Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz maja 21, 2026 8:37 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 04, 2005 8:57 pm 

Tylko teraz mam problem gdzie moge kupic takie rurki. W płońsku nie ma szans żebym to kupił. Potzrebuje około 2m :cry:

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 04, 2005 9:03 pm 

Widziałem u siebie w obi ale i są też i w sklepach modelarskich http://www.schmeissner.com.pl/matkon.htm#ruralu
http://riku.home.pl/sklep/index.php?cPath=16_36_56

Savage'a SS 4,6 - gone
Nitro RS4 EVO 3 - gone
Xmods

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 05, 2005 9:14 am 

Klatka to dobry pomysl, ale wykonanie jej domowym sposobem to spory klaopot. Klatki jakie mozna obejzec na amerykanskich stronach internetowych sa wykonane zasadniczo z profili aluminiowych lub nawet z tytanu (widzialem gdzies zdjecie jak taki slusznej postury Amerykanin - a wiecie, ze Amerykanie potrafia osiagac spore rozmiary :lol: - stal obiema nogami, calym ciezarem, na takiej klatce, nie uszkadzajac jej :!: ), a nie z rurek - rurki sa co najwyzej elementem laczacym profile, ale to profile sa elementami na ktore dzialaja najwieksze sily - profile lacza wytrzymalosc z mala masa. Gdyby chcialo sie zastapic profile rurkami o tej samej wytrzymalosci, przyrost masy bylby chyba b. duzy...
Juz nie mowie o tym ile wazyzylaby klatka wykonana z rurek o srednicy 8 mm - jak to ktos zasugerowal...

Kolejny problem to wyginanie rurek - no chyba nie mozna tego robic w reku, ew. w imadle, tak jak w przypadku jednolitego drutu czy pretu metalowego - do giecia rurek trzeba stosowac specjalna maszyne, aby zachowac odpowiedni ksztalt przekroju rurki po wygieciu oraz zachowac odpowiednia powtarzalnosc wyginanych ksztaltow. Im bardziej cienkoscienna rura, tym trudniejsze jest jej odksztalcanie...

No i na koniec - spawanie aluminium - aluminium nie mozna spawac ot tak, jak sie to robi ze stala - aluminium, ze wzgl. na b. duza sklonnosc do utleniania w wysokich temp. musi byc spawane w atmosferze gazu obojetnego (np. azotu) - inaczej po prostu sie zapala i plonie tak jak magnez (nie mylic z magnesem) oslepiajacym plomieniem o temp. 3000 stopni...

To, ze klatka to duze wyzwanie nie znaczy wcale, ze nie mozna jej wykonac samemu - na pewno satysfakcja z jej stosowania jest wieksza niz ze stosowania takiej kupionej :-)

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 05, 2005 9:50 am 

czesc
Mi sie bardzo podoba ta klatka co ja przysłał Amar - tez myślę nad takim rozwiązaniem.

Do spawania Alu nie trzeba wcale miec jakis cudów - są specjalne druty do migomatów - w Obi chyba po 60zł (i są do spawania bez osłony gazowej - dziwne ale tak jest napisane)
Ale spawać to nie radzę się uczyć na klatce zwłaszcza - trzy razy przyspawasz ja do stółu kilka razy przetopisz te pręty i jeszcze sobie spojówki popażysz - jeśli tego nigdy wcześniej nie robiłeś - a potem przy pierwszym dzwonie ci to wszystko pęknie bo źle przetopisz, sam umiem spawać więc mam troszkę doświadczenia

Odnośnie gięcia rurek to ja giołem stalowe i jakoś szło - nie trzeba mieć koniecznie giętarki, trzeba natomiast sobie zrobic klocki z drewna i zabić jeden koniec - potem zasypać suchym piaskiem (obstukiwac co jakiś czas zeby się ubijał) botem zabić to drugim kołekim, robiłem tak kierownice, gmole do motocykli i ramy do rowerów poziomych, więc troche tego nagiąłem. rurki 15mm giąłem nawet raz na zimno - ale ze zrobieniem 2 takich samych kształtów to jest spory problem, najlepiej sobie zrobic wczesniej wzór z druta. ja nawet stalowe rurki ostatnio to na kuchence turystycznej grzałem i to do czerwoności - więc nie trzeba mieć palinka.

Dziwi mnie strasznie ta koncepcja super wytrzymałej miedzi :D - moze to jakiś nasz wynalazek - ale trzeba na złomiarzy wtedy na zawodach uwazac.

Osobiście jednak polecam zrobienie klatki z profili i połączonych rurkami i tak tez postaram sie zrobic 8)

Pozdrawiam
ps. mój revo
http://www.rcauto.ng.pl/modules.php?nam ... is=gal_099

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 05, 2005 10:39 am 
-=ADA$=-

najwiecej spawania klatek widzialem na www.rccrawler.com wystrczy wejsz na forum i poszukac TUBER tego tam jest strasznie duzo. A jesli mowimy o tym samym facecie stojacym na klatce to byl Kevin Hetmanski, pisze i testuje dla RCN i RCCA

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 05, 2005 11:01 am 

Wiecie akurat stawanie to nie jest to do czego klatka ma służyć. Yachu miał racje w tym że klatka powinna przyjmować energie jak strefa zgniotu w samochodzie.

Savage'a SS 4,6 - gone
Nitro RS4 EVO 3 - gone
Xmods

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 05, 2005 11:44 am 

To moze zrobić kratke z gumy?? To nie zart, w sklepach szewskich są różne grubości gumy i twardości - wyciąc profile i zamiast alu dać gumę- albo chociaż samo mocowanie do ramy - zeby wybierąło wstrząsy - np przy motocyklach terenowych stosuje się podkładki gumowe do mostków kierownicy - niby nic ale nadgarstki juz nie dostają takich wibracji i nie bolą.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 05, 2005 12:00 pm 

Nie no nie popadajmy w skrajności chociaż przykleić od góry na silniku (radiatorze) to nieżła myśl :).

Savage'a SS 4,6 - gone
Nitro RS4 EVO 3 - gone
Xmods

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 05, 2005 1:39 pm 

ja w moim jeszcze niekompletnym bagusie mam taka klatke :D, spawana z rurek aluminiowych o sr:8mm, widac ze ktos kto to robil nie byl mistrzem spawania, ale moim zdaniemwyglada to lepiej niz lexanowa karoseria :D , chetnie dalbym fotki ale nie mam cyfraka :(

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 05, 2005 2:18 pm 

Han_ ale ta guma to jest taka ze jej nawet takim nozem z łamanym ostrzem nie przetniesz - trzeba piłką do metalu albo fleksą - to nie ma nic wspólnego z dętką. Ma tylko wade ze nie da sie jej wygnać i tak zeby juz została - ale płaskie elementy są extra - po obrobieniu wygląda to troszkę jak współczesne kraty przednie w Landroverach.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 05, 2005 3:06 pm 

I o to chodzi :) (może coś takiego dałoby się wykorzystać d zrobienia central skid plate'a)

Savage'a SS 4,6 - gone
Nitro RS4 EVO 3 - gone
Xmods

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 05, 2005 3:11 pm 

Ja mysle ze nie ma co na ten temat gadac. Lepiej zrobic przetestowac i wtedy rozmawiac bo w tej chwili to tak naprawde nikt za bardzo nie wie co i jak. oczywiscie nie podwazam waszej wiedzy ale mam wrazenie ze to takie gadanie o niczym

Wojtek Forysiak

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 05, 2005 3:33 pm 

Malkontent - ale wiesz Black_Angel - ja siedze w robocie i nie mam tu warsztatu tylko same kompy - więc sobie chociaz popisze (a jeździłeś chociaż dzisiaj - bo ja tak 8) ) - :roll:

Ja tez myslalem nad centralnym skidem z takiej gumy - nie powinno pękać. Ale problem z tym kształtowaniem tego na stałe.

pozdrawiam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2