Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 02, 2026 9:32 pm

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: N wrz 04, 2005 10:01 pm 

Dzisiaj wybrałem się na finały MP modeli elektrycznych on-road w Rudzie Śląskiej, żeby pooglądać torówki w akcji a przy okazji dowiedziałem się kilku ciekawych rzeczy.

Jan Makutin sędzie główny zawodów poinformował mnie, że modele Truggy nie będą dopuszczone do MP w Tarnowie a oto jego argumenty:
1. Są stworzone przepisy, dodam że oparte na modelach Savage REVO LST, czyli są tak stworzone żeby tylko te modele mogły jeździć. Bo Truggy jak dodał Jan Makutin "psują klase". Jaką klase ?? Outlaw psują ??
2. "Nie moge startować bo zmieniłem model podczas sezonu" pozostawiam bez komentarza.
3. "Jeżeli będe startować to nie będzie przyznana nagroda MP w klasie MT no chyba, że inni zawodnicy zgodzą się na mój start to wtedy będzie przyznana".
Jak widać argumenty są poprostu śmieszne, bez składu i ładu.

Wogóle nie rozumiem tego postępowania, cały czas klasa MT była jako promocyjna, bez podziałów i tak miało zostać do końca sezonu, teraz nagle dowiaduje się tydzień przed zawodami, że zaszły zmiany normalnie ręce opadają. Jak można wprowadzać zmiany podczas sezonu ?? Dlaczego tydzień przed zawodami ?? Jak bym nie pojechał dzisiaj do RŚ to najprawdopodobniej dowiedział bym się o tym dopiero w Tarnowe.
Wielu zawodników "napala" się na model HellFire firmy HPI no ale będą mogli sobie nim postartować "pod domem" bo właśnie cudowne przepisy nie pozwolą aby nim startować.
Dodam również, że nie ma nigdzie oficjalnych przepisów dla klasy MT a jak już są to są tworzone na poszczególne zawody. A u nas Jan Makutin i Tadek (nazwiska nie znam) tworzą sobie przepisy dla zawodników wg własnego upodobania.
Jak tak dalej pójdzie to chyba wogóle dam se spokój z zawodami do momentu kiedy nie zostaną opublikowane oficjalne przepisy, bo może znowu kupie model który nie przyda mi się.
Widze, że coraz więcej zawodników z klasy MT jest poirytowana takim podejściem do tematu, dlatego proszę się nie dziwić jak na zawodach nie pokaże się ani jeden MT. I prosze mi tutaj nie mówić, że stworzenie klasy MT jest wielkim ukłonem w naszym kierunku, bo dobrze wiemy, że jest to najbardziej widowiskowa klasa off-road.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N wrz 04, 2005 10:32 pm 

no nie mam pytań..... oto Polska......... eh szkoda słow
Maciek choc mielismy zawsze odmienne zdania to sie teraz zgadzamz Toba...

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 04, 2005 11:38 pm 

Na wystep modeli z klasy outlaw ze tak napisze wszyscy sie zgodzili juz dawno. I kazdy jezdzi czym chce i zaden z zawodnikow nie ma do innego o to pretensji. Wiedza wszyscy ze przepisy sa stworzone na przyszly rok i najprawdopodobniej bedzie klasa truggi chyba ze LOK mysli naczej jak posiadacze obecni i przyszli modeli truggy. Nie mozna odbierac zawodnikowi mozliwosci walki o tytul mistrza polski w klasie w ktorej mu sie pozwalalo startowac przez caly sezon. Nikt nie mial obiekcji jak ja startowalem OFNA MONSTER PIRATE a to takie samo truggy jak Macka (dlaczego? - bo dupa ze mnie nie kierowca wtedy byl). A dwa tygodnie temu ogloszono OFICJALNY ranking wszystkich zawodow. Tam jak byk jest napisane ze Maciek ma pkt w klasie IC8-MT (swoja droga brakuje mi pkt z pisaeczna w tym rankingu ale to niewazne) czyli ten szalony pomysl wyrzucenia Macka z zawodow pojawil sie wczoraj/dzisiaj! TYDZIEN PRZED ZAWODAMI! Dzialaczom truggy zawadza a zawodnikom nie?

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 05, 2005 7:19 am 

Maciek, czy juz teraz rozumiesz czemu jakis miesiąc temu rozpocząłem temat http://www.rcauto.pl/forum/viewtopic.php?t=9480
Ja tylko chcialem wiedziec co bedzie, tak po prostu, bez kierowania tego przeciw komukolwiek.
Temat zostal gleboko w malinach, a niespodzianki powoli wychodzą.

PS
Dalej uwazam ze jesli startowales caly sezon to powinienes jechac w MP !!! Przeciez tytul MP w outlaw, to tez tytul, i to zasluzony i powinienes miec szanse o niego powalczyc. Jesli mozesz jedz po prostu savem.
Wojtek

Ostatnio edytowano Pn wrz 05, 2005 11:52 am przez Wojtek Brudnik, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: Pn wrz 05, 2005 10:46 am 

Maciej Bartoszek napisał(a):
...Jan Makutin sędzie główny zawodów poinformował mnie, że modele Truggy nie będą dopuszczone do MP w Tarnowie...

Po pierwsze - proszę mnie nie obrażać i założyć sobie okulary.
Po drugie - nasza rozmowa w Rudzie miała charakter swobodnej wymiany poglądów i opinii - jest to normalne, kiedy tworzy się reguły, mające obowiązywać w przyszłości. Każdy może wypowiadać swoje opinie, również tu na forum, ale tak by nie obrażać adwersarzy - to podstawowy kanon w każdej dyskusji. W Rudzie niczego a priori nie sugerowałem ani nie wydałem żadnej decyzji, zwróciłem jedynie uwagę na sytuację, jaka może powstać, gdyby Pan w Tarnowie zdobył tytuł Mistrza Polski w klasie Monster Truck startując modelem truggy, który do monsterów pasuje jak pięść do oka.
Po trzecie - proszę zwrócić uwagę, jakim modelem Pan rozpoczął sezon, a jakim chce go zakończyć.
Po czwarte - proszę zapoznać się z postami kolegów na forum, po tym jak przesiadł się Pan na truggy.
Po piąte - proponowane przez kolegów przepisy sa dopiero w fazie tworzenia - albo tworzymy przepisy konkretnej klasy MT bez truggy, albo całkowity outlaw - ostateczny ich kształt musimy wypracować w Tarnowie, a nie obrażać się na forum - zdajemy sobie sprawę, że ilu zawodników tyle propozycji, jednak tzw. demokracja dobra jest tylko do pewnego momentu.
Po szóste - 31 zawodników zgodziło się na starty klasycznymi monsterami, by na koniec sezonu dowiedzieć się, że 1 (słownie jeden) nie będący klasycznym monsterem może wygrać sezon.
Wszyscy chcecie przepisów, ale kiedy dochodzi do konfliktu interesów, twierdzicie, że nie ma przepisów i chcecie by wszystko startowało w jednej klasie, bo ustalono, że sezon jest promocyjny.
Po siódme - nikt nie tworzy przepisów wg własnego upodobania - komisja sędziowska ma ich projekt wg Waszej propozycji, a z niej jasno wynika ograniczenie dla modeli truggy i co podnosili zawodnicy - i tyle.
W przedmiocie sprawy komisja sędziowska musi wiedzieć wg jakich kryteriów technicznych mają odbyć się Mistrzostwa Polski w klasie Monster Truck i wnosi by zawodnicy ostatecznie podali je przed rozpoczęciem zawodów. Muszą one być ustalone na zasadzie zgodnej aklamacji wszystkich zawodników po to, by w sytuacji kiedy w sezonie promocyjnym zawody wygra zawodnik z modelem truggy, pozostali nie wnosili protestu.

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 05, 2005 11:09 am 

O.T.

może głupie pytanie mam... ale czy jak założe do profesjonalnego bagusa koła od MT i budę jakiejś ciężarówki to już będzie Monster nadający się do zawodów w klasie MT open ??

czy może będę musiał założyc jakies dystansy na dyfry od spodu, aby mieścić się w przepisowych 39mm ??

Moim zdaniem nie można wszystkiego zwalać na to, że kierowca rewelacyjnie jeździ... bo (zapewne) łatwiej jest popełniać mniejszą ilość błędów jadąc "zmodyfikowanym bagusem" niż klasycznym "rozbujanym" monsterem.

Tyle mojego zdania, chociaż wiem, że ono się tu kompletnie nie liczy ale... gdyby tak zaproponować komuś modelem truggy udział w zawodach z bagusami, to ciekawe co by powiedział w przypadku poniesienia sromotnej klęski?? że bagusy są za dobre, żeby z nimi konkurować... czy może, że tamci kierowcy są o wiele lepsi??

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 05, 2005 6:32 pm 

witam
troche zaniedbalem forum
ale do tematu TERAZ
niejestem jakims super fanem i sponsorem Maćka
ale wiem ze jezdzi rewelacyjnie savagem i widac to bylo juz na pierwszych zawodach w murowanej
faktem jest ze zmienil model na troche jakby niemonsterowy ale w takim razie mozna bylo od razu ZAKAZAĆ mu jazdy
a wszyscy sie zgodzilśmy zeby jechal i wygrywa - gdyby byl ostatni moze niebyloby szumu
rozmowy z P. Janem niekomentuje bo mnie niebylo przy niej
ale ja tez moge sie przestraszyc bo zmienilem model dwa razy
wprawdzie na MT zawsze ALE !!!
choć NIEKTORZY tez mi wytykaja ze TNX to nie PRZWDZIWY MT
wszyscy sie zgodzilismy ze to jest pierwszy sezon na zapoznanie sie z tematem
i wiem ze przepisy sa potrzebne i ze potrzeba duzo cierpliwosci zeby je stworzyc - szczegolnie w polsce - niemozna ich przeniesc prosto z USA bo troche za malo nas ( takie moje zdanie )
no i fakt ze troche ciezko nam idzie sie dogadac i jest duzo niedomówien - w sumie na dobra sprawe tylko bylo latanie na serwisy i meczenie sie z czestymi awariami ( niewspomne strzelajacych świec i zarzynanych silnikow )
wszyscy sie uczymy - uwazam ze ten sezon byl naprawde twórczy i szkoda by bylo go zepsuc na ostatnich zawodach i to tak waznych jak final

niechce przyjmowac zakładów ale wydaje mi sie ze walka bedzie ostra i niema co wypominac tym co lepiej jezdza ze wygraja bo jada buggi ( choc niezaprzecze ze lepiej jechać niższym modelem - sam zakladalem opaski na zawieszenie ale w sumie czy to niepowinno tez być zakazane ???? ) - po prostu w przyszlym roku beda przepisy i mam nadzieje ze niebedzie niejasnosci -

typu terminy zawodow i ile eliminacji sie liczy albo nie

pozdrawiam i sie szykuje do zawodów !!!

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 05, 2005 8:55 pm 

Panie Janku! Widzę pewne niebezpieczeństwo w rozwoju klasy MT. Bardzo podobna sytuacja jest w M18 mikro. Jeszcze niedawno czytaliśmy na forum wypowiedzi i opisy doznań zawodników jeżdżących w klasach już ustalonych, mające na celu wydobycie na areny współzawodnictwa posiadaczy MT. Udało się to zrobić. Chwała wszystkim posiadaczom monsterów, którzy podjęli wyzwanie startów w zawodach, zakosztowali tej adrenaliny i nie poddali się; jak i tym którzy ich do tego namawiali.
Jednak może należało by wrócić do drzewiej obowiązującej zasady, iż tytuły mistrzów polski jak by nie było w zawodach sportowych, powinny być przyznawane dopiero w okrzepłej i usystematyzowanej klasie, a nie w czasie sezonów promocyjnych. Być może nie było by niepotrzebnych dyskusji i wyścigu zbrojeń (patrz mikro) gdyby nie zostały przyznane tytuły MP. Naturalną rzeczą jest, że każdy startujący chce wygrywać i nie można mu tego zabronić, bo to jest istotą sportu. Ale tam gdzie sprzęt ma wpływ na wynik nie można zarówno zbytnio pobłażać jak i utrudniać życia przepisami.
Myślę, że było by spokojniej, gdyby nie chodziło o tytuł MP. Zawody kończące sezon dla MT powinny być kolejną ŚWIĘTNĄ imprezą zamykającą pierwszy PROMOCYJNY sezon monsterów, po którym powinny pojawić się przepisy na rok kolejny (wg. mnie zainteresowanego tą klasą proste i przejrzyste - Monster Truck konstrukcja zgodna z specyfikacją producentów /wystarczy wrzucić chasło w net i wiemy jakie modele nam zaproponują producenci/; z pełnym tuningiem wkońcu to klasa nie dla wychowywania młodzieży; ograniczenie tylko na pojemność silnika - amerykanie już to zrobili, tam nie mają pytań dlaczego z TNX ściga się Revo a z MGT - LST i ZILLA)
Myślę, że kolega Maciek pokaże klasę i po porostu wyjedzie na finały rasowym Monsterem Savag'a, którego posiada pokazując, że może wygrać modelem konstrukcyjnie odpowiadającym modelom przeciwników dzięki umiejętnością jazdy i ustawieniom modelu do toru. Na szczęście to tylko sport!

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 06, 2005 6:30 am 

Czytając Wasze wypowiedzi w tym temacie uważam ze obie strony mają rację.
Z jednej strony model Maćka odstaje od reszty i nie ma się co czarować z drugiej strony szkoda eliminować z zabawy dobrego zawodnika.
Mam w związku z tym pewna szaloną propozycję.
Od niedawna promujemy nowy model Savage 3,5 .
Sprawiłoby mi dużą radość gdyby właśnie model Sav3,5 z dobrym kierowcą wygrał tytuł MP.
Byłby to konkretny dowód na poparcie teorii, że nie liczy się tylko kasa włożona w model, ale przed wszystkim umiejętności zawodnika.
Jestem nawet w sanie poświęcić model dla tej sprawy.
Proponuję następujący układ:
Dostaniesz od HPI POLSKA nowego Savage 3,5 do startu w MP.
Jeśli zdobędziesz tytuł Mistrza Polski w klasie MT - SAV jest twój.
Jeśli Ci się nie uda trudno – zobaczymy, jaki będzie wynik – SAV wraca do nas.
Jest tylko jeden warunek – jedziesz czystym Savage 3,5 z pudełka.

Domyślam się ze decyzja nie będzie łatwa dla tego, jeśli Maciek nie będzie zainteresowany do godziny 15.00 - oferta dotyczy również innego chętnego zawodnika z pięciu pierwszych w rankingu IC-8 MT.
Możemy poświęcić dla sprawy 1 model.
Propozycja nie podlega negocjacjom.
Czekam na propozycje na priv - tel. 0-42 6739999 (9.00-17.00)

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 06, 2005 7:31 am 

BRAWO! Prawdziwy promotor klasy MT. Oby więcej firm chciało takie rzeczy robić.

PostNapisane: Wt wrz 06, 2005 8:16 am 

wiecie co.... po pierwsze to klasa promocyjna i nie ma przepisów wiec w mysl tego kazdy jedzie czym chce, oczywiscie ze ma to przypominac MT, po drugie, mozna bylo niedopuscic do startu Truggy z MT i nie bylo by zadnych klopotow, a jezeli sie tak satło jak sie stało to powinno sie to dociagnac do konca, a przyszly sezon pownien byc okreslony przepisami, ze w MT jezdza tylko MT, a klasa Truggy (o ile powstanie) to osobna klasa i koniec.....nie ma co sie nad tym tematem rozpisywac.
Kazdy opelnia błedy, ale jak na poczatku sezonu zostalo ustalone ustnie ze nie ma przepisów to zostawcie to tak do końca....Równie dobrze można by sie czepiać nagłych Eliminacji o których zawodnicy dowiaduja sie na kilka dni przed startem, rozumiem ze ciezko ustalić kalendaż, ale powinno sie ustalac iles tam elimincji i najwyzej mówi sie trudno jeżeli jakas nie wypali....Tak jest to robione w sportach morotowych, głównie chodzi mi o rajdy płaskie i terenowe. (co do ostatnich wiem bo siedze w temacie :mrgreen:)

PostNapisane: Wt wrz 06, 2005 9:11 am 

Boże kochany- widzisz i nie grzmisz!!!
1. Sedzia do sędziowania a nie spekulowania na temat dopuszczenia lub nie danego modelu. Nie może sędzia zajmować się opracowywaniem przepisów do klasy - on ma je egzekwować!!!
2. Mam nadzieję że na komisji CKM będą poruszane tematy nowych wyborów naszych przedstawicieli i będą to osoby wybrane przez modelarzy a nie odgórnie. Wówczas będzie można rzeczowo dyskutować na temat przepisów
3. Nie ma w tegorocznym sezonie przepisów w tej klasie i teksty dyskwalifikujące model A lub B są nie na miejscu i dowodzą tylko strach pewnych zawodników przed MP
4. Zastanawiam się co zrobicie jak w przyszłym sezonie HPI do swojej oferty wprowadzi modele Truggy i będzie ich np 4 szt. Nowa klasa?
Rozumiem żale niektórych zawodników ale wydaje mi sie że ten model o którym mowa wcale nie jest aż tak zajeb.... żeby sam wygrywał. Oglądałem dokładnie finał w Nowym Targu i inne modele często lepiej pokonywały przeszkody.
5. Nie walczcie między soba o modele - walczcie na torze

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 06, 2005 10:10 am 

Oj Panie Darku, widzę tu pójście na łatwiznę sponsorską. Maciek aby wygrać MT musiałby tak jak Janusz wygrać z Adrianem o conajmniej 3 miejsca w turnieju finałowym. BRAWO za propozycję, ale aby z czystym sumieniem móc doklejać naklejki na pudła Sava 3,5 "Model Mistrza Polski 2005" pasowało by dać model i pełne wsparcie na cały sezon a nie pierwszej piątce, która rozegra finał między sobą w ostatnich zawodach :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 06, 2005 10:24 am 

Zatkajcie usta sędziemu (niech będzie tylko do sędziowania) tylko głupio będzie jak po zawodach sędzia stwierdzi, że model który wygrał nie spełnia wymogów klasy i zostanie zdyskwalifikowany. Będziecie mieli wtedy swoje "egzekwowanie przepisów".

Moim zdaniem, jeżeli na poprzednich eliminacjach Maciek ze swoim truggy został przez gremium zawodników dopuszczony do klasy MT to i niech teraz nim pojedzie (jeżeli nadal tego chce) ze względu na "sezon promocyjny". Ciekaw tylko jestem jak się będzie czuł jako (ewentualny) zwycięzca klasy MT który wygrał najwyższe trofeum jadąc... nie monsterem. Mimo wszystko życzę wszystkiego najlepszego i oczywiście sukcesów a wybór (w tym jednym przypadku) pozostawmy Maćkowi.

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 06, 2005 12:15 pm 

Nie wiem dlaczego wszyscy czepili się Maćka? Skąd wiadomo że w tarnowie nie pojawi się jeszce jakiś TRUGGY. Jeśli na ostatnich zawodach był model dopuszczony to teraz TRUGGY powinno też wystartować.Niedopuszczenie teraz modelu do tej imprezy było by błędem.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona