Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr cze 17, 2026 11:16 pm

Autor
PostNapisane: Śr sty 12, 2011 6:46 am 

Czesc.Od jakiegos czasu krąży mi po głowie pewien pomysł na biznes.Jest potencjalny lokal na to 88 m2 i jakas wizja w mojej głowie.
Wyobrazcie sobie,że wchodzicie do lokalu ktory jest zupelnie oderwany od rzeczywistosci.Jestescie w swiecie hobby i czystej zabawy.To oczywiscie łączy sie z rc,ale jest jeszcze jeden wydaje mi sie mocny element tego przedsięwzięcia.Widzieliscie slot car-y?To takie tory po których modele jezdza w takich szynach.W zasadzie sa to makiety torów.Nie bylo by moze w tym nic aż tak specjalnego gdyby to nie był tor nowej generacji.Ja postawił bym na tor SCX Digital.Ma on naprawde szerokie mozliwosci.Np posiada tzw.PITBOX w ktorym mozna tankowac paliwo ktore zuzywa sie i co jakis czas trzeba dotankowywac,mozna zmieniac tor przyciskajac guzik na kontrolerze,wszystkie dane na temat czasu,paliwa,ilosci okrazen sa wyswietlane na specjalnych licznikach.Jest możliwosc regulacji predkosci i siły hamowania.Model z pełnym bakiem jedzie troszke wolniej wiec mozna ustalac taktyke na wyscig.A najwieksza zaleta jest to ze można scigac sie w 6 osób jednoczesnie.
Kolejną atrakcją był by tor do driftu.Jako że miejsce jest nie za duze i nie za małe chciał bym wybrac na to modele w skali 1:16 . Powiedzmy że na początek dwa takie auta.
Oczywiście tak jak pisałem wczesniej lokal ten miał by swój klimat i charakter.I teraz moje pytanie,czy taki przybytek przyjemnosci miał by jakiś sens i szanse przetrwania?Wiem po sobie jak modelarstwo wciąga i uzależnia.Wiadomo ze to nie tanie hobby i nie wszyscy moga sobie pozwolic,ale moga sobie pozwolic wydac niewygórowana sume daj my na to za 30 min jazdy.Dodam jeszcze ze na torze slot car-owym mozna organizowac turnieje łącznie z kwalifikacjami.Wydaje mi sie że target na takie cos mógł by byc szeroki.Moje miasto nie jest zbyt duze ok 40 tys mieszkańców,ale niedaleko mamy miasto wojewódzkie i pare mniejszych miejscowosci wokół.Na przeciwko lokalu buduja sie nowe bloki tak wiec młodych rodzin bedzie przybywac.Oczywiscie sukces to tez kwestia reklamy i dotarcia do jak najwiekszej grupy osób,to oczywiste.
Podam moze pare linków jak wygladaja takie tory i z czym sie to je.Dodam tylko że w Czechach bardzo dobrze jest juz to rozwinięte.
http://www.youtube.com/watch?v=paw6pHUv ... re=related - ten filmik pokazuje najlepiej co i jak
http://www.youtube.com/watch?v=nc39leiusGY
http://www.youtube.com/watch?v=HOtukps_ ... re=related
Wiecej nie podaje bo jak Was to zainteresuje to sami znajdziecie więcej.
Prosze o jakies konstruktywne uwagi.Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr sty 12, 2011 4:21 pm 

Mnie osobiscie slot cary najmniej rajcuja w swiecie RC. Nie wiem czy chcesz sprzedawac takie tory, czy miec jeden, na ktorym moznaby zarabiac jakies grosze an dzieciakach, ktore chca sobie pojezzdic. Zestaw z elektronicznym miernikiem liczby okrazen kosztuje od tysiaca wzwyz - takie jak podales z YT to pewnie wydatek rzedu mysle 5-10 tysiecy (ale tu strzelam, bo nigdy nie patrzylem na ceny takich torow).
88m kw to znowu nie tak wiele - pamietaj, ze musisz miec pomieszczenie socjalne no i magazyn (bo cos chcesz sprzedawac, tak?)
Jednym torem nie zwabisz klienteli. Ja mam 30 lat i dla mnie wazne jest to, co jest wsklepie dostepne od reki, no i ceny w miare uczciwe (tzn nie wysokie).
Musialbys tez okreslic, co chcesz sprzedawac, bo jesli wejdziesz w auta, helikoptery, czolgi i rakiety RC to bedzie troche lipa, bo asortyment bedziesz mial ograniczony (nie tylko ze wzgledu na wielkosc lokalu, ale i swoh budzet - bo chyba nie chcesz zaciagac kredytu na 300tys pln) tzn z kazdego bedziesz mial "po trochu". Ja na Twoim miejscu wszedlbym w same auta RC na poczatek. Dalbym sobie spokoj z makietami, bo szkoda Twojego czasu na nie, pieniedzy i miejsca - ewentualnie mozesz wystawic jedna, ale nie jako "automat do gry" tylko jako wystawe.
Dalej - reklama jest dzwignia handlu wiadomo, wiec musialbys porobic ulotki, ale nie jakies tandetne w domu na drukarce atramentowej, ale juz niestety wylozyc na jakies przyzwoite - osobiscie wyrzucam ulotki, reklamy itp, wykonane domowymi sposobami.
Na pewno nie zaszkodzi zalozyc swojej witryny www, skad moglbys tez sprzedawac towar. Na poczatku warto tez pomyslec o jakis rabatach - np w sieci mozesz smialo robic wysylke gratis (15 czy 25 zeta Cie nie zrujnuje, a ludzi lubia, jak mysla, ze wlasnie zaoszczedzili 20pln) a w sklepie np 5 czy 10% na zakupy powyzej powiedzmy 200pln.
Co do Twojej miejscowosci - 40 000 to taka duza wioska (bez obrazy oczywiscie). Ja w swoim 100 000 miescie balbym sie otwierac czegokolwiek, ale jesli widzisz, e mieszka tam duzo dzieci i mlodziezy, no i najwazniejsze - ktora ma kase, to mozesz zaryzykowac.
Wlasna dzialanosc ma to do siebie, ze nie ma nigdy w niej nic pewnego - mozesz zaczac od zera a za rok zaczac zbijac kokosy, ale niestety mozesz tez po pol roku stwierdzic, ze nie zarabiasz nawet na czynsz czy przyslowiawa bulke z maslem. Zawsze bierz pod uwage najgorszy scenariusz, tzn ile wtopisz jesli inmteres nie wypali. Jesli to bedzie kwota 5 czy 10 tysiecy, to trudno - nie ma tragedii, bedziesz musial troche zaciagnac pasa i to oddac w ratach, ale jesli bedzie mozliwosc, ze dlug bedzie rzedu kilkudziesieciu tysiecy, to lepiej spasowac i zostac przy tmy zrodle dochodow ktore masz.
Aha, no i dobrze jest miec jakies nieformalne zaplecze finansowe, tzn rodzice czy dziadkowie, ktore w razie czego uratuje Twoje dupsko od wyladowania na centralnym z wyciagnieta czapka do ludzi po drobniaki;)
Jak to wszystko juz obmyslisz, to pozostaje CI zadecydowac, czy jestes w stanie podjac takie ryzyko.

Pozdro.

PostNapisane: Cz sty 13, 2011 7:47 pm 

Roadie chyba nie dokońca wyczułes moje intencje.Chodzi mi własnie o to,by ustawic taka makiete ze slot carami,własnie takimi jak podałem w linkach.Masz racje taki tor to wydatek zeby to jakos wygladalo ok 5-6 tysiecy,cena maxymalna w tym wypadku nie istnieje.Chciał bym udostepniac ten tor za opłata.Nie chce sprzedawac modeli rc.Jest to drogie hobby to raz,dwa trzeba miec duzo miejsca zeby trzymac taka makiete.Nie wielu moze sobie pozwolic na takie cos,ale kazdy bedzie mogł sobie pozwolic na jazde u mnie.Ja tez juz mam 31 lat i mam juz jeden biznes ,ale jest on sezonowy bo jestem mechanikiem rowerowym.Mam warsztat w jeszcze mniejszym miasteczku niz moje,a ze jestem jedynym serwisem to naprawde nie jest zle.Dlatego mysle ze wszedzie mozna sie wstrzelic bo to tylko kwestia dobrego pomyslu.
Nie zgodze sie jednak z tym ze trzeba myslec,ze sie nie uda i wogole bedzie porazka.Tak sie do biznesu swojego nie podchodzi.Nie skupiał bym sie tylko na dzieciakach,bo takie slot cary czy rc drift napewno zainteresowałby ojców tych dzieciaków.Wstepne plany i obliczenia pozwalaja mi myslec ze w razie wtopy nie zawiaze mi sie petla na szyi.Kazdy interes niesie za soba ryzyko porazki.
Mam dwie rece,jestem zdrowy wiec scenariusz dworca odpada.
Czekam na dalsze opinie.

PostNapisane: Pt sty 14, 2011 7:09 pm 

No to faktycznie nie zrozumialem. W takim wypadku, jestem zupelnie na "nie".
Seriws rowerowy to co innego - w malych miasteczkach, rower jest w kazdym domu, wiec wiadomo, ze trzeba je gdzies serwisowac, i tu, ze interes Ci idzie, nie ma nic zaskakujacego, ba, wszystko jest logiczne.
Skolei z tym torem, juz tak nie jest. Bo jesli ktos zalapie bakcyla RC, to nie bedzie chcial przychodzic do Ciebie, zeby pojezdzic, tylko bedzie chcial miec tor u siebie, i kazdy Ci powie, ze lepiej miec maly i prosty ale wlasny, niz placic za runde, na wypasionym torze, ale czyims.
I nie mozna nie zakladac, ze sie nie uda. Dobry plan musi to uwzgledniac - tak juz jest,,a nie ze ja tak mowie.
Ale jesli masz drugie zajecie, i ewentualna kleska z tym biznesem nie bylaby bolesna, to sprobuj - to jedyna mozliwosc zeby sprawdzic, czy pomysl jest trafiony.

PostNapisane: Wt sty 18, 2011 6:49 pm 

Dziekuje forumowicze za tak duzy odzew i Wasze punkty widzenia na sprawe.Wasza pomoc jest nieoceniona :lol:

PostNapisane: Śr sty 19, 2011 9:34 pm 

sorry ale jak mam czytać tak długie wywody to się odechciewa... lepiej napisać krótko i na temat :)

PostNapisane: Cz sty 20, 2011 1:47 pm 

Posty faktycznie za długie i czyta się nudno, ale rozumiem, ze trzeba jakoś temat naświetlić.
Uważam, pomysł za ciekawy. Ludzie mogliby się zbierać na rozegranie jakiegoś mini GP. Ja widze inny problem. W ilości.
Takie wyścigi są czasochłonne, jeżeli chcemy rozegrać pełną rundę. A ilość osób grających jednocześnie jest niewielka. 6 przy torze slot, i 2-4 przy drifcie. Trochę mało. A cena nie moze być wysoka bo ludzie nie przyjdą.

Sportwerks Turmoil BL conv KD Ezrun
Nowy projekt DTX Warhead Quad BL conversion MMM
Kyosho HOR BL

PostNapisane: Cz sty 20, 2011 5:22 pm 

Tomasz Dolata napisał(a):
sorry ale jak mam czytać tak długie wywody to się odechciewa... lepiej napisać krótko i na temat :)

Napisałem to w miare zwieżle zeby opisac co i jak.Moze na forum analfabeta.pl jest mniej do czytania??? :lol:Bez urazy.
Wracajac do tematu.Wstepne obliczenia ustalaja cene na ok 12pln/30min.Wydaje mi sie ze to nie jest zaporowa cena,zwlaszcza ze im dluzej ktos chce pojezdzic placi mniej.Kazda rodzina ma znizke badz dodatkowe minuty jazdy,ktore mnie nie kosztuja praktycznie nic a klient jest zadowolony.Chce postawic na rodzinna rozrywke na ktora bedzie stac niemalze kazdego.

PostNapisane: Cz sty 20, 2011 6:17 pm 

Nie wiem czy 12zl/os za 30 minut zabawy to jest tania rozrywka... Jakby nie patrzeć, dajmy na to 4 osobowa rodzina pojeździ przez godzinę za ok. 100zł
No chyba że zniżka rodzinna będzie odpowiednio duża.
Ile osób może się bawić jednocześnie?

A poza tym to fajny pomysł, sam miałem taki tor jakieś 25 lat temu ;)

PostNapisane: Cz sty 20, 2011 8:26 pm 

Powiedzmy ze rodzinnie cena mogla by spasc ok 20-30%.Popatrzmy ile kosztuje bilet do kina,czy na kręgielnie.Do głupich piłkarzyków trzeba wrzucic dwójke.Poza tym wiem z autopsji jak dzieci potrafia naciągac rodziców.
Na jednym torze slot carowym moze jezdzic jednocześnie 6 osób plus dwa modele rc do driftu na poczatek.Podchodze z optymizmem do tego wszystkiego i mam nadzieje ze nie wtopie.Chciał bym zeby cały lokal wyglądał jak jedna wielka makieta.To by było coś.

PostNapisane: So sty 29, 2011 7:43 pm 

Bilet do kina, zwykle dwie godziny rozrywki, kosztuje ok. 20 zł, ze zniżkami dla dzieci, studentów itp., taniej. U ciebie dwie godziny zabawy to 48 zł. Taki tor może być dodatkiem do czegoś, nie główną atrakcją...

PostNapisane: N sty 30, 2011 5:02 pm 

To może zrobić pub gdzie można prowadzić auto po pijaku heh. Taki bar gdzie stół bilardowy zastąpić modelami, a główny przychód będzie ze sprzedaży alkoholu, a nie z jazdy samochodzikami. Hasło reklamowe już jest "Pijesz, prowadź" ale tylko auto RC.

PostNapisane: N sty 30, 2011 5:28 pm 

z tym pubem to dobrze powiedział..... Lecz z tego co wiem taki interes z barem wciągnie go w koszty i to nie małe wiec nie wiem czy znajdzie kilka tysiaczków na na ten tor:) jak by chciał to wolał bym zainstowac w ten tor do driftu niz w ten SCX :) gdyby ktos złapal bakcyla i kupił sobie wlasny model to mógł by udostepniac ten otóż tor za opłata no nie:) a takie inwestycje na 2 rzeczy naraz jest dość ryzykowne.....ale to jest tylko moje zdanie