Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 5:27 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr mar 29, 2006 2:29 pm 

Tak sobie myslałem dzisiaj co to z moją paczka ze Stanów sie dzieje i tu nagle dostaje list odnosnie cła :( no to dzwonie na podany nr tel i pytam jak by nigdy nic co sie dziej, a babka wyskakuje mi ze na podełkach (w których jest ofna h7, silnik, ładowarka, aparatura) sa napisane astronomiczne ceny takie jak 500$, 200$ ... i ze albo dostarcze im rachunek albo policza mi od tamtych cen 22%. I jak myslicie ile mi policza osły jedne ?? i czy moge dac im taki rachunek internetowy jaki jest na TH pod zakładka Your Order History?? A i moze ktos ma jakies wtyki w urzedzie celnym to by mi pomógł załagodzic sytuacje :D

GG: 4952332

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr mar 29, 2006 3:32 pm 

michaln007 napisał(a):
Tak sobie myslałem dzisiaj co to z moją paczka ze Stanów sie dzieje i tu nagle dostaje list odnosnie cła :( no to dzwonie na podany nr tel i pytam jak by nigdy nic co sie dziej, a babka wyskakuje mi ze na podełkach (w których jest ofna h7, silnik, ładowarka, aparatura) sa napisane astronomiczne ceny takie jak 500$, 200$ ... i ze albo dostarcze im rachunek albo policza mi od tamtych cen 22%. I jak myslicie ile mi policza osły jedne ?? i czy moge dac im taki rachunek internetowy jaki jest na TH pod zakładka Your Order History?? A i moze ktos ma jakies wtyki w urzedzie celnym to by mi pomógł załagodzic sytuacje :D

Witam,

Niestety nie znamy odpowiedzi, na pytanie jak wyjść cało z tej sytuacji. Decydując się na nielegalny import, trzeba być przygotowanym na prawdopodobieństwo tego typu problemów, niestety.

Następnym razem zapraszam na www.ofna.pl - cena bez ryzyka, model na drugi dzień i to z gwarancją.

Pozdr
ofna.pl TEAM

PostNapisane: Śr mar 29, 2006 3:55 pm 

Niestety cla już nie unikniesz. Jeżeli sprowadzaleś sam z Towerhobby to powinieneś mieć w paczce rachunek i to z tej kwoty zaplacisz clo, Vat i oplaty celne. Jeżeli sprowadzaleś to przez kogoś to kretynizmem bylo zostawienie jakiejkolwiek informacji o cenach. :twisted:
Polakomileś sie na pare dolców a teraz zaplacisz z nawiązką , niestety musisz to przelknąć. Można to jeszcze spróbować obejść jako prezent i ktoś ze stanów musialby wyslać Ci faxa z wyjaśnieniem na numer UC.Żadko ten numer przechodzi.
Clo- 5%, Vat - 22%, oplaty celne ( sad ,itp ) - od 100 zl
Przykro mi.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 29, 2006 4:06 pm 

Z UC niestety sie nie wygra :/ Zadzwon do nich i sie dowiedz sie ile dokladnie tego cla i innych oplat.
Jezeli nie masz zadnego innego rachunku to tylko ten elektroniczny zostaje Ci przedstawic, ale to i tak nic nie da bo na rachunku beda prawdziwe kwoty wiec tak czy siak bedziesz musial zaplacic

PS. Sam to zamawiales czy przez kogos? :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 29, 2006 4:38 pm 

Dziwne, że mają takie procedury, a może to ja byłem wyjątkowy :lol:
Raz połakomiłem się na zamówienie z TH bezpośrednio do Polski. Cena zamównienia nie była astronomicznie duża, coś ok $77. Paczka została oczywiście przetrzymana na granicy ok 1.5 miesiąca. Nie wiedziałem co się dzieje z paczką do momentu gdy zapukał do mych drzwi listonosz z moją paczką. Niestety przy paczce były rachunek, który musiałem zapłacić za cło, vat i opłaty manipulacyjne, które były w wysokości cło+vat (chore!). Nikt to mnie nie dzwonił i nie uprzedzał mnie o tym. Ty może dostałeś przez ten telefon szansę jakoś z tego wybrnąć.
Pierwsze co bym próbował to namówić znajomego (jeśli przez takowego zamawiałeś) o telefon do UC i powiedzenie, że to prezent. Jeśli to nie przejdzie a ceny z TH są niższe od tych, które one maja to dałbym je jako dowód, o ile UC się na to zgodzi.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 29, 2006 4:48 pm 

ja zamawialem jako prezent i przyszlo mi bez rachunkow:) ale rachunek poszedl na adres znajomej w stanach :) i nie bylo zadnych problemow:) a sciagalem t-maxxa:) wiec spora paczta to byla:)

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 29, 2006 6:21 pm 

Paczka była wysłana z Th do mojego wujka a nastepnie do mnie. Wujek oczywiście wyciągną rachunki ale nie zauważył ze na niektórych pódłach orginalnych sa sugerowane ceny podane. Wieć wydrukuje ten skan z TH i podesle im ze tyle to kosztowało i z UPC kwitki ze paczka była nadana i doszła do mojego wujka :D (a babka do której dzwonilismy powiedziala ze trzeba tylko 22% vat zapłacic no i 20 zł na wysłanie listu do tych złodzieji skarbowych) A jeszcze dziwne jest to ze jak starszy kupił sobie kosiarke i urzadzenie do mycia pod cisnieniem które to sa 4 razy wieksze od modelu cła nie dostały ale trudno pech to pech widocznie tak miało byc :(

PostNapisane: Śr mar 29, 2006 7:13 pm 

ofna.pl napisał(a):
Witam,

Niestety nie znamy odpowiedzi, na pytanie jak wyjść cało z tej sytuacji. Decydując się na nielegalny import, trzeba być przygotowanym na prawdopodobieństwo tego typu problemów, niestety.

Następnym razem zapraszam na www.ofna.pl - cena bez ryzyka, model na drugi dzień i to z gwarancją.

Pozdr
ofna.pl TEAM

chwila moment... jaki to niby nielegalny import?? kazdy ma prawo kupic co chce i gdzie chce o ile to nie jest towar pochodzacy z nielegalnego zrodla badz pochodzacy z kradziezy czy innego czynu przestepczego oraz towar nie jest zakazany prawem panstwa ktorego sprowadzajacy jest obywatelem...

a ten trik z pomijaniem cla i vatu jest w swietle prawa naszego kochanego kraju raczej dopuszczalny... poporstu ktos znalazl luke....

wiec uznanie naszego Kolegi "nielegalnym importerem" jest raczej ponurym zartem... co innego jesli robilby to stale i bylo by to jego zrodlo dochodow... ale nie jestem prawnikiem wiec dalej sie nie wypowiadam.... tyle wiem od jednego mecenasa...

jeszcze inna sprawa... gdyby ceny na artykuly modelarskie w naszym kraju byly lepiej dopasowane do realiow stopy zyciowej spoleczenstwa to nikt nie musial by kombinowac.... choc kombinowanie to nasz sport narodowy... powoli zauwazam poprawe u niektorych importerow ale do idalu to chyba jeszcze daleka droga....

mala podpowiedz: wiecej sie zarobi z duzego obrotu przy mniejszej marzy niz odrotnie...

pozdrawiam

Savage 3.5 Custom - prawie nówka
Missiler 2WD - elektryk mojej córki
GG: 1664122

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 29, 2006 8:13 pm 

Taaa, łatwo mówić innym jak powinni zarabiać. Policz sobie cenę modelu, dodaj cło, vat, koszty przesyłki, koszty utrymania działalności i zobacz ile Ci zostanie z jednego modelu - nie liczyłem sam, ale chyba niewiele, nawet jeśli dystrybutor dostaje modele taniej. I tak podejrzewam, że firmy które zajmują się RC zarabiają raczej na częściach i materiałach eksploatacyjnych niż na modelach.
Wciągaj znajomych w zabawę, czym więcej ludzi będzie kupować, tym taniej będzie :-)

Jarecki

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 29, 2006 10:38 pm 

jarecki_b12 napisał(a):
Taaa, łatwo mówić innym jak powinni zarabiać. Policz sobie cenę modelu, dodaj cło, vat, koszty przesyłki, koszty utrymania działalności i zobacz ile Ci zostanie z jednego modelu - nie liczyłem sam, ale chyba niewiele, nawet jeśli dystrybutor dostaje modele taniej. I tak podejrzewam, że firmy które zajmują się RC zarabiają raczej na częściach i materiałach eksploatacyjnych niż na modelach.
Wciągaj znajomych w zabawę, czym więcej ludzi będzie kupować, tym taniej będzie :-)

Jarecki

Otóż to, otóż to.
Każdy może skalkulować co mu się bardziej opłaca, ot wolny rynek. Problem sprowadzenia, cła, vatu, kosztów każdy z dystrybutorów bierze na swoją głowę, by modelarz nie musiał się tym martwić. Nawet jeśli za wyższą cenę, w zamian dostaje szybki serwis, zaplecze części, gwarancję i pomoc techniczną. Sprowadzając z USA całkowity koszt, znany jest zazwyczaj wtedy, kiedy model ma się na stole. Pytanie, co kto woli.

