Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 05, 2026 6:54 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 11, 2005 10:22 am 

cześć, co do aluminiowych kubków to własnie takich używam i generalnie w tych dyfrach pada łozysko i czasami te wewnętrzne bolce. Myślałem juz o przetoczeniu zębatki na takie łozysko jak są w zwrotnicach. Panowie inżynierowie, co myślicie o zmianie tego łozyska? Ma mniejsza srednicę wew i taką samą zewnętrzną. w srodku sa większe kulki, więc większa powierzchnia styku, może większa wytrzymałość? chodzi tu głównie o łożysko od strony zębatki odbierajacej na dyf. Jest też pomysł osłonięcia trego łożyska gumowa uszczelka, ale to chyba trudna sprawa i nie wiem czy skuteczna.
I jeszcze jedno, w moich dyfrach wykręcają się śruby mocujące, co powoduje szybsze zużycie zębatek. uzywajcie max długich wkretów i kleju. U mnie max to 12 mm.
Pozdr.
Olek

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 11, 2005 10:42 am 

Aleksander Wojciechowski napisał(a):
cześć, co do aluminiowych kubków to własnie takich używam i generalnie w tych dyfrach pada łozysko i czasami te wewnętrzne bolce. Myślałem juz o przetoczeniu zębatki na takie łozysko jak są w zwrotnicach. Panowie inżynierowie, co myślicie o zmianie tego łozyska? Ma mniejsza srednicę wew i taką samą zewnętrzną. w srodku sa większe kulki, więc większa powierzchnia styku, może większa wytrzymałość? chodzi tu głównie o łożysko od strony zębatki odbierajacej na dyf. Jest też pomysł osłonięcia trego łożyska gumowa uszczelka, ale to chyba trudna sprawa i nie wiem czy skuteczna.
I jeszcze jedno, w moich dyfrach wykręcają się śruby mocujące, co powoduje szybsze zużycie zębatek. uzywajcie max długich wkretów i kleju. U mnie max to 12 mm.
Pozdr.
Olek

Przetoczenie plastikowego kubka na "wieksze - 8x16x5" lozysko to nei problem :) i jak zachodzila taka potrzeba to wlasnie na takich jezdzilem, natomiast przetoczenie tej duzej zebatki w dyfrze to juz wyzsza szkola jazdy i tego nie zrobilem :D . Z lozyskami 10x16x5 mam same zle doswiadczenia :) aczkolwiek ich zywotnosc jest bardzo uzalezniona od smarowania. Zaraz wyjasnie co mam na mysli :DDD . Polaczenie katowe zabatek 13T i 43T w dyfrze nalezy smarowac jak najmniejsza iloscia najgestszego smaru (taki siuwaks - np zielony ktory jest do tego w zestawach ss) Samego dyfra nie przepelniac olejem bo i tak wywali go na zewnatrz (Takie trakotwanie dyfra sprawilo ze czas przacy lozysk 10x16x5 wydluzyl sie znacznie okolo 4x - zamiast co zawody nowy komplet przejechalem juz 3 i lozyska sa wporzadku - jeszcze jedne zawody i zmienie je). Jesli bede mial czas i pieniadze ;] udam sie do tokarza w celu ztuningowania zebatki 43t na lozyska 8x16x5 :wink: . Z cala pewenoscia takie lozysko bedzie sobie lepieje dawac rade.

Tytuł:
PostNapisane: N paź 16, 2005 7:25 pm 

nie wiem jak wygląda taki olej amortyzatorowy... ja w swoim modelu mam olej przekładniowy Hipol (taki od ciągnika) jest dosyć gęsty ... z dyfra wyleciała nie wielka ilość(jest zalany do polowy) ... więcej nie moge powiedzieć bo silnik mi się wyjeździł a na takim oleju przejeździłem ok 1 litr
na zębach nie zauważyłem zużycia

pozdrawiam :)

Wojtek Forysiak

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 17, 2005 4:42 pm 

Moze sprubuj silikonem "zaklejc" te szparki :roll: ?

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 17, 2005 5:19 pm 

no myśle że sylikon to jedyne rozwiązanie bo jednak wszystkie uszczelki minimalnie zmieniają odległości i może się to odbić na zużyciu

Pozdrawiam

Wojtek Forysiak

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 17, 2005 5:55 pm 

Witam!
Silikon to niezły pomysł. Trzeba jednak to zrobić w dwóch fazach. Po nałożeniu silikonu skręcić, ale nie do końca. Poczekać aż silikon zaschnie a następnie dokręcić do końca. Takie postępowanie spowoduje powstanie cienkiej uszczelki silikonowej. Jeśli od razu skręcisz do końca, silikon zostanie wypchnięty ze złącza i nie będzie to szczelne.

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 18, 2005 9:16 pm 

Najlepiej wlać sobie olej od skrzyni biegow automatic jest to olej przekładniowy stosowany do przekładni wysoko obrotowych, najlepiej pujść do mechanika i pożyczyć nakrentkę oleju tak ja robię, jest to naprawde bardzo dobry olej nadający się do takich żeczy.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2