Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr cze 10, 2026 12:18 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt wrz 09, 2005 9:15 am 

Co o tym myślicie - jakie szanse na rozwój tej klasy ???
http://hpi.pl/tlumaczenia_html/baja5b.htm

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 09, 2005 9:32 am 

wyglada jak zwykły buggy 1:5 z silnikiem benzynowym

pierwszy lepszy Attac Carsona jest bardzo podobny

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 09, 2005 9:35 am 

Pozwolcie, ze i ja sie dolacze do pytania.

Czy posiadacze modeli terenowych w skali 1/5, 1/6 byliby sklonni przyjechac na zawody pokazowe w przyszlym sezonie do Brzegu(miedzy Wroclawiem a Opolem) na nowym torze?

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 09, 2005 9:43 am 

Na nas możesz liczyć
Jak tylko model przyjdzie do Polski będziemy chcieli zrobić jakąś trasę promocyjną. Kiedy planujesz imprezę?

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 09, 2005 9:51 am 

Narazie planujemy budowe :wink: Jak narazie mamy pozwolenie na budowe toru w dwoch miejscach:stare lotnisko poza miastem i stadion miejski w centrum i chyba na to sie zdecydujemy z racji tego, ze latwiej bedzie o publike. Budowe planujemy zaczac jak najszybciej, jesli finanse na to pozwola to jeszcze w tym roku skonczymy, jesli nie to napewno na wiosne wiec spodziewajcie sie zawodow w okolicy przelomu wiosny i lata:P

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 09, 2005 10:05 am 

Każde miejsce publiczne jest lepszym wyborem niż najlepszy nawet tor na końcu świata. Mając widownię szybciej się rozwiniecie i pozyskacie nowych zawodników. Fajnie, że powstanie nowy tor. Informuj na bieżąco, co słychać.

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 09, 2005 10:28 am 

Właśnie dostaliśmy info z HPI.
Model HPI baja 5B będzie dostępny w styczniu 2006 i jeśli nie zmieni się kurs euro powinien kosztować ok. 3200 zł.
Niestety nie będzie to tania zabawka.

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 10, 2005 5:22 pm 

Wszystko ladnie pieknie ale te wachacze to rodem z ep lub gp st :D Pytanie czy wytrzymaja takie duze obciazenia :D Ten silnik to jakies firmy jest czy taki no name ?

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 11, 2005 11:12 am 

No cóż klasa modeli jest fajna niestety ceny części są 10 krotnie wieksze niż u modeli spalinowych. Obecnie liczące sie firmy w tej klasie to Carson i FG posiadają doskonałe silniki :). Niestety w przypadku tego pierwszego ustawienie silnika jest niezbyt pomyślane bo filtr powietrza zaciąga cały syf wydostajacy sie spod kół do silnika. Co do baji hmm ustawienie jest idealne takie jakie powinno być czyli filtr do przodu :). Ogólnie te modele robia wrażenie ale koszty i wielkość nie pozwalają na zbyt wiele. Wiekszość modelarzy to osoby bardzo młode nie posiadające samochodu a jeżdzenie autobusem z ładunkiem 30 kg nie jest rzeczą przyjemną.

Savage'a SS 4,6 - gone
Nitro RS4 EVO 3 - gone
Xmods

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 11, 2005 11:57 am 

Model fajny :D
A jest znana cena ?? chociaż taka na oko :wink:

Teraz : LIGHTNING Pro R (i silnik LRP28R) z Futabą 3PK :D
Było : X'ray T1 Evo 2 , TL-01 i HPi Savage 25 ,Serpente impulse carbo

Tel. kom 695-606-272
GG: 5752021

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 11, 2005 12:22 pm 

Czytaj uważnie :):)

Cena : 3200 złoty

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 11, 2005 4:55 pm 

Cena jak na benzyniaka przyzwoita, bo taki wyczynowy benzyniak to koszt (może nie będę was odstraszał) bo sam wydech taki "porzadny" to koszt 1000 zł.

Zobaczymy jak bedzie z jakością modelu, bo HPI chyba nie ma doświadczenia w benzyniakach.

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 12, 2005 5:01 pm 

No prosze prosze same nowosci w stajni HPI http://hpi.pl/tlumaczenia_html/hellfire.htm ciekawe kiedy stanieje hehe :D

Tytuł:
PostNapisane: So gru 03, 2005 7:07 am 

wtrace sie tu bo baja 5B od kilku dni namieszala mi w glowie troche, mam w tej chwili dwa carsony attack wiec z benzyniakami juz jestem dosc obeznany, powiem wam tylko tyle, ze wszystko co w do tej pory robionych modelach benzynowych (FG, HARM czy CARSON) bylo skopane i niestety trzeba bylo to jakos poprawiac w baja 5B jest poprawione, mile mnie ten model zaskoczyl swoimi rozwiazaniami, mysle ze chlopaki z HPI pobawili sie troche modelami innych firm i wyciagneli wlasciwe wnioski, z wazniejszych spraw wymienie takie zmiany:

1) silnik jest w baja obrocony o 180stopni co daje kolosalna zmiane, filtr powietrza wreszcie jest w srodku modelu a nie z tylu i nie lapie tyle syfu spod kol a wydech tym samym znalazl sie z tylu czyli tam gdzie powinien byc

2) szczelnie zabudowano wszystkie zebatki i to kolejny plus dla baja, w modelach innych firm czy to carson czy FG marder, te zebatki nie sa zasloniete i scieraja sie jak plastelina jesli dostaje sie tam piach

3) w baja jest doskonale zaslonieta elektronika przed dostawaniem sie wody i jest seryjnie montowany failsafe, duzy plus znowu, ja w carsonie musialem serwa wsadzac w balony i i tak nie wszystko sie da zabezpieczyc przed woda

4) zawieszenie wreszcie jest off-road, duzy skok i dwie sprezyny na amorkach z tylu, model jest miekki ale wysoko postawiony, niestety w carsonie zawieszenie pochodzi w prostej lini od modeli on-road i jest zbyt twarde i za niskie, kolejny plus dla baja

5) swietnie rozwiazano sprawe kol w baja, opona nie jest klejona lecz skrecana, latwo taka opone zmienic na feldze, ja w carsonie musze miec osobny komplet kol na asfalt co oczywiscie zwieksza wydatki

6) w baja jest dobry filtr powietrza czego nie mozna powiedziec o tym z carsona, to co carson seryjnie wstawia to zenada, kiedys dostalo mi sie kupe piachu do silnika (do tego dochodzi to o czym juz pisalem na poczatku czyli zle ustawienie silnika i filtr z tylu obok kol napedowych)

7) wlew paliwa i obudowa jest tak zrobiona ze nie trzeba rozbierac modelu zeby sie dostac do baku czy podstawowych elementow, newralgiczne miejsca sa dobrze zabezpieczone przed uderzeniami jak np. dach z metalowa plyta czy konstrukcja rynnowa calej podlogi, wszystko szczelnie pozaslaniane a elementy karoserii sa swietnie wkomponowane w calosc, kolejny plus za funkcjonalnosc rozmieszczenia i dostepu do elementow

to wazniejsze zmiany na plus, pomijam fakt ladnego designu w wykonaniu HPI, dodam tylko, ze obawy co do wytrzymalosci sa przedwczesne, pozyjemy zobaczymy ale mysle ze HPI umie robic modele i nie wypuszcza strasznego babola pod tym wzgledem, savage slynie juz z wytrzymalosci wiec i baja powinno byc mocne, silnik wyglada identycznie jak zenoah i przypuszczam, ze to jest zenoah tylko ma firmowa naklejke inna moze z powodu przeniesiania produkcji silnika z japonii do USA, nadal uwazam ze benzyna jest duzo lepsza od nitro i nikt mnie juz nie przekona, ja szarpie model i godzine moge orac pole bez tankowania, silnik nie gasnie i nie rozregulowywuje sie, model nie jest upaprany w oleju a cena paliwa jest 10 razy nizsza niz nitro, to co w baja jest poprawione to wszystko o czym marzylem zeby zmieniono mi w carsonie, jesli reszta bedzie na dobrym poziomie zapowiada sie idealny model i ja juz zbieram na niego kase czego i wam zycze,

pozdrawiam i czekam na komentarze - Xylo

Ostatnio edytowano So gru 03, 2005 9:44 pm przez Xylo, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: So gru 03, 2005 10:38 am 

Droche mi rozjaśniłeś bagusy 1:5 i uwarzam że jest fajny ale mnie tam na to nie stać i uważam że dla ludzi takich jak ja i tak leprze pozostaną modele 1:10 i 1:8 na nitro bo sa znacznie tańsze.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona