Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 03, 2026 12:54 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: N kwi 10, 2005 12:27 pm 

Długo się zastanawiałem nad rozpoczęciem takiej dyskusji i postanowiłem że zaczne ją w takiej formie.

Wiele osób narzeka że nie ma pożądnego pisma RC w polsce. Więc postanowiłem poruszyć ten temat i wyjść z taką propozycją ,a mianowicie ludzie którzy się zamuja tym serwisem mogli by stworzyć takie pismo ,a dlaczego akurat oni bo to ich hobby znają sie na tym i wogule teksty mogą być.Zaznaczam że chodzi mi o wersje papierową a nie Html.Nie chce też zrzucić całej robocizny na osoby zajmujace się tym serwisem napewno prowadzenie tego serwisu zamuje już sporo czasu dlatego dobrze by było gdyby każdy miał możliwość nadesłania np. recenzji nowego modelu auta na adres przyszłej redakcji RC-AUTO.

A teraz troch o piśmie. Moje przemyślenia.

Jak rozleklamować pismo+fundusze na istnienie.
Przede wszystkim trzeba miec fundusze na reklame gazety żebu jak najwiecej osób wiedziało o istnieniu ,a skąd wziąć oczywiscie od sponsorów a skąd sponsorów.Jest wiele sklepów w polsce sprzedajaca akcesoria modelarskie,spewnoscią bedą zainteresowanie reklamią ,istnieniem takiego pisma gdyż w przysłosci będzie więcej osób chetnych do zakupu akcesoriów modelarskich.

A co w nim mogło by sie znaleść:

Wiadomo ale pozwoliłem sobie troche napisać co ja widze.

Pierwsze numery pokazyjące budowe samochodu od podstaw
np.Tl-01 opis tego typu.
http://www.tamiya.dk/image/logo/tl01.gif
No i wiadomo prawie kazda część z osobna np.silnik rozłożony na częsci. Powiecie to wszystko można znaleść w internecie no ale nie każdy ma ,a pismo ma trafić do jak najwiekszej liczby osób.

Co jeszcze
średnie ceny części np:
Akumulatory
1500mAH NiCd cena 40zł
1800mAH NiCd cena 50zł
2100mAH NiCd cena 60zł
3000mAH NiMH cena 130zł
mAH - -mili Ampero Godzina czyli akumultor który ma 3000mAH = 3A czyli moze oddać w ciagu godzinu 3A w 30min 6A; 15min 12A itd.(ciepła nie wziąlem pod uwage)
NiMH-niklowo-wodorkowy -są trwalsze,rozładować by naładować i rozładować do przechowywania
NiCd-niklowo-kadmowy dają lepszy prąd chwilowy nie rozładowywać do przechowywania
Mnie naprzykład by interesowała produkcja akulatorów proces technologiczny w jaki sposób osiąga się coraz większe pojemności.

Albo przewodnik po podwoziach dopuszczonych do zawodów i tych nie dopuszczonych(ceny,dostępność,dlaczego tylko te dopuszczone a inne nie itd.) z takimi fajnymi zdjęciami jak tu http://www.knerr.purespace.de/Chassis.htm#oben

Cena miesiąca
Wiadomo. Nie trzeba podawać zaraz wszystkich częsci z jakich się składa model ale przynajmniej 5 częsci na numer i z jakiego sklepy no i oczywiscie z jakiego dnia cena.
Jak wybrać dobrą aparature
np Fm lepsz od Am bo......
Aparatura 27mhz może mieć 6 częstotliwosci jakich
Aparatyra 40mhz moze mieć ? częstotliwosci jakich
Czyli wszysto o aparaturze.

Wszystkie newesy które są na głównej strone mogą być zamieszczane w piśmie.

Ostatnie zawody :
co się działo na nich czyli OPIS może nawet kompakt albo link do filmów bo mi zawsze tego brakuje do zdjęć zamieszczonych na stronie.

I wiele wiele innych tematów które nie przyszły mi do głowy.

Problemy z którymi sie spotkacie i są do rozwiązania przez was.

-Cena pisma
myśle że 8 zł można się spokojnie zmieścić

-Gdzie drukować
można w domu jak i w drukarni tylko gdzie taniej ?

-Aspekty prawne
czyli co gdzie jak żeby założyć zarejestrować pismo.
-Jak rozleklamować pismo
może reklama w telwizji(drogo) w radiu(dobry pomysł tylko który modelarz słucha radia) a może w gazecie(jakiej).
-W czym złożyć (oczywiscie w Corelu sam raz składałem)
Sponsorzy:
Pisałem wyżej (Jak rozleklamować..........)

Reszta w waszych rekach :|

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 10, 2005 12:39 pm 

bardzo dobry pomysl :D

moze na sam poczatek, na rozreklamowanie niech jakis moderator zbierze od kazdego zarejestrowanego uzytkownika forum, jakas drobna sume pieniedzy, po pare zlotych, bo napewno nie odrazu znajda sie sponsorzy

PostNapisane: N kwi 10, 2005 12:44 pm 

pomysł dobry tylko czy ci panownie będą mieli czas na zajmownaie się forum i gazetą, przydałaby się taka gazeta w polsce, gdzie by były zagadnienia modeli RC samochodowych. Wiele ciekawych żeczy by było można się dowiedzieć.
Co najwazniejsze jeszcze bardziej by rozpropagowało nasze hobby.

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 10, 2005 12:46 pm 

mi tez sie pomysł podoba ale myśle że 8zł to za drogo (mama nie bedzie chciała mi kupić tej gazety ;()

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 10, 2005 12:53 pm 

Wsyzstko pieknie, ladnie, ale...no wlasnie. Jest duzo "ale". Moj znajomy sam wydaje gazete od ladnych paru lat, jest to dwutygodnik lokalny mojego miasta. I sam wiem, ze jest to cholernie ciezka robota. Popierwsze trzeba miec na to czas, nie tylko na pisanie artykulow bo tym moze sie zajac wiele osob, ale trzeba czasu na zebranie tego, zlozenie do kupy, pewien reteusz, korekte, zawiezienie do drukarni i rozprowadzenie tego, to jest normalna praca a nie hobby. Ktos kto sie tego podejmie musi albo pracowac w maly wymiarze godzin(mowa o normalnej pracy), byc bezrobotnym, ale kochac zarywac noce. Kolejna sprawa to skladanie gazety. Musi sie to odbywac w specialnych programach komputerowych, ktore nie sa tanie, a nawet nie ma mowy o piratach. Po wtore ktos sie musi na tym znac, nie tylko na obsludze programu ale miec rowniez jako takie rozeznanie jak takowa gazetka musi wygladac. A co teraz z wynagrodzeniem dla piszacych, przeciez duza grupa ludzi bedzie to robic dla kasy, nie ukrywajmy tego. Ten problem tez trzeba rozwiazac, bo np. jak zaplacic nieletniemu? Jaki naklad gazetki, zeby koszty sie zwrocily? Przeciez jezeli puscisz gazetke do kioskow i naklad nie zejdzie to kasa idzie do kosza, jedyne co zostaje to zatrzymac te gazety na zimie i rozpalic w piecu.

Reasumujac, zeby nie bylo, ze jestem przeciw, jestem jak najbardziej ZA. Jesli bedzie to dobrze zorganizowane i przemyslane, ktos sie za to wezmie od poczatku do konca tak jak powinien to bedzie super. Jesli jeszcze gazetka bedzie popularna, jak chocby "Modelarz" to juz bede w siodmym niebie.

Jesli ktos by sie podjal tego zadania to jestem chetny do pomocy na tyle na ile moge.

EDIT
Acha zapomnialbym. Moze daloby sie pogadac z redakcja "Modelarza" i stworzyc razem z nimi pismo pl. "Modelarz Samochodowy" albo cus w tym stylu;)

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 10, 2005 1:16 pm 

Ja też jestem za tym co napisaliscie i zgadzam sie z tym (moze oprocz ze 8 zł to za duzo). Jeśli to bedzie miesięcznik np. to byloby ok. Co do tego co sie powinno znajdowac to moim pomyslem byloby zrobienie takich dzialow jak na forum. Ogromna wiedza do druku juz jest bo z dzialow na pewno sie wybierze i druknie. Jesli chodzi o fundusze to wiem na pewno ze hpi polska da duza kase za reklame bo wchodza na rynek i bardzo zalezy im na rozglosie. Wiele rzeczy da sie również zrobić wspólnymi siłąmi. na forum jest ponad 1200 osób wiec na pewno na poczatku znajdzie sie ktos lub kogos rodzice znajomi ktorzy sie znaja na tym czy owym i pomoga interes rozkrecic. W tym celu mozna zalozyc nowy dzial "gazetka" czy cos takiego i werbowac pomysly i ludzi.
Ja ze swojej strony tez oferuje wszelka pomoc
POMYSL BARDZO DOBRY i godny kontynuowania

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 10, 2005 1:20 pm 

dunkmaster napisał(a):
na forum jest ponad 1200 osób wiec na pewno na poczatku znajdzie sie ktos lub kogos rodzice znajomi ktorzy sie znaja na tym czy owym i pomoga interes rozkrecic.

Tylko pamietaj, ze jesli ktos wlozy cos do tego interesu to bedzie chcial tez z niego cos wyciagnac :wink:

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 10, 2005 1:23 pm 

m-peter napisał(a):
dunkmaster napisał(a):
na forum jest ponad 1200 osób wiec na pewno na poczatku znajdzie sie ktos lub kogos rodzice znajomi ktorzy sie znaja na tym czy owym i pomoga interes rozkrecic.

Tylko pamietaj, ze jesli ktos wlozy cos do tego interesu to bedzie chcial tez z niego cos wyciagnac :wink:

Może pierwszy numer za darmo? :D
a tak powazeni to chodzilo mi o pomoc "jak zaczac" a nie np. wydrukuj mi 1000 egzemplazy. chodzi o pomoc prawnika, grafika, drukarza itp zeby wiedziec od czego zaczac bo sprawa naprawde nie jest prosta a poczatki tym bardziej

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 10, 2005 1:53 pm 

Moze rozesłac prubne egzemplarze do kilku sklepów np. wroclaw, wawa,kraków,szczecin, wałbrzych(jest tylko umnie jeden taki sklep a modelarzy wiele) Mysle ze po dwa pisemka do sklepu na prube. mysle zeby byc konkurencyjnym dajcie naprawde niską cene tylko niewiem czy bedzie sens czy nie bedziecie musieli do tego doplacac. Mysle ze pierwsze nuemry powinnismy zrobic my... czyli powysyałac rtukuly itp za darmo. A mzoe porostu dodatek w innej gazecie.

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 10, 2005 1:58 pm 

No pogadać troche z "gazetą wyborczą" czy coś :) to musi być taka gazeta którą czytają starzy wyjadacze po 40-stce bo tacy ( np. mój tata ) zajmowali sie modelarstwem i bardzo lubią polatać maszynami z drugiej wojny światowej itp.

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 10, 2005 2:35 pm 

1. Poradz prawnika, grafika itd. Spoko, ale co oni beda to po godzinach robic? Moze jestem pesymista i z moich wypowiedzi wynika, ze jestem negatywnie nastawiony do tego calego przedsiewiezia, ale znam realia zycia i takich dzialan.
2.Darmowe egzemplarze-ok, ale kto zaplaci za to, sponsorzy? Moze i zaplaca, ale dac to do sklepow modelarskich? U mnie nie ma takiego sklepu a sa osoby, ktore by to czasopismo kupily, wiec chyba pomysl odpada.
3.Olo, a dlaczego w tym pismie ma byc cos o maszynach z II wojny swiatowej? To ma byc czasopismo o modelach samochodow R/C, a innych jest juz "Modelarz" i inne.

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 10, 2005 2:44 pm 

M-peter ma dużo racij to nie jest tak łatwe , oczywiśćie wszystko da sie zrobić .
Dobrym pomysłem jest podpiecie sie pod jakąś gazete np. ,, modelarz '' zrobić w nim taki dodatkowy dział lub cos w tym stylu .
Ja sam bym kupował taką gazete bo już kupuje modelarza a tam jest morze z 1 strona na temat Samochodów .
Pozdrawiam

Teraz : LIGHTNING Pro R (i silnik LRP28R) z Futabą 3PK :D
Było : X'ray T1 Evo 2 , TL-01 i HPi Savage 25 ,Serpente impulse carbo

Tel. kom 695-606-272
GG: 5752021

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 10, 2005 2:53 pm 

W "Modelarzu" moze i jest 1 strona o autkach ale na pol roku:P.
Jesli chodzi o podpiecie sie pod ta gazete to nie chodzilo mi o zrobienie w niej dzialu o autkach bo to skonczy sie tak samo jak sie zaczelo czyli 1 strona o tej tematyce na rok. Wiem jak to jest przekonac "starych" modelarzy do modelarstwa kolowego. Samochody R/C to stosunkowo nowa dziedzina modelarstwa, owszem zawody byly juz w latach 70 w Polsce, ale nie byly to tak rozpropagowane jak np. modelarstwo lotnicze, ale nie do tego zdarzam. Cala modelarnia w Brzegu(to tam gdzie mieszkam) to samolociarze albo zeglarze i naprawde ciezko im cos przetlumaczyc ze samochody ozywaja w naszym swiecie i zdobywaja co raz wieksza popularnosc. Jesli podpinac sie pod "Modelarza" to raczej chilo mi o to, zeby powstala calkiem nowa gazeta pod "metka" "Modelarza". Tak jak to mialo miejsce w przypadku gazety "Komputer Swita"(sorki za reklame ale to dobry przyklad). Gazetka ta zaczynala obumierac i wprowadzono "Komputer Swita Ekspert", ktory ma sie nawet calkiem dobrze teraz, wychodzi juz co miesiac a nie jako kwartalnik, jak bylo na poczatku. Mysle, ze popularnosc "Modelarza" nieznacznie spada, a takie wprowadznie wlasnie "Modelarza Samochodowego"mogloby nieco rozkrecic redakcje i napedzic jej troche swiezej gotowki.

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 10, 2005 3:03 pm 

m-peter napisał(a):
3.Olo, a dlaczego w tym pismie ma byc cos o maszynach z II wojny swiatowej? To ma byc czasopismo o modelach samochodow R/C, a innych jest juz "Modelarz" i inne.

Jak ty czytasz ? pisałem że staryz wyjadacze mogą se przypomnieć czasy modelarstwa i sie zainteresować troche -_-

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 10, 2005 3:10 pm 

Olo, ale piszesz przeciez, ze lubia sobie polatac maszynami z II wojny swiatowej. Jesli ma byc to dobre pismo to nie mozna sie rozdrabniac na wszyskto, trzeba wybrac jeden cel i tego sie trzymac. Jesli ma byc to dobra gazeta o samochodach r/c to tylko o tym moze byc i juz.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona