Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 7:26 pm

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz lip 10, 2014 8:40 am 

Zaremba Lesław napisał(a):
Pro Stock mając wszystko to samo będzie poruszał się tyralierą,tylko nie wiem czy czwórkami czy szóstkami.Trzeba będzie szersze tory budować. Jak widać w Pro Stock nie ma miejsca na puszczanie czy wyprzedzanie.No i trzeba będzie zrobić weryfikację zawodników ,żeby nie było szybszych ani wolniejszych.
Może zrobić listę dopuszczonych zawodników.Na razie widzę 5.

Wszystko można sprowadzać do absurdu ale to Twoja sprawa. Błyskotliwy komentarz, Wow! Zrobiłeś wrażenie.

Ostatnio edytowano Cz lip 10, 2014 9:54 am przez Grzegorz Ogonowski, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz lip 10, 2014 8:44 am 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
Grzesiek, sprawa została postawiona jasno - ProStock jak chce jeździć to razem z trzema modelami na krzyż w klasie Modi.

Tworzenie specjalnie nowej klasy, którą będziemy puszczać jak będzie 3-4 zawodników bo będzie nam ich szkoda, bo przyjechali i szkoda żeby nie jeździli to strata czasu.

Na marginesie: z tego co słyszę to w Modi odpadną kolejni zawodnicy więc możliwe że zostanie ich tylko dwóch - Filip Zaremba i Marcin Grygiel.

Puszczanie zawodnika szybszego to też element nauki, a chyba o to też ProStockowcom chodzi, prawda?

Marek, zrozumiałem, przekażę to stanowisko grupie zainteresowanych. Co miałem do wyjaśnienia odnośnie idei grupy zamkniętej Pro Stock powiedziałem. Wygląda na to, że nie potrafię się na tyle dobrze wysławiać się aby opisać w sposób zrozumiały problematykę. Poddaje się, sorry.

Ostatnio edytowano Cz lip 10, 2014 9:54 am przez Grzegorz Ogonowski, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Cz lip 10, 2014 8:52 am 
Administrator forum

Grzesiek,

popatrz na problem od strony Organizatorów zawodów w Ścinawce.

Jest grupa osób która jeździ wyczynowo między innymi na zawodach ETS, która jest zainteresowana klasą z tych zawodów w Ścinawce.
Ja rozumiem, że trening czyni mistrza, ale nikt dla 5 -6 chętnych nie będzie tworzył kolejnej klasy jeżdżącej osobno.

Padła propozycja połączenia ProStocka z Modi i nic poza te ramy w tym sezonie nie wyjdzie.

Kosztem czasu wielu zawodników nie będziemy wprowadzali kolejnej klasy w której frekwencja jest wielką niewiadomą.

ps. Już mieliśmy podejście do Ścinawki z klasą E10 - chętnych na FB i na forum było na 2 grupy.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Cz lip 10, 2014 8:57 am 

Marek, dlatego spytałem na jakich warunkach można w Ścinawce pojechać w klasie Pro Stock i czy w ogóle. Podałeś warunki, ja je przekażę i powrócimy z infoemacją czy są chętni. Dyskusja na FB jest między innymi po to aby się policzyć. Może tak być, że nie ma chętnych aby w tej klasie jechać w Ścinawce. Jest to przedmiotem rozmów i analiz.

PostNapisane: Cz lip 10, 2014 10:46 am 

Grzegorz ,komentarz jest adekwatny do sytuacji.Klasa okazuje się klasą specjalnej troski o nieograniczonych wymaganiach. Ile osób będących stałymi bywalcami w Ścinawce deklaruje chęć przystąpienia do klasy.Chociaż takie deklaracje nie są wiążące...
Ps.polecam przestudiowanie historii ETS.Zdziwisz się czego tam nie było.Nawet Boost był praktykowany. Była klasa dla dzieci.Olali to. Nie te wzorce dla n
Gdybyś miał dziecko początkujące do jakiej klasy zgłosiłbyś je na ETS czy Mibo?

PostNapisane: Cz lip 10, 2014 11:07 am 

Lesław, Twój komentarz tak jest adekwatny ale do tego jak rozumiesz i co rozumiesz z zasad klasy Pro Stock. Spróbuję raz jeszcze, może tym razem mi się uda. Nie ciągnąłbym tego gdybym nie uważał, że to jest ważne wyjaśnienie.

Startuje 10 modeli, wszystkie mają praktycznie identyczne paramatry. Czas puszczania modeli (ich separacja) jak zwykle 1 sec. może 2 na asfalcie. Każdy ma swoją przestrzeń i miejsce. Im lepsza grupa tym równiejsza jazda, nie ma praktycznie wyprzedzania, chuba że ktoś popałni błąd. Traci ten co się potrącił i ten który ewentualnie musiał omijać. Strata tego drugiego praktycznie nie do oddrobienia jeśli inni mieli czysty przejazd. Ale to było zdarzenie wyścigowe, trudno. Nie nadrobisz mocą, bo wszyscy mają jej tyle samo, nie uruchomisz extra boosterów bo ich nie ma. Jeśli do tej klasy wrpwadzasz obok Modi, czyli modele szybsze to zmuszasz niektórych Pro Stock do puszczania i straty względem tych co nie byli zmuszani do takiego manewru. A to jest parametr dodatkowy, który raczej wypacza rywalizację w klasie tak mocno kontrolowanej. W klasie Prostock, pierwszy parametr, o który się troszczymy kończąc bieg czy był czysty tor jazdy. Jak znajdziesz chwilę przeanalizuj kwalifikacje na ETS w klasie pro stock zobacz ilu i jak ciasno mieści się w 1 sec. Spadek na kółkach o 0.2-3 sec to już spadek o 10 lub więcej pozycji generalnie.

Co do ilości na Ścinawkę raczej mało chętnych na dziś 4 osoby.

Widzis nawet ETS błądził i szukał rozwiązania, które daje najlepszy wspólny mianownik. Dziś rozwiązanie na ETS jest optymalne (mówię o klasie PRO STOCK), raczej nie ma sygnałów o zmianie zasad raczej była tylko zmiana dostawcy elektroniki bo SP były mocno zawodne a MM ja na dziś jest praktycznie niezawodny. Formuła na ETS wyparła Hobby a wiesz dlaczego? Wyścig zbrojeń w tej klasie był niewyobrażalny. Formuła się przyjęła na ETS.

Lesław, o klasy ETS czy MIBO, nie bardzo wiem jak CI odpowiedzieć. Zestawy kontrolowane wg Marka Cernego (powtarzam za Bok'iem) są porównywalne prędkościowo. Na ETS silnik wypożyczasz ale jest wysokie startowe na Mibo masz niskie startowe ale silnik musisz zakupić.

PostNapisane: Cz lip 10, 2014 12:59 pm 

Grzegorz jestem trochę dłużej w temacie.Przeżyliśmy już te "równe" lecz ograniczone rozwiązania.Też byłem naiwny i wierzyłem...
Co do samego wyścigu to mówisz o poziomie wyrównanym w grupie gdzie zawodnicy jadą "zapięci" jeden za drugim. U nas jeśli będzie nawet 10 zawodników to będzie tak jak to kiedyś komentował któryś z LOK-owców poziom był wysoki,pomiędzy pierwszym i drugim zawodnikiem była różnica tylko 2 kółek.Nie możesz patrzeć na zawodników ze szpicy.Zobacz najsłabsze grupy np.gdzie był kol.Pick.Tam różnice na poziomie właśnie dwóch kółek. Przy tylu zawodnikach można weryfikować poziom,ale przy 10 jak to zrobić bez zakazu startów.
Czy jest miejsce w ProStock dla początkującego ,czy kolejne ograniczenia wprowadzić. Sytuacja podobna była w 1:12 ."mistrzowie" mieli pretensje,że dopuszcza się początkujących...W naszych warunkach to tak jakbyś wziął 5 z finałuD i 5 z finału M.Czy daje to gwarancję takiej jazdy o której piszesz?
Ps.Klasa dla dzieci była dobra kiedy trzeba było po lansować się na zdjęciach z dziećmi.
Zastanawia mnie kiedy powstała na ETS Formułka. Jaki model wtedy dominował.
Gdybyśmy mieli tylu zawodników jak choćby Czesi,mogli byśmy ich nie szanować i wprowadzać co sezon nowości,a tak musimy działać rozważnie,bez zaślepienia blichtrem biznesu...

PostNapisane: Cz lip 10, 2014 1:24 pm 

Lesław, mówię o sytuacji gdzie nawet 5 jedzie "zapiętych" jeden za drugim i nikt nie popełnia błędów, no i nadjeżdza Modik i róbcie miejsce, no ale że nie "zapukał" do każdego to robi się tak sobie. Przekazałem warunki startowe Pro Stock w Ścinawce, jak mówię na razie nie ma istotnego zainteresowania.

Pro Stock jest klasą dla początkującego, nie ma potrzeby ograniczać im więcej tym lepiej dopasowane grupy do umiejętności. Przełożenie max. np. 5.0 jest maksymalnym, można się podwyższać bez najmniejszego problemu i zwalniać model.

E12 jest klasą o wiele bardzie wymagająca i trudną. Trzeba mieć wysokie umiejętności żeby się w niej odnaleźć. Sytuacji konfliktowych nie unikniesz, niestety. W E12 wielu było, sprawdziło, zrezygnowało. Podobnie jak w Modi. To są szybkie klasy i wymagające. Największą częścią wspólną jest Stock czy Pro Stock, warto tą klasę tak prowadzić aby zaspokajać w nich jak największą liczbę zawodników bo to daja poczucie frajdy i rozwoju dla wszystkich. tych początkujących, tych co się chcą odstresować oraz zawodnikó z aspiracjami. Życie pojazuje, że klasy Stock open sama się wykańczają poprzez wyścig zbrojeń i wieczne zaskakiwanie nowościami w silnikach czy reglach. To jest droga do nikąd.

Najbardziej przyjazne, wg. mnie są warunki klasy Pro Stock oferowane przez MIBO, przypomnę raz jeszcze:
- silinik kontrolowany 17.5T LRP X12/X20 i ich odpowiedniki w Nosram, (możliwość zakupu po cenie preferencyjnej EUR 70),
- regulator dowolny zero boost,
- przełożenie kontrolowane 4.0,
- opony kontrolowane RIDE REX 30 (na nowy sezon nie zdecydowali jeszcze, być może bedą najnowsze CPX),

I na tych warunkach to jest tania klasa, jeden silnik na sezon w cenie wysoce promocyjnej. Gdzie tu miejsce na wielkie biznesy dystrybutorów? To przy otwartym Stock są dopiero żniwa dla dystrybutorów. Bo co jakiś czas nowość silnik "bomba" albo jeszce lepiej palące się regle czy silniki bo brakuje mocy. I tak dystrybutorzy zarabiają na marzeniach o wygranej czy szybkiej jeździe. Tylko jak potem przychodzi do konfrontacji gdzie wszystkie boostery są zdjęte a nie działa booster w głowie i ręce to okazuje się, że "król jest nagi" i przychodzi poczucie straconego czasu, zmarnowanych pieniędzy itd.

Kontrole techniczne wyrywkowe w tych klasach to standard, to coś tak normalnego, że nikogo nie dziwi. zostawia się modele i się je sprawdza ale kary są drakońskie to działa, naprawdę działa. W finałach czy wcześniej kwalifikacjach kontrola 3 pierwszych to standard.

Lesław, tu naprawdę nie chodzi o biznes.

Ostatnio edytowano Cz lip 10, 2014 1:51 pm przez Grzegorz Ogonowski, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Cz lip 10, 2014 1:50 pm 

Witam,

Zaremba Lesław napisał(a):
ttq napisał(a):
...Zajmowanie się zgłębianiem tajemnej wiedzy na temat tego
który silnik ma lepsze parametry pracy, jaki wirnik do niego wybrać, jak
ustawić timing w silniku i regulatorze już mnie przestało bawić.

To tylko teoria że będzie tak prosto.
Nawet jeśli znajdzie się sponsor,który będzie udostępniać napędy to problem będzie typu" a ja dostałem zestaw zużyty a on nowy..."
Jeśli każdy będzie miał taki sam zestaw i swój,to pominąwszy koszt zakupu,otworzy się szara strefa kombinacji.Polak potrafi.No i wzajemne podejrzenia wywoływane lepszym ,czyimś wynikiem.

Ta teoria jak Pan twierdzi, została przekuta w praktykę. Jakoś nie zauważyłem na ETS`ie, żeby zawodnicy z mniejszym doświadczeniem narzekali,
że mają słabsze silniki. W klasie Pro Stock brało udział 124 zawodników, doświadczenie tych osób było skrajne, nie będę się rozpisywał o czołówce,
ale ostatnie 2 grupy (w grupie L jechałem ja i mój syn) wykazywały się bardzo czystą jazdą i jestem przekonany, że jest to zasługa wyrównanych
parametrów napędów, mała różnica prędkości pomiędzy modelami pozwalała na odpowiednią reakcję gdy ktoś gwałtownie hamował i pozostawiała
margines bezpieczeństwa dzięki czemu praktycznie żaden model nie ucierpiał.

Co do obaw o czas po wprowadzeniu nowej klasy jako odrębnej to jestem przekonany, że są one bezpodstawne. W trakcie zawodów w Trencinie samodyscyplina
powodowała, że każdy miał czas na przygotowanie modelu, oddanie go do kontroli, bieg, serwis, pogawędki z kolegami, smarowanie opon itd. itp.
Jeśli ktoś zapomniał się przygotować to był jego problem, ja np. zagadałem się i bieg rozpoczął się beze mnie. Kolejną kolejkę pilnowałem już 10 min przed
moją grupą.

Dodam jeszcze na koniec, że to co mnie przekonuje do klasy Pro Stock to fakt iż brak tak dużych przyśpieszeń jak w Stocku, a z drugiej strony prędkość
maksymalna na poziomie klasy Stock pozwala łatwiej wpasować się w grupę jadących modeli. Wsparcie Grzegorza i jego ciągłe powtarzanie jak mantrę
na czym mamy się skupiać w czasie biegu (wielkie dzięki Grzesiu) sprawiły, że zawody stały się czystą przyjemnością i równocześnie pokazały jak wiele
musimy się jeszcze nauczyć niekoniecznie kompensując doświadczenie większą mocą i przyśpieszeniem silnika.

biuro@rctecnica.pl
Poznań

PostNapisane: Cz lip 10, 2014 4:18 pm 

Mam swoje kilkuletnie doświadczenia i obserwacje. Po pierwsze tak jak w pracy tak i na zawodach,Polak za granicą jest inny.Nie będę powracał do ogranych tematów.Rączka inaczej pracuje bo w podświadomości ma się respekt do przeciwnika...
To co Grzegorz napisał na temat Pro Stocka na Mibo.Przecież my mamy Hobby. Biorąc pod uwagę niższy poziom, klasa b.podobna.No może ku uciesze sprzedawców wprowadzić jednakowe koła.
Co do pokrzywdzonych w klasie Stock przez boost.Ponieważ Pan Filip Pokora wypowiadał się w tej kwestii dość rygorystycznie,postanowiłem to skonfrontować z rzeczywistością na podstawie zawodów w Nowej Rudzie. 21-22.03.2014.
Michał startuje w najsilniejszej grupie. Świadczy to o tym,że wypracował sobie dobrą jazdą ,dobre miejsce.Do tej grupy nawet Marek się nie załapał.
Pierwsza eliminacja :Michał nie dojechał miał jednak czwarty czas najszybszego okrążenia w grupie .Zawodnik ,który był drugi miał ten czas gorszy.
Druga eliminacja: Michał jest czwarty.Piąty najszybszy czas w grupie,lepszy niż zawodnicy 2 i 3. Było 15 okrążeń poniżej 13 sekund ,reszta powyżej,jedna wpadka na 15 sek.
Trzecia eliminacja:szósty czas kółka,ale jakaś "bijatyka" na samym początku 1,3 i 4 okrążenie,póżniej dobra jazda ,w zasadzie wszystkie okrążenia poniżej 13 sek
Czwarta eliminacja:czwarte miejsce, szósty czas kółka.Tylko 4 okrążenia powyżej 13 sek
Eliminacja piąta:Michał przedostatni niestety.Ale prześledziwszy okrążenia widać kilka wpadek,lub wdania się w "bijatykę" na 6,7,16,17 i 23 okrążeniu.
Być może nerwy,a może po wcześniejszej ,dobrej jeździe tato coś grzebał w sprzęcie.Zdecydowanie słabsze okrążenie.Różnica pomiędzy najszybszym okrążeniem,a średnim to prawie 1,5 sek. Po dobrej jeżdzie słabo.Zawodnik wjeżdża się,a Michała coś zdezorientowało.
W finałach widać już stabilizację jazdy na dobrym poziomie.
Nie skomentuję tego inaczej jak ,życzeniami takich problemów wywołanych przez przeklętego Boosta...wszystkim zawodnikom.
Osobiście uważam,że nie zauważa się problemów z ustawieniami.Michał jest zawodnikiem z małym doświadczeniem.Oprócz umiejętności ważna jest jeszcze psychika.I to są raczej takie problemy,które wystąpią w każdej klasie.Widać,że brak mu szlifu.Zimnej krwi nabiera się z czasem.
Po tych zawodach widać braki w doświadczeniu,a nie sprzętu.Tym bardziej,że stanowicie mocną grupę z Poznania.z dobrymi zawodnikami.
Panie Filipie więcej pokory i to nie w sensie nazwiska. Nie jest tak żle jak Pan to opisał. :D :D :D

PostNapisane: Cz lip 10, 2014 10:25 pm 

Jestem za ProStock, najlepiej z dedykowanym silnikiem.

PostNapisane: So lip 12, 2014 10:35 pm 

Ktoś gdzieś napisał coś o stanie umysłu.......
Czy chodzi o coś w tym stylu. Czy w podobny sposób ten stan się objawia ?: http://demotywatory.pl/3808100
:lol: :lol: :lol:
Jakoś ten stan Pro Stocka pasuje mi do tego stanu...
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... =0&ndsp=19

PS.a ja wolę swoje 17,5 z Boostem ( http://pl.bab.la/slownik/polski-angiels ... kszy%C4%87) ..,niż 13,5 z zerem (bez niczego) :lol: :lol: :lol:

PostNapisane: N lip 13, 2014 10:07 am 

Panie Lesławie, gdybym Pana nie znał osobiście to pomyślał bym, że ten post napisał jakiś gówniarz, nie do wiary, widać, że za wszelką cenę szuka Pan zaczepki. Niech Pan weźmie poprawkę na swój wiek i zachowuje się na odpowiednim poziomie. Taka rada !

Ostatnie Pana posty nie wiele wniosły do tematu, w zasadzie to narobiły zamętu i przypuszczam, że było to zamierzone z Pana strony. W dodatku pisze Pan o czymś o czym nie ma raczej pojęcia. Padła propozycja od grupy zawodników a Pan swoimi wypowiedziami doprowadził do niepotrzebnych komentarzy, po co? Po co Pan to robi !?!?

Mieliśmy wysłuchać zdania zawodników!!!

Ktoś się pytał w międzyczasie dlaczego rozmowa została przeniesiona na FB? Chyba odpowiedź jest prosta na to pytanie - tam nie ma Pana głupich postów, które szkodzą a nie pomagają :) Tam rozmawiamy konkretnie i nie musimy bronic się przed Pana zaczepkami.

Jeżeli rozmowa już wielokrotnie zeszła z głównego tematu to może niech Pan rozpisze się o co chodzi w takim postępowaniu. Nie jestem w tym hobby zbyt długo ale zauważyłem, że tacy ludzie jak Pan strasznie szkodzą, wprowadzają podziały, zniechęcają do siebie kolejnych zawodników i osoby związane z tym hobby. Szkoda. Bardzo mi szkoda bo osobiście straciłem ochotę przyjeżdżania do Ścinawki, nie zdziwię się jeżeli w nadchodzącym sezonie nikt z Naszego grona nie przyjedzie do Was na zawody, kto na tym straci? Pan? Nie sądzę. Stracą na tym zawodnicy. Zresztą Pan nigdy nie pofatygował się przyjechać do Nas, tłumaczenie, że niedziela jest złym terminem jest zwykłą bzdurą, Nasze zawody kończą się o godzinie 16 co pozwala na spokojny powrót do Wrocławia przed Wiadomościami (zarwane poniedziałki) Pana tłumaczenie jest kolejnym cwaniactwem i tyle.

Dlaczego Pan drwi sobie z innych i prowokuje do niepotrzebnych dyskusji? Osobiście uważam, że niszczy Pan to miejsce, jest Pan tak na prawdę nie potrzebny tutaj, nie wiem jakie są struktury Waszego klubu ale mogę tylko doradzić osobom w Pana otoczeniu żeby coś z tym zrobiły, najlepiej jak najszybciej.

Nie mam zamiaru więcej wypowiadać się na tym forum, dopóki Pan nie zmieni swojego przyzwyczajenia i nie zrozumie dla kogo to wszystko jest zrobione, to nie jest Pana prywatna "arena" do popisów.

PS. Jednocześnie chciałbym oświadczyć, że nie mam nic do zawodników uczestniczących w cyklu Ścinawkowym, apeluję jednak niezdecydowanych lub wahających się Stockowców aby nie dali się omamić tutejszą propagandą, równocześnie zapraszam do przyłączenia się do normalnej dyskusji na FB.

Pozdrawiam wszystkich :)

PostNapisane: N lip 13, 2014 2:08 pm 

Panie Filipie pojęcie mam .Na zagranicznych zawodach byłem zdecydowanie więcej razy niż Pan. Nie uległem jednak euforii po pierwszych. Pan nie pamięta czasów kiedy zagrażał nam całkowity monopol pewnego handlarza.
Ja oceniam tylko zaistniałą sytuację. Dziwnym zbiegiem okoliczności ,nie zawodnicy lecz handlarz rzekomo w ich imieniu, wystąpił z inicjatywą taką ,a nie inną. Dziwnym zbiegiem okoliczności chce się wprowadzić pozycje z tego ,a nie z innego sklepu.. Dziwnym trafem kariera syna zatacza dziwne kręgi zdecydowanie marketingowe. Powoływanie się na "światowość" "europejskość" to czysty egoizm w stosunku do osób ,które startują w kraju,a także działanie socjotechniczne w stosunku do tych bardziej podatnych. Ja "zaczepiłem" się za modelarstwo kilkanaście lat temu. "Światowcy" pierwsze szlify nabierali w Ścinawce.
Filip Pokora napisał(a):
...Nie mam zamiaru więcej wypowiadać się na tym forum, dopóki Pan nie zmieni swojego przyzwyczajenia i nie zrozumie dla kogo to wszystko jest zrobione, to nie jest Pana prywatna "arena" do popisów...

Panie Filipie to nie jest zrobione ,to myśmy zrobili bez niczyjej pomocy...
Jestem dumny,że znalazłem kolegów ,z którymi przygotowujemy się do piątego sezonu. Jestem dumny ,że dzięki naszemu działaniu kilka osób zaszczepiło się tą pasją. Mam też,świadomość ,że pewne działania muszą być prowadzone roztropnie. Chociażby ze względów na warunki panujące w kraju,choćby materialne.Tak jest to Nasza arena i czujemy się odpowiedzialni za tych ,którzy zaufali nam swoją obecnością.
Wczoraj spotkaliśmy się i jednogłośnie ustaliliśmy,że zostaliśmy,delikatnie mówiąc urażeni takim działaniem. W poniedziałek padła sugestia zmian,a bodajże w środę,po ucieczce, na nie dla wszystkich dostępne forum, padła sugestia o naszej zaściankowości. Wyrażona słowami o stanie umysłu...
Nasz stan jest taki,a nie inny,skierowany w stronę zawodników...Ten nasz stan umysłu popycha nas już piąty rok,a niektórych dużo wcześniej (zawody w Kłodzku) do poświęcania swojego wolnego czasu w kierunku zawodników. Z szacunku do siebie ,ale i tych osób ,które nam zaufały przyjeżdżając do Ścinawki uważamy,że nie możemy sobie pozwalać na takie traktowanie.
Być może gdyby jakakolwiek firma stała za naszym działaniem,ulegalibyśmy jej wpływom. Nie mamy też za sobą dużego kapitału ,pochodzącego z innych działalności gospodarczych,poza własnym ,bezinteresownym zaangażowaniem i satysfakcją.
Co do działań socjotechnicznych to analizując (myślę,że zauważył Pan moje zamiłowanie do analiz) miniony sezon ETS, trafiamy na kolejne zbiegi okoliczności. Otóż zawodnik,którego chyba reprezentował ów "światowiec"w tym sezonie startował na R-1 i R-2 w klasie modi.Na R-4,R-5 był nie obecny.
Dziwnym zbiegiem okoliczności na R-6 wystartował bodajże pierwszy raz w klasie Pro Stock. Właśnie na tych zawodach na których było dość dużo Polaków.
Dziwnym trafem na nazajutrz,(chyba "borygo" w samochodzie jeszcze nie ostygło godz 7,58) pojawia się "pościk" o zmianach bez jakiejkolwiek konsultacji z organizatorem. Powołano się na grupę regularnie startującą w Ścinawce. Propaganda w czystym wydaniu,mająca wzbudzić takie ,a nie inne działania.
Wszyscy wiemy,że plastelina fajnie się formuje jak jest "ugnieciona".
Dlaczego taki zbieg okoliczności czasu poruszenia tematu? Dlaczego taka propozycja nie powstała pod koniec minionego sezonu? Dlaczego Na forum tej rzekomo reprezentatywnej grupy jest cisza na ten temat? Dlaczego akurat tak duże zawody zostały wybrane na źródło zasilenia kasy? Dlaczego zamiast kół po 80 zł proponuje się te wirtualne za 126 zł ?
Nie widziałem dyskusji pomiędzy zawodnikami wynikającej z ich inicjatywy.Wszędzie "pasterzem" i przewodnikiem jest jedna osoba...
Panie Filipie ,cieszy to ,że stać Pana na częste zmiany sprzętu,na to ,że stać Pana będzie na wystartowanie we wszystkich zawodach cyklu ETS,jednak my jako organizatorzy musimy myśleć innymi kategoriami.Nasz " stan umysłu to społeczność..."
Nie twierdzę,że zmiany są konieczne ,ale ich forma musi być przeprowadzana tak aby była skierowana do ludzi,a nie do sklepów.
Odpowiednie wyprzedzenie i okres przejściowy to jest rozwiązanie na które możemy sobie pozwolić. Trzeba wyrobić kompromis tak aby szacunek był i do "światowców" ,ale i do tych którzy chcą się bawić...
Życzę dalszego rozwoju kariery syna,która po mojej analizie nie wygląda tak "czarno" jak to widzi Pan.

Ps.Panie Filipie co do odwiedzin Poznania,to widzę,że ma Pan trudności ze zrozumieniem tego co piszę. Ja nie jestem zawodnikiem,nie startuję. Jeździ Filip.
Kiedy był młodszy bywaliśmy na wszystkich zawodach w Polsce ,w każdej klasie.Wiele zarwanych poniedziałków na szczęście nie odbiło się na jego edukacji. Teraz jest dorosły i to on decyduje o własnych wyborach. Jestem z niego dumny,że nauka i przyszłość ma dla niego takie znaczenie. Modelarstwo jest dla niego rozrywką. I jeśli uważał,że poniedziałki były na tyle ważne,że nie chciał jeździć do Poznania,to ja to szanuję. Mam nadzieję,że Pan również będzie miał powody do takiej dumy z własnego syna...

PostNapisane: N lip 13, 2014 3:11 pm 
Administrator forum

Panowie - już raz napisałem jak może być z klasa ProStock w zawodach PMMS. Dla przypomnienia napisze raz jeszcze:

Jako osobna klasa w PMMS nie zaistnieje,
Jedyna możliwość jazdy to jazda z zawodnikami w klasie MODI.

Nikt nie będzie robił zmian pod ETS lub inne zawody. PMMS ma wypracowane przepisy i tego będzie się trzymał.

Jeżeli będziemy cokolwiek zmieniać to zaczniemy dyskusję zaraz następnego dnia po zakończeniu sezonu, ale na pewno nie będzie to tak, że coś się pojawi na 2 miesiące przed pierwszym startem w dodatku w okresie wakacyjnym.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona