Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 26, 2026 10:57 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 02, 2006 8:47 pm 

to naprawde odwzorowuje "wrazenia" z lotu w rzeczywistosci? (FMS) ?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 02, 2006 10:23 pm 

jest też motoszybowiec z epp (elaporu) nazywa się "easy glider" i robi go firma multiplex, też podobno nierozbijalny i pięknie szybuje. Kupisz go w www.modele.sklep.pl / www.riku.com.pl / www.perfecthobby.pl i w wielu innych miejscach.
Jeśli kupisz dobry model (do 400 pln), to zwykle jest on goły i musisz do niego jeszcze kupić:
- akumulatory li-po za ok 80-150 pln (zależy od pojemności i marki) - ale jak się domyślasz jeden, to będzie mało
- ładowarkę do nich (chyba od 250 wzwyż)
- najlepiej silnik bezszczotkowy bo jeśli dają jakiś w modelu, to szczotkowy (dobre są od 150 wzwyż)
- regulator do tego silnika (dobre są od 200 pln wzwyż) + kartę albo interfejs do programowania (od 0 do 100 pln)
- odbiornik + kwarc (120 - 150 pln)
- 2-4 serw po 50-90 pln
- aparaturę (np cos około 600 pln za podstawową cyfrową)
- kleje, taśmy, rzepy, wtyczki, różną galanterię lotniczą - (kolejne 100 -200 pln)
i dopiero jak to wszystko zamontujesz, możesz iść na łąkę i latać...
Nie mówię, że nie można taniej, ale tyle mniej więcej kosztuje rozsądny sprzęt.
Alternatywą jest chiński zestaw Ready To Fly (czyli wyposażony model + aku + ładowarka + najprostsza aparatura) za jakieś 500 pln, ale model będzie styropianowy i niektóre egzemplarze już przed pierwszym lotem wymagają 'tuningu'.

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 02, 2006 10:27 pm 

Malkavian napisał(a):
to naprawde odwzorowuje "wrazenia" z lotu w rzeczywistosci? (FMS) ?

Nie - tylko przybliża. Na symulatorze nauczysz się tylko kierować model w tą stronę, w którą w danej sekundzie chesz żeby leciał nie zastanawiając się nad tym. Muszisz wyrobić sobie podstawowe odruchy.
Latanie jest:
- z jednej strony łatwiejsze, bo jednak dużo wyraźniej model widać i dużo szybciej w realu się reaguje na jego ruchy i precyzyjniej można sterować
- z drugiej strony trudniejsze, bo w realu dzieje się tysiąc rzeczy więcej, niż w symulatorze - modele są niedoskonałe i nie latają prosto, są niewytrymowane i trzeba je trymować w locie po założeniu akumulatora innej firmy, wieje wiatr i to nie stale równo z jednego kierunku, ale kręci, pojawiają się widzowie, zakłócenia, no i nie przeżywają pierwszego niedokładnego lądowania (trzeba iść do domu i go naprawić i znowu latać można w najlepszym wypadku za kilkanaście minut, a nie za 3 sekundy)

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 03, 2006 9:35 am 

Jak latać na symulatorze to na pewno nie na FMS'ie na klawiaturze. W taki sposób miałem opanowane wszystko perfekt. Potem kupiłem MX12 i interfejs do Aerofly delux i uczyłem się latać od nowa.

Cytuj:
z drugiej strony trudniejsze, bo w realu dzieje się tysiąc rzeczy więcej, niż w symulatorze - modele są niedoskonałe i nie latają prosto, są niewytrymowane i trzeba je trymować w locie po założeniu akumulatora innej firmy, wieje wiatr i to nie stale równo z jednego kierunku, ale kręci, pojawiają się widzowie, zakłócenia, no i nie przeżywają pierwszego niedokładnego lądowania (trzeba iść do domu i go naprawić i znowu latać można w najlepszym wypadku za kilkanaście minut, a nie za 3 sekundy)
Owszem, na symku umiałem spokojnie zawis i lot postępowy z elementami akrobacji, a na żywa byłem tak zestresowany, że nie byłem w stanie utrzymać go w obszarze 5x5 metra.

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 03, 2006 2:16 pm 

Ja głownie latam: heli E-Max i dużo samolotów.
Mam
- Easy Star (EPP): na nim uczyłem sie latać ja, moja zona i syn, model pomimo wielu kraks lata świetnie, a po zapakowaniu bezszczotki, solidnego pręta jako wzmocnienie skrzydeł lata pionowo w górę i przegania co poniektóre spalinki :)
-Easy Glider elektro: (EPP) Na jednym pakiecie najmarniej 45 minut latania/szybowania. można pobawić się w akrobacje (ma klapolotki)
- Microjet (EPP): ekstremalna zabawa, mały ale bardzo szybki model odrzutowca. Raz wbił mi się dziobem na jakieś 10 cm w ziemię (dziób mam wzmocniony węglem :)). Trochę CA i za chwilę polaciał dalej :)
-Tiger Moth (styropian): uniwersalny model, dop spokojnego lub agrsywniejszego latania, także do startów i lądowania z wody :) - Wprawdzie dosyć łatwo pęka, ale równie łatwo klei się 5 minutową żywicą - prawie bez śladów.
-Mustang (izoflor 3mm): makieta myśliwca 70 cm rozpiętości.
-4 róznej wielkości górnopłaty z izofloru (trenerki) od 46 :!: do 120 cm rozpiętości. największy z kamerą do bezprzewodowej transmisji video
-Bumerang - latajace skrzydło (styropian oklejany taśmą pakową) niezniszczalne i wbrew pozorom dosyć łatwe w pilotażu.
-Beautiful (chińczyk RTF) - mój pierwszy model, All-in-One. Uczyłem się na nim latać i najważniejsze czego sie na nim nauczyłem: kupowanie takich zestawów to wywalanie pieniędzy w błoto. Straszna tandeta, do tego nic z tego modelu nie da się zastosować w kolejnym modelu. Zupełnie nierozwojowe. Aparatura MUSI być uniwersalna i najlepsza na jaką cię stać. Najlepiej z komputerem i pamięciami wielu modeli. To według mnie podstawa, jeśli myślisz o lataniu na poważnie. Tutaj nigdy nie zostaniesz przy jednym modelu, tym bardziej, że modele mozesz zrobić sam, spokojnie w jeden weekend - są nieporównywalnie prostsze w budowie niż samochody. Swego czasu na żywo jeden z modelarzy pokazywał jak od zera zrobić i polecieć latajacym skrzydełkiem (TZAGI) w 40 minut :)

Wedłu mnie EPP to naprawdę świetny materiał na modele. A modele Multiplexa są po prostu super: dobrze wyglądają i dobrze latają.

Ostatnio edytowano Wt paź 03, 2006 2:20 pm przez zbig, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 03, 2006 2:18 pm 

KubiB napisał(a):
Jak latać na symulatorze to na pewno nie na FMS'ie na klawiaturze. W taki sposób miałem opanowane wszystko perfekt. Potem kupiłem MX12 i interfejs do Aerofly delux i uczyłem się latać od nowa.

A kto mówi, że ma latać na klawie ? oczywiście na kablu radiem, ewentualnie na joystiku z dwoma gałkami.

Pozdrawiam

Wojtek Forysiak

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 03, 2006 2:23 pm 

FMS uczy prawidłowych odruchów. Umiejętnośc latania (jeżdzenia itd) to umiejętność instynktownego prawidłowego reagowania. Chodzi o to, że wykonujesz prawidłowe ruchy bez świadomego analizowania sytuacji (np. model leci na mnie i skręca w lewo, to znaczy że muszę przesunąc prawą dzigienkę w lewą stronę, zeby to skontrować).
Polecam ćwiczenia na symulatorze, ale tylko z apą, inaczej nie trenujesz własciwych odruchów. FMS jest według mnie zupełnie wystarczający. Nauczyłem się na nim latać zarówno samolotami, jak też helikopterem.
Jedne czego nie da symulator, to adrenalina :)

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 03, 2006 4:38 pm 

mieczotronix napisał(a):
jest też motoszybowiec z epp (elaporu) nazywa się "easy glider" i robi go firma multiplex, też podobno nierozbijalny i pięknie szybuje. Kupisz go w www.modele.sklep.pl / www.riku.com.pl / www.perfecthobby.pl i w wielu innych miejscach.
Jeśli kupisz dobry model (do 400 pln), to zwykle jest on goły i musisz do niego jeszcze kupić:
- akumulatory li-po za ok 80-150 pln (zależy od pojemności i marki) - ale jak się domyślasz jeden, to będzie mało
- ładowarkę do nich (chyba od 250 wzwyż)
- najlepiej silnik bezszczotkowy bo jeśli dają jakiś w modelu, to szczotkowy (dobre są od 150 wzwyż)
- regulator do tego silnika (dobre są od 200 pln wzwyż) + kartę albo interfejs do programowania (od 0 do 100 pln)
- odbiornik + kwarc (120 - 150 pln)
- 2-4 serw po 50-90 pln
- aparaturę (np cos około 600 pln za podstawową cyfrową)
- kleje, taśmy, rzepy, wtyczki, różną galanterię lotniczą - (kolejne 100 -200 pln)
i dopiero jak to wszystko zamontujesz, możesz iść na łąkę i latać...
Nie mówię, że nie można taniej, ale tyle mniej więcej kosztuje rozsądny sprzęt.
Alternatywą jest chiński zestaw Ready To Fly (czyli wyposażony model + aku + ładowarka + najprostsza aparatura) za jakieś 500 pln, ale model będzie styropianowy i niektóre egzemplarze już przed pierwszym lotem wymagają 'tuningu'.

Ten "gawron" ktorego pokazywalem, nie ma tylko apy i akkusow wiec jakbym ape sobie uzywana kupil to za 200-300 moze cos by sie znalazlo rozsadnego. Ale w koncu nie ustalilismy czy oplaca sie taka balsowa konstrukcje brac, czy jakis styropian. Co o tym myslisz?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2