Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz lip 02, 2026 7:31 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt mar 23, 2012 10:25 pm 

To moze byc to :D Nada sie, czy nie za bardzo?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt mar 23, 2012 10:43 pm 

Okej nowa zebatka na miejscu (dalej plastikowa, ale chyba lepiej spasowana). Mam pytanie, czy caly srodkowy dyfer powininen tak latac o okolo 1mm tak do przodu i do tylu, ze jakby zebatka odbierajaca potrafi sie o 1mm przesunac w stosunku do ataku (nie oddalic czy przyblizyc a przesunac w kierunku przodu-tylu auta)?? Nie wiem czy to normalne, a wyglada niepokojaco ;/ Tak jakby to mocowanie dyfra bylo za szerokie i dawalo za duzo miejsca.
Pozdrawiam.

PostNapisane: So mar 24, 2012 12:07 am 

uszy19922 napisał(a):
Tak jakby to mocowanie dyfra bylo za szerokie i dawalo za duzo miejsca.

Zdarza się przy konwersjach.
Potrzebujesz podkładki 13x16. Podkładasz taką podkładkę od zewnętrznej strony przedniego albo tylnego łożyska i po problemie.

PostNapisane: So mar 24, 2012 1:02 am 

Gdyby ktos chcial polecam:
Najchetniej puscil bym wszystko na raz jakiemus zapalonemu modelarzowi. Jest tego naprawde duzo. Wszystko na fotkach:
http://imageshack.us/g/685/dsc0048lc.jpg/
Jest jeszcze nowa nie malowana buda, oraz 2 baki paliwa do x1 i x2.
Kazda czesc jest nowiutka.

PostNapisane: Pt mar 30, 2012 12:19 pm 

Witam koledzy
Udał mi się trochę pośmigać Jamminkiem. Model wypas, jednak na przełożeniu 48/14 i 3s oraz 4s jeździ dosyć powoli. Dopiero na 6s pokazuje pazurki. Myślałem nad przełożeniem 48/22 (już paczka do mnie idzie). Zobaczę co z tego wyjdzie. Jednak jest taka sprawa, że Mamba się dosyć grzeje, a model nie jeździ za szybko, na reglu uruchamia się wentylator. Nie wiem czy to normalne, że przy tak niskich temperaturach jak 5 stopni, wszystko jest takie ciepłe. Co o tym całym incydencie myślicie, możliwe że jest coś nie tak z silnikiem??
P.S Najdziwniejsze jest to, że tak samo grzeje się na 3, 4 i 6s. Regiel jest dosyć zimny, bo wentylatorek go ładnie chłodzi, ale silnik bardzo ciepły. Pakiety tak troszkę emanują ciepłem.
Pozdrawiam

PostNapisane: Pt mar 30, 2012 12:58 pm 

Jesli uprawiasz tylko speedrun, to właśnie taki styl jazdy może za bardzo rozgrzewać combo.
Masz termometr? zapewne nie, bo rzuciłbyś konkretnymi liczbami. Nie masz, to kup, mierzenie na dotyk jeszcze nikomu nie wyszło na dobre.
Jeśli silnik grzeje sie na 14T, to na 22T marne będzie jego życie.
Na jakiej nawierzni sprawdzasz ta prędkość? na lużnych nawirzchniach model zawsze będzie wolniejszy niż na asfalcie.

PostNapisane: Pt mar 30, 2012 1:27 pm 

Właśnie speed runów zbytnio nie robię. Tak sobie na pol gazie śmigam, a prędkość maksymalną sprawdzilem kilka razy na asfalcie właśnie. Na 3s i 4s jest na prawdę powoli. Na 6s znowu jest tak szybko ze na pol gazie opony spadają mi z felg i mocniejsze naciśniecie rozerwało by je na strzępy (wtedy pokazuje pazury). I najdziwniejsze jest to, że na 6s grzeje się tak samo jak na 3 czy 4s. Jest możliwe, że z silnikiem czy reglem jest coś nie tak? Może źle zaprogramowany?
Wszędzie się naczytałem o ogromnej sprawności Mamb, i że się w ogóle nie grzeją, a u mnie lipa ;/

PostNapisane: Pt mar 30, 2012 1:42 pm 

A te pakiety 3 i 4s są sprawne ? A jak łożyska w silniku ? Model nie ma jakiś oporów przy toczeniu ?

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

Ostatnio edytowano Pt mar 30, 2012 1:44 pm przez Ralf2107, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pt mar 30, 2012 1:44 pm 

Jakie kv ma ten silnik?
Może Ci się po prostu wydaję, że silnik jest za ciepły. 50st, które jest ok dla silnika, na skórze będzie się wydawało dosć wysoka temperaturą.
To jest nowy silnik? Jęsli uzywany, to może trzeba sprawdzić łozyska

PostNapisane: Pt mar 30, 2012 6:38 pm 

Pakiety 3s a tym samym 2x 3s są sprawne. 2x 2s okazały się bardzo nie sprawne, pakiet spuchł, tak że zaczął syczeć i powiększył się dwukrotnie. Już odstałem za niego pieniążki z powrotem. Niby miały 50c, a turnigy 25c nawet się nie nagrzewają.
Silniczek używany.
No właśnie sobie zdałem sprawę, że woda lecąca z kranu nie ma więcej niż 50st a już parzy ostro. A na silniku mogę palce oprzeć, przycisnąć i się nie oparzę. Czyli może nie jest tak źle. A co do łożysk to nie mam pojęcia jak sprawdzić ich stan, poratuje ktoś odpowiedzią?. Aha, możecie powiedzieć, czy ośkę na silniku powinno móc się cofać o około 1mm do tyłu? Można ją tak jakby popchnąć w tył puścić i sama wraca na swoje miejsce, tak jakby dociska się do przedniej ścianki.
P.S Po jeździe najcieplejsza jest tylna ścianka silnika.
Pozdrawiam

Ostatnio edytowano Pt mar 30, 2012 6:48 pm przez uszy19922, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pt mar 30, 2012 6:46 pm 

Zużyte łożyska słychać jak włączysz go bez obciążenia, jak huczą to do wymiany.
A co do ośki to ja tak kiedyś miałem w którymś silniku, ale w moich obecnych ten luz jest mniejszy niż 1mm.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pt mar 30, 2012 6:49 pm 

Nagram filmik jak silnik chodzi i może ocenicie po dźwięku co?
Co do ośki to jest sposób na zredukowanie tego luzu?

PostNapisane: Pt mar 30, 2012 6:51 pm 

Nagram filmik jak silnik chodzi i może ocenicie po dźwięku co?
Co do ośki to jest sposób na zredukowanie tego luzu?
Powiem jednak, że silnik chodził w ręce cichutko w ogóle go słychać nie było. Tylko taki szum powietrza jakby.
Ostatnio dziwna rzecz mi się dzieje, kiedyś silnik przy włączaniu piszczał tak "ładnie". Teraz trochę pocharkuje :(

PostNapisane: Pt mar 30, 2012 6:53 pm 

Na wałku są takie podkładki mosiężne chyba i może się trochę wytarły, ale to nie ma jakiegoś większego wpływu na pracę silnika.
Tylko nagraj bez obciążenia :) Jak łożyska są dobre to praktycznie ich nie słychać.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pt mar 30, 2012 6:56 pm 

jesli juz musisz odpalic silnik bez obciązenia to nie wchodz na wysokie obroty.
Luz oczywiście możesz zlikwidować, potrzebne ci do tego podkladki 5mm, ale takie baaardzo cienkie 0,1mm 0,2mm podobnych uzywa sie do sprzęgla w spalinie.
Łozyska też najlepiej sprawdzic rozkręcając silnik :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona