Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 8:57 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: So lut 19, 2005 7:15 pm 

Witam,

do testu byl uzyty Revo w wersji fabrycznej bez zadnych dodatkowych zabezpieczen.
Przy temp. -2stC silnik odpalil szybko i bezproblemowo.
Nawierzchnia - parking pokryty warstwa lodu i na tym warstwa sniegu o grubosci ok 10 cm. Jazdy trwaly ok 45 min, wiecej nie wytrzymaly moje dlonie (rekawiczki mialem niestety za grube do radia).
Snieg byl doslownie wszedzie. Felgi byly dokladnie wypelnione, warstwa sniegu na karosrii a pod karoseria gruba warstwa ubitego sniegu.
Po calej jezdzie zdjalem bude i wstepnie otrzepalem revo ze sniegu.

Co zauwazylem w domu:
- odbiornik byl calkowicie suchy
- optidrive, servo gazu i servo zmiany biegow lekko mokre, doslownie pare kropel wody na powierzchni
- bateria od odbiornika byla troche bardziej wilgotna, ale to nie ma znaczenia bo i tak caly pakiet jest szczelny
- miedzy servami skretu a ich ochraniaczami bylo pelno zbitego sniegu :shock:

A teraz najwazniejsze, cala elektronika przezyla :D

Jutro jak wytrzymam zimno jeszcze troche potestuje, bo jazda w sniegu daje niesamowita przyjemnosc.

A tu pare fotek:
http://w3studi.informatik.uni-stuttgart.de/~stryjkf/Revo%20w%20sniegu1.jpg
http://w3studi.informatik.uni-stuttgart.de/~stryjkf/Revo%20w%20sniegu2.jpg
http://w3studi.informatik.uni-stuttgart.de/~stryjkf/Revo%20w%20sniegu3.jpg
http://w3studi.informatik.uni-stuttgart.de/~stryjkf/Revo%20w%20sniegu%20suszenie.jpg

Wniosek: Posiadacze Revo nie bojcie sie sniegu !!!

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So lut 19, 2005 7:38 pm 

No niezle bez zadnych zabezpieczen itp.Swoja droga pierwszy raz widzaielm tak zasniezonego REVO :shock: Po prostu kula sniegu :D Czy zauwazyles jakis spadek osiagow potym jak sie troche napelnil sniegiem i byl ciezszy? Jazdy trwaly 45min.... na dwoch zbiorniczkach czy jak? Silnik Ci sie jakos specjalnie grzal pomimo tej temperatury czy jak skonczyl sie Tobie zbiorniczek lales nastepny bez czekania? :D

Tytuł:
PostNapisane: So lut 19, 2005 7:41 pm 

Nie no widze, ze ladnie szalales!!!!!!!!Tak jak Bronek powiedzial kula sniegu!Ja bym sie bal troche bez zadnych zabezpieczen :wink: :lol: Ja mam serwa wsadzone w balony.Bez tego bym nie jezdzil :wink: Chodzi o Savaga.Jak silniczek chodzil??

Pozdrawiam,
Marcin

Tytuł:
PostNapisane: So lut 19, 2005 7:57 pm 

Wyjezdzilem 2 baki, jeden po drugim bez czekania.
Najwyzsza temp silnika jaka zmierzylem (w sumie byly 3 pomiary, chodzil super wiec sie nie trudzilem wiecej) bylo 250 stF, czyli norma.
Co do osiagow to trudno mi cos powiedziec, pierwszy raz jezdzilem w sniegu. W wysokim sniegu silniczek szybko wkrecal sie na obroty, kola sie krecily praktycznie w miejscu dopoki nie zalapaly warstwy lodu (byla porowata, wiec byla przyczepnosc). Pochwala dla opon!!!
Jak juz troche rozjedzilem snieg i zostal lod to dopiero zaczela sie zabawa. Krecenie baczkow, dryfty, jazda bokiem, zaden problem dla Revo.
Moze jutro uda mi sie namowic kumpla do trzymania kamery to bedzie krotkie video.
Na taka jazde odwazylem sie tylko dlatego ze mam zamiar kupic nowe radio i serwa cyfrowe, dlatego mi nie zalezy na elektronice seryjnej w revo.
Musze dodac ze przez caly czas proszyl snieg i radio tez bylo mokre, a pomimo to rowniez przezylo.

Tytuł:
PostNapisane: So lut 19, 2005 10:06 pm 

stryjk napisał(a):
Moze jutro uda mi sie namowic kumpla do trzymania kamery to bedzie krotkie video.
Na taka jazde odwazylem sie tylko dlatego ze mam zamiar kupic nowe radio i serwa cyfrowe, dlatego mi nie zalezy na elektronice seryjnej w revo.
.

Mądre decyzje :D
Rzeczywiscie ładnie poszalałes revo :wink:

Tytuł:
PostNapisane: So lut 19, 2005 10:28 pm 
PSVADEK

Lokalizacja: Rzeszów Auta: ...TRAXXAS REVO 3,3... .ASSO TC3 BRUSHLESS.
no no ładnie :) widze ze masz dokładnie ten sam sposob na osuszanie modelu jak ja :D a tak pozatym to chce powiedziec ze lepiej zabezpieczyc serwa skretu dzis jezdzilimy po sniegu i lekkich kałuzach były 2 revo i LST jedno revo przezyło LST tez ale w drugim revo padło jedno serwo skrętu okazało sie ze w srodku było pełno wody i sie zjarało
ech niestety takie hobby :D

Tytuł:
PostNapisane: So lut 19, 2005 11:48 pm 

Witam
Ja też szaleje revem po śniegu i też bez zabezpieczeń i tylko raz miałem troche wody w odbiorniku :D

Pozdrawiam Paweł Waluś

Tytuł:
PostNapisane: So lut 19, 2005 11:51 pm 

Niezle to brzmi szaleje bez zabiezpieczeń :D Wracajac do tematu to ze nie chcesz juz tych serv nie znaczy ze trzeba rozwalac jak tak bardzo chcesz sie pozabyc ich to mozesz mi je dac :D Dobra koniec zartow ile jestes w stanie dostac za serva od reva w niemczech?

Tytuł:
PostNapisane: N lut 20, 2005 1:06 pm 

widze kazdy revo po jezdzie po sniegu wyglada tak samo :-) czasami nawet ciezko zatankowac bez zdejmowania budy bo przeszkadza snieg. ja tez jezdze bez zadnych zabezpieczen serv, natomiast na pojemnik na optidrive i odbiornik naciogam rekawiczke gumowa <mozna je kupic w aptece> i wtedy ta czesc elektroniki mam sucha. a suszenie po calej jezdzie u mnie wyglada podobnie- revo do wanny i po sprawie :-) o walsnie, trzeba uwazac czesci w revo lubia rdzewiec. te druciki co lacza osie,niektore sroby (mimo ze czarne to rdzewieja miejscami) i okolice hamulca rdzewieja( min. tarcza) wiec rada na to jest wd-40.

Xray XB808 2011 specs - RB Killer 10 .21
--było:
Ofna Hyper 7 Team PCR

Tytuł:
PostNapisane: N lut 20, 2005 1:33 pm 

Wlasnie wrocilem z parkingu. Dzis bylo jeszcze przyjemniej, slonce i jeszcze wiecej sniegu niz wczoraj. Revo suszy sie w wannie.
Raz zaczal mi sie troche dusic silnik, ale wystarczylo sprzatnac snieg z przed filtra powietrza i silniczek smigal jak zwykle.
Z tankowaniem i rdza lefti666 ma calkowita racje. Zwlaszcza denerwuja mnie rdzewiejace srubki.

Jezeli chodzi o standardowe servo skretu to moge na ebayu dostac max 15 euro. Czyli 30 euro za obydwa. Pozadne servo cyfrowe kosztuje natomiast miedzy 100 a 130 euro. Narazie nie spiesze sie z wymiana, ale jak zaczne w kwietniu wiecej jezdzic na torze to trzeba bedzie wymienic. Standardowe serva sa za malo precyzyjne na tor.

Filmu nie bedzie bo nie udalo mi sie namowic zadnego z moich leniwych kolegow do wyjscia.

Tytuł:
PostNapisane: N lut 20, 2005 6:19 pm 
PSVADEK

Lokalizacja: Rzeszów Auta: ...TRAXXAS REVO 3,3... .ASSO TC3 BRUSHLESS.
dzis znowu jezdziliśmy byly 2 revo i w jednym znowu padło serwo tymrazem od gazu :D

Tytuł:
PostNapisane: N lut 20, 2005 6:40 pm 

Moim zdaniem to zalezy od szczescia.Niektorzy je maja niektorzy nie.Na forum sporo jest tematow takich jak PROBLEM Z REVO... itp.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 21, 2005 8:06 am 

Hej - ciągle jezdze po śniegu i błocie - myślałem ze to normalne. 8) Raz jedynie zgubiłem zawleczke od optidriva i nalało mi się tam sporo wody - niestety po osuszeniu pakiet był całkiem rozładowany (teraz mam włącznik i optidrive w balonikach). Wazne jest zeby co jakis czas czyści wałki kardana na półosiach WD40 - bo w sobote u kolegi oglądałem taki troszke zardzewaiły to strasznie ciężko się kręcił.

Raz jeździłem z kolegą od Savaga przy -9 - całkiem nieżle - troszke ciężko było odpalić. Z mrozem trzeba jednak uważać mi pękły od mrozu koła i wiem ze koledzy w revo tez mieli ten przypadek.

pozdrawiam

tu są filmiki z błotka i śniegu:
na śniegu:
http://www.rcpics.net/view_single.php?medid=47891
i na błotku
http://www.rcpics.net/view_single.php?medid=47565

ps. zeby obejzec filmy trzeba mieć Quick time - darmowy program do ściągnięcia jest tu: http://www.apple.com/quicktime/download/

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 23, 2005 2:25 pm 

Najprostszym sposobem zabezpieczenia modelu do jazd na mokrych i zaśnieżonych torach jest spryskanie całego podwozia i kół sprayem kontakt lub spruchoil (może być też WD40), następnie całej budy tym samym środkiem.
Kiedyś na zawodach za granicą spryskałem cały model sprayem do instalacji zapłonowych w brykach - efekt był piorunujący - nie dość, że modelu nic się nie czepiało, to jeszcze opony spryskane tym środkiem doskonale trzymały model na torze.
Wyjazd suchym modelem na mokry tor daje taki efekt, że po pierwszej minucie jest on wielką grudą błota lub śniegu, po pierwszym przejeżdzie toru w ogóle przestaje być przyczepny a opony jakie by nie były, nie spełniają swojego zadania.
Ponadto wszystkie wyjścia przewodów anteny. serwomechanizmów i odbiornika należy posmarować wazeliną techniczną, nawet jeśli zabudowane są w boxach.
Są to moje doświadczenia ze startów bagusami elektrycznymi i spalinowymi i na pewno mają przełożenie do MT.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 23, 2005 2:42 pm 

kurcze no nie wiem co do wd40 to mi sie full syfu przyklejało na półośkach - więc smaruje a potem wycieram do sucha wszystko co na wierzchu.
pozdro

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona