Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 03, 2026 1:03 am

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 176 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 12  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz lut 27, 2014 9:45 pm 
Administrator forum

Wkładka w LRP to pikuś do sprawdzenia -widać bez problemu czy ktoś grzebał.

W innych silnikach masz skalę i "0" przeważnie jest oznaczone dużą krechą.

Jeżeli producent ustawi oryginalnie np. +20 stopni, a na deklu oznaczy to jako "0" - problem nie istnieje - zgodnie z przepisami jest to "0"

Podsumowując: GEM, SET i MECZ :P

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz lut 27, 2014 11:01 pm 

Mi nie chodzi Maćku o +.

Tylko i wyłącznie o przepisy, zeby lipy nie było...

:D

m.a.

ps: pamiętam, jak to niektóre osoby wytykały innym przepisy pisane na kolanie ;) a tutaj zonk ;-) lypa ;)

PostNapisane: Cz lut 27, 2014 11:15 pm 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
Wkładka w LRP to pikuś do sprawdzenia -widać bez problemu czy ktoś grzebał.

W innych silnikach masz skalę i "0" przeważnie jest oznaczone dużą krechą.

Jeżeli producent ustawi oryginalnie np. +20 stopni, a na deklu oznaczy to jako "0" - problem nie istnieje - zgodnie z przepisami jest to "0"

Podsumowując: GEM, SET i MECZ :P

OK. Czyli mogę zamówić sobie silniki w turnigy, z logo abram rejsing, ustawić im 40 stopni na +, napisać grubą kreskę i oznaczyć 0.
Dobrze zrozumiałem to co napisałeś?

Albo, poddaję się, nie ogarniam...

Mam nadzieję, że wszystkie silniki przeszły inspekcję na zawodach, kontrola techniczna itp?
Tak pytam, nie zwracałem uwagi na 2 imprezach jak byłem, chyba jej nie było ...???

m/a/

PostNapisane: Cz lut 27, 2014 11:29 pm 
Administrator forum

Michał - zamów. I z cała pewnością ich nie podważymy przy kontroli jeżeli jasno FABRYCZNIE będzie oznaczone co i jak.

Co tu jest takiego skomplikowanego do ogarnięcia???

PostNapisane: Cz lut 27, 2014 11:37 pm 

Michał - zamów. I z cała pewnością ich nie podważymy przy kontroli jeżeli jasno FABRYCZNIE będzie oznaczone co i jak.

Co tu jest takiego skomplikowanego do ogarnięcia???

Marku, twoja definicja nie jest do ogarnięcia.

0 timing na silniku BLS sugeruje, że sensor jest w jedynym, unikalnym miejscu (tutaj musiałbym poszukać, jak te sensory mają
być względem 3 klatek uzwojeń), a nie to, że '0' może być 'dowolnym' punktem oznaczonym przez producenta według widzimisię tegoż
producenta.

Podsumowując, ta definicja, którą przytoczyłeś, wcześniej, z kreską, ma się nie jak i jest li tylko obejściem problemu takiego, że
zapewne nie macie bladego pojęcia jak wyegzekwować przepis który stworzyliście.

Dla mnie sprawa zamknięta, przyjmuję do wiadomości twoje rozwiązanie :D

m.a.

PostNapisane: Cz lut 27, 2014 11:44 pm 

Ponieważ pośrednio zostałem wywołany to powiem swoje zdanie.Niestety nie do końca zgodne z Markiem. Skale na silnikach w moim mniemaniu są pojęciem względnym.Przyglądając się różnym silnikom widać na czym polega różnica.Redi ma skalę od zera do 40 st. Trunigi ma skalę w stronę plusa i minusa. LRP ma wkładki w stronę plusa i minusa co 5 st do 10st w każdym kierunku.
Pozycja środkowa w LRP (ustawiana fabrycznie to standard czyli na środku skali) Silnik NOSRAM pure 2 brushless wyjściowym kątem timingu jest 27,5 st.
Redi ustawia fabrycznie 20 st i to dla nich jest standard. W Trunigi standardem jest środek skali. Te standardowe ustawienia nie są zerami do którego np. chcielibyśmy sprowadzić Rediego z powodu jego "uczciwej"skali.
Tak więc przy mechanicznym Timingu nie powinno mówić się o zero st. tylko o położeniu Standardowym lub wyjściowym,które jest dobierane przez producenta dla optymalnej pracy silnika.
Wydaje mi się,że nastąpiło zmylenie pojęciem zero Boost. Boost to pojęcie elektronicznego ,dynamicznego timingu.Zero tego boosta-timingu nie ma nic wspólnego z zerem jako wartością geometryczną 0 st.
Zero Boost to po prostu lepiej brzmiące "brak elektronicznego Timingu"
Dla mnie zapis powinien brzmieć :ustawienie Timingu mechanicznego w pozycji Standard.
Takie jest moje zdanie i mocno dyskutuję z Markiem w tej kwestii.Ale nie mi decydować.
Ps.powodem tej dyskusji jest np.silnik Redi ze swoją skalą rzeczywiście odzwierciedlającą faktyczny Timing.Nie można tego silnika zjechać do zera bo będzie to około - 20st w stosunku do innych.
Niestety zapis w przepisach PMMS Rc jest bzdurny bo wyklucza najnowsze silniki Nosrama o 27,5 st. :D

PostNapisane: Cz lut 27, 2014 11:48 pm 

O!

Ładnie napisane, gratuluje Kolego Lesławie Zaremba!

Co do timingów, jeżeli już STD timing jaki idzie z pudełka, to jak zagwarantować, że timing będzie 'zbliżony' między silnikami
czyli moc siników będzie zbliżona???

Dlatego silnik powinien być dowolny, a jego warunkiem koniecznym i wystarczającym do spełnienia wymogów 21.5T.

Zawodnicy sami sprawdza jakie silniki są najlepsze na własnej skórze portfela :D

Pozdrawiam w merytorycznej dyskusji!

m.a.

PostNapisane: Cz lut 27, 2014 11:56 pm 

Silnik silnikowi nie jednaki...Jak będziemy bogaci kupimy jednakowe dla wszystkich (któryś diler zaciera ręce) i nie będzie problemu.Póki co musi wystarczyć doświadczenie i "giełda" wiedzy pomiędzy zawodnikami.

PostNapisane: Cz lut 27, 2014 11:59 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):
Silnik silnikowi nie jednaki...Jak będziemy bogaci kupimy jednakowe dla wszystkich (któryś diler zaciera ręce) i nie będzie problemu.Póki co musi wystarczyć doświadczenie i "giełda" wiedzy pomiędzy zawodnikami.

Giełda wiedzy jak skręcić timing, żeby 21.5T kręcił ciut więcej.

Wywalcie ten zapis i macie problem z głowy ;-)

Pozdrawiam w merytorycznej dyskusji!

m.a.

PostNapisane: Pt lut 28, 2014 12:04 am 

Są jednak jeszcze zawodnicy z Saturnami i ze względu na nich powinniśmy się trzymać "standardów"...

PostNapisane: Pt lut 28, 2014 12:05 am 
Administrator forum

Ja pier.......dziele.

Leszek - organizator PMMS RC, Michał - inżynier i obu Wam trudno zrozumieć że ZERO tyczy się TYLKO i wyłącznie ustawienia producenta na:

skala +/- - środkowe położenie dekla,
wkładki - standardowa,
skala tylko na plus - początek skali.

Kurr....cze - zero jest pojęciem UMOWNYM na potrzeby przepisów.

Co kupi zawodnik to jego zakichana sprawa. Co przy takim zapisie interesuje na jaką skalę obierze producent? Może sobie zrobić skalę co kreskę jako co 20 stopni a drugi zrobi co kreskę jako 10 stopni. To samo tyczy się mocy silnika - jeden ma 140W a drugi 190W i 2400kV.

Jeszcze raz mówię: to co robi producent to nie nasz problem. My przyjmujemy nasze, PMMS RC zero jako:

wkładki - standardowa,

Koniec i kropka. Zawodnik ma się dostosować a czy będzie miał silnik X, Y czy Z to ma dekiel ustawić zgodnie z wytycznymi czy mu się to podoba czy nie.

Aż chce się przytoczyć klasyk z filmu Alternatywy 4: Do ludzi trzeba mówić zrozumiale bo i tak 70% z nich nie rozumie dziennika.

PostNapisane: Pt lut 28, 2014 12:39 am 
Administrator forum

Ale dyskusje wywołałem. U nas w Hobby jest w tym sezonie dowolność, jednak na przyszły myślimy by wprowadzić zapis 0 na deklu silnika by spowolnić klasę. W teorii 0 na deklu musi być 0 w rzeczywistości czyli hallotrony są w osi z uzwojeniami. Do LRP i nosrama są zerowe wkładki bo był taki news na rcauto. Novak też na bank ma bo są klasy z takim wymogiem. Jeśli mogę coś zasugerować to ustalcie jedną wersję 0/1 albo dowolnie albo 0 żadne "fabrycznie" bo to nieprecyzyjne. Michał nie siej paniki gdyby była taka dowolność z tym 0* na deklu czy jest prawdziwe to każdy producent regla musiał by dać tabelkę ile max timingu dynamicznego mozna dodać w zależności od marki silnika, a tak piszą zawsze by było 0 na deklu i mozna jechać z dynamicznym jak się chce (w sensie tam do 64*). Wyjątek potwierdzający regułę- LRP w reglach ma zaznaczone do jakiego programu mozna dusić ich silniki bo maja fabrycznie wkładkę 20-kilka stopni i potem wyższe programy o większych wartościach timingu sa zarezerwowane tylko dla silników nie LRP ustawionych na 0*

PostNapisane: Pt lut 28, 2014 7:55 am 

Ja pier.......dziele.

Leszek - organizator PMMS RC, Michał - inżynier i obu Wam trudno zrozumieć że ZERO tyczy się TYLKO i wyłącznie ustawienia producenta na:
wkładki - standardowa,
Kurr....cze - zero jest pojęciem UMOWNYM na potrzeby przepisów.
....

Marek w ten sposób możemy przyjąć,że do klasy Hobby dopuszczamy tylko blondynów z niebieskimi oczami,reszta jak chce startować niech się przefarbuje.
Zadam proste pytanie jak chłopu na rowie, zgodnie z przepisami jaką wkładkę dopuścić w silniku LRP Vector 20? Dlaczego w skali plus minus przyjmować środek ,a nie początek.Dlaczego w silniku Redy nie można ustawić Timingu w kierunku minus.
Właśnie dlatego,że jestem współorganizatorem wolę to przedyskutować niż podpisać się pod bublem.
To co pisze Maciek zmusi chyba do rozbierania silników i ustawianiu timingu .Może się okazać,że zero jest poza skalą.Sam dałeś przykład silnika redi 544 ze skalą -10 do +10,a Redi 540 mają od 0 do 40 st.
Środek skali w redim 544 nie musi być wcale zerem.
Zero jest wartością matematyczną,a zero stopni geometryczną.Na potrzeby przepisów nie można stosować pojęć umownych,no chyba że stworzymy dodatkowy regulamin pojęć umownych zastosowanych w przepisach.
Zapis powinien być taki jak podałeś wyżej .A czy to będzie sprawiedliwie to druga bajka.
A co zrobić z tak oznakowanym silnikiem http://www.rctrax.pl/product/silnik-bez ... /?id=10500
Wyskalować dalej,szukać zera w środku,a może nie dopuścić.
Ps.Wniosek nasuwa się jeden...Niech żyje wolność i swoboda... Bez ograniczenia timingu na silniku.To i tak może wielu zawodnikom przysporzyć problemów. Nie jeden przekonał się,że grzebanie często kończy się pogrzebaniem ...szans.

Ostatnio edytowano Pt lut 28, 2014 8:51 am przez Zaremba Lesław, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pt lut 28, 2014 8:49 am 

Zaremba Lesław napisał(a):
A co zrobić z tak oznakowanym silnikiem http://www.rctrax.pl/product/silnik-bez ... /?id=10500
Wyskalować dalej,szykać zera w środku,a może nie dopuścić.

Zły przykład, dedykowany do 3-4S :D

Poprawny to ten
http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wt ... LXCMBJ&P=7

Fabryczne ustawienie to 30*

Rozwiązanie jest proste, kupić silnik do którego organizator nie może się doczepić.
Mi się osobiście pomysł jednego silnika podoba (tylko żeby był dostępny),
przy szczotach to się sprawdzało.

PostNapisane: Pt lut 28, 2014 10:10 am 

To może ja się wtrącę. Jeżdżę w klasie Hobby w cyklu PMMS i nie ukrywam, ze zakaz timingu na silniku upraszcza nieco sprawę ustawień napędu, ale...
Ale po prostu nie da się zweryfikować "fabrycznego" ustawienia timingu na silniku! W manualu, przynajmniej Reedego nie ma słowa o wartości wyjściowej. Chyba, że dokumentem potwierdzającym standardowe ustawienie ma być zdjęcie silnika ze strony producenta?

Brak ograniczeń zmiany ustawień timingu na silniku na pewno ograniczy niezdrowe komentarze i podejrzenia co do szybszych zawodników. A chyba na sportowej atmosferze zależy nam wszystkim.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 176 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 12  Następna strona