|
EPA = End Point Adjustment - ustawianie maksymalnych wartości wychyleń gazu i skrętu, niezależne dla obu wychyleń (prawo - lewo, przód, tył) - możesz np. ustawić wychylenie skrętu w prawo na 50 a skrętu w lewo na 70 - pozwala ono na ustawienie identycznego promienia skrętu w prawo i lewo, jeśli serwo nie pracuje idealnie symetrycznie...
ARC - nie wiem co to jest - przypuszczam, że w mojej aparaturze jest to EXP - czyli Expotential - ustawienie charakterystyki pracy kanałów - seryjnie zarówno gaz jak i skręty mają w aparaturze charakterysytkę liniową - czyli 10% na "cynglu" daje 10% gazu na reglu, 50 % gazu na cynglu daje 50% gazu na reglu,
expotencjalność można ustawić na agresywną - np. na tor o dużej przyczepności - wtedy 10% gazu na cynglu może dawać np. już 20% gazu na reglu, przy 50% ugięcia cyngla możesz już mieć 80% gazu na reglu
i w drugą stronę - expotencjalność można ustawić na łagodną - jeśli chodzi o gaz - na tor o małej przyczepności, ja np. łagodną (ujemną) expotencjalność mam ustawioną na skręcie (-10%) - oznacza to, że w początkowym ruchu kierownicą koła w modelu skręcają się bardzo delikatnie - mniej niż koło w aparaturze, dopiero później następuje przyspieszone wychylanie.
ARC/EXP nie ma wpływu na EPA - czyli maksymalne wychyły pozostają takie same, niezależnie od tego jakie ARC/EPA ustawisz - zmienia się jedynie charakterystyka pracy kanałów.
_________________ "życia nie mierzy się liczbą wykonanych oddechów. miarą życia są chwile, kiedy oddech wstrzymujemy"
|