Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 03, 2026 1:03 am

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 176 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt lut 28, 2014 11:12 am 

bo stare Reedy miało tak samo jak Turnigy, teoretycznie na środku 0, pomiędzy + i -,
a w nowej wersji mach2 zrobili skalę od 0 do 50, i teraz jak na to patrzeć??

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt lut 28, 2014 11:49 am 

muchomor napisał(a):

Brak ograniczeń zmiany ustawień timingu na silniku na pewno ograniczy niezdrowe komentarze i podejrzenia co do szybszych zawodników. A chyba na sportowej atmosferze zależy nam wszystkim.

Ciekawe jak to będzie sprawdzane, już prościej wymusic JEDEN typ silnika, jakiś najtańszy który timing ma stały i niezmienny, i najlepiej silnik nierozbieralny.

Sam nie wiem co gorsze ;)

PostNapisane: Pt lut 28, 2014 11:57 am 
Administrator forum

Różnica w oznaczeniach wynika rzeczywiście z rozumienia pojęcia 0. Jedne silniki będą miały 0 "elektryczne oznaczone" drugie 30* "mechaniczne". Zerowe położenie w samochodowych silnikach to 30* względem środka stojana bo te silniki przemyślane są w gruncie rzeczy do kręcenia w jedną stronę. Hallotrony są umieszczone w osi, z tym "centrum" uzwojenia, po środku wiązki drutu nawojowego). Dla LRP i tych trackstarów z linków wyżej zerem jest 30* wyprzedzenie komutacji względem środka stojana.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/71011166/silnik.jpg

Jak ma Pan Panie Lesławie silnik LRP to proszę zerknąć jak tam jest, hallotrony, przy wkładce standardowej (w serii X12 były to 2 kropki) patrząc od tyłu powinny być tak jak na powyższym obrazku. Ja mam tylko HPI flux i Speed Passion tam 0 wypada jak na rysunku.

Z timingiem mechanicznym jest trochę jak z przełożeniem jak się pójdzie za bardzo w górę to się więcej straci niż zyska więc myślę, że nie jest on groźny dla rywalizacji, a zawsze pewne ułatwienia dla kontroli technicznej w tym sezonie. Grunt by decyzja była jedna konkretna 0/1 :) równo dla wszystkich.

PostNapisane: Pt lut 28, 2014 12:16 pm 

muchomor-Maciek poproś admina o zmianę nicka na imię i nazwisko. Będzie poważniej w dyskusjach...
Maciek Nowak.Nie jest sztuką zaglądanie do silnika ...Jak się okazuje zewnętrzne oznakowania i metody zmian nie zawsze dają możliwość ustawienia kąta o bezwzględnej wartości zero stopni tak jak jest zapisane w przepisach.
Uwolnienie Timingu to jak danie komuś do ręki granatu. Jeden obejrzy i odstawi,drugi przytrzymując "łyżkę" powyciąga i powkłada zawleczkę,Ten największy kombinator wyjmie zawleczkę ,odłączy "łyżkę" i konsekwencje można przewidzieć...

PostNapisane: Pt lut 28, 2014 12:28 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):
Uwolnienie Timingu to jak danie komuś do ręki granatu. Jeden obejrzy i odstawi,drugi przytrzymując "łyżkę" powyciąga i powkłada zawleczkę,Ten największy kombinator wyjmie zawleczkę ,odłączy "łyżkę" i konsekwencje można przewidzieć...

A tak z ciekawości w poprzednich 7 cyklach PMMS sprawdzaliście timing na silnikach?
Jeżeli nie to moim zdaniem na ten sezon należy temat odpuścić, bo pewnie nie jeden już go w silniku zmienił.

Przeczytałem uważnie jeszcze raz przepisy PMMS, cytuję:
http://www.rcauto.pl/modules/Przepisy/p ... y_pmms.pdf
"8. Silniki i zasilanie.
Silnik elektryczny SATURN 20T (nr. kat. 1136) lub si
lnik bezszczotkowy 21,5T typu STAR.
Zabrania się zmiany timingu silnika oraz usuwania nak
lejek producenta z silnika SATURN
20T.
Zasilanie max. 7,4V
Typ ogniw NI CD, NI MH, LI FE, LI PO "

Niema zakazu zmiany timing na silnikach bezszczotkowych, co oznacza że można go zmienić.
Żebyśmy się rozumieli, jestem przeciwnikiem timing w klasie hobby.

PostNapisane: Pt lut 28, 2014 12:36 pm 

Jeżeli będę w Nowej Rudzie to zrobimy tak:

ktoś z hobby da mnie auto z naładowanym pakietem.
Ustawim timing na silniku na minimum czy tam okolice 0 ;)

Na ładowarce nosrama sprawdzimy max obroty.

Przestawimy timing na maxa ile sie da w tym silniku, sprawdzimy obroty.

Zobaczymy jaka jest różnica. Model będę trzymać w powietrzu, tak żeby tylko kołami zakręcił te ~5 sekund na maxa.

Dzięki temu będzie wiadomo ile tej mocy można uzyskać więcej, tak na konkretnym przypadku.

Chyba, że ktoś ma telemetrię w sanwie lub ładowarkę nosram/lrp z funkcją pomiaru obrotów z silnika sensorowego i i może samodzielnie przeprowadzić eksperyment.
Chętnie zobaczę wyniki.

m.a

PostNapisane: Pt lut 28, 2014 12:42 pm 

A ja jestem zdania,że nie można zapisać w przepisach czegoś co nie jest precyzyjnie określone i możliwe do ustawienia i egzekwowania.
Należy "uwolnić" Timing na silnikach z zachowaniem Zero Boost. To będzie na pewno niekontrowersyjny zapis...
Michał po co te eksperymenty? Przestawiając Timing jeden będzie szukał obrotów drugi momentu...i to jest demokracja...

PostNapisane: Pt lut 28, 2014 12:44 pm 

Panie Lesławie,

eksperyment z ciekawości.

Ja już swój zestaw do 1/12 dzięki takiej metodzie ustawiłem pod swoje możliwości i wiem czego się spodziewać, ale to silniki modified ;)

Interesuje mnie jak duży wpływ zmiana timingu w 21.5T daje :D

m.a.

PostNapisane: Pt lut 28, 2014 12:48 pm 
Administrator forum

Jak się okazuje zewnętrzne oznakowania i metody zmian nie zawsze dają możliwość ustawienia kąta o bezwzględnej wartości zero stopni tak jak jest zapisane w przepisach.

Ale jak się człowiek postara to jest to do zrobienia. Jak skala jest bez 0 to ustawiać na 30* jak jest z 0 to na 0. Co do granatu, to nie ma też co dramtyzować, co najwyżej można silnik przegrzać i nic się tym nie zyska a to jest najważniejsze. Przepis aktualny może być różnie interpretowany, dlatego trzeba go sprecyzować a tylko o to chodzi.

PostNapisane: Pt lut 28, 2014 3:21 pm 

Maciej Nowak napisał(a):
Ale jak się człowiek postara to jest to do zrobienia.

Przypomniało mi się powiedzenie szefa wrocławskiego PZM kiedy to na spotkaniu z nami też miał podobne powiedzenie ale dotyczyło psa i tramwaju,a w szczególności co może pies zrobić z tramwajem jak się uprze.... :lol: :lol:
Maciej Nowak napisał(a):
Jak skala jest bez 0 to ustawiać na 30* jak jest z 0 to na 0..

Czyli podział na lepszych i "lepsiejszych",tych dla których zero ma wartość zera i tych dla których zero ma wartość 30 st.
Maciej Nowak napisał(a):
Co do granatu, to nie ma też co dramtyzować, co najwyżej można silnik przegrzać i nic się tym nie zyska a to jest najważniejsze. Przepis aktualny może być różnie interpretowany, dlatego trzeba go sprecyzować a tylko o to chodzi.

Mogłem zamiast granatu zastosować "kupę"... :D Najbardziej precyzyjnym określeniem będzie "otwarcie" Timingu. EFRA pomija temat Timingu na silniku (przynajmniej nie znalazłem nic).Czyli jak nie ma ograniczenia to jest dowolność...
Tu jest temat: http://www.rctech.net/forum/rookie-zone ... linky.html

PostNapisane: Pt lut 28, 2014 5:05 pm 
Administrator forum

Maciej Nowak napisał(a):
Jak skala jest bez 0 to ustawiać na 30* jak jest z 0 to na 0..

Czyli podział na lepszych i "lepsiejszych",tych dla których zero ma wartość zera i tych dla których zero ma wartość 30 st.

Podział hmm... to po prostu różnica oznaczeń w zależności od producenta "względem czego mierzy". Można o tym w przyszłości pomyśleć. Fizycznie 30* timingu na wkładce w LRP to będzie to samo co 0* na deklu w Speed Passion czy HPI Flux. Producentów silników nie jest nieskończoność i można by zdefiniować/sprecyzować przepisowe "zero" i przygotować listę silników, które mają mieć ustawione dekle na 0* a które na 30* bo to są dwie konwencje oznaczania tego samego, optymalnego od strony efektywności punkt pracy.

Najbardziej precyzyjnym określeniem będzie "otwarcie" Timingu. EFRA pomija temat Timingu na silniku (przynajmniej nie znalazłem nic).Czyli jak nie ma ograniczenia to jest dowolność...

I to do mnie przemawia, jasne i klarowne.

PostNapisane: Pt lut 28, 2014 10:01 pm 

Maciej Nowak napisał(a):
Podział hmm... to po prostu różnica oznaczeń w zależności od producenta "względem czego mierzy". Można o tym w przyszłości pomyśleć. Fizycznie 30* timingu na wkładce w LRP to będzie to samo co 0* na deklu w Speed Passion czy HPI Flux. Producentów silników nie jest nieskończoność i można by zdefiniować/sprecyzować przepisowe "zero" i przygotować listę silników, które mają mieć ustawione dekle na 0* a które na 30* bo to są dwie konwencje oznaczania tego samego, optymalnego od strony efektywności punkt pracy.
.

Jeśli w przepisach zapiszemy Timing na silniku 0 st. to to jest precyzyjne i nie podlega teoriom względności liczenia fikcyjnego zera. 0 st. To jest jednoznaczne jak dwie połowy.Nie ma większej połówki.I nie warto się nad tym w przyszłości zastanawiać. Co najwyżej nad ujednoliceniem silnika. Ale czy to dobry kierunek...?
Przyjmując teorie względności zera mogli byśmy wprowadzić zapis: silnik musi być w kolorze np.aluminium w modelu.
Pamiętam czasy jak wprowadzono silniki Oriona jako zamiennik Saturna.Pewnie miały zafiksowany inny Timing.Fajczyły się jak stary siennik.Byli zawodnicy ,który podczas zawodów palili po kilka szt.
Zamiast stawiać sztuczne bariery trzeba budować świadomość zawodników,że najważniejsza jest precyzja jazdy i powtarzalność .Polecam podpis w postach Maćka Marcinka... :lol: :lol:
ps.Temat został zamulony.Jeśli znajdzie się pracowity administrator lub moderator proponował bym przenieść temat i " usamodzielnić."
Może Maciek jako prowodyr... :lol: :lol:

PostNapisane: Pt lut 28, 2014 10:33 pm 

I posypanie głowy popiołem tego kto taki przepis wymyślił :D

:P

Ciężko było, ale jestem pod wrażeniem merytorycznych wypowiedzi Pana Lesława.

:D

m.a.

PostNapisane: Pt lut 28, 2014 10:42 pm 

Michał Abramowicz napisał(a):
Ciężko było, ale jestem pod wrażeniem merytorycznych wypowiedzi Pana Lesława.
:D
m.a.

A znasz inne moje wypowiedzi jak nie merytoryczne...? :lol: :lol: :lol: Czasami są tak merytoryczne,że aż bolą adwersarzy. :lol: :lol:

PostNapisane: Pn mar 03, 2014 2:51 pm 

Nie można by było po prostu sensorless ;-).

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 176 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Następna strona