Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 03, 2026 1:14 am

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr lip 09, 2014 5:18 pm 

Grzegorz Ogonowski napisał(a):
Na FB jest założona grupa dyskysyjna która rozmawia o zasadach/przepisach klasy Pro Stock, zawodników zainteresowanych tą klasą zapraszamy https://www.facebook.com/groups/254808531393390/

Ja mam takie małe pytanie. Po co przenosić temat z jednego miejsca do drugiego ?
Tu temat idzie od początku a tam ??

Prostock niedawno był i wyginął metodą naturalną a teraz próbujecie wracać .
Przy silniku 13.5 nie będzie wyścigu zbrojeń :?: :wink: . Jakoś nie chce mi się w to wierzyć.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr lip 09, 2014 5:28 pm 
Administrator forum

Ciekawe gdzie ProStock będzie jeździł ? ;)

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Śr lip 09, 2014 5:29 pm 

Darek, odpowiadam:

1. na FB komunikacja jest o wiele bardziej sprawna
2. tu wydaje mi się temat został wyczerpany,
3. pojawiła się na Ścinawce furtka, że klasa może pojechać jako dodatkowa klasa zamiast Modified, który jest słabo obsadzony - czy coś źle zrozumiałem?
4. na FB zawodnicy zainteresowani ustalają przepisy i zasady klasy Pro Stock, jak bedzie gotowy wynik oraz frekfencja (bo się policzymy) to powrócimy z gotową informacją

PostNapisane: Śr lip 09, 2014 5:37 pm 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
Ciekawe gdzie ProStock będzie jeździł ? ;)

Pycha przed upadkiem chodzi!

PostNapisane: Śr lip 09, 2014 6:20 pm 

Dariusz Rząsa napisał(a):
Na FB jest założona grupa dyskysyjna która rozmawia o zasadach/przepisach klasy Pro Stock, zawodników zainteresowanych tą klasą zapraszamy https://www.facebook.com/groups/254808531393390/

Ja mam takie małe pytanie. Po co przenosić temat z jednego miejsca do drugiego ?
Tu temat idzie od początku a tam ??

Prostock niedawno był i wyginął metodą naturalną a teraz próbujecie wracać .
Przy silniku 13.5 nie będzie wyścigu zbrojeń :?: :wink: . Jakoś nie chce mi się w to wierzyć.

Darek, jak masz czas to zobacz na FB na propozycje zasad w klasie Pro Stock, jak widzisz tam obszary do nadużyć to podpowiedz nam, chętnie wysłuchamy.

PostNapisane: Śr lip 09, 2014 6:39 pm 

Nie używam FB i nie mam zamiaru. Z tego co kojarzę, to Rc Auto jednoznacznie jest związane z PMMS i wyciąganie tematu o PMMS poza tym forum jest lekkim nieporozumieniem.

W PMMS w większości jeżdżą ludzie, którzy chcą się dobrze bawić, a wyścigi RC nie są sensem ich życia. Wiele z tych osób nie śledzi forum, a tym bardziej FB codziennie, czy nawet sporadycznie, pewnie tu zajrzą z końcem sierpnia. I co? Dowiedzą się że muszą się przezbroić do nowego sezonu. Na dzień dobry odpadnie spora grupa zawodników.

Jakoś nie widzę sensu zmiany przepisów bez uzgodnieni tego z większością. Z tego co widzę, to w sezonie staruje około 50 zawodników w klasie STOCK, regularnie ze dwudziestu, a tutaj cztery osoby mają zadecydować o tak istotnych zmianach.

Temat jest ciekawy i pewnie warty uwagi. Taka dyskusja jak najbardziej może rozpocząć się teraz i powinna się zakończyć konkretnymi wnioskami i działaniami na koniec sezonu 2014/2015 a nie teraz.

Jeżeli zostanie zmieniony silnik na 13,5T to już teraz mogę zadeklarować, że nie będę startował w nowym sezonie.

PostNapisane: Śr lip 09, 2014 6:41 pm 

Maciej Szkop napisał(a):
Nie używam FB i nie mam zamiaru. Z tego co kojarzę, to Rc Auto jednoznacznie jest związane z PMMS i wyciąganie tematu o PMMS poza tym forum jest lekkim nieporozumieniem.

W PMMS w większości jeżdżą ludzie, którzy chcą się dobrze bawić, a wyścigi RC nie są sensem ich życia. Wiele z tych osób nie śledzi forum, a tym bardziej FB codziennie, czy nawet sporadycznie, pewnie tu zajrzą z końcem sierpnia. I co? Dowiedzą się że muszą się przezbroić do nowego sezonu. Na dzień dobry odpadnie spora grupa zawodników.

Jakoś nie widzę sensu zmiany przepisów bez uzgodnieni tego z większością. Z tego co widzę, to w sezonie staruje około 50 zawodników w klasie STOCK, regularnie ze dwudziestu, a tutaj cztery osoby mają zadecydować o tak istotnych zmianach.

Temat jest ciekawy i pewnie warty uwagi. Taka dyskusja jak najbardziej może rozpocząć się teraz i powinna się zakończyć konkretnymi wnioskami i działaniami na koniec sezonu 2014/2015 a nie teraz.

Jeżeli zostanie zmieniony silnik na 13,5T to już teraz mogę zadeklarować, że nie będę startował w nowym sezonie.

Proszę poczytać kilka postów wyżej, wszelkie obawy są nieuzasadnione, klasa Stock nie bedzie zmieniona. Na FB zapraszam zainteresowanych klasą Pro Stock, jeśli było to mało czytelne to przypomnę raz jeszcze, tylko zainteresowanych.

PostNapisane: Śr lip 09, 2014 7:57 pm 

W pewnym momencie podejrzewałem Grzegorz ,że chcesz uciec z dalszej dyskusji przede mną,ale zauważyłem,że tam dyskutujesz o Pro Stocku w Polsce a więc sprawa nie dotyczy PMMS RC.
Początki jazdy stawialiście między innymi w Ścinawce.Uczestniczyłeś w tworzeniu tego cyklu.Tu inni zawodnicy dzielili się z Wami doświadczeniem.Tu Mateusz przechodził pierwsze szlify.Takie są założenia naszego cyklu.Pierwsze kroki,"ogłada" i przyjemność w luźnej atmosferze. Poświęcasz dużo pieniędzy i czasu Mateuszowi i jego kariera świetnie się rozwija. Dziwi mnie jednak brak konsekwencji. Zamiast iść w "górę" ,w swoich działaniach jakoś zapętliliście się. Kiedyś celem był Modi potem 12,Formuła ,aż wreszcie Pro Stock. Zastanawiam się czy "dzisiejsze" lobbowanie nie ma drugiego dna. Formuła wprawdzie się przyjęła,ale to Ty miałeś startować,a tym czasem na lokalnych zawodach jeździ Mateusz,który powinien mierzyć wyżej.
Na tej klasie przekonałem się też jaki skutek mają dodatkowe oboszczenia.Chyba na ostatnich zawodach wyraziłeś sugestię,że zawodnik z Kobierzyc wraz synem mają włączonego boosta bo są szybcy na prostej.Nie potwierdziło się to. Ale wniosek jest taki,że gdyby nie było przepisu zero boosta takie podejrzenie nie powstało by.Dowodzi to,że wszystkie zakazy i ograniczenia mogą stać się powodem zagęszczania atmosfery. Na naszych zawodach głównie chodzi nam o zdrową rywalizację. Dla tych ,którzy nie dają sobie rady z "boostem" jest klasa Hobby,lub dla tych ambitniejszych Modi.Oczywiście,że likwidacja Modi będzie strzałem w kolano polskiego modelarstwa.Przy okazji dziwię się tobie ,że nie lobujesz w kierunku tej właśnie klasy.Myślę,że dla takiego zawodnika jak Mateusz ,zawody w Ścinawce są traktowane jako trening. Modi jest to klasa otwarta i można w niej startować czym się chce. Także silnikiem 13,5T z zero boost. Dobry silnik to koszt ponad 300 zł, kwota kilku opłat wpisowego i dodatkowe powody do niesnasek(to zero) , natomiast robienie 17,5T bez timingu elektronicznego to krok w tył. Kontrola 100% nie jest możliwa. Nie bardzo chodzi nam o elitarność jak na Mibo.Ostatnie zawody w 3 czy 4 klasach On-road zgromadziły chyba 27 zawodników,a organizator zaproponował aż trzy eliminacje i 3 finały. Czy o taki kierunek nam chodzi. Nie mierzymy też w ETS.To tylko 3 klasy ,choć 250 zawodników,ale przez cztery dni. Nie i dziwię się Tobie Grzegorz ,że tak szybko zapomniałeś jak jest na początku.Koszty niestety dla niektórych,zwłaszcza tych z początkiem nałogu są dość istotne.Jest to delikatna ,w naszych warunkach materia.Na przykładzie Maćka,nie ma nic gorszego dla działacza ,przez którego działania "odejdzie " choćby jeden zawodnik.
Co do kół nie ma przeciwwskazań,pod warunkiem,że znajdzie się dystrybutor z konkretną ofertą do zaakceptowania.
ps.Z ciekawością będę śledził losy Pro Stocka w Polsce na FB.
Chciałbym jednak przypomnieć ,że PMMS RC posiadają trzy oficjalne platformy:
http://www.pmmsrc.pl -na adres mailowy można zgłaszać uwagi,
http://www.rcauto.pl - forum
oraz
https://www.facebook.com/pages/PMMS-RC/ ... 55?fref=ts portal społecznościowy

Ps.2 Grzegorz na FB zacząłeś ostrą promocję no i zastanawiająca jest promocja pewnego silnika... http://fortasport.pl/pl/p/Muchmore-FLET ... 2C5-T/4098 mam nadzieję,że to przypadkowa zbieżność.
Był kiedyś taki zachłanny,tworzył spółkę LOKATA. Ty tworzysz slogany o stanie umysłu ,ale chyba handlarzy... :lol: :lol:

PostNapisane: Śr lip 09, 2014 8:35 pm 

Lesław,

Nie mam ochoty publicznie odnosić się do tych wszystkich uwag, tylel wątków, trochę pomieszania pojęć, nie wybacz. Pogadamy przy okazji może uda mi się wyjaśnić.

Wyjaśnie tylko jedno: Mateusz w klasie Formuła to trening, bardzo dobry, aż nie spodziewaliśmy się, nie wiedzieliśmy, że tak dużo daje jazda w tej klasie i tylko tyle.

Powiem raz jeszcze, dyskusja o klasie Pro Stock przeniosła się na FB z powodów jakie podałem wyżej i tylko dlatego, że pojawiła się furtka o możliwości startu klasy obok istniejącego STOCK-a ale przede wszystkim są chętni i to nie mało ścigać się w takiej formule. Ja wiem że to może być dziwne i niezrozumiałe ale co mogę zrobić? Tłumaczyć się każdemu z osobna nie mam zamiaru.

Dziękuję za troskę głownie o Mateusza.

Widzę, że slogan na FB zrozumiałeś jak chciałeś no coż ...

Nie promuję żadnego silnika, czy to możesz przyjąć do wiadomości? Silnik MM Fleta jest silnikiem używanym na ETS, czy to coś Ci więcej rozjaśnia?

Ja mam intencje czyste, nie ma żadnego drugiego dna, nie ma żadnej zachłanności handlarskiej jest grupa osób i to nie mała, która chce się ścigać na takich zasadach. Nic więcej.

Masz prawo do swojej oceny i przestrzegania wszystkich potencjalnych zawodników, ale wiesz pro stock to stan świadomości czyli ściganie się tylko na umiejętności gdzie wszyscy mają bardzo zbliżone warunki konkurowania, no bo nie są oczyiście jednakowe bo mają różne modele ich ustawienia no i booster w głowie i rękach a nie w regulatorze i silniku. To taki oto stan umysłu. Nic nie poradzisz, że jedni chcą się ścigać na umiejętności i tylko tak rozstrzygać to między sobą a drudzy nie myślą o rozwoju umiejętności tylko jaki to nowy silnik zaaplikować i przegonić innych czy może jakimś softem zaskoczyć. To taki stan umysłu. Nie są oni w mniejszości tak sądzę, stąd ta dyskusja.

PostNapisane: Śr lip 09, 2014 9:07 pm 

Lesław,
Nie mam ochoty publicznie odnosić się do tych wszystkich uwag, tylel wątków, trochę pomieszania pojęć, nie wybacz. Pogadamy przy okazji może uda mi się wyjaśnić.

Może chociaż potwierdż,że miałeś wątpliwości co do zawodników startujących w F-1,a gdyby zapisu o "timingu"nie było to i wątpliwości by nie było. Takie są fakty.
Wyjaśnie tylko jedno: Mateusz w klasie Formuła to trening, bardzo dobry, aż nie spodziewaliśmy się, nie wiedzieliśmy, że tak dużo daje jazda w tej klasie i tylko tyle.

Oczywiście nie mi oceniać jaką formę treningu wybrałeś dla syna.Nie mam takiego prawa.Mogę jedynie obserwować. Być może F-1 jest lepsza niż 1:12 które w swoim czasie było najlepszym rozwiązaniem dla treningu.Tak więc nie zdziwię się nawet gdy klasa Hobby będzie kolejną metodą.

Widzę, że slogan na FB zrozumiałeś jak chciałeś no coż ...

Gdyby Twój slogan namawiał zawodników do rozwoju w kierunku klasy Modi,byłby jak najbardziej zrozumiały dla mnie.
Ty jednak stosując metody socjotechniczne,mamisz światowymi trendami,zmuszając zawodników do kolejnych wydatków.W którym miejscu myślisz o tych dla ,których wydatek np.w sklepie Forta 319 zł na silnik i 139,zł na koła,stanowi wyzwanie.
Nie wszyscy wspinają się na szczyty.Trzeba pomyśleć o tych z nizin.
Nie promuję żadnego silnika, czy to możesz przyjąć do wiadomości? Silnik MM Fleta jest silnikiem używanym na ETS, czy to coś Ci więcej rozjaśnia?

Grzegorz ja rozumiem,to całkowity zbieg okoliczności,że Ty posiadasz towar zbieżny z F-mą Mibo,a ona jest związana z ETS. Wiem,że kompletnie nie ma to nic wspólnego,że chcesz się wzorować na tych podmiotach .Ale w duchu myślę sobie, szczęście ,że na ETS i w sklepie Mibo nie króluje Tamija i Orion bo było by to Déjà vu.
Czym różni się Modi od Pro Stocka 13,5T w polskich warunkach, w których wysoki poziom zawodników mierzony jest różnicą dwóch kółek...Bywało,że Stock dawał radę z niektórymi Modi-fajtami...

PostNapisane: Śr lip 09, 2014 9:22 pm 

Lesław,

Tak miałem wątpliwości ale co to zmienia? Nie bardzo wiem do czego zmierzasz. Każdy moze mieć wątpliwości, sprawdza się co jest powszechne na MIBO czy ETS, nikt z tego nie robi żadnych problemów, to jest normalna procedura. Wyrywkowo, czy po biegu trzech pierwszych się kontroluje po biegach. Nie sądziłem, że można tak przesadzić z przełożeniem no ale co zrobić ... przełożenie nie jest kontrolowane w formule ;-) jest open.

E-12 jest świetnym treningiem i tak traktujemy, jeździmy dalej w E-12 ale wiesz czasem jest tęsknota za ciaśniejszą rywalizacją. Jeśli jej brakuje to jedziemy czymś innym co daje postęp.

Rozwijałem klasę Modi przez ostatnie 4 lata, wybacz ale świata nie zmienię, namawiałem wielu próbowali wycofali się, to był ostry marketing w kierunku Modi. Muszą zawodnicy sami chcieć. Jazda na siłę dla Mateusza dla zasady nie ma sensu jak jedzie 3-4 zawodników to nawet nie jest trening bo nie ma presji, ciasności jazdy. 5 minut w klasie Pro Stock odentycznie szybkimi modelami, uwierz mi to nie jest banalna sprawa. Minimalne błędy decydują.

Lesław, nie stosuję socjotechniki, nie namawiam na światowe trendy, pokazuję jakie są a wielu je doświadcza jadąc na zawody MIBO czy ETS. Słucham co mówią i czego oczekują. Przekazuję to organizatorom zawodów bo zostałem o to poproszony.

PostNapisane: Śr lip 09, 2014 9:31 pm 

Panowie, mam wrażenie, że rozmowa rozwija się w złym kierunku. Propozycja związana z klasą ProStock nie wypłynęła z chęci zniszczenia pewnej "tradycji" Ścinawkowej, nie powstała również z własnego "widzi mi się" Grzegorza !!! Powstała z faktu zapotrzebowania na taką klasę, jest grupa zawodników, którzy chcą się w taki sposób ścigać, uważają, że tak jest "zdrowiej" i tyle. Obok tej grupy, która potrafiła się zdeklarować i odezwać jest też grupka zawodników, która pójdzie za nimi. Pytanie co zrobi z tym organizator?

Zamiast rozmowy o sposobie rozwiązania problemu i pogodzenia odmiennych zapotrzebowań otrzymujemy rozmowę, która odbierana jest jak atak na Ścinawkowego Stocka - dlaczego ???

Dla mnie skandaliczna jest wypowiedź Marka, który z góry wszystko przekreśla i ironizuje sobie zdaniem: Ciekawe gdzie ProStock będzie jeździł ? ;)
Osobiście odbieram to jako ignorancję i lekceważenie propozycji zawodników.

Teraz moje trzy grosze odnośnie klasy Modi - uważam tę klasę za najpiękniejszą z onroadowych elektryków, zwłaszcza widowiskowa na dużych torach :). Śmiem jednak twierdzić, że właśnie Ścinawkowa wersja Stocka po części jest winna tak niskiej frekwencji, nie bez powodu w całej europie klasa Stock ma ograniczenia, to właśnie te ograniczenia powodują, że na pewnym poziomie umiejętności zawodnik chętny większego speeda przesiada się na Modi. Kiepski zawodnik nie przejdzie, będzie dalej szlifował umiejętności i dążył do bezpiecznego poziomu do przejścia do Modi. W wersji Stock + timing otrzymujemy namiastkę Modi, więc po co przechodzić do Modi ? Taka moja wersja trochę nie na temat :D

Padło pytanie dlaczego Michał nie jeździ w Modi - nie jest na to gotowy, jeżeli dochodzi do konfrontacji z zawodnikami w typowym Stocku to niestety nadal nie wygląda to dobrze, nie ma więc jeszcze odpowiedniego momentu na walkę w Modi, po co robić coś na siłę co nie do końca będzie poprawne i nie przyniesie satysfakcji?

PostNapisane: Śr lip 09, 2014 10:17 pm 

Grzegorz wymieniliśmy złośliwości,teraz porozmawiajmy rozsądnie.Po pierwsze.PMMS RC nigdy nie dorówna ETS. Struktura zawodników jest całkowicie inna.Od początkujących do zaawansowanych.Dla promocji modelarstwa ważny jest każdy zawodnik.Na ETS raczej nikt nie startuje pierwszy raz. Chociaż i u nas trafiały się pretensje w 1:12 o zawodników początkujących.Wy zaczynaliście starty nie na ETS czy na Mibo. Filip bywał na zagranicznych zawodach nawet na ME w Turynie i nie jest tak,jak sugerujesz nasz oportunizm do zmian ,jest nie światowy.Uważamy,że taka zmiana nie wniesie żadnej "ulgi"dla zawodników.
Żeby wyczyścić temat sprecyzuję jeszcze raz w czym problem. Na temat kół nie będę mówił bo to jest sprawa wyjaśniona.
Co do zmian w kwestii silników:
Obecnie jest 17,5T i dowolny regulator.Wolniejsze Modi,ale nie zdecydowanie.
Czyli klasa jest otwarta z jedynym ograniczeniem do 17,5T.Nie ma kwestii wzmożonych kontroli,ale też nie ma pretekstu do podejrzeń.Zawodnicy sami się weryfikują.Czy to spalonymi silnikami czy regulatorami,czy wreszcie wzajemną kontrolą.
Wprowadzenie 17,5 T z "zerem" i przełożenie,spowolni klasę,kombinatorzy dalej będą weryfikowani przez życie (spalenia). Nic to nie da,a trzeba będzie zorganizować kontrolę zwłaszcza przełożenia.A nie jest to łatwe.Potrzeba będzie więcej czasu ,a zawodnik wcześniej będzie musiał rozstać się z modelem przed biegiem.Przy naszej dyscyplinie będzie to generować zatory,albo podejrzenia.
Druga propozycja czyli 13,5T z "zerem" problemy z kontrolą jak wyżej. Prędkość taka jak w wersji obecnej,lub minimalnie szybciej.
Wprowadzenie zmian wygeneruje dodatkowe koszty dla zawodników.Minimum 300 zł (równowartość ponad 7 opłat wpisowych).
Co przemawia za wprowadzeniem tych zmian,oczywiście wyłączając aspekt naśladownictwa czy jak to nazywasz "światowości". Osobiście nie widzę.
Przecież jeśli ktoś chce trenować do zawodów międzynarodowych to PMMS Rc są dla niego. Nikt nie zabroni startów dowolnym zestawem w MODI.Oczywiście jeśli nie chodzi o kolejne "Flakony na telewizor".
W obecnej sytuacji mówienie ,że zmiany to jedyne szczęście dla tych zwłaszcza, którym nie wychodzi to absurd.Żadne napędy nie zastąpią zawodnika i jego umiejętności.Jeśli zawodnik nie nabierze pewnej świadomości,wszelkie zmiany nic mu nie dadzą. Zawodnik musi mieć progres w górę.Niestety bywa tak jak w innych sportach, rokujący zawodnik zatrzymuje się na poziomie juniora .Zmiana koloru koszulki,boiska czy butów nie pomaga...
Ciekaw jestem argumentów za ,tych których ja nie zauważam.

PostNapisane: Śr lip 09, 2014 10:34 pm 

Filip Pokora napisał(a):
...Kiepski zawodnik nie przejdzie, będzie dalej szlifował umiejętności i dążył do bezpiecznego poziomu do przejścia do Modi. W wersji Stock + timing otrzymujemy namiastkę Modi, więc po co przechodzić do Modi ? Taka moja wersja trochę nie na temat :D

Z tego zdania wnioskuję,że proponowana wersja zmian ma na celu spowolnienie "naszego" Stocka.To swoiste cofanie się w tył.
To może Hobby.Przy bez szczotce i LI-po nabrało wigoru.
Osobiście jest mi przykro,że np. Mateusz nie startuje w Modi.Wszyscy uważaliśmy go za swój diament ,wyszlifowany na Ścinawkowym torze.Jednak nie zrozumiałe dla mnie jest to miotanie się po klasach.Mateusz jest na tyle młody ,ma wsparcie .Potrzeba tylko odrobinę pokory i cierpliwości,no i co najważniejsze pracy, a wyniki przyjdą z czasem. A tak to następuje faza rozkojarzenia...
Piszę to z własnego doświadczenia.Były lata,że nie było w Polsce zawodów na których by nas w ciągu roku nie było.Były to on-road,off-road,wszystko jak leci.
Całkiem niepotrzebnie.

PostNapisane: Śr lip 09, 2014 10:41 pm 
Administrator forum

Panowie, Panowie, spokojnie. Pytanie o to gdzie ProStock będzie jeździł postawiłem z czystej ciekawości i nie jest przejawem mojej pychy.

Dziwi mnie tylko to zachłyśnięcie ETS-em, który działa głównie dzięki potężnej kasie.

Ale do sedna - prosta propozycja dla grupy, która chce jeździć w klasie ProStock:

- opracujcie przepisy,
- zacznijcie jeździć w sezonie przejściowym w klasie Modified z osobną klasyfikacją (podobnie jak Micro Truck junior - jeżdżą razem a klasyfikowani są osobno)
- kontrolujcie siebie nawzajem w czasie zawodów
- na koniec sezonu zobaczymy jaka jest frekwencja w tej klasie i zdecydujemy czy w sezonie 2015/2016 klasa pojedzie jako osobna, całkowicie niezależna

Mam nadzieję, że złożyłem rozsądną propozycję.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona