Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 02, 2026 6:42 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
PostNapisane: Śr maja 16, 2012 6:14 pm 

Panowie uściślijmy jedno
Savage spalinowy a takim śmigam ma inne przełożenia niż Fluxy
W przypadku spaliny T18 na T47 jest dopuszczone przy silniku 28
Co do fluxa to się nie wypowiem bo go jeszcze nie mam :(

Więc jak piszecie i czytacie to zwracajcie uwaga o jaki model chodzi bo potem rodzą się niepotrzebnie nieścisłości w dyskusji.

Ps. Ktoś ma jakieś przystępne opisy jak się hartuje metal.

Człowiek się głupi rodzi i głupi umiera.
Jedni tylko trochę bardziej inni mniej.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr maja 16, 2012 7:13 pm 

Na stronie producenta:
http://www.hpieurope.com/piw.php?lang=en&partNo=77127
widnieje informacja, że podana zębatka jest OPCJONALNA dla modelu SAVAGE FLUX HP.
Moje pytanie brzmi: jaka zębatka atakująca oferowana przez HPI będzie kompatybilna z tym odbiorem w modelu SAVAGE FLUX HP?

HPI Polska napisał(a):
Elektryk - tu nie używa się zębatki 77127 tylko 102093

Skoro producent podaje że zębatka 77127 jest opcjonalna dla Fluxa HP, to chyba jednak można?

edit:
XAX - wybacz że Ci trochę uprowadziłem Twój wątek...

PostNapisane: Śr maja 16, 2012 8:23 pm 

MasterB napisał(a):
Na stronie producenta:
http://www.hpieurope.com/piw.php?lang=en&partNo=77127
widnieje informacja, że podana zębatka jest OPCJONALNA dla modelu SAVAGE FLUX HP.
Moje pytanie brzmi: jaka zębatka atakująca oferowana przez HPI będzie kompatybilna z tym odbiorem w modelu SAVAGE FLUX HP?

HPI Polska napisał(a):
Elektryk - tu nie używa się zębatki 77127 tylko 102093

Skoro producent podaje że zębatka 77127 jest opcjonalna dla Fluxa HP, to chyba jednak można?

edit:
XAX - wybacz że Ci trochę uprowadziłem Twój wątek...

W modelach HPI dość często wprowadzane są modyfikacje poprawiające ich parametry.
Warto więc korzystać z najnowszych informacji na stronie bo często starsze wersje części zastępowane są nowszymi.
Zwróć uwagę że wersja modelu Savage Flux do której zębatka 77127 wskazana jest jasko opcjonalna – nie jest kontynuowany i został zamieniony na nowszą wersję.
Natomiast jeśli masz właśnie tą wersję modelu to spokojnie możesz zostawać zębatkę odbiorczą 77127 HEAVY DUTY SPUR GEAR 47 TOOTH a do niej zębatki odbiorcze z tego linku http://www.hpieurope.com/piw.php?lang=en&partNo=102093
Wynika to z faktu że obie zębatki mają ten sam moduł M1 (wielkość zębów) oraz wykonane są z tego samego materiału – opisanego jako „HEAVY DUTY”
#100911 PINION GEAR 12 TOOTH (1M / 5mm SHAFT)
#100912 PINION GEAR 13 TOOTH (1M / 5mm SHAFT)
#100913 PINION GEAR 14 TOOTH (1M / 5mm SHAFT)
#100914 PINION GEAR 15 TOOTH (1M / 5mm SHAFT)
#100915 PINION GEAR 16 TOOTH (1M / 5mm SHAFT)
#100916 PINION GEAR 17 TOOTH (1M / 5mm SHAFT)
#100917 PINION GEAR 18 TOOTH (1M / 5mm SHAFT)
#100918 PINION GEAR 19 TOOTH (1M / 5mm SHAFT)
#100919 PINION GEAR 20 TOOTH (1M / 5mm SHAFT)
#100920 PINION GEAR 21 TOOTH (1M / 5mm SHAFT)
#100921 PINION GEAR 22 TOOTH (1M / 5mm SHAFT)
#102086 PINION GEAR 23 TOOTH (1M / 5mm SHAFT)
#102087 PINION GEAR 24 TOOTH (1M / 5mm SHAFT)

PostNapisane: Śr maja 16, 2012 8:41 pm 

XAX napisał(a):
...
Ps. Ktoś ma jakieś przystępne opisy jak się hartuje metal.

Kłania się - METALOZNAWSTWO.
Próbując samodzielnie hartować zębatki raczej tracisz czas.
Możesz poszukać kontaktu do zakładu mechanicznego gdzie świadczą takie usługi.
Panowie zbadają skład materiału i zaproponują odpowiedni proces hartowania.
Na koniec wystawią ci rachunek i tu się zdziwisz bo koszty przewyższą cenę nowych zębatek HD. :wink:
No chyba ze masz wujka w takim zakładzie i zrobi ci to na tzw. „fuchę” :)

PostNapisane: Śr maja 16, 2012 8:58 pm 

HPI Polska napisał(a):
Zwróć uwagę że wersja modelu Savage Flux do której zębatka 77127 wskazana jest jasko opcjonalna – nie jest kontynuowany i został zamieniony na nowszą wersję.

Dwie pozycje niżej na tej samej stronie wymieniona jest też aktualna wersja Fluxa HP.

Dążę do tego że odbiór 47t uszkodził mi trzy zębatki atakujące. Jazda na 4s, więc nie było szaleństwa. Po zmianie na 44t, zębatki atakujące już nie są masakrowane.
Najprawdopodobniej jest to spowodowane tym, że odbiór 47t ma tylko 3,5mm grubości a 44t 4,5mm.
Chyba przyznasz że robienie zębatki odbierającej która ma połowę szerokości atakującej jest dość dziwne i podawanie jej jako opcji dla Fluxa HP to jest nieporozumienie?
Nie dziwne że ludzie szukają innych rozwiązań (np Robinson, Integy), bo te odbiory HD kosztują ponad 100zł za sztukę a ataki ponad 40zł.

Nie wydaje mi się żeby to były oszczerstwa, raczej opinie na podstawie doświadczeń...

PostNapisane: Cz maja 17, 2012 4:58 am 

MasterB napisał(a):
HPI Polska napisał(a):
Dwie pozycje niżej na tej samej stronie wymieniona jest też aktualna wersja Fluxa HP.
Dążę do tego że odbiór 47t uszkodził mi trzy zębatki atakujące. Jazda na 4s, więc nie było szaleństwa. Po zmianie na 44t, zębatki atakujące już nie są masakrowane.
Najprawdopodobniej jest to spowodowane tym, że odbiór 47t ma tylko 3,5mm grubości a 44t 4,5mm.
Chyba przyznasz że robienie zębatki odbierającej która ma połowę szerokości atakującej jest dość dziwne i podawanie jej jako opcji dla Fluxa HP to jest nieporozumienie?
Nie dziwne że ludzie szukają innych rozwiązań (np Robinson, Integy), bo te odbiory HD kosztują ponad 100zł za sztukę a ataki ponad 40zł.
Nie wydaje mi się żeby to były oszczerstwa, raczej opinie na podstawie doświadczeń...

Wcześniej opisałem wszystkie zależności w zakresie doboru i poprawnej współpracy zębatek.
Jeśli użytkownik postępuje zgodnie z nimi nie ma możliwości aby zębatki HD (HEAVY DUTY) uległy jakiemuś przyspieszonemu zużyciu.

Osoby które mają taki problem muszą gdzieś popełniać błąd. Do póki nie mamy modelu w serwisie nie mogę stwierdzić gdzie tkwi problem. Wcześniej opisałem różne znane nam przypadki.
Podstawowym i najczęstszym błędem jest niewłaściwy dobór zębatek – stosowanie zębatek z metalu utwardzanego współpracujących z zębatką z metalu miękkiego czyli opcjonalna ze standardową. Taki dobór jest niewłaściwy i wówczas nie ma się czemu dziwić że zębatka miękka zużywa się szybciej a nawet błyskawicznie.
Rozumiem też że nie każdy musi być materiałoznawcą ale najczęściej wystarczy przejrzeć instrukcję, czytać ze zrozumieniem opisy na stronie www producenta które tłumaczymy i aktualizujemy na bieżąco oraz stosować się do nich – to wszystko.
A jeśli coś nie działa i jesteście pewni że to błąd producenta to po to macie gwarancję i należy przysłać model do naszego serwisu w Konstantynowie Łódzkim.

PostNapisane: Cz maja 17, 2012 5:55 am 

Cytuj:
Jeśli użytkownik postępuje zgodnie z nimi nie ma możliwości aby zębatki HD (HEAVY DUTY) uległy jakiemuś przyspieszonemu zużyciu.

To dlaczego mój atak z HEAVY DUTY zjechał się po 12min do zera, że nie było zębów, a odbiór był standard i nic mu się nie stało? Jak kupiłem zwykłe ataki, a nie "utwardzone" to wszystko jest ok i nic się nie zużywa, zębatka była dobrana w sklepie HPI w Poznaniu .

PostNapisane: Cz maja 17, 2012 7:02 am 

Panie Mariuszu miło nam jest że pan się udziela na forum ale proszę nie udowadniać na okrągło ze zawsze sami jesteśmy sobie winni. Tak jak już pisałem. 50% awarii jest na nasze życzenie. I większość z nas ma tego świadomość ale każdej firmie zdarzają się jakieś wpadki i pewnie jest pan tego świadomy. A ponieważ savik jest najcięższym modelem nitro w ofercie HPi i najostrzej tyranym to wszelkie defekty materiałowe szybko wychodzą.
Proszę potraktować te sygnały nie jako atak na HPi tylko sygnały od użytkowników którzy kochają swoje savy (ja mam swojego od 8 lat i sam go serwisuje i przebudowuje).

Oczywiście można się bawić w reklamowanie towaru tylko zdaje sobie pan sprawę że wszyscy maja modele żeby jeździć i nikt nie będzie wysyłał modelu na ekspertyzę z powodu startej zębatki. Po prostu ją wymieni i dalej będzie śmigał.

Proponuje zamiast bić pianę wrócić do właściwego tematu.

Co do hartowania to posiadając piec indukcyjny, odpowiedni palnik lub dostęp do kuźni to proste zewnętrzne utwardzanie można wykonać w garażu. Chodzi tylko o poznanie zasad i temperatur potrzebnych do wykonania tej czynności.

Człowiek się głupi rodzi i głupi umiera.
Jedni tylko trochę bardziej inni mniej.

PostNapisane: Cz maja 17, 2012 8:38 am 

Mam na imię Darek i nie traktuję waszych opinii jako atak. :)
Zwracam jedynie uwagę że opinie często są nieuzasadnione.
Staram wskazać jak można ich uniknąć. Mam nadzieję ze pomogłem.

Wracając do hartowania napisałem co o tym myślę.
Dla mnie to strata czasu co nie znaczy że nie można próbować. :wink:

PostNapisane: Cz cze 07, 2012 8:58 pm 

Posiadam fluxa i mam 44t odbior zjechalem juz 2 zebatki atakujace jedna 20 t druga 18 t. Wszystko zalezy od stylu jazdy 20t mialem 2 lata ale przy nihm przy lipo dokonczylem zywot 20 t i w 2 miesiace 18 t zauwazylem ze jak jezdze po czystym piachu zebatka bardzo szybko idzie i stylu ruszania. Zgodze sie na wyscigu to sie na to nie patrzy. 44t jest twarda zebatka nawet po niej nie widac ze zjechala 2 zebatki :D ale troche szkoda ze tak sie szybko zużywają :(

PostNapisane: Cz cze 07, 2012 9:36 pm 

HPI Polska napisał(a):
Nie ma znaczenia ilość zębów.

Jasne jasne, to załuż sobie Pan zebatke atak 19 zebow i odbior 44 o tej samej twardosci i zobaczymy czy faktycznie rozmiar zebow nie ma wpływu na scieranie sie materiału..
Ja tez to przerobiłem, i powiem Wam gdzie lezy problem.
Wyjmijscie silnik z sava, i zakręccie odbiorem tak aby on sie obracał bez zadnego oporu ( lewe obroty) i wtedy zauważycie ze ona bije, jest krzywo zamocowana. Ja zaradziłem podkładajac mały papierek miedzy okładzine sprzegła a zebatke. Po tym zabiegu Sav stracił 'apetyt na jedzenie' zebatek.
Pozdrawiam.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2