadem :D wielkość ok. 1/5
Części, które zamierzam zrobić sam to na pewno podwozie, szkielet samochodu i karoseria. Jest szansa na wykorzystywanie tokarek, więc wszystko, co można wytoczyć pewnie uda mi się zrobić :)
Silnik spalinowy to oczywiście jedna z tych rzeczy, którą będzie trzeba dokupić. Jak na kompletnego amatora przystało, zamierzam wykorzystać jakiś ciekawy silniczek 2-suwowy niededykowany do samochodów rc, czyli na razie rozmyślam o czymś od piły albo od kosy... Nie wiem w jaki sposób taki motor mógłby się sprawdzić, więc też proszę o odpowiedź.
Na zawieszenie mam swój własny patent. Nie wiem, czy mądry, ale w teorii i moich wyobrażeniach brzmi całkiem ciekawie :D Przyznam się do niego dopiero kiedy zdobędę trochę wiedzy teoretycznej żeby już ograniczyć trochę swoje gafy wynikające z braku doświadczenia w temacie.
Układ napędowy musi być profesjonalny, tak samo jak serwa, radyjko i mechanizmy do silnika typu skrzynia biegów itp.

Na koniec mam jeszcze takie małe, niezobowiązujące do niczego pytanie :wink: :P : czy w ogóle stosuje się w modelarstwie coś takiego jak napęd hybrydowy?

P.S. Gdzie mogę znaleźć wytyczne, które muszą spełniać samochody zgłaszane do zawodów?