Pozdr
ofna.pl TEAM

PostNapisane: Śr mar 29, 2006 11:07 pm 

Gr4N4c1K napisał(a):
chwila moment... jaki to niby nielegalny import?? kazdy ma prawo kupic co chce i gdzie chce o ile to nie jest towar pochodzacy z nielegalnego zrodla badz pochodzacy z kradziezy czy innego czynu przestepczego oraz towar nie jest zakazany prawem panstwa ktorego sprowadzajacy jest obywatelem...

Luka, nie luka - wiadomo o co chodzi :-) Dalecy jesteśmy od obrażania, każdego kto dobrze kombinuje. Bazując na naszej skromnej wiedzy, jak coś zamawia się spoza EU, to wprowadzając towar do obrotu naszego pięknego kraju, trzeba m.in. uregulować należności celne i zapłacić podatek od wartości dodanej. Bez względu, czy kupuje się go do własnej stajni czy na dalszą odsprzedaż. W tym sensie, pozwoliliśmy sobie użyć stwierdzenia "nielegalne". Wykorzystując ciotkę z USA, albo Zenka co za prowi śle wszystko zewsząd jako prezenty, to jak z ruletką. Jak widać, nasz Urząd coraz częściej kwestionuje tego typu - nazwijmy to - figuranckie przesyłki, zatem choć szczypta prawdy w tej "nielegalności" jest, jeśli każą wredne cło zapłacić, zgodzisz się? Sposobów na uniknięcie tej smutnej powinności jest jeszcze kilka.

A nam zależy, żeby było normalnie, żebyśmy byli dobrze zaopatrzonym sklepem modelarskim, w którym każdy może znaleźć coś dla siebie, za dobrą cenę. Spotkaliśmy się z opiniami na tym forum, jak to fajnie, że temat modelarstwa w PL się rozwija. Rozwijałby się o wiele dynamiczniej, gdybyście polskie sklepy wspierali, ziomale, miast budując potęgę innych. Czasu potrzeba, by to zrozumieć.

Pozdrawiamy
ofna.pl TEAM

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 30, 2006 2:19 pm 

Jesli w Polsce jest przedstawiciel danej firmy, to po co sciagac model ze Stanow. Tylko po to, zeby polakomic sie na 100, 200 zl. Zanim model przyjedzie do Nas, to polski dystrybutor zdazy juz zrobic ze dwie promocje (przyklad ofny).
Kiedy zamiawialem swja druga OFNE w srode, to juz w czwartek nastepnego dnia zaczynalem docierac silnik. A tak bym musial czekac i sie pewnie bym nie doczekal.

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 30, 2006 3:14 pm 

No nie wiem czy to jest róznica rzedu 100 czy 200 zł jak by była tylko taka roznica to wiekszość kupowała by w Polsce jednak tak nie jest wiekszość kupuje po za granicą państwa. A odnośnie modelarstwa w PL jeśli ceny były by tak jak np w USA to modelarstwo rozwijało by sie duzo bardziej dynamicznie. IMHO

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 30, 2006 6:04 pm 

Sporo ludzi kupuje za granica dlatego, ze w Polsce wiele modeli i czesci jest nie dostepnych i nie jest to kwestia wyboru, czy nizszych cen.
Zeby powstalo wiecej importerow ludzie, ktozy mogliby nimi byc musza widziec zainteresowanie modelarzy w Polsce.
Ceny niestety trzeba przebolec ( patrzac na ceny w USA) dopuki nie zaczna one malec z powodu konkurencji, ktora na razie u Nas jest nie wielka.

|

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 30, 2006 9:40 pm 

Zakupy przez internet są fajne, ale...
zanim zamówisz zapytaj na forum.

Są inne możliwosci zakupu modeli w cenach racjonalnych w stosunku do naszego rynku, ale niestety teraz masz po bólu...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona