Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz lip 23, 2026 11:23 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor
PostNapisane: Pt lut 13, 2009 5:35 pm 

Witam.
Zapraszam do obejrzenia zdjęć i filmików oraz oczywiście tabeli wyników
IV Eliminacje EHMP w Warszawie:
Tabela wyników(zip):http://rccars-poland.eu/files/sekcja/wyniki/2009.02.07-08_IV_EHMP_Warszawa_OnRoad.zip
zdjęcia: http://picasaweb.google.pl/ZibiRC/Foto20090207_EHMP
filmiki: http://www.rcliga.pl/20090208_EHMP/serw ... _video.htm

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt lut 13, 2009 8:25 pm 

Świetna robota Panie Zbyszku,

Szczególnie podobał mi się film pt. TOSIEK pokazujący jedną z eliminacji w klasie 1:12.

W trakcie trwania biegu opiekun/ojciec niejakiego "TOŚKA" instruuje go, jak ma jechać i jak ma traktować chcących go wyprzedzić kolegów, a co tam, mówi w ogóle co o nich myśli. Słowa, które padają to bezprecedensowy przykład sportowego podejścia i generalnie fair play na torze :(.

Zagadka brzmi:

KIM JEST OSOBA INSTRUUJĄCA TOŚKA ???

Odpowiedzi proszę umieszczać na forum. W tym konkursie będzie ufundowana nagroda !!!

KYOSHOblog

PostNapisane: Pt lut 13, 2009 9:33 pm 
Administrator forum

Idiota?

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Pt lut 13, 2009 9:43 pm 

Zostawmy "Tośka" . Zapraszam do oglądania.
Jak ktoś ma filmy to proszę o linki

PostNapisane: Pn lut 16, 2009 8:07 am 

Sprawa Tośka nie powinna pozostać bez echa.Bo "Tosiek" to przesympatyczny syn jednego z sędziów.A instrukcja jazdy dla "Tośka" wypowiadana jest nie przez kogoś innego jak właśnie przez sędziego -ojca.Być może to nowa forma karania zawodników i "Tosiek " był t.z. dynamiczną karą "stop & ...."
Co do kamery to powinna być na każdych zawodaćh.Może wkrótce pojawi się dalsza częśc sagi sędziowskiej.Tym razem z Pabianic.Przed finałami sędzia profesjonalnie przypomniał głośno i wyrażnie przepis o falstarcie i jego konsekwencjach.Za kilka minut start do klasy Spec.Zawodnik na pozycji 1 w pozostałych 15 sekundach czasu startowego robi falstart.Sędzia ze stoickim spokojem ogłasza przerwanie procedury startowej i rozpoczęcie od nowych 15 sek.Zapominając oczywiście o Swoim wystąpieniu,ale dając dowód zauważenia wykroczenia.
Być może kara przesunięcia na ostatnie miejsce i tak nie zmieniła by wyników,ale zasady i znajomość przepisów powinna obowiązywać.Pewnie gdyby to zrobił zawodnik z 5 lub 6 pozycji to został by ukarany.
Na normalnych zawodach zawodnik sam wiedział by ,że powinien ponieść konsekwencje i sam powinien stanąć na końcu stawki.Ale tego najpierw powinni nauczyć Go sędziowie,a tym czasem...wraz z gronem "sędziów z najwyższej pólki"olał pozostałych 9 w stawce.Przerażająca jest też bierność pozostałuch zawodników i brak stanowczej reakcji w formie protestu.
Za "wystąpienia"w stylu "Tośka" czy zaistniałej sytuacji z Pabianic konsekwencje powinien ponosić śedzia główny zawodów.Albo bym odsunął od dwóch imprez,niech się pouczy,albo zabrał bym diety za te zawody gdzie dopuścił się tak skandalicznych zachowań Swoich podwładnych.
Imprezy mamy na coraz wyższym poziomie,(Przykład Pabianic) i nie możemy dopuścić,żeby ogromny wkład pracy organizatorów był dewaluowany przez marność sędziów.

PostNapisane: Pn lut 16, 2009 9:19 am 

Lechu

W naszych przepisach mamy punkt 3.49 mówiący o falstartach w eliminacjach. Nic nie ma mowy o falstartach w finałach. Uważam, że należałoby to dopracować. Tak np. jak w biegach lekkoatletycznych - pierwszy falstart bez konsekwencji - powtórzenie biegu, każdy następny falstart dyskwalifikacja zawodnika, który go popełnia
Falstartów ja sam naliczyłem: 2 w specu, 1 w modi i 1 w 12. Sami czołowi zawodnicy. Sędziowie podjęcli taką decyzje jaką podjęli. Nie chcę tu nikogo oceniać. Ale powiem tylko jedno, eliminacje są rywalizacją sportową, która ma wyłonić poole position i to ma być nagroda dla najszybszego zawodnika. Jeżeli teraz do finałów ustawia się zawodników w taki sposób że pierwszy jest na zewnątrz toru i ma 1/4 prostej do przejechania po lini ścięcia bo musi wejść w zakręt to ten zawodnik jeszcze się nie rozpędzi a już musi hamować aby pokonać zakręt. Następni zawodnicy mają znacznie dłuższą prostą, żeby rozpędzić modele. I co się dzieje pierwszy zawodnik się nie rozpędza bo już musi wejść w zakręt natomiast wszyscy następni z impetem najeżdżają na niego i tak było właśnie 2 razy w Spec. To co ma być nagrodą dla zawodnika staje się jego zmorą. Start musi być tak ustawiony ( jak było ma MIstrzostwach Europy w Turynie), że pierwszy zawodnik już stoje na wejściu w pierwszy zakręt i przy starcie nikt w niego nie wjeżdza. Wtedy zwiększa się odległości między zawodnikami i problem najeżdżania jednego na drugiego znika. Dobrą praktyką jest też konsultowania miejsc startowych w zaodnikami od 1 do 3 miejsca jak to ma miejsce na ME. Stąd pewnie wynikała taka duża ilośc falstartów, gdyż zawodnikom z pierwszych miejsc puszczały nerwy w obawie przez zaliczeniem na " sobie " następnych zawodników.
Wracając do Speca cofnięcie i może nawet dyskwalifikacja Łukasza w pierwszym biegu nie zmieniłaby i tak wyników końcowych. Ja ze swojej chciałem podziękować wszystkim zawodnikom klasy spec finał A za jazdę fair play, a szczególnie Aurelowi, który toczył przepiękną sportową walkę z Łukaszem. Czapki z głów.
Pozdrawiam
Jan Sabat

PostNapisane: Pn lut 16, 2009 10:24 am 

Łukasz Sabat napisał(a):
Lechu

W naszych przepisach mamy punkt 3.49 mówiący o falstartach w eliminacjach. Nic nie ma mowy o falstartach w finałach. Uważam, że należałoby to dopracować. Tak np. jak w biegach lekkoatletycznych - pierwszy falstart bez konsekwencji - powtórzenie biegu, każdy następny falstart dyskwalifikacja zawodnika, który go popełnia...
Pozdrawiam
Jan Sabat

Janek cieszę się że poruszyłeś ten temat obnażając kolejny idioytczny i kretyński zapis w Naszych przepisach.Każdy wie (a może nie),że w eliminacjach ,poszczególny zawodnik uruchamia sam dla siebie pomiar czasu.Hasło start podane przez sędziego nie ma wpływu na wynik.A więc jaka może być mowa o falstarcie przy indywidualnej jeżdzie na czas i własnym uruchomieniu pomiaru czasu.Tu chodzi tylko o to,żeby wszyscy mniejwięcej wystartowali równo.
Co innego jest w finale .Pierwszy zawodnik uruchamia pomiar czasu dla wszystkich.
Co do słuszności przepisu nie wypowiadam się,ale jeśli sędzia najpierw wygłasza płomienną mowę o tym przepisie (przed finałami) a za chwilę ma głęboko w D.... Swoje słowa,to mi się taki sędzia nie podoba i nie chcę ,żeby decydował.Gdyby zaistniała sytuacja,że bieg potoczyłby się ,można by było zwalić na to że nie zauważył,ale jeśli powtarza się procedurę startową to dowodzi o wystąpieniu powodu.
Ja napisałem ,że może to nie wpłynęło by na wyniki,ale było by dowodem szacunku dla pozostałych i dowodem,że przepisy dotyczą też tych dobrych.

Ps.Gdyby nie było przemówienia sędziego przed,sprawa nie wyglądała by tak kompromitująco...

PostNapisane: Pn lut 16, 2009 11:35 am 

Witam.
Dyskusja cenna , ale jak ktoś kto chce podyskutować chyba nie będzie szukał takich opinii w tym wątku. Ew. zapraszam do dyskusji do "kącika antykolizyjnego" http://forum.rccars-poland.eu/viewtopic.php?t=263.
I tam (lub w innym wątku) proponuje przenieś dyskusję nt. przepisów dt kolizji podczas wyścigu, które oczywiście wymagają przedyskutowania. Gorąco zapraszam wszystkich, którzy maja uwagi do przebiegu wyścigów. "Wolna amerykanka" odejmuje uroku temu naprawdę fantastycznemu sportowi.

PostNapisane: Pn lut 16, 2009 12:38 pm 

Kol.Zbyszku gdzie "Wolna Amerykanka" w kwestii faktów.Opinia wyrażona została na podstawie zaistniałej sytuacji i przestrzegania przepisów.Ta sprawa nie podlega dyskusji,analiz i dywagacji.Te przepisy i wypowiedż sędziego przed nie dopuszczają,żadnej dowolnej interpretacji.
Ps.Forum ,które Kolega podaje w linku jest Forum nie demokratycznym...Ja np.nie mogę zabierać tam głosu.Po co podawać tlen nieboszczykowi...Jak uda Nam się zgromadzić kilka filmików ,zrobi się kącik np.pod tytułem "Sędzia niezguła..."
Czyżby Kol.Zbyszek włączył się w mętny nurt LOK?

PostNapisane: Pn lut 16, 2009 1:43 pm 

Kol. Leszku.
Chciałbym tu dzielić się i wysłuchać uwag nt IV EHMP w Ursusie ( bez ogródek).
O Sędziowaniu i zachowaniu zawodników również , ale dyskusja ( na pewno potrzebna) powinna się odbyć na zaproponowany ale innym wątku a chociaż by i na tym forum.
Proszę pamiętać, że czytają ja również nowi zawodnicy, dla których zaszłości nie są czytelne a obawiam się że mogą być nieco męczące ( nie mówię, że nie ma Pan racji tylko że proponuje dyskusję w innym miejscu).

PostNapisane: Pn lut 16, 2009 2:07 pm 

Zbigniew Mendza napisał(a):
Kol. Leszku.
Chciałbym tu dzielić się i wysłuchać uwag nt IV EHMP w Ursusie ( bez ogródek).
O Sędziowaniu i zachowaniu zawodników również , ale dyskusja ( na pewno potrzebna) powinna się odbyć na zaproponowany ale innym wątku a chociaż by i na tym forum.
Proszę pamiętać, że czytają ja również nowi zawodnicy, dla których zaszłości nie są czytelne a obawiam się że mogą być nieco męczące ( nie mówię, że nie ma Pan racji tylko że proponuje dyskusję w innym miejscu).

Kol.Zbyszku sam wiem ile wysiłku kosztuje organizacja zawodów.Ktoś powie,że we Wrocławiu będzie Mikro.Ale prosze mi wierzyć to tylko autka są mniejsze,a problemy logistyczne takie same.
I chodzi jednoznacznie o szacunek do tych osób ,które robią zawody i do tych którzy na nie przyjeżdżają.Jeśli znajdzie się początkujący,który postanowi być uczciwy,zapozna się dokładnie z przepisami i na jego pierwszych zawodach zobaczy taki kanał,to co pomyśli.Ku....sędzia namawia do nieczystej jazdy,a inny ma w D... własne przepisy to co to jest za szambo?Ale jeśli poczyta,że są reakcje na takie zachowania,to pomyśli ,że jest szansa na normalność bo ktoś to widzi.Zamiatanie pod dywan nie jest dobrym rozwiązaniem...
Ps.Co do tamtego forum to opinie są manipulowane,bo Administrator "filtruje"wypowiedzi...

PostNapisane: Wt lut 17, 2009 8:30 am 
Administrator forum

Zbyszek,

Tym młodym trzeba oczy otworzyć i to baaardzo szeroko aby zrozumieli z jakim tworem mają doczynienia (LOK).
Tamto forum nie nadaje się do niczego poza byciem w sieci.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4