Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So cze 20, 2026 9:37 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 24, 2004 5:44 pm 

m-peter napisał(a):
Z tego co wiem to LST i REVO maja te same noty, jedynie LST bylo chyba lepsze w tescie na skrecanie. Mi osobiscie bardziej podoba sie Revo, ale to moje zdanie, a to z tego powodu ze zastosowanie tego typu zawieszenie jest naprawde dobre gdyz uzyskuje sie w ten sposob pewien rodziaj progresywnego zawieszenia. Dla osob, ktore nie wiedza co to jest: w normalnym zawieszeniu trzeba uzyc tej samej sily zeby "podniesc" wahacz czy jest on w dolnej czy gornej pozycji. Natomiast w REVO sila z ktora trzeba "podniesc" kolo rosnie wraz z tym jak wahacz idzie do gory. wygiecia.

Przepraszam ze sie wtracam ale akurat na temat zawieszen wiem dosyc sporo, niestety nie tych w modelach ale przeciez one niczy sie nie roznia od prawdziwych 1:1, wiec przepraszam przyjacielu ale uzyskanie progresji wynika, po pierwsze jesli wstawisz progresywna sprezyne, po drugie jesli amortyzator jest progresywny, jesli posiada tlumienie dobicia to moze ono byc progresywne????? a w tym modelu zastosowano prosta rzecz, czyli przekladnie ktora po pierwsze pozwala wstawic mniejszy amortyzator przy takim samym skoku zawieszenia, a po drugie pozwala zamocowac go w takim miejscu, w ktorym jest najmniej narazony na uszkodzenia mechaniczne.

pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 24, 2004 8:44 pm 

troche odeszliscie od tematu, ja pytam co jest lepsze- revo napewno nie kupie, zastanwiam sie nad LST i twin titanem, ale wiele osob mowi ze to pierwszy MT losi i ze musza sie jeszcze wiele nauczyc

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 24, 2004 8:56 pm 

Kupuj LST :!: LST IS THE BEST :!: :D Nie kupuj Titan twin bo tam sa dwa silniki heheheeh nie polecam na poczatek poniewaz osoby zaczynajace maja problem z ustawieniem jednego silnika a dostrojisc dwa aby rowno pracowalay to trzeba sie po prostu na tym bardzo dobrze znac.Ogolnie ten titan to stara konstrukcja dosyc....

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 24, 2004 9:40 pm 

Ustawienie silnika to nie problem :) wedlug mnie i wielu innych osob ktore mialy zaszczyt przejechania sie tymi monsterami lepsza jest ofna, ja zdecydowalem i kupuje ofne, :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 24, 2004 10:38 pm 

No rob jak chcesz a zapytales sie dlaczego lepsza.... :?:

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 24, 2004 10:51 pm 

Ta opinia nie dotyczy Twin Tytana.

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 24, 2004 11:10 pm 

Kuba napisał(a):
Ta opinia nie dotyczy Twin Tytana.

chodzi wlasnie o twin titana, na innym forum tez napisano ze jest lepszy twin titan, jesli tylko potrafi sie wyregulowac silniki

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 24, 2004 11:12 pm 
-=ADA$=-

dam Ci zagadke ekonomiczna, jak bedziesz musial wymienic tlok/cylinder/korbowod ( a w koncu bedziesz musial) albo nawet caly silnik to wolisz poplynac cena silnika X 2 czy poprostu za jeden silnik. Osobiscie uwazam ze w zwiazku z tym ze TITAN ma tak dlugie wachacze dziala na nie bardzo duza sila ( dzwignia), przez to moze jest stabilniejszy ale moze szybciej cos peknac. A tak jak napisalem na poczatku, jak silnik zdechnie to wole wsadzic do LST cos potwornie silnego niz 2 slabsze silniki do twina, moc nie dodaje sie algebraicznie w takim wypadku, nie do konca!! Wybierzesz jak chcesz. Ale osobiscie jestem przeciwnikiem TWINA, chociaz DeLuxe bardzo mi sie podoba

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 24, 2004 11:22 pm 

Kto na forum napisal ze twin jest lepszy od LST jak sie silniki wyreguluje :?: a nawet gdyby to nie powod ze odrazu jeden z MT jest gorszy bo ten jest szybsz.LST MA WIELE ROZWIAZAN KTORYCH MOZNA TYLKO POMOZYC W TITANIE :!: KUPISZ GO I BEDZIESZ ZALOWAL ZE KUPILES A JUZ PRZESTAZALE.Ma gorsze wlasciwosci gdyby wpuscic na tor TWIN TITAN I LST to LST by mu nakopal w terenie tez chyba :D Przynajmniej tak mi sie wydaje z tego faktu ze LST jest lepiej wywazony , m alepsze zawieszenie i bardzo latwo sie nim w locie manewruje.Razem z LST masz aparature warta okolo 200$ czyli JR XS3 ktorej nie trzeba wymieniac tak jak naprzyklad w tej ofnie.Ma super skrzynie biegow wszystkie zebatki itp metalowe (nie odlewane tylko wycinane).Ma bardzo dobre hamulce.No i pare technologicznych ciekawostek.Ktore bardzo pomagaja w jezdzie.

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 25, 2004 9:18 am 

2ass napisał(a):
m-peter napisał(a):
Z tego co wiem to LST i REVO maja te same noty, jedynie LST bylo chyba lepsze w tescie na skrecanie. Mi osobiscie bardziej podoba sie Revo, ale to moje zdanie, a to z tego powodu ze zastosowanie tego typu zawieszenie jest naprawde dobre gdyz uzyskuje sie w ten sposob pewien rodziaj progresywnego zawieszenia. Dla osob, ktore nie wiedza co to jest: w normalnym zawieszeniu trzeba uzyc tej samej sily zeby "podniesc" wahacz czy jest on w dolnej czy gornej pozycji. Natomiast w REVO sila z ktora trzeba "podniesc" kolo rosnie wraz z tym jak wahacz idzie do gory. wygiecia.

Przepraszam ze sie wtracam ale akurat na temat zawieszen wiem dosyc sporo, niestety nie tych w modelach ale przeciez one niczy sie nie roznia od prawdziwych 1:1, wiec przepraszam przyjacielu ale uzyskanie progresji wynika, po pierwsze jesli wstawisz progresywna sprezyne, po drugie jesli amortyzator jest progresywny, jesli posiada tlumienie dobicia to moze ono byc progresywne????? a w tym modelu zastosowano prosta rzecz, czyli przekladnie ktora po pierwsze pozwala wstawic mniejszy amortyzator przy takim samym skoku zawieszenia, a po drugie pozwala zamocowac go w takim miejscu, w ktorym jest najmniej narazony na uszkodzenia mechaniczne.

pozdrawiam

Sorki ze odchodze znowu od tematu, ale nurtuje mnie jedno pytanie poniewaz chce sobie sprawic takie progresywne sprezynki i nie wiem jednej rzeczy. Czy jezeli sa progresywne sprezyny to czy wykres sily ktora musi byc uzyta do podciagniecia wachacza bedzie rownomierny, parabola, czy skokowy ze najpierw dziala pierwsza sprezyna a potem dolacza sie druga?? Owszem progresywne amortyzatory sa fajne, ale jak narazie jedyne jakie chyba sa dostepne do modeli to amorki PRO-LINE do T-Maxxa ktore ksoztuja chyba $200 :cry:

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 25, 2004 9:34 am 
Raflee

Kuba Stabiszewski napisał(a):
Heheh kto Ci takich rzeczy poopowiadal.....SERYJNY LST W STANACH WYGRYWA ZAWODY Z SUPER STUNINGOWANYMI SAVAGE , MAXXAMI itp.We wszystkich amerykanskich gazetach mowia o nim same superlatywy.Z tego co wiem to na testach wychodzi lepiej niz REVO wiec czego wiecej chciec..... :D

Sorry, ze to powiem ,ale wg mnei savage i t-maxx to sa 2 przezytki...

Kuba - wez sie mocno walij w leb... zobacz twina - przciez on jest wywazony, czy ty slepy jestes? co on ma 2 silniki po jednej stronie? piszesz takei *****, ze az mnei scisnelo jak przeczytalem. Twin tez ma metalowe zebatki, jest szeroki i nie jest tak latwo go przerocic. Powedz mi jakich rozwiazan nie ma w titanie a sa w lst?
Ja za pol roku kupuje twina i powiem tyle - dam se rade... jak jest taki model, i tyle kosztuje i jest tylko kilka w polsce i jak narazie nikt nie narzeka to nie moze byc zly. Duzo czytalem o trwinie i wiem, co to za model i jak checie to mowcie ,ze LST jest lepszy...

A co do silnikow - kazdy silnik padnie, ale taka zabawa jak bedziesz mial z 2 silnikami o mocy wlaczej 5HP to nie bedziesz mial w zadnym innym modelu. A jak nie chesz kupowac 2 silnikow to nie musisz.... kupujesz jeden duzy wstawiasz zamiast jednego a w miejsce drugiego zbiornik paliwa i jedziesz... taki problem? 2 silniki zostaly wstawione, zeby poczuc ta moc a nie po to, zeby sie martwic, co bedzie jak siada. Pozatym silniko ofny sa wytrzymale i napewno sie im nie bedzie spieszylo na wymiane...

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 25, 2004 10:22 am 

No moze przesadzilem ze przestazala ale trzeba przyznac ze swoje lata swietnosci juz minely.No naprzyklad ma bardzo fajny system z kolami ze na kazde kolo przypada z tego co wiem przypada jedno servo(bo sa dwa do samego sterowania kolami).Przed jazda mozna sobie ustawic LOW/HIGH taki jakbyu bieg ze albo na przyspiesznie ma isc albo bardziej na /max.Czy ja mowilem ze TWIN JEST NIE WYWAZONY :?: No wlasnie.......Wiadomo ze na zakrecie go trodo wywalic ale z tego co pamietam LST za skrecnie dostal note 10/10.Przy skokach bardzo latwo sie nim w powietrzu manewruje(nie wiek akurat czemu ale tak jest napisane)

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 25, 2004 10:53 am 
Raflee

Nie napsailes, ale jak napsiales ze LST jest wywazony to wyszlo na to ze ofna nie. Dobiero wdepnoles w RC a juz wiesz ,ze lata swietnosci ofny mienly, bardzo ciekawe... (a tu masz metalowe zebatki: http://www.ofna.com/images/TT-gears-BIG.jpg ) myslisz ,ze w MT to jest jakeis nadzwyczajne, ze zebatk isa metalowe?

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 25, 2004 11:01 am 

Nie ale naprzyklad w REVO jest wiekszos plastikowa :!: Co do lat swietnosci to z tego co widze po modelach ktore maja wchodzic i sa , to ofna tym modelem jest troche w tyle.Naprzyklad w REVO jest super rozwiazanie z gaszeniem modelu i nalewaniem paliwa.Kostrukcja jest dosyc mocna i przy kolach ma fajne rozwiazanie tylko zapomnialem jak to sie nazywa.Teraz wchodzi do sprzedazy model firmy trinity w skali 1/7 spayder(slyszales o nim?) Ma bardzo waska plyte wrecz na szerokosc silnika. Bardzo ciekawe rozwiazanie dzieki ktoremu model bedzie sie bardzo latwo prowadzil(bardzo podobnym modelem do niego byl wczesniej wypuszczony MACHO FIRMY JAMARA).Teraz w obecnie wypuszczanych modelach znajduje sie wiecej ciekawych rzeczy coraz to nowsze rozwiazania.Naprzyklad na dzien dzisiejszy nei kupowalbym OFNA TITAN TWIN tylko Kyosho giga.W ktorym sa dwa silniki 26 firmy O.S max i podobno bedzie sie je owiele latwiej ustawialo niz te w ofnie(nie wiem czemu ale slyszalem o tym).Ogolnie to tez nowsza kostrukcja.Bardzo fajne rozwiazanie naprzyklad z firlterm powietrza ktory jest na zewnatrz i jest super bajerancki eheh.W tym poscie co napisalem o poszczczegolnych modelach pewnie wiele jeszcze nowinek pominolem....To ze siedzie od jakos paru miesiecy w modelarstwie nie znaczy ze nic nie wiem.

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 25, 2004 1:27 pm 
Raflee

Silniki OS wcale nie sa takei dobre, jak je chwala... jakos bardziej wierze w silniki ofny niz OS. http://www.rcpics.net/media/mytwin1.mpg - zapraszam do ogladniecia silniku - widac, ze Twin jest zwrotny? i nie zalicza sie do bydlontek, ktore maja promien skretu 10 m.

Ps. o tym kyoshu jeszczen ie slyszlame, ale zaraz zobacze co to...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona