Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 03, 2026 12:46 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: N paź 10, 2004 9:03 pm 

Witam,

dzis nie padalo, wiec zabralem sie za docieranie mojego Revo. (to byla moja pierwsza jazda samochodem RC)

Przy pierwszej probie odpalenia zalalem silnik :oops: , ale za drugim razem odpalil (po odkreceniu swiecy i wypluciu paliwa przez silnik). Ustawienia gaznika wg. firmy Traxxas.

Wyjezdzilem pierwsze cztery baki - wszystko bylo tak jak powinno byc (wg intrukcji). Przy piatym baku Revo gasl po puszczeniu gazu (z max wychylenia). Potem nie chcial odpalic odrazu. Po 2-3 min jak ostygl silnik znowu zapalal.
Co moze byc tego przyczyna? Mieszanka jest dosc bogato ustawiona (silnik byl docierany). Revo gasl tylko wtedy jak jechalem na pelnym gazie i nagle poscilem gaz. Na wolnych obrotach chodzil bez problemu.
Niestety nie moge podac temp silnika, dopiero jutro ide kupic termometr na podczerwien.

Mi sie wydaje ze skoro mieszanka byla dosc bogata to silnik nie powinien sie przegrzewac. Instrukcja zaleca po dotarciu ustawic mniej bogata mieszanke.

Mysle ze znajdzie sie jakis specjalista sluzacy dobra rada.

Paliwo: Carson 16%.

Przy okzji pierwszych jazd stwierdzilem ze potrzebuje nowa karo (byla przewrotka, naszczescie bez karoserii - nie skreca sie jednoczesnie hamujac :oops: ) i pomaluje ja na jakis jasny kolor (zolty np). Firmowa karo jest czarno srebrna i jak autko troche dalej odjedzie to je slabo widac przy jesiennej pogodzie.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N paź 10, 2004 11:48 pm 
-=ADA$=-

jesli trudno go odpalic kiedy jest cieply to znaczy ze jest zbyt cieply, po calkowitym dotarciu temperatura spadnie, i powinno to ustapic, ale narazie nie jezdzij za duzo na pelnym gaznie, podobnie to ze gasnie moze byc spowodowane zbyt bogata mieszanka na niskich obrotach, lub zbyt niskimi obrotami jalowymi. To byl 5 bak dlatego jeszcze troche mu brakuje zeby w pelni poprawnie dziala, tzn z pelna wydajnoscia, i moca

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 12, 2004 12:10 am 

ja wyjezdzilem dzisiaj pierwsze 4i pol baku swoim revo , docieranie przbiegalo nastepujaco:fabryczne ustawienia.pierwszy bak na jalowym biegu , z kolami w powietrzu, temperatura byla stale kontrolowana i kiedy dochodzila da 130kilku stopni C to gasilem model. dodam ze na silnik wiał wiatrak pokojowy :) , pod koniec pierwszego baku zaczolem troche jezdzic, tak jak w instukcji.drogi bak -troche jezdzilem troche docieralem w powietrzu z wiatrakiem skierowanym na silnik,temp podczas powolnej jazdy rosla zbyt szybko , wiec uzywalem wiatraka do schladzania.maks temp jakie osiagnolem to bylo ze 150C, ale przeloczylem termometr na F zeby bylo tak jak w instrukcji i staralem sie trzymac te 270 F. troche nie wychodzilo bo niemal non stop mial kolo 300F. trzeci bak to juz byla calkiem fajna zabawa z jezdzeniam , tylko ze przez nie uwage silnik nagrzal sie do 360F, ale to tylko na chwilke, bo gdy mial za duzo to gasilem , albo schladzalem wiatrakiem.aha pokrecilem jedna srobka tak jak bylo na filmie DVD(dolaczonym do zestawu).czwarty bak to juz zajefajna jazda,wlanczanie na drogi bieg , pierwsze oderwanie od ziemi itp. troche go wzbogacilem bo nadal sie grzal( 270-315F).piaty podobnie jak czwarty bak to juz byla mila jazda , z czestym kontrolowaniem temperatury. caly czas jezdzilem bez budy ze wzgledu na wysoka temp.silnika.dziwi mnie taka temperatura silnika bo na dworzu zimo 5-10C. teraz pozostaje mi tylko zubozac mieszanke i bawic sie obrotami(ale za cholere nie rozumiem tego goscia z filmu DVD i nie wiem jak to zrobic optymalnie), czy nie sadzicie ze temperature mam za wysoką, jest wyzsza niz podaje traxxas , ale nie da sie jej obnizyc ,naprawde. do tego moj kolega ktory w tym samym czasie docieral swoje revo , mial jeszcze wieksze temperatury. nie wiem o co chodzi,czekam na sugestie :)

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 12, 2004 2:15 pm 

Hmmm wzbogac mieszanke jak sie da :) no i chyba nie nalezy tak sie martwic temepraturami bo po docieraniu sie obniza i chyba to ze tam masz te 20 C wiecej niz powiniens nie powinno jakos zuwazalnie wplynac na zywotnosc i osiagi silnika :D

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 12, 2004 3:29 pm 

Mysle ze wazne jest tez jakiego paliwa sie uzywa. Doczytalem sie na puszcze od mojego (carson 16%) ze nie zawiera oleju rycynowego tylko syntetyk. Paliwo traxxasa zawiera i olej rycynowy i syntetyk. Gdzies tez wyczytalem, ze jak sie uzywa paliwa bez dodatku oleju rycynowego to powinno sie silniczek dluzej docierac, do 10 bakow nawet.

Sprawdzilem tez ustawienie High Speed Needle i sie okazalo ze byla o 1/4 obrotu ustawiona za malo (powinno byc od zamkniecia 4 obroty w lewo). To moglo byc przyczyna przegrzewania (za uboga mieszanka).

Dziwi mnie fakt, ze na 5 baku nie bylo mowy o oderwaniu przednich kol od ziemi. (zawieszenie ustawione na najnizszej dziurce bo jezdzilem na asfalcie)

W nastepna sobote dalsze jazdy i ustawianie silniczka. W ciagu tygodnia wszystkie parkingi w okolicy sa zastawione i nie ma jak pojezdzic, a ustawiac chcialbym autko na asfalcie a nie w terenie.

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 12, 2004 3:36 pm 

Jak chcesz robic latwo weelie to na trawie predzej niz na asfalcie.Weelie nie powinno sie robic odrazu z miejsca bo silnik nie jest wkrecony na jakies tam obroty wiec srobuj jechac powoli i dopiero mu na maksa dodusisc.Zalozyles twardsze sprezyny :?: A co do rycyny to chyba bardziej powinna byc w samolotach niz tam w autach.No ale jesli mowisz ze tak jest no to ok :)

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 12, 2004 4:09 pm 

pojezdzilem troche dzisiaj i powoli wzbogacalem mieszanke, temperatura jest taraz bardzo fajna 235-280F, tylko ze za cholere nie wrzuca mi teraz drogiego biegu i jak jest zimny to gasnie.uzywam wiec suszarki do nagrzania przed odpalaniem. czy jest moze ktos z wawy , z duza wiedza na temat silnikow(szczegolnie trx 2.5) zeby pomoc w koncowym ustawieniu? aha i jeszcze jedno , jesli miesznka bedzie za bogata , ale temperatura wporzadku to czy silnikowi to moze zaszkodzic?

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 12, 2004 4:33 pm 

Nic nie zaszkodzi silnikowi jak mieszanka bedzie bogata a nawet przedluzy zywotnosc silnika(niestedy chyba tak tylko sie dzieje jak dotrzesz silnik) a jak masz nie dotarty to chyba zasszkodzi troche.. To jak go nagrzejesz suszarka to potem jest wporzadku czy jak??Bo za bardzo nie zrozumialem..

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 12, 2004 4:53 pm 

jak go nagrzeje suszarka do 200F to i tak jeszcze przez kilka odpalen gasnie, a przy wypalaniu 2,3 i 4 baku palil bez problemu za pierwszym razem . wydaje mi sie ze to moje krecenie srobkami zaszkodzilo.bede probowal metoda prob i bledow,bo z instukci malo kumam.

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 12, 2004 8:12 pm 

Hmmm to moze mieszanka jest za bogata..hehe.Zreszta przewaznie jest tak ze kazdy silnik pomimo niby ze ten sam troche sie rozni wiec moze nie ma sie czym przejmowac jesli temperatura jest o jakos 20 C wyzsza.Hmm najlepiej chyba bedzie jak zrobisz zalecane ustawienia silnika do danego baku bo jak to sie mowi lepiej za bardzo nie kombinowac bo sie przekombinuje :)

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 12, 2004 10:24 pm 

Kuba: Sprezyny mialem standardowe. Dzis je wymienilem na te twardsze. Przy okazji musze powiesziec ze zdjecie i zalozenie amortyzatora zwlaszcza na tyle moze doprowadzic do nerwicy, ale jakos sie udalo.

W sobote zobacze jak bedzie sie Revo prowadzil z tymi sprezynami i zdam raport na forum.

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 22, 2004 10:51 am 

wrocilem wlasnie z wakacji i mam kilka uwag i pytan odnosnie revo. wyjezdzilem nim juz okolo 3litorw paliwa techniks regular 10% i drazni mnie to ze silnik ciagle sie przegzewa niezaleznie od tego jak bedzie bogata mieszanka.do tego ,jesli za bogata to revo nie wzuca dwojki a i tak sie grzeje(250-300F). jedyne co go zchladza to jazda tylem z predkoscia ok 15km/h , nawet jesli jezdze bez budy a na dwozu jest ponizej 10C to i tak temp jest wyzsza niz te zalecane 270F. zeby temp byla wmiare to musze jezdzic wolniutko , a nie o to mi chodzi , wiec jestem nieco rozdrazniony tym faktem. czy to paliwo ktorego uzywam moze byc powodem przegzewania? ono ma tylko 10% i 18%oleju klotz, wiec niby jest bardziej lagodne dla silnika,jesli sie myle prosze o komentarz.co moze byc jeszcze powodem z byt duzej temperatury? aha uzywam termometru duratrax.
a teraz kilka uwag, revo ma kilka slabych punktow. do nich na pierwszym miejscu zaliczaja sie drazki amortyzatorow(takie male plastikowe).pierwszy taki pekl mi wczasie delikatnego koziolka na rownej nawiezchni. po kilku skokach reszta tych elemencikow zlapala strasznie duze luzy.kolejna rzecz to slabe wachacze , jeden pekl przy srednio duzym skoku.orginalne zawleczki co trzymaja bude góbią sie szybciej niz przeciąg,z minusow moge dodac jeszcze slabiotka baterie kotra jest orginalnie w autku, poza tym model jest wyczesany w kosmos :D

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 22, 2004 10:10 pm 
-=ADA$=-

jesli silnik nie jezdzi na "swoim" paliwie moze sie przegrzewac i bedzie marnie chodzil, wiekszosc obecnych silnikow jest robiona z mysla o paliwie 16%-30% czyli jezdzac na paliwie w tym przedziale temperatury spadna, i bedzie mial lepsze osiagi. Dlatego sie grzeje i zle jezdzi, bo stopien sprezania i swieca, sa dostosowane do innej zawartosci nitro, i zaplon nastepuje zbyt pozno. Mozesz to zmienic dajac paliwo z wieksza iloscia nitro lub zmieniajac swiece na troche cieplejsza, ktora spowoduje ze zaplon nastapi blizej TDC i bedzie mial wieksza moc. Powiedz mi czy pluje troche nie spalonym paliwem z wydechu?

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 22, 2004 10:24 pm 

to zalezy , wczesniej plol czasami i przy tym niezle dymil(tak go ustawilem bo wolalem jezdzic wolniej ale z kozyscia dla silnika) , odkrylem ze gdzies przy gazniku wciaga lewe powietrze i po czesciwym zalepieniu szpar mosialem go ustawic od nowa, teraz to mam meksyk bo nadal sie grzeje ale przy tym gasnie czasem.czeka mnie niezla walka.

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 22, 2004 10:50 pm 

A ja sie szykuje na jutrzejsza jazde. Wymienilem swiece na heavy duty, bo ostatnio mialem problemy z zapaleniem. Ciekawe jak to wplynie na temp. silnika.

Przy okazji chce sie pochwalic moja nowa karoseria. Zamowilem ja na towerze i w ciagu 6 dni mialem ja w domu. Pochwala dla Tower H.

Sam ja malowalem. Pierwszy raz w zyciu to robilem. Ale przeczytalem poradnik i jakos wyszlo.

Obrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona