Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt cze 09, 2026 8:50 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn lip 09, 2007 6:34 pm 
Administrator forum

Czas na poważnie zając się kwestia zawodów klas E-18.

Myślę że skoro w przepisach Komisji Modelarstwa kołowego nie ma nigdzie wzmianki kto może Organizować Puchar Polski w tej i innych klasach - spokojnie możemy nazwać cały cykl zawodów jako: Puchar Polski modeli w skali 1:18. Jezeli natomiast nazwa będzie sprzeczna z czymkolwiek - nazwiemy cykl rozgrywek: Polska Liga modeli micro.

A teraz szczegóły:

1. Cykl zawodów będzie trwał od wrzesnia 2007 do czerwca 2008.

2. Zawody rozgrywane będą 1 raz w miesiącu w różnych miastach Polski.
Składać sie one będa z 9 eliminacji oraz finału (w sumie 10 zawodów)

3. Liczymy do klasyfikacji końcowej 5 eliminacji + finał (ewentualnie 7 eliminacji + finał)

4. Dystrybutorzy modeli w skalali 1:18 mogą dowolnie liczyć punktacje z poszczególnych zawodów do swoich rankingów. Wskazane jest wcześniejsze okreslenie które zawody licza się w którym cyklu.

5. Wśród Organizatorów okreslamy kwote jaka będzie on musiał wydać na nagrody w organizowanej przez siebie eliminacji. Okreslamy również kwote którą KAŻDY Organizator odprowadzi na ustalone konto bankowe celem zakupu nagród w zawodach finałowych. Myślę że spokojnie mozna to usgodnić na zawodach finałowych Micromanii w dniu 5 sierpnia 2007 w Kłodzku.

6. Podział na kategorie wiekowe tylko w klasach micro standard.

7. Wskazane jest aby w klasie micro standard nie startowali doświadczeni zawodnicy. Z założenia powinna byc to klasa dla poczatkujących modelarzy.

8. Klasy startujące w cyklu zawodów:

- Micro Standard - przepisy techniczne b/z, czas jazdy: 8 minut
- Micro Open - przepisy techniczne b/z, czas jazdy 7 minut
- Micro Truck - przepisy techniczne b/z, czas jazdy 7 minut

Dodatkowo nalezy powołać do życia klasę E-18Micro 2WD.

Przepisy dla tej kasy (propozycja):
- silnik szczotkowy max. serii 300
- ilość cel w pakiecie akku: 4 szt (napięcie 4,8V)
- opony piankowe

Klasa ta jest dedykowana dla modeli SCALPEL których w Polsce jest już ok. 10 szt. (zawodnicy jeżdżacy w micusach mają ich ok. 5-6)

Dodatkowo klasa 2WD pozwoli na samodzielne konstruowanie modeli przez modelarzy korzystając z podzespołów HPI, ROBITRONIC, X-RAY.

Klasa E-18Micro 2WD z chwilą gdy na zawodach jest mniej niż 5 zawodników jeździ razem z Micro OPEN. Finały rozgrywane sa osobno.

9. Zawody sędziować będzie grupa osób powołana do tego celu przez WSZYSTKICH Organizatorów. Sędzia MOŻE brac udział w zawodach.

Są to propozycje na nadchodzący sezon. Prosze o rzeczową dyskusję.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 09, 2007 6:55 pm 

Myślę bardzo poważnie o wstąpieniu do światka mikro ale uważam że jeżeli powoływać klasę 2WD w płaskich modelach to i w terenowych

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 09, 2007 7:01 pm 
Administrator forum

2WD w Truckach? Nie wiadomo narazie ile jest modeli. To sie musi wyklarować tak jak z Micro 2WD płaskim.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 09, 2007 7:14 pm 

dokładnie przeczytałem twoje propozycje i bardzo mi się podobają za wyjątkiem punktu nr 7 nie zgadzam się na to aby w klasie standard nie startowali doświadczeni zawodnicy. Ta klasa ma jedną zasadniczą zaletę, jest diabelnie tania i bardzo dobrze i dlatego powinni w niej jeździć wszyscy. Takie jest moje zdanie i chyba będę go bronił jak niepodległości. Co do liczenia eliminacji to moim zdaniem 5 eliminacji plus finał jest bardzo dobrym rozwiązaniem.

II Vice mistrz Polski 2005 na asfalcie w klasie Mikro Open
Sprint 2 plus Xray M18MT

Tytuł: micro
PostNapisane: Pn lip 09, 2007 7:15 pm 

definitywnie startuję w całym cyklu micro 18 na hali,lubię mieć za przeciwnika Flajszera!!!!!!!!!!!!!!11

Marian Kala

Ostatnio edytowano Pn lip 09, 2007 7:22 pm przez marian.kala, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 09, 2007 7:17 pm 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
2WD w Truckach? Nie wiadomo narazie ile jest modeli. To sie musi wyklarować tak jak z Micro 2WD płaskim.

jeden w czerwonaku sie juz pojawil losi baja :):):)

Odwiedź Tani Hosting dla Ciebie z generatorem stron

Tytuł: 18
PostNapisane: Pn lip 09, 2007 7:20 pm 

Marcin mi wskoczył w post:jestem za tym aby nie było zadnych obostrzeń,kto chce niech startuje gdzie chce jest to jedyna droga do upowszechnienia tych klas!!!!

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 09, 2007 7:25 pm 

Moim zdanie wszystko zapowiada sie dobrze.

1. Mysle, ze wielu osobom bardziej spodoba się propozycja 5 eliminacji + final, dzieki temu obnizy to koszty, a kazdy bedzie mial wybor gdzie chce jechac.

2. Co do Micro Std, to już dawno była mowa by w tej klasie startowali wylacznie nowicjusze ( ewentualnie mlodzicy i juniorzy niezalezenie od doswiadczenia).

3.E-18Micro 2WD dzieki tej klasie bedzie wiekszy wybor :P :D . Taka klasa moze okazac sie nieco tansza niz E18 Open. A prawdziwi modelarze bede mogli startowac na swoich konstrukcjach :P .

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 09, 2007 7:30 pm 

pkt 5
obowiazkowe dyplomy dla uczestnikow to nie majatek ale szczegolnie mlodych cieszy ze wyjezdzaja z czyms i w szkole tez moga pokazac a liczy sie to to oceny zachowania.

co do kwoty na nagrody co w przypadku pozyskania sponsora na nagrody

pkt 6
w standart podzial na 3 grupy wiekowe
dodatkowo pomyslalbym o 2 grupach wiekowych w trakach

pkt 7

trzebaby ustalic kto to doswiadczony zawodnik :):):)

ze swojej strony pomysle o zrobieniu rankingu teamów i postaram sie o sponsoring nagrod dla tego rankingu

to co na goraco mi sie nasuneło sie dzis

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 09, 2007 7:54 pm 

Czytam i oczom nie wierzę.Okazuje się ,że w jednym poście można zawrzeć konkretną propozycję dla 4 klas ,łącznie z minimum przepisów.
Bez kolejnych aneksów.Okazuje się,że mały może czegoś nauczyć dużego.Propozycja bardo konkretna,opublikowana na tyle wcześniej,że daje szansę wypowiedzenia się zawodnikom na forum i ostatecznych konsultacji na finale mikromanii.
W punkcie 9 jest mowa o zgodzie na startowanie w zawodach sędziego.Czy to chodzi o Tego sędziego ze skalpelem w ręce?
Myślę,że cykl tych zawodów da również szansę zapoznania się z pracą sędziego i obsługą komputera i AMB,welu osobom,które mogą stanowić potencjalny narybek dla przyszłych sędziów.
Trzeba by jeszcze "sprecyzować" organizatorów.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 09, 2007 8:10 pm 

Nic dodać nic ująć, no może nic. Czemu mamy ograniczać i dyskfalifikować bardziej doświadczonych zawodników i nie pozwalać startować w standardzie. Jakie będą kryteria przy sprawdzeniu czy dany zawodnik jest doświadczony czy nie. Zdobyłem kilka pucharów łącznie z II vice MP Pucharu Polski, i tak wy jak i ja wiemy że bardziej przez przypadek i szczęście niż moje doświadczenie. Mam nadzieję że to krtyterium nie będzie i będę mógł startować w tej fajnej i przyjemnej klasie. Co do pozwolenia startów sędziego na zawodach to raczej pewnie Marek myślał równiez o sobie niż o scalpelku. Niech startują wszyscy będzie większy poziom, zwiększy się popyt na nowe technologie, dystrybutorzy będą ściągać z zachodu lepszy tunning do modeli, prześcigniemy Czechów, Rusów i Szkopów że o Chinolach nie wspomnę.
Ścigajmy się Wszyscy, Biali i Czarni niech tylko ograniczają nas przepisy jasne, proste i czytelne.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 09, 2007 8:14 pm 
Administrator forum

Arku,

To tylko propozycja. Kto bedzie chciał będzie jeździł. Tam napisane jest że.." sugeruje się.." :)

Czyli możesz a nie musisz :)

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 09, 2007 8:15 pm 

eere napisał(a):
Myślę bardzo poważnie o wstąpieniu do światka mikro ale uważam że jeżeli powoływać klasę 2WD w płaskich modelach to i w terenowych

Co do 2WD w Truckach to myślę,że jest to niepotrzebne. W Czerwonaku baja z napędem na 2 koła zajęła 2 miejsce.

3
Byłbym za 5 eliminacjami + finał

6
W std podzial na 2 grupy wiekowe
1.młodziki i juniorzy
2.seniorzy

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 09, 2007 8:17 pm 

Darek Mołodecki napisał(a):
pkt 5
obowiazkowe dyplomy dla uczestnikow to nie majatek ale szczegolnie mlodych cieszy ze wyjezdzaja z czyms i w szkole tez moga pokazac a liczy sie to to oceny zachowania.

co do kwoty na nagrody co w przypadku pozyskania sponsora na nagrody

pkt 6
w standart podzial na 3 grupy wiekowe
dodatkowo pomyslalbym o 2 grupach wiekowych w trakach

pkt 7

trzebaby ustalic kto to doswiadczony zawodnik :):):)

ze swojej strony pomysle o zrobieniu rankingu teamów i postaram sie o sponsoring nagrod dla tego rankingu ...

co do dyplomów jako początkujący właściwie uważam że to świetny pomysł

ad.6 uważam że skoro już w truckach grupy wiekowe to tym bardziej w openie

ad.7 też uważam że powinniśmy dobrze się zastanowić kogo można nazwać początkującym a kogo już weteranem... ale też uważam tak jak pan marek że nie powinno być doświadczonych w standardzie...
co do tego mam propozycję że nie mają do tej klasy dostępu wszyscy którzy startują jednocześnie w micro open lub 2wd

a ranking teamów to nie wiem na jakiej zasadzie to można robić?? i co dokładnie można nazwać teamem i o czym tutaj pan myślał??

2 miejsce w klasyfikacji proxima mikromania w e18mikro std oraz 10te w e 18 t sezon 2006/2007
---SZUKAM SPONSORA---

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 09, 2007 8:22 pm 

ja upieram sie o 3 grupy wiekowe w standardzie pamietajmy ze mlodzik to od ........ do 15 roku a model w standardzie faktycznie moza zdobyc za nie duze piniadze
a junior miedzy 15 a 18
szczegolnie ze mlodzi sa bardzo czuli na niepowodzenia i jesli im nie idzie Łatwo rezygnuja z modelarstwa a tak mozna ich przyciagnac jesli wracaja nawet z dyplomem za 1 2 3 i kolejne miejsce to ich dopinguje do zawodow a nie czarujmy sie na nich chyba nam najbardziej zalezy bo to oni moga stwożyc nowych modelarzy zawodnikow nie tylko dla klasy micro

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona