Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 05, 2026 5:48 pm

Teraz jest N kwi 05, 2026 5:48 pm

Autor
PostNapisane: Wt mar 13, 2007 10:56 pm 

Bazą wyjściową dla projektu jest Ford F350. Teraz składam wszystko na ustawieniach fabrycznych - tylo zębatkę na silniku założyłem 13T - przełożenie na pierwszym biegu powinno wynieść około 1:77.
Moim zdaniem modelik wykonany bardzo dobrze i masywnie - aż trochę za masywnie jak dla mnie, elementy metalowe są wszystkie wyprasowane ze stali i oksydowane, jedynie nie podobają mi się śruby krzyżakowe - wymienie są na płaski śrubokręt.
Cały model skręcam na Loctite 243 (używam tego przy motocyklu jeżdzącym w terenie i nic się nie odkręca) ten firmowy specyfik do śrub dodany z modelem, to mi wygląda na jakiś klej i na niego wklejałem niektóre łożyska.
Skrzynia i mosty są sklejone i uszczelnione na sylikon, niestety teraz w skrzyni nie mam górnej pokrywy, bo żeby wsadzić mniejszą ząbatkę na silniku musiał się przesunąć znacznie niżej - chciałem wsadzić 9 zębów na atak - wtedy przełożenie na pierwszym biegu oscylowało by w okolicach 1:94 - ale to wymaga wyszlifowania dłuższego prowadzenia śruby w obudowie skrzyni, więc na razie sprawdzę 1:77.

tutaj kilka fotek:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fotki z podniesioną skrzynią biegów - o około 20mm
Obrazek

Serwo HS 785 - podczas rozbierania należy uważać by nie połamać płytki elektronicznej - silnik jest wklejony w łoże i trzeba to delikatnie wyrwać. Obecnie ustawiłem to tak że mam 4 pozycje pracy serwa: 1 szybkie rozwijanie, 2 stop, 3 powolne zwijanie, 4 szybkie zwijanie
Obrazek

Serwo oczywiście konkretnie nasmarowane i posklejane na sylikon (choć ma firmowe uszczelnienie z gumek - w końcu to serwo do łodzi - czyli jak znalazł do modelu terenowego :oo) Przeniosłem serwo zmiany biegów za skrzynie - dzięki temu mam z przodu miejsce na wyciągarkę:
Obrazek

Chcę by wylot liny był jak najniżej:
Obrazek

Blacha na łoże serwa:
Obrazek

Przymiarka:
Obrazek

otworki:
Obrazek

łoże już w ramie:
Obrazek

serwo w łożu :oo :
Obrazek

Obrazek

Serwo już z rolką - linka nylonowa ozdobna - mi się podoba - na rolkę wchodzi 170cm :D
musze jeszcze troszkę podnieść to serwo i obrócić żeby rolka schowała się pod maską - moze to jutro zrobię - na razie się cieszę - jak wyciągarka podniosła model w powietrze to aż żonka się zdziwiła.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tutaj kilka fotek z pierwszych jazd - jeszcze przed podnoszeniem skrzyni:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tu filmik z testów w domu po podniesieniu skrzyni:
http://www.youtube.com/watch?v=o2dbA_T4diE

Bagażnik dachowy:
bagażnika dachowego:

Obrazek

Obrazek

a tu przemalowana skrzynka:
Obrazek

tutaj światła:
Obrazek

A dzisiaj już część działa - jest przełącznki długie/krótkie - jeszcze tych pod grilem nie zrobiłem:
Obrazek
Moim zdaniem naprawdę dużo oświtlają.

A tak wyglądają w terenie:
Obrazek

Ostatnio zrobiona łopata:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam serdecznie wszystkich rc maniaków
ps. tu kilka moich filmów z Fordem i Jeepem:
http://www.youtube.com/mirektrial

Obrazek