Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt lip 24, 2026 2:31 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt gru 04, 2007 5:01 pm 

Witam

Mam plan zrobić poduszkowiec w związku z czym mam kilka pytań to tych, którzy mają pewne doświadczenia w tej płaszczyźnie.
1. Z czego zrobić tą "poduszke", ta falbane, płachte (nie potrafie tego nazwać :) ) w której zbiera się powietrze unoszące model?
2. Jak zrobić śmigło napędowe( takie co da dużą prędkość) i jak zamontowac je na saturnie?

Może jakieś rady, wskazania? Opisze teraz jak mam zamiar to wykonać.
Jesli chodzi o całą konstrukcje, to wymyśliłem ze zrobie taki stelarz z cienkich listewek drewnianych, do którego przyszyje materiał taki specjalny i oblepie to żywicą epoksydową (prosze nie radzić żebym zrobił ze sklejki bo ja wole żywice :) ). Powietrze do poduszki będzie wtłaczane za pomocą silnika klasy 380 (albo 420, nie pamiętam) podłączonego pod wiatrak z wiatraka od zasilacza (widziałem na zdjęciach takie rozwiązania), a układ napędowy będzie stanowił silnik Saturn 20t podłączony do śmigła, a sterowanie będzie odbywało się za pomocą trzech "lotek" zamontowanych za śmigłem. Ogólnie konstrukcja ma wyglądać mniej więcej tak http://www.bartiesworld.co.uk/hovercraft/cc5/lcc51.jpg , z ty, że w moim śmigło będzie napędzało i wiatrak będzie wtłaczał powietrze, tu jest wierna replika tego cuda http://www.btinternet.com/~mark.e.porte ... skirt.html , ale do takiego czegoś trzeba aż 4 silników i coś te "koła młyńskie" do mnie nie przemawiają.

Słucham zastrzerzeć, rad, i odpowiedzi na pytania.

Pozdrawiam, Karol

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 04, 2007 5:08 pm 

Pomyśl nad bezszczotkami lotniczymi bo koszt zestawu to ok. 250zł

HB Ve8 + Xerun 150A !!!
Xray XII Link
Xray M18Pro
LRP Shrak

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 04, 2007 5:26 pm 

250zł to dużo a to ma byc niskobużetowy projekt :/ . Jak by chciał wydawać na to kase to bym sobie kupić regulator do silnika a nie samemu robił elektroniczny włącznik.

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 04, 2007 5:39 pm 

Zapytaj użytkownika "Cornel" robił sam poduszkowca i ma go dalej ;]

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 04, 2007 7:08 pm 

W firmie w której pracuję mamy poduszkowiec taki prawdziwy i to co pokazałeś w drugim linku to jakaś porażka :) przede wszystkim żeby to stabilnie "latało" każda kieszeń fartucha musi mieć swoją dyszę która go napełnia. Szymon ma rację, lepiej zainwestować w bez szczotkowy silnik lotniczy. Ogarniesz to jednym silnikiem odpowiedniej mocy z dobranym do tego odpowiednim śmigłem. Poduszkowiec który mamy sterowany jest prosto. Ciągiem powietrza czyli obrotami silnika napełniasz poduszkę i lecisz do przodu a kierownicą jak w rowerze kierujesz trzema sprzężonymi lotkami.

Jeśli poduszkowiec który chcesz zrobić ma dobrze latać i masz mieć z tego frajdę to nie dasz rady skleić go z plasteliny ;]

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 04, 2007 7:14 pm 

po pierwsze proponuje model zrobić z balsy zywica wyjdzie dosyc ciezka a model musi byc jak najlżejszy dla osiagniacia jak najlepszych osiagów ;) co do silników to proponuje użyć np 2x500 ja w swoim mam 600 i 400 ale 500-ki tez beda dobre co do śmigieł to proponuje normalne lotnicze na piastach tu masz wykaz jakie zastosowac smigła jakich silników

silnik..przekładnia.....śmigło
280.....3,8:1......... FSK 9,5x6,7
...........3:1 ............... 8x6
..........4,1:1 ......... 10x4,7, 9x6
..........bezp..............4,7x2,3

300.....bezp. ..............5x4
..........2,6:1................7x6
.........3,75:1.............. 7X5,7

400......1,5:1 ..............8x4
..........1,85:1 .........8x4, 8x6
...........2,3:1........9x5, 8x6, 7x6
...........3:1..................10x8
.......... 4:1 ...........11x8, 10x8, 10x7
..........bezp.............. 6x3, 6x4

480....3,45:1...............10x8

600.....bezp. ..............7x4

ja swój fartuch wykonalem z podszewki takiej jak sie do srodka do kurtek np daje i takiej ceratki kuchennej :) mysle ze sama ta podszewka by wystarczyła ale dla wiekszej szczelnosci... :D

na mojej stronie sa zdjecia z budowy modelu :arrow: www.modele.cornel.prv.pl :D tu tez sa zdjecia :arrow: www.poduszkowiec.prv.pl tutaj opisywałem końcówke budowy modelu :arrow: http://www.aleksteam.yoyo.pl/viewtopic.php?t=53

jak by co to wbijaj na gg :D

P.S. nie kade rozwiązanie z prawdziwego poduszkowca da sie zastosowac w modelu ;)

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 04, 2007 8:42 pm 

Piotr Szerwiński napisał(a):
Jeśli poduszkowiec który chcesz zrobić ma dobrze latać i masz mieć z tego frajdę to nie dasz rady skleić go z plasteliny ;]

Ale właśnie chodzi o to że to ma być poduszkowiec z plasteliny xD.
Co do balsy... no ok, ale dlaczego ten poduszkowiec który pokazałem jest zły? i jak za pomoca jednego silnika można rozwiązać napełnianie poduszki i ruch do przodu? Jak miała by wyglądać spełniające swoje zadanie poduszka?

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 04, 2007 9:37 pm 

a nie lepiej jakbyś zbudował griffona 2000 :?: co do poduszki to powinna wygladac tak http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8ed ... 1b54d.html no a kroje sa dostepne w internecie tutaj http://www.rc-hovercraft.co.uk/skirtpatt-4.pdf ja oczywiście mówie o griffonie ;)

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 04, 2007 9:45 pm 

W normalnym poduszkowcu poduszka składa się z segmentów (małych poduszek), każda z nich jest napełniana z własnej dyszy z komory do której tłoczone jest powietrze z głównego wentylatora który jednocześnie pcha poduszkowiec do przodu. Mniej więcej 1/3 średnicy śmigła pcha powietrze do poduchy a 2/3 napędzają poduszkowiec. Co do modelu to gdzieś na necie kopie Hoovercrafta latający napędzany jednym silnikiem na tej samej zasadzie jak ten co mamy w firmie. Napędzany był silnikiem spalinowym lotniczym.

Co do fartucha w modelu to możesz go zrobić z ortalionu, jest mocny a zarazem nie przepuszczalny. Tyle że ortalion musi być obszyty bo inaczej będzie się siepał.

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 04, 2007 10:04 pm 

Na ortalion już wpadłem, tylko trudno go dostać. A model chyba zrobie na zasadzie tego Griffona czy jak mu tam, tylko amienie wyglądam kabiny.
A ta kurtyna jest zamknięta?

Tytuł:
PostNapisane: N gru 09, 2007 12:29 pm 

Hej! Sam jestem w trakcie kompletowania materriałów na Griffona. Poducha jest zamknięta - masz wogóle pojęcia na jakiej zasadzie to działa? Ja mam pytanko natury technicznej :) Chciałem powierzchnie kabiny itp zaszpachlować, ale szpachlarz ze mnie marny ;) W związku ztym, czy jest jakaś farba (?) czy inne pokrycie (ustrojstwo) które zminimalizuje widok słoji sklejki? Czy niestety szpachla akrylowa to jedyne wyjście? Czytałem trochę o żelkotach - ale to chyba raczej tylko na żywicę się kładzie? Pozdro!

Tytuł:
PostNapisane: N gru 09, 2007 12:44 pm 

Już poczytałem dużo i już wszystko wiem. Mam tylko jeszcze dwa pytania
1.Czym pomalować balse żeby nie nasiąkała wodą?
2. Jak ładnie zamontować poduszke pod górny pokład aby ładnie to wyglądało?

Tytuł:
PostNapisane: N gru 09, 2007 1:17 pm 

ja mam dwie sosnowe listewki miedzy nimi poduszka i te listewki sa skrecone srubami m3 jak nie chcesz zeby balsa wciagała wody to najpierw ze dwie warstwy lakieru nitro i potem mozesz np sprajem na zeszlifowana powierzchnie (ja mam lakierem samochodowym) co do słoi to mozna szpachlą natryskową potem cienkim papierem zeszllifować a jak jest umiejetny lakiernik (mój tata) to potrafi robic nawet bez szpachli (miałem tak robioną jedną nadbudówke wyszla lepiej niz ze szpachlą)

Tytuł:
PostNapisane: N gru 09, 2007 2:37 pm 

A jaka bedzie długoś śmigła 7x4 i 6x4? Bo ja się w tych rozmiarach nie orientuje a mój poduszkowiec będzie mały, bo będzie miał ze 60cm góra 70cm długości i 40cm szerokości i musze wiedzieć czy te śmigła nie będą na duże.

Tytuł:
PostNapisane: N gru 09, 2007 3:05 pm 

te wymiary to skok x dlugosc

ale nie jestem pewien

Ostatnio edytowano N gru 09, 2007 5:01 pm przez Igor Budziński, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona