Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt maja 19, 2026 9:00 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 199 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: N lut 26, 2006 12:04 am 
Administrator forum

Panie Zbyszku,

Mocele micro ma duzo osób - ale mało z nich startuje. Czas to zmienić. I to jest zadanie promocji. Jeżeli nie ywszło cos takiego jak podział na standard i open w hali - będziemy od nowego sezonu robić jednodziówki TYLKO dla micrusów - jak w Czechach, a wszytsko dla dobrej zabawy młodych ludzi, których mam nadzieje przybędzie wznaczneij ilosci.

Jak Pan widzi My w micro nie mówimy dużo tylko działamy, a efekt prawdziwego MARKETINGU zobaczy Pan w Borzęcinie. I radze sie dokładnie przyjrzeć i szybko uczyć jak zdobywać sponsorów.
Czasem trzeba niektóre rzeczy robic na siłe aby później mieć efekty. E-18 ztandard jest na hali pierwszy sezon. Niech Pan wybaczy, ale chyba nie sądził Pan że nagle pojawi sie tutaj 30-tu zawodników.

A tak na marginesie: Która klasa ma własne Grand Pricx w ramach eliminacji MP? Dla tych co nie wiedzą: Właśnie E-18 Micro Standard i Micro Open - sponsor - RC Przegląd Modelarski. I to się właśnie nazywa promocja klasy, a nie marudzenie o gruszkach na wierzbie.

Artur,

Jeżeli któreś klasy wprowadzone w tym sezonie były niewypałem (540) ale zauważ dlaczego. Założenie klasy było takie żeby była to klasa tania. Dzieciaki wracają do korzeni modelarstwa - robią płyty i części z laminatu. Mamy cos co się nazywa MODELARSTWEM a nie składaniem gotowców. Kto spaprał sprawę pomimo wcześniejszych ustaleń? Pozostawiam pytanie bez odpowiedzi.

W klasie Micro Standard zmodyfikowałem przepisy z OPENA i pzredstawiłem je odpowiednim osobom. Było tam jasno napisane że jeździmy na 5 CELACH. I co? W przepisach jest jak byk: DO 6 CEL. I po co? Teraz, po Tarnowie sie to zmieni (mam nadzieję) ale tak naprawde, gdybysmy się nie umówili (jako zawodnicy) co do ilości cel to byłby klops w jeździe. Pal,one silniki co bieg i rzeczywiście - klasa robi sie droga. A tak? jest to NAJTAŃSZA klasa dla początkujących.

I to jest nasza rzeczywistość (nie tylko w modelarstwie). Ustalenia sobie a działacze sobie.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N lut 26, 2006 7:55 am 

MAREK NAPISAŁ

będziemy od nowego sezonu robić jednodziówki TYLKO dla micrusów - jak w Czechach

Wiesław Groszkowski:
Oczywiscie plus M18T
:wink:

Tytuł:
PostNapisane: N lut 26, 2006 9:27 am 

Nie w temacie ale Artur poruszył sprawę toru terenowego w Nowym Sączu.
Każdy tor ma swoje plusy i minusy, dotyczy totakże naszego.
Dla modeli spalinowych być może jest troche za mnały, ale jest całkiem dobry dla modeli z napędem elektrycznym.
Rozrost modeli i klas spalinowych nastąpił gwałtownie w roku ubiegłym
i być może nasz tor na chwile obecną nie spełnia oczekiwań tych modelarzy którzy go krytykują, ale jest jeszcze dużo takich którzy chetnie przyjadą na ten dodatkowy dzięń wczesniej aby się na tym torze pościgac.
Nie ma juz możliwości jego powiększenia i dlatego wcale jako organizatorzy nie upieramy się aby na tym torze rozgrywać zawody eliminacyjne do MP modeli z napędem spalinowym.
Wykorzystując kilka wolnych dni majowych, organizujemy te zawody przede wszystkim dla młodych modelarzy przy okazji zawodów na torze asfaltowym, Większość z nich wywodzi sie z polski południowej i nie muszą ponosić dodatkowych kosztów związanych z udziałem w zawodachmodeli terenowych rozgrywanych osobno .
W nie tak odległych czasach były na naszym torze rozgrywane międzynarodowe zawody, (fakt że tylko z napedem elektrycznym) i nie było wtedy krytyki toru.
Wyśmiewanie się z naszych zamiarów organizowania zawodów na tym torze jest trochę nie na miejscu, zwłaszcza że pamiętam nie tak odległe lata kiedy na godzinę przed zaplanowanym startem organizatorzy i modelarze szukali miejsca na rozegranie klas modeli terenowych.
Oczywiście nie należy wracac do tamtych czasów, ale myslę że kazdy organizator wkłada duzo starań i poświęca mnóstwo własnego czasu po to aby wszyscy modelarze byli zadowoleni po odbytych zawodach, a takie ironiczne stwierdzenia wcale nie zachecaja na przyszłość.

Pozdrawiam wszystkich tych którzy wystartują modelami terenowymi w Nowym Saczu, zresztą pozostałych także :D

Sądecki Klub Modelarski
Nowy Sącz

Ostatnio edytowano N lut 26, 2006 10:31 am przez Jan Pasiut, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: N lut 26, 2006 10:27 am 

Odnośnie DTM540. Uważacie tą klasę za niepotrzebną a ja wręcz przeciwnie, to dzięki niej poraz pierwszy wystarowałem na zawodach. Mam podwozie Tamiya TA-03F, którym w Top Stock wystartować bym nie mógł a kupować TT lub TL tylko pod zawody nie uśmiechało mi się. Dokupiłem do TA jedynie silnik HPI i wystatowaem w BC. Oczywiście wciągnęło mnie i kiedy nadażyła się okazja tanio kupić Xraya to go kupiłem. Byłem z nim w Tarnowie. Również w Tarnowie na pożyczonym modelu wystartowałem w Top Stock jednak na podeście baaaardzo zawyżałem średnią wieku i czułem się tak sobie :-) otoczony bardzo młodymi ludźmi. W tej klasie widzę miejsce dla swojego syna a nie dla mnie. Jako dla początkujęcej osoby DTM540 bardzo mi odpowiada przede wszystkim dzięki taniemu, niekłopotliwemu w ekslopatacji silnikowi. Piszecie, że wprowadzenie DTM540 było błędem, dlaczego tak sądzicie ? Oprócz TS była to najliczniejsza klasa zarówno w BC jak i w Tarnowie (BC 2 grupy, Tarnów już 3). Wielu początkujących posiadaczy Sprintów, Xrayów i innych modeli np. Tamiyi innych niż TT czy TL odnalazło się w tej klasie. Jeśli klasa ta ma być zlikwidowana a patrząc na kalendarz sezonu 2006 odnoszę takie wrażenie, że już ja zlikwodowano to gdzie mają podziać się zawodnicy w niej startujący m.in. ja ? Mam przejść do DTM Standard ? Dzięuję, ze swoimi umiejętnościami posotję z boku i poatrzę jak inni jeżdżą :-(
Zostawcie DTM540 w spokoju !

Tytuł:
PostNapisane: N lut 26, 2006 10:34 am 

W klasie 540 nieporozumieniem jest fakt,że zawodnicy jeżdżą na jednych zawodach tym samym modelem w Standarcie i w 540.Przekładane są tylko silniki.
Zawodnik powinien zaczynając starty w zawodach prześć przez klasę 540 i dopiero dostawać przepustkę do standartu.

Tytuł:
PostNapisane: N lut 26, 2006 10:49 am 

I tu się z Filipem zgadzam. Może wreszcie wydawanie licncji miałyby wtedy jakiś sens. Licencji na starty w poszczególnych klasach oczywiście. Tak jest przecież w sportach motorowych 1:1. Klasy TS, DTM540 i E18 Standard byłyby klasami otwartymi a dopiero spełnienie określonych warunków (np. minimum 3 razy miejsce na podium w finale A) byłoby przepustką do klasy wyższej. Co o tym sądzicie ?

Tytuł:
PostNapisane: N lut 26, 2006 11:17 am 

Skoro zawodnicy przekładają silniki, to znaczy że dobrze im się jeździ w standard i w 540. Więc zostawmy tylko klasę 540 i OPEN, natomiast w topstock powinny jeździć wszystkie modele tamyia (pomijając te najnowsze z wyższej półki, jeśli Tamiya chce tą klasę promować) Zawodnicy z topstock też starują w 540 więc po co utrzymywać klasę dla dwóch podwozi TT i TL. W klasie 540 będą jeździć wszyscy z podziałem na kategorie wiekowe oraz z podziałem na kategorie marki modelu jeśli przedstawiciele tych firm będą chcieli je promować. Wtedy zawsze będą pełne grupy a słabsi zawodnicy będą zaczynać od grupy ostatniej, a dalej w/g rankingu. Po tym jak wszystkie modele jeżdżą w 540, takie jest moje zdanie.

GG 8022719

Tytuł:
PostNapisane: N lut 26, 2006 11:31 am 

Grzegorz Nóżka napisał(a):
w topstock powinny jeździć wszystkie modele tamyia (pomijając te najnowsze z wyższej półki, jeśli Tamiya chce tą klasę promować)

No niestety nie jest w interesie dystrybutora aby jeździć starymi modelami Tamiyi, które nie sa juz sprzedawane. Pytanie tylko czy TB-01 może startować w Top Stock ? Według przepisów nie może ale dlaczego ?

Tytuł:
PostNapisane: N lut 26, 2006 11:34 am 

właśnie dlaczego? tylko TT i TL

GG 8022719

Tytuł:
PostNapisane: N lut 26, 2006 11:43 am 

Uwazam, ze dla dobra nas wszystkich jedna z klas juz od sezonu letniego trzeba zlikwidowac. Zastanowmy sie czy do likwidacji bedzie klasa DTM-Open, DTM-Standard czy DTM-540.

Tytuł:
PostNapisane: N lut 26, 2006 11:46 am 

Przemek_PC napisał(a):
No niestety nie jest w interesie dystrybutora aby jeździć starymi modelami Tamiyi, które nie sa juz sprzedawane. Pytanie tylko czy TB-01 może startować w Top Stock ? Według przepisów nie może ale dlaczego ?

No ale gdzie ma wystartować zawodnik który ma np. M-01
jak nie w top stocku :?: Rozumiem że np TA-01 może wystartować w DTM540 no ale tez by mogła mieć miejsce w Top Stocku :wink:
Itak byłoby to podzielone tak: 2wd 4wd silnki zawsze Sport Tuned i regle z wyłączonym wstecznym :wink: Opony gumowe tylko dozwolone :wink:
Nadwozia sedan hactback i coupe :wink:
PS.Niech i mnie ktoś wyśmjeje mi to rybka co i kto o tym sądzi ,to jedynie propozycja :wink:

Tytuł:
PostNapisane: N lut 26, 2006 11:47 am 

Patrząc na kalendarz sezonu letniego ta decyzja już została podjeta, na żadnych zawodach nie widnieje klasa DTM540.

Tytuł:
PostNapisane: N lut 26, 2006 12:01 pm 

Według mnie widziałbym takie pojazdy w Top Stocku
M-01X do M-04X, FF01, FF02, TL-01 i TT-01,TA01-03 i inne wersje 1,2 i 3,ew.TB-01 :wink:

Tytuł:
PostNapisane: N lut 26, 2006 12:16 pm 

klasa standard od przyszłego sezonu powinna jeździć na silnikach tych z DTM 540. W wyniku czego lepsi zawodnicy z DTM standard przejdą do open( zwiększy to rywalizację w tej klasie, no i powinien być podział wiekowy z myślą o młodszych). Słabsi mniej zamożni zostaną w nowej standart 540. Koszty w DTM standard (selekcje, drogie silniki, tokarki do silników, najnowsze reglery) to wszystko to wydatki bardzo zbliżone do klasy open jak nie większe. Pozwoli to większej rzeszy ludzi ścigać się na bezobsługowych silnikach (bez "oszustw") z tańszymi podzespołami mniej wydajnymi akumlatorami i dowolnymi modelami.

GG 8022719

Ostatnio edytowano N lut 26, 2006 12:27 pm przez Grzegorz Nóżka, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: N lut 26, 2006 12:24 pm 

Łukasz Kowalczyk napisał(a):
Uwazam, ze dla dobra nas wszystkich jedna z klas juz od sezonu letniego trzeba zlikwidowac. Zastanowmy sie czy do likwidacji bedzie klasa DTM-Open, DTM-Standard czy DTM-540.

A może wszystko połączyć, starym zwyczajem w jednej klasie było by 70 zawodników.

Zostala by jesna klasa z orgraniczeniem silnika 12 zwoi.

Pozdrawiam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 199 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona