Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 06, 2026 3:11 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr sie 10, 2011 8:54 am 

RCTRAX napisał(a):
Pokręciłem się5 minut i przyjemności nie było. Spojrzałem w prawo a przy mnie stoi 2 młodych chłopaków i oczami połyka latające auta. Mówię do najbliżej mnie stojącego: - Chcesz pojeździć ? A on mi na to: - Elektrykiem ? Nie!

Fajna historyjka, mam nieco inne doświadczenia :lol:

Chyba pomyliłeś tematy, ten nie jest o wyborze modelu tylko o postrzeganiu modelarstwa przez nas samych i nasze otoczenie.
Tym bardziej nie jest to wątek reklamowy.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt sie 30, 2011 9:42 pm 

witam !
A ja Wam powiem tak. Mam 34 lata pierwszy model kupiłem w lutym - Thunder Tiger Tomahawk Bx - zakochałem sie w tym hobby - mój syn też !
Teraz mamy Castera K8T a syn ma e-revo 1:16 bezszczotkę oboje odlecieliśmy na punkcie tych małych "autek" jak niektórzy je nazywają zabawkami.
Opinia ludzi ? - a kogo ona obchodzi ?! ja wolę syna nauczyc radości z dobrej zabawy niż pozwolić mu siedzieć 24/h przed kompem llub konsolą !
nie przejmować sie opinią ludzi i mieć ich gdzieś - liczy sie to co nas bawi !
pozDrawiaM

PostNapisane: Wt sie 30, 2011 11:54 pm 

Piękne podejście elvis. Pozdrawiam.

PostNapisane: Śr sie 31, 2011 6:57 pm 

Ja mam 17 lat i zajmuję się modelarstwem od 4 lat.
Wszyscy mi powtarzają "po co te zabawki kupujesz?", "ile ty masz lat?" itd.
I starsi i rówieśnicy, wszyscy :!: :evil: :!:
Strasznie mnie to denerwuję, że jest pełno ludzi który żyją od imprezy do imprezy i nie mają żadnej zajawki :!:
Ale przestałem już na to zwracać uwagę, bo niby po co?!
To nie ze mną jest coś nie tak TYLKO Z NIMI!!!
Pozdrawiam :wink:

PostNapisane: Śr sie 31, 2011 7:28 pm 

Nie mają forsy na Rc to zazdroszczą :D

PostNapisane: Śr sie 31, 2011 10:11 pm 

Nie tam niektórzy są na kasie lecz nie wiedzą co to prawdziwa zajawka :wink:
Nie rozumieją, że coś takiego jak modelarstwo może komuś się podobać.
Pozdr.

PostNapisane: Pn wrz 03, 2012 9:15 am 

A ja mam 36 lat. Pobawiłem się raz taką zabawką i zakochałem się. Zaczołem od slasha 1/16 a teraz mam stampka 4x4 vxl. Jakoś nie kręcą mnie zawody wolę zakatować model w lesie, błocie czy w piasku. Miałem go nawet nad morzem. Co prawda słona woda zrobiła swoje (zardzewiał jak tytanic :) ) ale powymieniałem części i jest jak nowy. Reakcje ludzi były (i są) różne. Od zachwytu (głównie męską częśc turystów) po śmiech (głównie starszych kobiet, dla których męrzczyzna powinien być poważny). ALE.. mieszkam na "nowoczesnym" osiedlu, gdzie nistety mieszkają sami ludzie młodzi. Nie znam tam praktycznie nikogo, bo ludzie mają mnie za dziwaka. Nie rozumieją dlaczego zamiast pić piwo i rozmawiać o totalnych bzdurach albo o piłce nożnej pod blokiem, wolę wziąść swoją zabawkę i pójść z nią do lasu. Dla nich to chore. Sposób myślenia jest taki: "jak można 3.000 pln wydać na zabawkę ?? pomyśl ile piwa za to można kupić !!!." Tiaa.. no cóż. Pustka w głowach i duszach tych ludzi mnie przeraża. I to jest sól Polski !! :cry:. A co jeszcze straszniejsze.. Oni mają dzieci, które ich nasladują :( i efekty widać i słychać na podwórku. No ale co poradzić. Zajmuję się również śmigłowcami RC, gdyby Oni wiedzieli jaką to wiedze trzeba posiąść żeby to złożyć i latać. Ale to inna bajka.

PostNapisane: Pn wrz 03, 2012 2:32 pm 

Witam.
Mam na imię Łukasz i jestem uzależniony od RC.
A na poważnie, też mam kłopot z jeżdżeniem, szukam jakiś miejsc na odludziu bo sąsiedzi dziwnie patrzą (wiem, że to błąd z mojej strony). No chyba że daję po garach i łapię ok. 70 km/h ale to nie w dzień jak dzieciaki biegają. Chociaż kiedyś wyszedłem ok. 3 rano pod blok (dobrze, że modelik elektryczny) zacząłem jeździć, podjechała policja i … tak ze 3 pakiety ze mną stała :) Podczas jazdy w kilka osób na kilka modeli problemów takich nie mam.
W przypadku latających modeli, faktycznie łatwiej, sam latam helikopterkiem ale prawdziwą frajdę mam z nagranych filmików z lotu ptaka.

I pamiętaj. Niech się wstydzi ten kto widzi…

VW Taro - Trial.
Big Lama

PostNapisane: Pn wrz 03, 2012 7:39 pm 

Łukasz, i już nie będę oryginalny ;)

Piotr, mam 38lat i jestem modelarzem RC :)
Mój epizod z modelarstwem zaczął się około 4 lat temu i jak kupił mój pierwszy model Xray XT8 to w moim środowisku trochę zawrzało, część znajomych mówiła że na mózg mi się rzuciło ale byli i tacy co poszli w moje ślady. Dwóch znajomych sprawiło sobie Revo 3.3 i razem śmigaliśmy. Plany były żeby śmigać na zawodach EMP ale na planach się tylko skończyło. Znajomy mnie zaraził ASG i pozbyłem się wszystkiego na rzecz tego hobby żeby bawić się na określonym poziomie. I znowu znajomi pukali się w głowę że nie mam na co kasy wydawać. Ale kontuzja kolana raczej mnie wykluczyła z ASG gdzie jednak jest dożo chodzenia i przeprosiłem się z modelarstwem znowu.
W zasadzie pozbywając się całego sprzętu ASG odbudowałem swój garaż :) Modelarstwo kołowe ma coś w sobie co powoduje że jak raz się zaczniesz w to bawić to prędzej czy później się do tego wraca. Teraz czekają mnie zawody finałowe EMP a potem sezon zimowy na hali. W sumie sezon zawodów off road jeszcze się nie zakończył a już nie mogę się doczekać przyszłego sezonu :)

@tomek w: jak nadal masz chęć na e-revo to kupuj i nie zastanawiaj się co powiedzą inni, Twoje życie i Twoje hobby :)

PostNapisane: Pn wrz 03, 2012 8:22 pm 

Nazywam sie Kuba i mam 14 lat, moze w porównaniu do niektórych Panów z forum jestem młody, ale mi tez mówiono ze samochody na pilot to dziecinada. Moja zabawa zaczęła sie 2 lata temu jak kupiłem E-Revo, wszyscy z rodziny mówili ze to dziecinne, a ja i tak trwałem przy swoim. Jak model doszedł wszystkim szczęki poopadały :D Od czasu do czasu jak jeżdżę modelem to przechodzą dorośli panowie i większość sie patrzy i pyta jakie prędkości rozwija autko, ile kosztowało, jaki silnik itp. czasami zdarzają sie nawet zainteresowane panie ;), ale tez bywa smiesznie jak idzie jakaś para, dziewczyna gada do chłopaka a on głowa w druga stronę na autko, nakrzyczala na niego, a potem sama se zainteresowała :) A teraz jest już mała ekipa, ja dwaj moi kuzynki i kolega z podwórka :P Niestety zaczął sie rok szkolny i nie będę miał tyle czasu, na asfalcie niestety nie ma tyle zabawy co na żwirowni, ach te skoki :)

Pozdrawiam

PostNapisane: Pn wrz 03, 2012 9:42 pm 

Tak czytając poprzednie posty tez miałem sytuacje z policja ale jak najbardziej pozytywną, podczas jazdy akurat przejeżdżał patrol i zatrzymują sie koło mnie i jeden wysiada i mówi do mnie "dokumenty wozu i prawo jazdy", zgłupiałem, patrz na policjanta jeszcze raz a on z zupełnie poważna mina stoi i podania mnie żebym dał mu dokumenty. Po chwili zaczęli sie śmiać i poklepal mnie po plecach mówiąc ze fajne autko i jeśli chce to bardzo chętnie zmierzy mi prędkość (73,5km/h). Bardzo to było miłe jak sie zainteresowali

PostNapisane: Pt wrz 07, 2012 1:37 pm 

Witam wszystkich pasjonatów,

Bawmy się, pokazujmy ludziom, że to nie marketowe zabaweczki, tłumaczmy o co w tym wszystkim chodzi, a będzie nas przybywało.

Jak pisał Stephen King: „Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym.”

I nie ważne czy ktoś jeździ na zawodach, pod domem, po pokoju czy pod centrum handlowym - ważne, że w ogóle jeździ i czerpie z tego radość.

I tego się trzymam.

PostNapisane: Cz wrz 20, 2012 9:08 pm 

Gdyby ludzie wiedzieli ile te modele są warte $ - zmieniliby zdanie ;)

P.s. Wielki powrót do Rc !!!! Z pomocą Traxxas-a Summita 1/16 <3 Dobrze jest wrócić :wink: :wink: :wink:

PostNapisane: Pt wrz 28, 2012 4:30 pm 

Powiem tak: gdy ludzie dowiadują się ile to kosztuje to DOPIERO PUKAJĄ SIĘ W GŁOWĘ :D

Problemem modelarstwa rc, szczególnie tego samochodowego jest to, że jest mało popularne. Każde 'niszowe' hobby ma ten problem. Ludzie uważają nasze 'samochodziki' za zabawki z hipermarketu. Co prawda są pełni podziwu na widok zasuwającego modelu, ale w głębi duszy nadal uważają że to bezsens.
Ludzie robią duże oczy gdy dowiadują się że czymś takim się zajmuję, potem gdy mówię im o kosztach takiej zabawy, a na koniec nie wierzą że jest w naszym kraju tylu zapaleńców, że są tory itp. Rzeczą niewyobrażalną są dla nich mistrzostwa Polski, Europy itp.

Ja mam 22lata, mógłbym w tym czasie jeździć ścigaczem, albo robić cokolwiek innego 'męskiego', czy szpanerskiego jak kto woli. Rodzice nadal mają mnie za świra...a ja robię swoje :P Lubię wrócić do domu, coś porozkręcać, poczyścić, potem pojeździć. Jak chcę pośmigać, jadę na jakiś opuszczony teren. To co na początku było fajne, czyli publiczność; potem zaczęło sprawiać problem-'daaaaaj pojeździć' stało się nie do zniesienia :)

Podsumowując,
To że ktoś się naśmiewa z naszego hobby nie znaczy że my czy te osoby są chore na umyśle. Po prostu każdy ma swoje zainteresowania, a My mamy jakiś ukryty gen odpowiadający za rc. W moim przypadku rc to był impuls, tylko je zobaczyłem i normalnie hipnoza :D Tak jest też w towarzystwie, zbierz dziesięć osób i pośmigaj modelem-będą tacy co się będą śmiać, tacy co oglądać bez jakiegoś specjalnego zainteresowania i tacy co zwariują na tym punkcie.
Dużym problemem jest też kasa. W polskich warunkach zakup modelu to poważna inwestycja, ludzie dziwią się, ponieważ swojej głowie widzą inne wydatki, pralka, lodówka czy cokolwiek innego.

Tak czy inaczej, róbmy swoje i cieszmy się za każdego wypalonego zbiornika czy wyładowanego pakietu :)

Pozdro

Były:
HotBodies Lightning Stadium Sport RR
HPI FIRESTORM FLUX+SIDEWINDER SV2 4600KV+2S LiPo 5000mAh
Jest:
GS Storm CL-1 Pro+Xerun150A 2000kV+4S 5000mAh 30C LiPo+Savox SC0251MG+Sanwa M11

Moje galerie: http://picasaweb.google.com/105732534019667433035

PostNapisane: Pt wrz 28, 2012 10:12 pm 

witam!

mieszkasz chyba w mało tolerancyjnym miejscu kolego Mateyos skoro co niektórzy się naśmiewają z twojego hobby...

modelami RC zajmuję się od kilkunastu lat,w tym roku wzięły górę samochody do tego stopnia że pobudowaliśmy z kolegami porządny tor a ja wystartowałem w kilku zawodach z dobrym skutkiem.przez ten okres nie spotkałem się z reakcjami wyśmiewania z nas osób obserwujących nasze poczynania.przeciwnie ludzie przyglądali się z zaciekawieniem,zadawali pytania,itp...

dodam że nie jestem młodzieniaszkiem i mam rodzinę,koledzy zresztą też.dla nas to jest hobby,pasja i żaden z nas nie przejmuje się tym co mówią inni.

było: KYOSHO INFERNO 7,5 MP + HK GT2 i HYPER ST PRO+HK GT3B

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona