Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So cze 06, 2026 9:11 am

Autor
PostNapisane: Śr sie 01, 2012 8:55 pm 

Witam na jakich stronach polecacie wystawiać modele i inne przedmioty na sprzedaż. Już przez niedoczytanie zasad allegro jestem 42 zł w plecy :( bo wystawiłem 3 razy przedmioty i mi naliczyli za wystawienie za dodanie zdjęć za cene minimalna i inne ***** mimo że przedmiotów nie sprzedałem. Dlatego pytam o sprawdzone strony (pod warunkiem ze takie istnieją) na których wystawia się za darmo a ewentualne koszty ponosi się tylko jeśli się sprzedało przedmiot.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz sie 02, 2012 8:11 am 

Nie jesteś miłośnikiem allegro ale jak wystawiasz aukcję, wybierając opcję wystaw przedmiot jesteś świadom tego że ponosisz koszta za wystawienie przedmiotu. Jeśli zrobisz na aukcji zbyt ubogi opis, kiepskie zdjęcia i za wysoką cenę to nie dziw się że nie sprzedajesz ;)

Na rynku są tak naprawdę dwa serwisy aukcyjne które są bezpieczne dla kupujących: allegro oraz ebay i ludzie szanujący swoje pieniądze nie będą kupowali na gównianych portalach aukcyjnych typu świstak itp gdzie nie ma gwarancji że w przypadku nieuczciwości sprzedającego nie odzyska kasy. Ja kiedyś straciłem pieniądze na takim sewisie aukcyjnym i będę odradzał każdemu kupowanie na nich.

Jeśli masz problemy ze sprzedawaniem rzeczy na allegro to po googlaj za jakimś poradnikiem. Ale powiem Ci jedno, jeśli masz bardzo ubogi opis, kiepskiej jakości zdjęcia na aukcji (małe, nie wyraźne, bez ostrości), zbyt wysoką cenę, cenę minimalną to nie sprzedaż nic. Sprzedaję na allegro dosyć sporo rzeczy i często uzyskuję lepszą cenę niż oczekiwałem głównie przez brak ceny minimalnej, wyczerpujące opisy i dobre zdjęcia przedmiotów.

PostNapisane: Cz sie 02, 2012 7:54 pm 

No tutaj twoja wypowiedz jest dobra tylko do przedmiotów o niezbyt dużych wartościach. Ja niestety chciałem wystawić FG Baję która jest ok 1200 warta więc nie zaryzykuję aukcji bez ceny minimalnej żeby na niej steracić bo nie sztuką jest ją sprzedać tylko sztuką jest na niej nie stracić za dużo. Jakbym chciał ją sprzedać na gwałt to bym wystawił za 800zł ale mi zależy żeby dosać za nią na tyle dużo żeby po dołożeniu pewnej kwoty mieć na nowy model. Więc nie mogę sobie pozwolić na podjęcie ryzyka braku ceny minimalnej.
Więc ponawiam pytanie czy znacie jakieś dobre serwisy na których opłatę za wystawienie płaci się tylko w wypadku gdy przedmiot zostanie sprzedany???

PostNapisane: Cz sie 02, 2012 8:39 pm 

Może i są, ale ja nie znam i inni pewnie też nie za bardzo się orientują. I własnie otrzymałeś odpowiedź na pytanie dlaczego płaci się za każdym razem. Allegro jest tak popularnym serwisem, że sprzedaż przedmiotu jest bardzo duża o ile wystawiasz "dobry przedmiot w dobrej cenie". Wystaw na jakimś portalu www.krzak.pl a będziesz tą baje wystawiał za 500zł a i tak nikt nie kupi bo ta strona jest niepopularna, a co za tym idzie mało osób tam zawita.

PostNapisane: Cz sie 02, 2012 11:59 pm 

A jak jest na przykład z http://www.gumtree.pl albo http://www.tablica.pl

PostNapisane: Pt sie 03, 2012 7:06 am 

Ogłoszenie o sprzedaży swojego przedmiotu możesz wystawiać tak naprawdę gdzie chcesz ale nie licz że ktoś będzie szukał modelu na gumtree czy tablica.pl
Problem polega na tym że ludzie szukają takich rzeczy jak model na alledrogo albo ebay, mi do głowy by nie przyszło że ktoś może wystawić model petrola na serwisie ogłoszeniowym i na pewno bym go tam nie szukał.

Mogę powiedzieć na swoim przykładzie. Swoje szukanie zaczynam od sklepów internetowych, jeśli tam znajdę przedmiot który mnie interesuje to szukam na alledrogo. Jeśli cena na alledrogo i sklepie internetowym nie różni się bardzo to kupuję w sklepie internetowym. Czasami zapędzam się na ebay jeśli czegoś nie mogę znaleźć na polskim rynku ale jest to bardzo rzadkie, regularnie przeglądam dział ogłoszeń tego forum w poszukiwaniu okazji. Tak wygląda droga przeciętnego kupującego szukającego przedmiotu do kupienia. Na alledrogo żeby sprzedać model trzeba mieć szczęście że trafi się amator który szuka dokładnie tego co sprzedajesz, trzeba mieć wybitnie dobrą cenę żeby akurat kupił od Ciebie albo jedno i drugie ;)

Powodzenia w sprzedawaniu Baji.

PostNapisane: Pt sie 03, 2012 8:59 am 

Możesz wystawić swój przedmiot na naszym forum. Jest taki specjalny dział.
viewforum.php?f=13
Za darmo.